Nem minden szívzörej jelent a későbbiekben gondot, de fontos megérteni a lehetséges kapcsolatot a szívzörej és a szívbillentyű problémák közt. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arra hívta a figyelmet, hogy mivel a zörejek  legnagyobb része a billentyűk elváltozásából származik, a rendszeres kardiológiai kivizsgálás még tünetmentesség esetén is fontos lehet.

Sokszor egy rutin ellenőrzésen fedezik fel a szívzörejt

Nagyon sok szívbillentyű problémát egy kardiológiai kivizsgálás során fedeznek fel, tulajdonképpen véletlenül, a sztetoszkóppal történő „hallgatózás” során. A szívzörej ugyanis úgy hallatszik az orvosnak, mintha a vér áramlása súrlódó hanggal járna, ahogyan az egyik kamrából a másikba áramlik, illetve esetleg egy extra „kattanás” is hallatszik, amikor a billentyű lehetővé teszi a vér visszafolyását. Ezek a hangok ugyanakkor semmiféle észlelhető tünettel nem járnak, és az esetek többségében a szívzörej maga is ártatlan jelenség. Ugyanakkor egy részletesebb kivizsgálás szívbillentyű problémát is feltárhat a zörej hátterében, mint például

  • a stenosis (a billentyűk szűkülete, amely miatt elégtelen lehet a szív vérellátása),
  • a regurgitáció (amikor a billentyűk lehetővé teszik a vér visszafolyását a kamrába),
  • a prolapsus (amikor a mitrális billentyű kisebb torzulása megakadályozza, hogy a szelep rendesen záródjon) vagy
  • az atresia (amikor a szelep nem teljesen alakult ki, vagy éppen hiányzik).

Betegségek miatt is kialakulhatnak szívbillentyű problémák

A szívbillentyű betegségeinek felismerése és kardiológiai kezelése is fontos.A szívbillentyű problémáinak egy része veleszületett rendellenesség, mint az aortabillentyű szűkület, a pulmonális billentyű szűkülete és az Ebstein anomália. Ugyanakkor az idősödéssel és bizonyos betegségek következtében is kialakulhatnak gondok. A leggyakoribb alapbetegségek és állapotok, amelyek szívbillentyű problémákhoz vezethetnek:

  • Degeneratív billentyű betegségek

Leginkább a mitrális billentyű hajlamos „elhasználódni”, aminek következtében nehézségek adódhatnak a záródásával, a vér visszafolyásával.

  • Érelmeszesedés

Időnként a meszesedés a szívbillentyűket is érinti, ami lassan szűkülethez vezethet.
Az infektív endocarditis vagyis a szívbelhártya fertőzése, a reumás láz és bizonyos sérülések szintén érinthetik a szívbillentyűket, amelyek romló teljesítménye miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia és gyengül a pumpafunkciója. Azt is tudni kell, hogy bár egyes állapotok veszélyesek lehetnek, a legtöbb billentyű probléma jól kezelhető.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A szívbillentyű problémák kivizsgálásánál fontos a szívultrahang, az ekg.- Szívzörej vagy szívbillentyű probléma miatt ritkán fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis évekig, akár évtizedekig sem okoz tünetet. Ami esetleg mégis gyanakvásra adhat okot, az néhány olyan általánosabb panasz, mint a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.
A páciens által megélt panaszok alapján a billentyűhibák négy súlyossági fokozata különböztethető meg az amerikai kardiológiai társaság, a New York Heart Association beosztása szerint:

  • Tünetmentesség mellett fennálló billentyű hiba.
  • Erős fizikai terhelés kapcsán jelentkező panaszok.
  • Könnyű fizikai terhelés során is érzékelhető panaszokat.
  • Nyugalomban is jelen lévő panaszok.

Gyanú esetén a kikérdezés, a sztetoszkópos vizsgálat, az EKG és a szívultrahang alapján beazonosítható a probléma, felállítható a diagnózis és elrendelhető a kezelés.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés szívzörej okának kivizsgálására:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves doktor Úr! Szív Mr vizsgálatot szeretnék csináltatni, és azt szeretném megkérdezni öntől, hogy ivabradine hatóanyagú gyógyszert szedek, erre kaphatok-e kontrasztanyagot a szív mr miatt? Nem hat egymásra a kettő, nem tud rosszullétet okozni? Mitrális prolapsusom van, és kissé átereszt a billentyűm. Fiatal vagyok, 7 éve szedek gyógyszert kb. eddig senki nem kért mr vizsgálatot, most magánúton csináltatnám, mert minden nap szúr a mellkasom, és felpörög nagyon a szívem hiába szedek gyógyszert, csak szenvedek. Válaszát előre is köszönöm szépen!
Kovács Gréta

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Gréta!

A mitrális prolapsus enyhe eseteiben az Mr-vizsgálat nem képezi a kivisgálás kötelező részét,ennek a szív ultrahang az alapja.Természetesen az Mr-vizsgálat plusz információkat adhat a szívbillentyűkről, a szívizom állapotáról.Ritmuszavarok azonban enyhe esetekben is előfordulhatnak, ilyenkor gyógyszeres kezelés, életmódrendezés javasolt.
Ivabradin hatóanyagú gyógyszer nem akadálya a szív-MR-vizsgálatnak.A vizsgálattal kapcsolatban pontos tájékoztatót fog kapni a centrumtól, ahol a vizsgálatra majd bejelentkezik.

Üdvözlettel:

dr Müller Gábor

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.07.25
Utolsó módosítás: 2019.08.26