Magas vérnyomás a menopauza miatt?

Magas vérnyomás a menopauza miatt?

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2022.03.18 08:51 Módosítva: 2022.03.18 09:07
2022-03-18 09:07:24.908827 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Sok nő tapasztalhatja, hogy 50 éves kora körül egyre magasabb vérnyomásértékeket mér. Vajon a menopauza emeli meg a vérnyomást vagy egyszerűen csak az idősödéssel járó folyamatokról van szó? Mit lehet tenni a magas vérnyomás kezeléséért? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa válaszolta meg a kérdéseket.

A magas vérnyomás nem csak a férfiak problémája

A menopauza hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.Gyakori tévhit, hogy a magas vérnyomás elsősorban a férfiak problémája, holott az American Heart Association szerint a magasvérnyomás betegséggel összefüggő halálozások 52%-ban a nőket érintik. Különösen a menopauzával járó hormonális változások emelik meg a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, akár már a klimaxot megelőzően is. Ilyen változások zajlanak le ezekben az években:

Korai menopauza

Korai menopauzáról akkor beszélhetünk, ha 40 éves kor előtt jelentkeznek a változások. Egyes tanulmányok szerint ilyen esetben jellemzően vérnyomás-emelkedés is tapasztalható.

Perimenopauza

A perimenopauza az az időszak, amelyben a női szervezet felkészül a változásokra. És bár ilyenkor kisebb az esély a magasvérnyomás betegség kialakulására, mint a klimax lezárulta után, mégis fontos a rendszeres ellenőrzés.

Poszt-menopauza

Amint lezajlik a klimax, ötszörösére emelkedik a szívinfarktus rizikója – többek közt a kialakult magasvérnyomás betegség miatt.

Így függ össze a magas vérnyomás és a menopauza

Alapvetően a menopauza időszaka alatt jelentősen csökkenő ösztrogén hormon termelődés az oka az emelkedő vérnyomásnak. Az ösztrogénnek ugyanis elsősorban vazodilatációs hatása van, ami azt jelenti, hogy segít nyitva tartani az ereket, ami megkönnyíti a vér áramlását – vagyis nincs szükség magasabb vérnyomásra. Másodsorban az ösztrogén segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, így megelőzi az erek beszűkülését és megkeményedését.
A menopauza azonban más szempontból is növelheti a magas vérnyomás kockázatát: a klimax ideje alatt ugyanis nagyobb az esélye a súlygyarapodásnak – a túlsúly és az elhízás pedig önálló rizikófaktora nem csak a magasvérnyomás betegségnek, de más szív-érrendszeri betegségeknek is.

A kezelés életmódbeli és gyógyszeres is lehet

A magas vérnyomás vizsgálati csomag optimális megoldás a komplex kivizsgálásra.- A menopauzával összefüggő magas vérnyomásról azért is érdemes tudni, mert számos dolgot tehet egy nő ennek megelőzéséért – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha máskor nem, ilyenkor mindenképpen érdemes abbahagyni a dohányzást, visszafogni az alkohol- és koffeinfogyasztást, kiegyensúlyozott étrendet választani, rendszeresen mozogni és törekedni az egészséges testsúly megőrzésére. Tulajdonképpen a magas vérnyomás kezelésének is ezek az elsődleges lépései. Mindemellett javasolt vérnyomásnaplót vezetni, amiből a szakorvos sok mindenre tud következtetni a kardiológiai kivizsgáláson. Ahhoz, hogy felmérjük, szükséges-e esetleg gyógyszeres kezelés is, szükség lehet 24 órás vérnyomásmérésre, laborvizsgálatokra, nyugalmi EKG-ra és esetleg terheléses EKG-ra, szívultrahangra, arteriográfiára is.  

Ha bebizonyosodik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, és nagyon magasak az értékek, vagy 3 hónap alatt sem reagál a vérnyomás az életmódváltásra, gyógyszerek elrendelése szükséges. Rendszerint egyetlen gyógyszert adunk egyszerre, hogy megfigyelhessük az adott személy reakcióit, bár ma már korszerű, fix gyógyszerkombinációk is elérhetők. Később, az egész életen át tartó terápia során természetesen bármikor megváltoztatható a szedett szerek dózisa, összetétele – ezért is zükségesek a rendszeres kontrollok. Mindig az adott helyzethez, állapothoz, életkorhoz, társbetegségekhez kell igazítani a kezelést, amelynek célja a lehetséges súlyos szövődmények megelőzése.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Orvos válaszol

Voltam kardiológiai vizsgálatokon vérnyomás csőkentőt ne és norvasx ot írták fel plasmus hajlama mást nemtalálta de. Azlene a panaszom éles erős szurások vanak a szivemkőrűl és a szegycsontom mőgőt néha ojankor felemelkedik a vérnyomásom is meg a pulzusom is viszamentem aztmondjá nincs semi bajom csináltak egy ekg enyi volt de egyre tőbszőr előjőn pihenés kőzbe is kérdésem azlene mit tanácsol mert márt félek hogy valami bajvanbiviolt. Kardrogelt

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Tisztelt Márfi Ferenc Úr!

Az Ön által leírt adatok (ami Önről, a betegségéről, a szedett gyógyszer mennyiségéről a levelében szerepelnek) nem adnak elégséges információt ahhoz, hogy a kérdésére érdemben válaszolni lehessen.
Személyes vizitet javasolok.
Addig is, amit Ön tehet:
Írja fel pontosan mi az a gyógyszer, amit minden nap, rendszeresen beszed. Kell a gyógyszer neve, a benne lévő hatóanyag mennyisége (mg-ban megadott a név alatt a dobozon),
hányszor veszi be a gyógyszert?

Mérje a vérnyomását a következő módon.

5-10 perc nyugodt ülés után mérje az első értéket, majd írja ezt fel, 2 percen belül, ugyanebben a testhelyzetben mérje a 2. értéket, ezt is írja fel. Hasonlítsa össze a két mért értéket,. Amennyiben akár a szisztolés, akár a diasztolés , akár mindkettő érték esetén 4 Hgmm-nél több a különbség, 2 percen belül mérjen egy 3. értéket is, és ezt is írja fel.

Ilyen módon gyűjtse az adatokat 1 egy héten át. Elég napjában egyszer mérni, de írja fel, hogy ez mikor történt. reggel, este, bármely napszakban. Ha rosszul érzi magát, és módja van rá, akkor mindenképpen mérjen vérnyomást a leírt módon. Ha a harmadik mért érték 160/100 Hgmm, vagy több annál, rágjon el 25 mg Tenziomint és/vagy 0.25 mg Xanaxot ( a Frontin ugyanaz). Nem kell, hogy fél-egy óra alatt normalizálódjon a vérnyomás, csak az kell, hogy csökkenjen. NEM ajánlott, sőt káros a vérnyomást gyorsan, nagy mértékben csökkenteni.

A vérnyomás napi alakulásáról a 24 órás vérnyomás monitorozással lehet tájékozódni.


Emellet fontos tudni, hogy minden magas vérnyomásban szenvedő, gyógyszert szedő betegnél szükséges, panaszmentes állapotban is legalább évente egyszer kontroll vizsgálatokat végezni, ami magába foglalja a részletes laboratóriumi vizsgálatot, EKG-t, Szemészeti konzíliumot.Üdvözlettel:

Dr Kapocsi Judit

belgyógyász, klinikai farmakológus szakorvos

hipertónia specialista

KardioKözpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos

Dr. Vaskó Péternél 2x jártam Intézményükben. Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos. Betegségemről kikérdezett, megvizsgált. Rám szánta az időt, válaszolt kérdéseimre, elmagyarázta, hogy mit "talált" Mindezt közérthetően, türelmesen. Nagyon örülök, hogy hozzá kerültem!!! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!