Egyes szívdobbanások előre vetíthetik a szívritmuszavart

Egyes szívdobbanások előre vetíthetik a szívritmuszavart

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2017.11.03 08:13 Módosítva: 2018.11.19 12:38
2018-11-19 12:38:52.649823 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Bizonyos pótütések vagy az alkalmanként jelentkező erős szívdobogás érzése előre vetítheti a pitvarfibrilláció kialakulását. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a szívritmuszavarok korai jeleire és a kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Jóval korábban is jelentkezhetnek a figyelmeztető jelek

Svéd kutatók végezték azt a 10 éven tartó utánkövetéses vizsgálatot, amely a pitvarfibrilláció korai jeleire koncentrált.  A malmöi Lund University és a Skåne University Hospital tudósai 389 személyt figyeltek meg 1998-2000 között 24 órás Holter-EKG vizsgálattal, akik között nem voltak pitvarfibrillációval diagnosztizált betegek.  Az eredmények értékelésekor figyelembe vették az életkort (az átlagéletkor 65 év volt), a nemet (44 százalékban voltak férfiak), a szisztolés vérnyomást, a magasságot, a súlyt, a dohányzást és az esetlegesen meglévő inzulinrezisztenciát.
Az 10,3 év alatt, amíg nyomon követték a vizsgált személyek kórtörténetét, arra az eredményre jutottak, hogy 45 esetben jelentkezett pitvarfibrilláció, amelyet a pitvari pótütések (szupraventrikuláris extraszisztolé) és egy bizonyos gyors, erős szívdobogás érzés (szupraventrikuláris tachycardia) évekkel korábban, jóval előre jelezhetett.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? 

szívritmuszavar erős szívdobogás érzésA pitvari pótütések a szív pitvari részében keletkeznek, és igen sokan megtapasztalhatják ezt az önmagában nem veszélyes funkciózavart. Maga a jelenség kellemetlen érzést okozhat, mert az extra szívverést gyakran egy rövid szünet követ. A páciens ilyenkor úgy érzi, mintha a szívverése „kihagyna” egy ütemet.
Különösen fiatalabbaknál gyakori az ún. szupraventrikuláris tachycardia, amely számos, a kamrák felett eredő arrhythmia típust foglal magába. A jelenség hirtelen kezdődő, néhány másodperctől néhány órán át tartó, gyors, szabályos szívösszehúzódásokat, vagyis erős szívdobogás érzést eredményez. Ez akár 160-200 / perces szívfrekvenciát is jelenthet, amit igen nyomasztó élményként élhet meg a páciens. 
- Mindkét jelenséggel gyakran fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis valódi kellemetlenséget, félelmet élhetnek meg egy-egy ilyen alkalommal, aminek szeretnének utánajárni – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.- Ez nagyon helyes lépés, ugyanis a megfelelő vizsgálatokkal – például nagylabor vizsgálattal, nyugalmi EKG-vel, pajzsmirigy ultrahanggal, 24-órás Holter EKG-vel – kideríthetjük van-e esetleg valódi, kialakult betegség a háttérben. 

A pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál

A svéd kutatás is bizonyította, hogy már az első, szokatlan tüneteket is érdemes komolyan venni. A fáradtság, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a gyors szívdobogás érzés, illetve az egyszer-egyszer „kihagyó” szívverés ugyanis pitvarfibrillációra is utalhatnak. A szív felső üregeiben, a pitvarokban kialakuló fibrilláció hatására, a pangó vér miatt pedig akár vérrögök is keletkezhetnek. Egy elszabaduló vérrög aztán elzáródást okozhat az agyban és más szervekben, tehát korántsem veszélytelen jelenségről van szó, mindenképpen fontos a korai felismerés, mert anticoaguláns (vérhígító) kezeléssel megakadályozható vérrög képződés kialakulása.
Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel, ami igen jó hír, hiszen az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy az enyhébb, szívritmusra vonatkozó figyelmeztető jeleknél, illetve családi halmozódás esetén időnként tünetmentesen is vizsgáltassuk ki magunkat kardiológussal.

 

Forrás: Budai Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

   

 Cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Bejelentkezés szívritmuszavar vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő,

A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Évente járok kardiológiai felülvizsgálatra magas vérnyomás miatt, amire lavestra 50-et szedek. Idén extrasystole érzések miatt kértem, hogy a 24 órás vérnyomávizsgálatnál olyan készüléket rakjanak fel ami az EKG-t is nézi (8 órán át). A vérnyomásom rendben és az ultrahang sem mutatot elváltozásokat, a vérnyomás okozta enyhe terhelés jele is megszűnt. Azonban az EKG-n 3 sinus arrest jelent meg 20 perc intervallum alatt (2mp, 2mp, 3,4mp), p jel nem látható (vagy nagyon nehezen, valami kis eltérés látható, de minimális), tehát nagy valószínűséggel sinus arrestről van szó, illetve VES 0.02% és SVES 0.54%., Ezek után elküldtek terheléses tesztre ami negatív illetve felraktak egy 24 órás holtert is. A Holter eredménye azonban már számomra aggasztó volt, mivel egy -alvás közbeni- QRS komple kihagyást mutatott előtte kivehető p-jellel. PR intervallumok egyenletesek előtte és utána is (talán utána minimálisan kisebb), a visszatérő ütem időben tér vissza, a kihagyás előtti p kicsit később. Mivel ez a jelenség gyanúsan Mobitz 2-re utal, szeretnék érdeklődni, hogy ez valós lehet-e? A Mobitz 2 AV blokk mindenképpen kezelendő és súlyos tudtommal, azonban mivel itt csak egy QRS kihagyás volt nyugalmi állapotban 24 óra alatt, nem tudom szükséges-e aggódnom, avagy nem. Apnea elvileg nem igazolt, voltam bentalvós klinikán. 28 éves férfi, 85kg. Köszönöm!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Kedves Péter!

Az AV blokk a szív ingerületvezető rendszerének károsodása miatt jöhet létre. A másodfokú AV blokk Mobitz II. típusában az ingerületterjedés akadályozott a pitvarokról a kamrákra egyes ütéseknél. Amennyiben súlyosabb vezetési zavarba megy át ( III. fokú AV blokk ) és eszméletvesztés is kíséri, pacemaker beültetés szóba jön. Nem tudom, hogy szed-e gyógyszert, mert bizonyos gyógyszerek is okozhatnak ingerületvezetési zavart. Javaslom, hogy a vizsgálatokat végző kardiológus kollégával konzultáljon az elváltozásokról!

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

Sztancsik doktornő szaktudása, kedvessége, türelme megnyugtatóan hatott, valamint a recepciós hölgyek segítőkészségével vagyok nagyon megelégedve.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA