Néhányan azért nem veszik komolyan a magas vérnyomást, mert „nem fáj”, nem jár tünettel, és nem látják a következményeit. Holott dr. Vernes Réka, a KardioKözpont hipertonológusa, háziorvos, sport- és életmód orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas vérnyomás számos szerv és folyamat működését befolyásolja, és ez a kijelentés fordítva is igaz, ezért mindenképpen fontos a kezelés.

A magas vérnyomás valójában egy összetett betegség

A kezeletlen magas vérnyomás számos szervet képes károsítani.Sokan tisztában vannak azzal, hogy a magas vérnyomás növeli többek közt a stroke, a szívelégtelenség, az agina pectoris, az agyi- és a szívinfarktus kockázatát, valamint szem- és vese szövődményekkel is járhat. De azt talán már kevesebben látják át, hogy a vérnyomás több szerv és folyamat működésére is hatással van, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat befolyásolja a vérnyomás alakulását.
- Érdemes a magas vérnyomásra úgy tekinteni, mint egy tünetegyüttesre, vagyis szindrómára, ami mögött számtalan tényező húzódik, és amelyben minden mindennel összefügg – hangsúlyozza dr. Vernes Réka, a KardioKözpont hipertonológusa, háziorvos, sport- és életmód orvos. – Éppen ezért feltétlenül kezelni kell a hipertóniát, elsősorban életmódváltással, másodsorban, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel is. A folyamat ellenőrzése, vagyis a rendszeres kontroll vizsgálatok pedig élethosszig szükségesek!

Ezek a magas vérnyomás szindróma elemei

  • Az artériák rugalmasságának csökkenése

Az aorta és a nagy artériák szerepe a vérkeringésben a szállításon és szétosztáson kívül a folyamatos vérnyomás és áramlás biztosítása az elernyedő szakasz alatt is. Az érelmeszesedés miatt azonban az erek rugalmassága fokozatosan csökken, ami együtt jár a vérnyomás emelkedésével.

  • A szénhidrát- és zsíranyagcsere zavara, elhízás

A magas vérnyomás életmóddal és esetleg gyógyszerrel is kezelendő.A szénhidrát- és a zsíranyagcsere zavar is a metabolikus szindróma része, az elhízással és a magas vérnyomással együtt. Vagyis nem csak az anyagcsere-zavarok emelhetik meg a vérnyomást, de a magas vérnyomás is hozzájárulhat az anyagcsere-zavarokhoz. Bizonyított összefüggés van a túlsúly, az elhízás és a magas vérnyomás közt is. Jó hír, hogy ez bizonyos értelemben kihasználható: elhízás esetén a fogyás 10 kg-ként 5-20 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást.

  • Inzulin-anyagcsere zavara, cukorbetegség

Az inzulin anyagcsere felborulása és a cukorbetegség több ok miatt emeli meg a vérnyomást. Nem csak az erek rugalmasságát csökkenti ugyanis, de növeli a testben lévő folyadékmennyiséget, megváltoztatja az inzulinháztartást és összességében hozzájárul a plakkok képződéséhez is.

  • Felgyorsult érelmeszesedés

A folyamatok egymásra hatása miatt gyorsul az érelmeszesedés, ami tovább emeli a vérnyomást.

  • Vesefunkció változás

A vese megbetegedései okozzák a szekunder hipertóniák egyik típusát, de az összefüggés két irányú: a tartósan magas vérnyomás is okozhat vesebetegséget. A vérnyomás emelkedésének egyik lehetséges oka ugyanis a veseartéria szűkülete, amelynek hátterében számos ok állhat, a ritkább daganatos betegségtől az igen gyakori érelmeszesedésig. A vesével összefüggésben pedig nagy figyelmet fordítanak a szakemberek az érzékeny renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre (RAS), amely kiegyensúlyozatlansága esetén többek között vérnyomásemelő hatást is kifejt.

- Ezen kívül még számos összefüggéssel tisztában kell lennünk, amikor a magas vérnyomást diagnosztizáljuk és elrendeljük a kezelést – hangsúlyozza Vernes doktornő.- Gyanú esetén utánajárunk, felmerülhet-e például a bal kamrai hipertrófia, vagyis a szív izomzatának megvastagodása, a fokozott trombózishajlam, esetleg nem valamilyen más betegség okozza-e másodlagosan a magas vérnyomást. A hipertónia kezelése tehát meglehetősen összetett, és erősen igényli a páciens együttműködését is. Viszont megfelelően kialakított életmóddal és szükséges esetén gyógyszerekkel jól egyensúlyban tartható ez az érzékeny rendszer.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok. 53 éves férfi vagyok. Magas vérnyomásra szedek már jó ideje gyógyszereket. Reggel:Portiron hct, amlodipin, bisoprolol. Este: Portiron, tenaxum . Azt szeretném kérdezni, miért van az,hogy reggel ébredés után mérek 140/ 85-öt,majd beveszem a gyógyszereket utána 2 órával még mindig 140/ 90-et? Nem lefelé kellene menni a vérnyomásnak? Csak akkor tudok normális értékeket mérni ha több napig itthon vagyok nyugalomban. Amúgy is mindentől szorongok szinte gyerekkorom óta. Orvosi vizsgálatnál meg végképp. Voltak már kisebb nagyobb pánikrohamok is régebben. De érdekes hogy ebben az irányban egyik orvos sem indult el. Csak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. 25 éve egy szemmel kezdtem. Most 5 féle. Volt 24 órás vérnyomásmérés is amiből 12 óra lett mert este nagyon zavart így is amikor rám tették egyből 150 lett az első mérés. 2 óra múlva ment le 130-ra ami maradt is akkor. Szív ultrahang sokszor. Nyeletéses is. Állítólag erős szívem van.(így mondták) De úgy 3 éve volt olyan is hogy 170-as vérnyomást mértem itthon. Akkor még csak 1-1 szem portiron volt a napi adagom.Felhívtam a háziorvost. Azt mondta vegyem be duplán az esti adagot. Nem használt. Hétvége ügyelet. Ott azt mondták menjek haza vegyem be a reggelit is duplán. Maradt 170 ,de akkor már tiszta stresszben voltam. Sürgősségire mentem. Elmondtam mi van. Fogták a fejüket és fél napig mosatták belőlem a gyógyszereket.Akkor írták ott ezt az öt féle gyógyszert. Vagyis hármat,mert a portironokat előtte is szedtem. Mégis ha napközben mérem,vagy ha munka után itthon akkor is 140 de sokszor 150 a vérnyomásom. Ha egy hetet itthon vagyok akkor 3-4 nap alatt lemegy 120/70-re is. Nem tudom miért van ez. Némelyik kollégámnak a 200-as vérnyomását 1 szem gyógyszer leviszi úgy hogy szédeleg és kávét kell inni. Nekem sosem volt 200 és ez a marék gyógyszer sem igazán használ. Olvastam van olyan is hogy túl van kezelve és az sem jó. Tudna valami tanácsot adni így látatlanba kedves Dr Nő? Szóval nem lehetséges hogy nekem pszichiáter kellene? Bocsánat ha kicsit zavaros,de próbáltam röviden a leglényegesebbet írni.
Wallas

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Uram!

Próbálok a kérdéseire, amennyiben lehetséges válaszolni.
Mindenek előtt azt szeretném előre venni, hogy a vérnyomás egy folyamatosan (pillanatonként) változó, mérhető élettani adatunk, és ez így van rendjén, mivel mindig az adott pillanatban végzett tevékenységünk, állapotunk határozza meg, hogy melyik szervünknek mennyi vérre van szüksége. A 140/85-140/90 Hgmm-es érték azonosnak tekinthető, és nem aggasztó. Kérdés, hogy milyen módon mérte a vérnyomást.
Az ajánlott módszer a mérésre: 5-10 perc nyugalmi állapot után, kényelmes helyzetben együltő helyében minimum két mérést kell végezni ("egy mérés nem mérés", amennyiben a mért értékek között a különbség nagyobb 4 Hgmm-nél, akkor 3. mérés is kell, és a mérések között kb. 2 perc időnek kell eltelni. Gyakori, hogy a második és/vagy 3 mérés eredménye lényegesen alacsonyabb, mint az első érték. A mért értékeket le kell jegyezni, hogy áttekintő képet kaphassunk a trendekről.

A szorongás a vérnyomás emelése irányába hat, és a mért értékek is szélsőségesebben "ingadoznak".
Mindenképpen ajánlatos psychiáter tanácsának kikérése. Szükség esetén nyugtató adása, de mindenképpen reláxációs gyakorlatok tanulása, végzése jó hatással lehet.

Az Ön által felsorolt gyógyszer mennyisége valóban soknak tűnik. Ahhoz, hogy ezt pontosan megítélhessem, és annak alapján módosítást javasoljak, alapvizsgálatok elvégzése, és azok eredményeinek értékelése szükséges (labor, un "nagy rutin", TSH, EKG, Szemészeti konzílium, 24 h ABPM).

Az, hogy más betegnél (kollégánál) milyen gyógyszer, hogyan hat, az az Ön vérnyomását nem befolyásolja. Ilyen összehasonlítás nem visz előbbre.

Ennél többet, és pontosabb tanácsokat a leletek birtokában, egy vizit kapcsán tudok mondattani.

Tisztelettel: Dr Kapocsi Judit
Létrehozás ideje: 2022.08.25
Utolsó módosítás: 2022.08.25