Néhányan azért nem veszik komolyan a magas vérnyomást, mert „nem fáj”, nem jár tünettel, és nem látják a következményeit. Holott dr. Vernes Réka, a KardioKözpont hipertonológusa, háziorvos, sport- és életmód orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas vérnyomás számos szerv és folyamat működését befolyásolja, és ez a kijelentés fordítva is igaz, ezért mindenképpen fontos a kezelés.

A magas vérnyomás valójában egy összetett betegség

A kezeletlen magas vérnyomás számos szervet képes károsítani.Sokan tisztában vannak azzal, hogy a magas vérnyomás növeli többek közt a stroke, a szívelégtelenség, az agina pectoris, az agyi- és a szívinfarktus kockázatát, valamint szem- és vese szövődményekkel is járhat. De azt talán már kevesebben látják át, hogy a vérnyomás több szerv és folyamat működésére is hatással van, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat befolyásolja a vérnyomás alakulását.
- Érdemes a magas vérnyomásra úgy tekinteni, mint egy tünetegyüttesre, vagyis szindrómára, ami mögött számtalan tényező húzódik, és amelyben minden mindennel összefügg – hangsúlyozza dr. Vernes Réka, a KardioKözpont hipertonológusa, háziorvos, sport- és életmód orvos. – Éppen ezért feltétlenül kezelni kell a hipertóniát, elsősorban életmódváltással, másodsorban, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel is. A folyamat ellenőrzése, vagyis a rendszeres kontroll vizsgálatok pedig élethosszig szükségesek!

Ezek a magas vérnyomás szindróma elemei

  • Az artériák rugalmasságának csökkenése

Az aorta és a nagy artériák szerepe a vérkeringésben a szállításon és szétosztáson kívül a folyamatos vérnyomás és áramlás biztosítása az elernyedő szakasz alatt is. Az érelmeszesedés miatt azonban az erek rugalmassága fokozatosan csökken, ami együtt jár a vérnyomás emelkedésével.

  • A szénhidrát- és zsíranyagcsere zavara, elhízás

A magas vérnyomás életmóddal és esetleg gyógyszerrel is kezelendő.A szénhidrát- és a zsíranyagcsere zavar is a metabolikus szindróma része, az elhízással és a magas vérnyomással együtt. Vagyis nem csak az anyagcsere-zavarok emelhetik meg a vérnyomást, de a magas vérnyomás is hozzájárulhat az anyagcsere-zavarokhoz. Bizonyított összefüggés van a túlsúly, az elhízás és a magas vérnyomás közt is. Jó hír, hogy ez bizonyos értelemben kihasználható: elhízás esetén a fogyás 10 kg-ként 5-20 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást.

  • Inzulin-anyagcsere zavara, cukorbetegség

Az inzulin anyagcsere felborulása és a cukorbetegség több ok miatt emeli meg a vérnyomást. Nem csak az erek rugalmasságát csökkenti ugyanis, de növeli a testben lévő folyadékmennyiséget, megváltoztatja az inzulinháztartást és összességében hozzájárul a plakkok képződéséhez is.

  • Felgyorsult érelmeszesedés

A folyamatok egymásra hatása miatt gyorsul az érelmeszesedés, ami tovább emeli a vérnyomást.

  • Vesefunkció változás

A vese megbetegedései okozzák a szekunder hipertóniák egyik típusát, de az összefüggés két irányú: a tartósan magas vérnyomás is okozhat vesebetegséget. A vérnyomás emelkedésének egyik lehetséges oka ugyanis a veseartéria szűkülete, amelynek hátterében számos ok állhat, a ritkább daganatos betegségtől az igen gyakori érelmeszesedésig. A vesével összefüggésben pedig nagy figyelmet fordítanak a szakemberek az érzékeny renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre (RAS), amely kiegyensúlyozatlansága esetén többek között vérnyomásemelő hatást is kifejt.

- Ezen kívül még számos összefüggéssel tisztában kell lennünk, amikor a magas vérnyomást diagnosztizáljuk és elrendeljük a kezelést – hangsúlyozza Vernes doktornő.- Gyanú esetén utánajárunk, felmerülhet-e például a bal kamrai hipertrófia, vagyis a szív izomzatának megvastagodása, a fokozott trombózishajlam, esetleg nem valamilyen más betegség okozza-e másodlagosan a magas vérnyomást. A hipertónia kezelése tehát meglehetősen összetett, és erősen igényli a páciens együttműködését is. Viszont megfelelően kialakított életmóddal és szükséges esetén gyógyszerekkel jól egyensúlyban tartható ez az érzékeny rendszer.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr Úr/Nő 47 éves 65 kg -os nő vagyok. Néhány hete gyengének ,és mindig fázósnak éreztem magam ezért mérni kezdtem a vérnyomásom.150/108,137/92 140/102 -es napszakonkénti értékeket mérek hetek óta. Mit javasol szükséges lehet vizsgálat gyógyszer ilyen értékeknél? Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!
Gombásné Szittya Katalin

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Hölgyem!

A leírt értékek alapján mielőbbi gyógyszeres kezelés, ill. kivizsgálás szükséges magas vérnyomás irányában.
Központunkban készséggel állunk rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
Létrehozás ideje: 2022.08.25
Utolsó módosítás: 2022.08.25