Képzeljük el a szívet úgy, mint egy kis motort, ami folyamatosan dolgozik, hogy vért pumpáljon a testünk minden részébe. A motor különböző részei különböző munkákat végeznek, és mindegyiküknek szüksége van üzemanyagra, amit a vér szállít. Ha valami elzárja a vér útját, a motor egy része leállhat. Ez történik egy hátsó fali infarktusnál, amikor a szív hátulsó része nem kap elég vért és oxigént.

A szív anatómiája: rövid áttekintés

Mi az az infarktus?

Mi az a hátsó fali infarktus?

Mik a hátsó fali infarktus tünetei?

A hátsó fali infarktus okai

A hátsó fali infarktus valóban veszélyesebb?

A hátsó fali infarktus terápiája

Kapcsolódó szolgáltatásaink hátsó fali infarktus esetén

A szív anatómiája: rövid áttekintés

A szív négy fő üregre oszlik: bal kamra, jobb kamra, bal pitvar és jobb pitvar. A szív hátsó fala anatómiailag a bal oldalon található, mondhatni, hogy a bal pitvarhoz és a bal kamrához tartozik. Ennek megfelelően a szív „elülső” fala pedig a jobb pitvarhoz és a jobb kamrához köthető. Az elnevezés pusztán abból adódik, hogy a szív mellkashoz vagy háthoz felöli oldaláról van-e szó.

A bal kamra a szív „legalsó” része, ez a legnagyobb izomzatú kamra. Fala nagyon erős és vastag. Ennek oka, hogy fontos, hogy innen a vér nagy nyomással kerüljön ki, hogy később biztosan eljuthasson a test többi részébe is. A jobb kamra a szív felső részében található, és a vér tüdőbe történő juttatásáért felel elsődlegesen. Mivel itt nincs szükség akkora nyomásra, így a fala is valamivel vékonyabb.

A bal pitvarba érkezik először a vér, majd csak ezután jut el a kamrákba. Funkciója a vér eljuttatása a kamrákba, így ennek fala is hasonlóan vékony, mint a jobb kamra esetében. A jobb pitvar pumpálja vissza a vért a szívbe, ami a jobb kamrába kerülve eljut a tüdőig.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az az infarktus?

Az infarktus egy olyan állapot, amely során egy szerv vagy szövet vérellátása hirtelen csökken vagy teljesen megszűnik, ami a szerv vagy szövet oxigénhiányos károsodását vagy elhalását eredményezi. Leggyakrabban a szívinfarktust, vagyis a szívizominfarktust említjük, amikor ezt a kifejezést használjuk.

A szívinfarktus, vagyis a miokardiális infarktus akkor következik be, amikor a szívizom vérellátása jelentősen csökken vagy megszűnik. Ez általában egy vagy több koszorúér elzáródása miatt történik, ami az alábbiak következménye lehet:

 • Ateroszklerózis: Az artériák falán lerakódó plakkok (zsírok, koleszterin, kalcium és más anyagok) szűkítik az ér belsejét és csökkentik a véráramlást.
 • Trombózis: Ha egy plakk megreped, vérrög képződhet, ami elzárhatja az eret.
 • Érgörcs (vasospasmus): Az ér hirtelen összehúzódása is akadályozhatja a véráramlást.

  Kapcsolódó cikkünk

  Életmód és orvosi kezelés - így kezelhető a kardiomiopátia

  Életmód és orvosi kezelés - így kezelhető a kardiomiopátia

  A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a gyors kifáradás, a gyengeség, a mellkasi fájdalom. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen életmóddal és kezeléssel előzhetjük meg az állapotromlást. 

Mi az a hátsó fali infarktus?

A hátsó fali infarktus kifejezést abban az esetben használják – elsősorban a köznyelvben, szakszóval poszterior infarktusnak nevezik -, amikor a szív hátsó fala vagy a hátsó kamra (bal vagy jobb kamra) érintett. A szív hátsó falát a gerinc, a bordák védik, illetve aorta is fut ezen a területen.

A hátsó fali infarktus nem különbözik a szív más területeit érintő elzáródásoktól: ebben az esetben is a koszorúerek elzáródnak vagy beszűkülnek, a szív nem jut kellő mennyiségű oxigénhez, ami károsodáshoz vagy a szívizom egyes részeinek elhalásához vezethet.

Mik a hátsó fali infarktus tünetei?

A hátsó fali infarktus tünetei megegyeznek az „általános” szívinfarktus tüneteivel. Azonban a tünetek eltérőek lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat, továbbá nem feltétlenül jelenik meg az összes lehetséges tünet a hátsó fali infarktus esetében.

A hátsó fali infarktus tünetei a következők:

A légszomj megjelenésének a hátsó fali infarktus következtében valamivel nagyobb lehet az esélye, ugyanis a bal kamra felelős az aorta vérrel történő ellátásáért. Így ha ez a terület sérül, értelemszerűen nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, ami légszomjat okozhat. Fontos kiemelni, hogy ha valaki azt gyanítja, hogy infarktusa van, és légszomjat is tapasztal, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy hátsó fali infarktusról van szó!

A hátsó fali infarktus okai

A hátsó fali infarktus, vagyis a szív hátulsó részét érintő szívroham, általában a jobb koszorúér vagy annak egyik ágának elzáródása miatt alakul ki. A következőkben lehet olvasni a hátsó fali infarktuHátsó fali infarktus - KardioKözponts kialakulásának okairól:

Hogyan alakul ki?

A hátsó fali infarktus fő oka, hogy a koszorúér, ami a szív hátulsó részét látja el vérrel, valamilyen okból elzáródik. Ez az elzáródás többféleképpen történhet:

 • Ateroszklerózis: Az évek során az artériák falán zsír és koleszterin halmozódhat fel, ami plakkokat képez. Ezek a plakkok idővel egyre nagyobbak lesznek, és szűkítik az ér belsejét, és így vezetve hátsó fali infarktus kialakulásához.
 • Plakkrepedés: Néha a plakkok felszíne megrepedhet, és a vérben keringő vérlemezkék odatapadhatnak a sérült területhez, vérrögöt képezve. Ez a rög teljesen elzárhatja az artériát, mint egy dugó, így eredményezve a hátsó fali infarktus kialakulását.
 • Érgörcs: Az artériák néha összehúzódhatnak. Ez az érösszehúzódás (spazmus) megakadályozhatja a vér áramlását, és így hátsó fali infarktus kialakulását okozhatja.

Miért pont a hátsó fal?

A szív hátsó falát főként a jobb koszorúér látja el vérrel, ami bizonyos embereknél hajlamosabb lehet az elzáródásra. Gondoljunk csak úgy rá, mint egy olyan útszakaszra, ahol gyakrabban alakulnak ki torlódások. Ha itt történik egy elzáródás, vagyis a hátsó fali infarktus itt alakul ki, a szív hátsó részének izmai szenvednek el károsodást.

Milyen érzés?

Ha valakinél hátsó fali infarktus lép fel, a szívroham szokásos tüneteit érzékelheti, mint például mellkasi fájdalom, ami kisugározhat a hátba, a nyakba vagy a karokba. De lehet, hogy a tünetek kevésbé nyilvánvalóak, és csak egy furcsa, szorító érzést vagy légszomjat tapasztal.

Mi a teendő?

Szívroham esetén nem szabad habozni, azonnal mentőt kell hívni!! Az idő kulcsfontosságú. A kórházba érkezést követően megállapítják, hogy mi áll a tünetek mögött, és ha valóban hátsó fali infarktus, azonnal megkezdik a szükséges beavatkozásokat, hogy a szívizom a lehető legkisebb mértékben károsodjon.

Megelőzés

A legjobb, amit tehetünk, hogy gondoskodunk a szívünkről: együnk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, kerüljük a dohányzást, és figyeljünk a stresszre. Ezekkel az egyszerű lépésekkel sokat tehetünk azért, hogy a szívünk boldog és egészséges maradjon, és ne kelljen szembenéznie egy hátsó fali infarktussal.

A hátsó fali infarktus valóban veszélyesebb?

A hátsó fali infarktus veszélyessége nem különbözik bármely más infarktus veszélyességétől. Ugyanúgy elzáródásról van szó, melynek következtében a szívizom elhalhat, teljesítménye csökken.

Ugyanakkor a hátsó fali infarktus tünetei néha kevésbé egyértelműek, mint elülső fali infarktus esetén, illetve előfordulhat, hogy elhelyezkedése miatt nehezebben is észrevehető. Ennek következtében a diagnózis késhet, később kerülhet megállapításra az infarktus ténye. Ami azt eredményezi, hogy a kezelés is késleltetve kezdődhet csak meg, ami növelheti a komplikációk és a későbbi következmények kockázatát is.

A hátsó fali infarktus terápiája

A hátsó fali infarktus kezelése kritikus fontosságú, hiszen a szív hátsó részét érintő vérellátási zavarok súlyos következményekkel járhatnak. A hátsó fali infarktus terápiája több lépésből áll, amelyeket azonnal el kell kezdeni a tünetek megjelenése után.

Az első lépések

Amint gyanítható, hogy hátsó fali infarktus történt, azonnal mentőt kell hívni. A hátsó fali infarktus gyors diagnosztizálása és kezelése életmentő lehet. Az első lépések közé tartozik a beteg állapotának stabilizálása, ami magában foglalja az oxigén adását, az aszpirin és más véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazását, valamint a fájdalomcsillapítást.

Kórházi kezelés

A hátsó fali infarktus diagnózisát követően a beteg kórházba kerül, ahol további kezelésekre van szükség. Az alábbiakban olvashatók a leggyakrabban alkalmazott terápiás módszerek:

 • Gyógyszeres kezelés: A hátsó fali infarktus kezelésében többféle gyógyszert használnak. Ezek közé tartoznak a trombolitikumok, amelyek feloldják a vérrögöket, valamint a béta-blokkolók és ACE-gátlók, amelyek csökkentik a szív terhelését és javítják a túlélést.
 • Percután koronária intervenció (PCI): Ezen eljárás során egy katétert vezetnek be az elzáródott koszorúérbe, hogy megnyissák azt. A PCI során gyakran alkalmaznak stentet is, amely egy kis fémháló, amit az érben hagynak, hogy nyitva tartsa azt. Ez különösen hatékony a hátsó fali infarktus kezelésében, mivel gyorsan helyreállítja a véráramlást.
 • Koszorúér-bypass műtét (CABG): Súlyos esetekben, amikor több ér is elzáródott, vagy a PCI nem lehetséges, koszorúér-bypass műtétre lehet szükség. Ez az eljárás során egy másik ér segítségével kerül megkerülésre az elzáródott szakasz, hogy biztosítsák a véráramlást a szív hátsó falához.

Rehabilitáció és hosszú távú kezelés

A hátsó fali infarktus utáni rehabilitáció kulcsfontosságú a teljes felépüléshez. A rehabilitációs programok általában magukban foglalják a következőket:

 • Rendszeres orvosi ellenőrzések: A lezajlott hátsó fali infarktus után az orvosok figyelemmel kísérik a beteg állapotát, és szükség esetén módosítják a gyógyszeres kezelést.
 • Életmódbeli változtatások: A hátsó fali infarktus megelőzése érdekében a betegeknek változtatniuk kell életmódjukon. Ez magában foglalja az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást, a dohányzás abbahagyását és a stressz csökkentését.
 • Szívrehabilitáció: Ezek a programok célzott gyakorlatokat és oktatást biztosítanak, hogy a betegek visszanyerjék fizikai állapotukat a hátsó fali infarktus után és csökkentsék a további infarktus kockázatát.

  Téma szakértője

  Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.06.04 13:36