A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia, az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a világon. A magas vérnyomás okai nem mindig egyértelműek, és a legtöbb esetben több tényező is hozzájárulhat a kialakulásához. A magas vérnyomás okai között szerepelnek befolyásolható és nem befolyásolható tényezők. A befolyásolható tényezők megismerése kiemelten fontos, ugyanis az életmódbeli változtatások bevezetésével sokat tudunk tenni a magas vérnyomás kialakulása ellen és az egészség megőrzése érdekében.

Tartalom
Mit jelent a magas vérnyomás?
Milyen csoportokba osztható a magas vérnyomás a kialakulási ok szerint?
Milyen tényezők játszanak szerepet a magas vérnyomás kialakulásában?
Mik a magas vérnyomás genetikai okai?
Milyen betegségekben alakulhat ki magas vérnyomás?
Van-e szerepe az életmódnak és a táplálkozásnak a magas vérnyomás kialakulásában?
A magas vérnyomás okai közül melyek befolyásolhatóak? Mit lehet tenni a magas vérnyomás megelőzése érdekében?

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Magas vérnyomással kapcsolatos szolgáltatásaink a Kardioközpontban

Mit jelent a magas vérnyomás?

Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy alacsonyabb. Magas vérnyomásnak nevezzük az ennél magasabb, tartósan fennálló vérnyomás értéket. A magas vérnyomás, vagyis a hipertónia a legelterjetebb szív- és érrendszeri betegség, mely emberek millióit érinti világszerte. Az emelkedett vérnyomás panaszmentesen, észrevétlenül is okozhat szervkárosodást. A magas vérnyomás rizikót jelent a következő betegségek kialakulására:

A magas vérnyomás ezek mellett és ezek következményeként nagyobb mortalitással jár. Ebből következik, hogy a magas vérnyomás felismerése, megelőzése és kezelése egy nagy népegészségügyi feladatot jelent világszerte.

Milyen csoportokba osztható a magas vérnyomás a kialakulási ok szerint?

A magas vérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk, az elsődleges és a másodlagos magas vérnyomásra:

 • Elsődleges magas vérnyomás: Elsődleges vagy primer hipertónia esetében a magas vérnyomás okai között nincsen kézzel fogható szervi elváltozás. Ez azt jelenti, hogy nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jön létre, hanem vagy nem ismerjük az okát vagy több tényező felel ennek a kialakulásáért (pl. öröklött hajlam, környezeti tényezők). Esszenciális hipertónia, amikor a vérnyomás emelkedés okaként nem lelhető fel más kórkép, a magas vérnyomásos betegségek 4/5-e ilyen.
 • Másodlagos magas vérnyomás: Másodlagos vagy secunder hipertónia esetében a magas vérnyomásos okai között kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a veseartéria szűkület, phaeochromocytoma, szteroidkezelés talaján kialakuló magas vérnyomás. Másodlagos magas vényomás esetén az alapbetegséget kell gyógyítani, ami legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálódását is.
 • Izolált magas vérnyomás: Előfordul úgynevezett izolált magas vérnyomás is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség. Az izolált magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vérnyomásnak csak a szisztolés vagy diasztolés értéke emelkedett meg. Ekkor ha csak az első érték magas, szisztolés izolált magas vérnyomásról, ha a második érték magas, diasztolés izolált magas vérnyomásról beszélünk.

  Kapcsolódó cikkünk

  Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

  Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

  Amikor a vérnyomás gyakran ingadozik a normál, a magas és az alacsony értékek közt, és ez az ingadozás túlmegy a normál mértéken, azt mindenképpen ki kell vizsgálni. Az ingadozó vérnyomás lehetséges okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája hívta fel a figyelmet.

Milyen tényezők játszanak szerepet a magas vérnyomás kialakulásában?

A magas vérnyomás legtöbb esete (90-95%) primer hipertónia. Ez azt jelenti, hogy a magas vérnyomás okai között nem egyetlen tényező, hanem sok különböző ok szerepel. A magas vérnyomás tehát a legtöbb esetben a számos hajlamosító tényező együtt állásából alakul ki.

A vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők a következők:

Magas vérnyomás okai - Kardioközpont

 • genetika
 • földrajzi és szociáldemográfiai jellemzők
 • férfi nem
 • idősebb életkor
 • stressz
 • elhízás
 • rossz táplálkozás
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • mozgásszegény életmód
 • magas sóbevitel
 • rossz alvásminőség, éjszakai műszak
 • obstruktív légzési apnoe

Mik a magas vérnyomás genetikai okai?

A genetikai tényezőket is fontos megemlíteni a magas vérnyomás okai között. Ha a családjában előfordult már magas vérnyomás, akkor Önnek is nagyobb a kockázata a magas vérnyomás kialakulására. Ezen tényező ellen sajnos nem lehet tenni, de a tudatosság fontos lehet a rendszeres vérnyomáskontroll és az egészséges életmód kialakítása szempontjából.

A magas vérnyomás bizonyos ritka, öröklött genetikai betegségekben is kialakul. Ezeknek jellemző tünete, hogy a magas vérnyomás már gyermek- vagy fiatal korban jelentkezik, és a vese vagy a szteroid háztartás működését befolyásolják. A vese működését befolyásoló kórképek a Liddle- és a Gordon-szindróma, míg a szteroid szintetizáló rendszer több különböző enzim defektusán keresztül is a magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen betegségekben alakulhat ki magas vérnyomás?

A vérnyomás megfelelő értéke elengedhetetlen az egészséges élethez. Ahogyan a bevezetőben írtuk, a magas vérnyomás számos szövődményt okoz a szervekben. Ahogyan a vérnyomás hat ezen szervekre, ezek a szervek is hatnak a vérnyomásra. Magas vérnyomás tehát számos betegség tüneteként, szövődményeként is jelentkezhet. Az alábbi betegségek lehetnek a magas vérnyomás okai:

 • Vesebetegségek: A vesebetegségek a vese csökkent működésén és a csökkent kiválasztáson keresztül vezethetnek a magas vérnyomás kialakulásához. Ilyen betegségek a következők: glomerulonephritis, vesemedence gyulladás, veseartériák elmeszesedése.
 • Endokrin kórképek: A hormonháztartás is nagy szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, így betegségei magas vérnyomás kialakulását okozhatják. A Cushing-kór, a pajzsmirigy alul-/túlműködés, az acromegalia, a hyperaldosteronismus, a hyperparathyreoidismus és phaeochromocytoma következtében kialakulhat magas vérnyomás.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek (például kortikoszteroidok, oralis fogamzásgátlók, szimpatomimetikumok, NSAID, kokain, amfetamin) hosszú távú szedése is szerepelhet a magas vérnyomás okai között.
 • Mechanikai okok: Coarctatio aortae fennállása miatt is alakulhat ki magas vérnyomás.
 • Obstruktív alvási apnoe: A rossz alvásminőség, a gyakori éjszakai felébredések a szimpatikus idegrendszer stimulációja révén okozhatják a magas vérnyomás kialakulását.

Van-e szerepe az életmódnak és a táplálkozásnak a magas vérnyomás kialakulásában?

A magas vérnyomás kialakulásában az életmódnak kitüntetett szerepe van. Valójában a magas vérnyomás legtöbb esete megelőzhető lenne egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmóddal. A következő életmódbeli tényezők játszanak fontos szerepet a magas vérnyomás okai között:

 • Étrend: Az egyik leggyakoribb ok a magas vérnyomás kialakulásában az egészségtelen életmód és a helytelen táplálkozás. A sóban, telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrend, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint a mozgásszegény életmód mind hozzájárulhatnak az emelkedett vérnyomáshoz. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket.
 • Elhízás: Az elhízás szoros kapcsolatban áll a magas vérnyomással. Az elhízott személyek nagyobb eséllyel küzdenek a magas vérnyomással, mivel a felesleges testtömeg extra terhet ró a szívükre és az érrendszerükre. Az egészséges testsúly fenntartása és a fokozatos fogyás jelentős mértékben segíthet a vérnyomás normalizálásában.
 • Stressz és szorongás: A krónikus stressz és szorongás is hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. A stressz hatására a szervezet felszabadítja a stresszhormonokat, amelyek szűkítik az ereket és növelik a szívverést. Hosszú távon ez hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.

A magas vérnyomás okai közül melyek befolyásolhatóak? Mit lehet tenni a magas vérnyomás megelőzése érdekében?

A magas vérnyomás egy sokakat érintő, súlyos szövődményekhez vezető betegség. A magas vérnyomás megelőzése érdekében ezért mindannyiunknak szükséges lépéseket tennie. A magas vérnyomás okai között a genetikai faktorok, a férfi nem és az idősödés olyan tényezők, amik ellen nem tudunk tenni, ezek mind fokozott kockázatot jelentenek a magas vérnyomás kialakulására. Az életkor előrehaladtával a vérerek falai merevebbé válnak, és a vérnyomás is növekszik. A magas vérnyomás okai között azonban befolyásolhatóak a következőek:

 • dohányzás
 • elhízás
 • cukorbetegség
 • stressz
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • mozgásszegény életmód
 • magas sóbevitel
 • rossz alvásminőség, éjszakai műszakok
 • obstruktív légzési apnoe

Az életmódváltás fontosságáról nem lehet eleget beszélni a magas vérnyomás okai kapcsán. A magas vérnyomás legtöbb esete igenis megelőzhető, csak ahhoz egészséges életmód szükséges! A rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapokba egyszerre segít az elhízás és a cukorbetegség ellen, valamint a stressz csökkentésében is. Az egészséges táplálkozás, a fogyás is védő faktorokat jelentenek. Érdemes a munkahelyi és mentális stressz csökkentését is megpróbálni, hogy elkerüljük a magas vérnyomás kialakulását. Az éjszakai vagy váltott műszakok, a túlórázás, az állandó készenlét mind stresszfaktorokat jelentenek, amik hosszútávon szerepet játszanak a magas vérnyomás kialakulásában. Az alkohol és a dohányzás kerülése nemcsak a magas vérnyomás, de számos egyéb betegség, köztük daganatos betegségek megelőzését is segítik. A rendszeres orvosi vizsgálatok, szűrések és a társbetegségek időben történő kezelése is segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kialakulási kockázatát.

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.30 16:05