Tartalom

A szív anatómiai felépítése (falai)

Mi az a hátsó fali infarktus?

Mik a hátsó fali infarktus tünetei?

A hátsó fali infarktus valóban veszélyesebb?

Hátsó fali infarktussal kapcsolatos szolgáltatások a KardioKözpontban

A szív anatómiai felépítése (falai)

A szívnek alapvetően 4 fala van: bal kamra fal, jobb kamra fal, bal pitvar fal és jobb pitvar fal. A szív hátsó fala anatómiailag a bal oldalon található, mondhatni, hogy a bal pitvarhoz és a bal kamrához tartozik. Ennek megfelelően a szív „elülső” fala pedig a jobb pitvarhoz és a jobb kamrához köthető. Az elnevezés pusztán abból adódik, hogy a szív mellkashoz vagy háthoz felöli oldaláról van-e szó.

A bal kamra a szív „legalsó” része, ez a legnagyobb izomzatú kamra. Fala nagyon erős és vastag. Ennek oka, hogy fontos, hogy innen a vér nagy nyomással kerüljön ki, hogy később biztosan eljuthasson a test többi részébe is. A jobb kamra a szív felső részében található, és a vér tüdőbe történő juttatásáért felel elsődlegesen. Mivel itt nincs szükség akkora nyomásra, így a fala is valamivel vékonyabb.

A bal pitvarba érkezik először a vér, majd csak ezután jut el a kamrákba. Funkciója a vér eljuttatása a kamrákba, így ennek fala is hasonlóan vékony, mint a jobb kamra esetében. A jobb pitvar pumpálja vissza a vért a szívbe, ami a jobb kamrába kerülve eljut a tüdőig.Hátsó fali infarktus - KardioKözpont

Mi az a hátsó fali infarktus?

A hátsó fali infarktus kifejezést abban az esetben használják – elsősorban a köznyelvben, szakszóval poszterior infarktusnak nevezik -, amikor a szív hátsó fala vagy a hátsó kamra (bal vagy jobb kamra) érintett. A szív hátsó falát a gerinc, a bordák védik, illetve aorta is fut ezen a területen.

A hátsó fali infarktus nem különbözik a szív más területeit érintő elzáródásoktól: ebben az esetben is a koszorúerek elzáródnak vagy beszűkülnek, a szív nem jut kellő mennyiségű oxigénhez, ami károsodáshoz vagy a szívizom egyes részeinek elhalásához vezethet.

Mik a hátsó fali infarktus tünetei?

A hátsó fali infarktus tünetei megegyeznek az „általános” szívinfarktus tüneteivel. Azonban a tünetek eltérőek lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat, továbbá nem feltétlenül jelenik meg az összes lehetséges tünet.

A hátsó fali infarktus tünetei a következők:

A légszomj megjelenésének a hátsó fali infarktus következtében valamivel nagyobb lehet az esélye, ugyanis a bal kamra felelős az aorta vérrel történő ellátásáért. Így ha ez a terület sérül, értelemszerűen nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, ami légszomjat okozhat. Fontos kiemelni, hogy ha valaki azt gyanítja, hogy infarktusa van, és légszomjat is tapasztal, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy hátsó fali infarktusról van szó!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A hátsó fali infarktus valóban veszélyesebb?

A hátsó fali infarktus veszélyessége nem különbözik bármely más infarktus veszélyességétől. Ugyanúgy elzáródásról van szó, melynek következtében a szívizom elhalhat, teljesítménye csökken.

Ugyanakkor a hátsó fali infarktus tünetei néha kevésbé egyértelműek, mint elülső fali infarktus esetén, illetve előfordulhat, hogy elhelyezkedése miatt nehezebben is észrevehető. Ennek következtében a diagnózis késhet, később kerülhet megállapításra az infarktus ténye. Ami azt eredményezi, hogy a kezelés is késleltetve kezdődhet csak meg, ami növelheti a komplikációk és a későbbi következmények kockázatát is.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 

 

Létrehozás ideje: 2023.09.20
Utolsó módosítás: 2023.12.04