Sok nő tapasztalhatja, hogy 50 éves kora körül egyre magasabb vérnyomásértékeket mér. Vajon a menopauza emeli meg a vérnyomást vagy egyszerűen csak az idősödéssel járó folyamatokról van szó? Mit lehet tenni a magas vérnyomás kezeléséért? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa válaszolta meg a kérdéseket.

A magas vérnyomás nem csak a férfiak problémája

A klimax táján nem ritka a magas vérnyomás, amit kezelni kell.Gyakori tévhit, hogy a magas vérnyomás elsősorban a férfiak problémája, holott az American Heart Association szerint a magasvérnyomás betegséggel összefüggő halálozások 52%-ban a nőket érintik. Különösen a menopauzával járó hormonális változások emelik meg a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, akár már a klimaxot megelőzően is. Ilyen változások zajlanak le ezekben az években:

  • Korai menopauza

Korai menopauzáról akkor beszélhetünk, ha 40 éves kor előtt jelentkeznek a változások. Egyes tanulmányok szerint ilyen esetben jellemzően vérnyomás-emelkedés is tapasztalható.

  • Perimenopauza

A perimenopauza az az időszak, amelyben a női szervezet felkészül a változásokra. És bár ilyenkor kisebb az esély a magasvérnyomás betegség kialakulására, mint a klimax lezárulta után, mégis fontos a rendszeres ellenőrzés.

  • Poszt-menopauza

Amint lezajlik a klimax, ötszörösére emelkedik a szívinfarktus rizikója – többek közt a kialakult magasvérnyomás betegség miatt.

Így függ össze a magas vérnyomás és a menopauza

Alapvetően a menopauza időszaka alatt jelentősen csökkenő ösztrogén hormon termelődés az oka az emelkedő vérnyomásnak. Az ösztrogénnek ugyanis elsősorban vazodilatációs hatása van, ami azt jelenti, hogy segít nyitva tartani az ereket, ami megkönnyíti a vér áramlását – vagyis nincs szükség magasabb vérnyomásra. Másodsorban az ösztrogén segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, így megelőzi az erek beszűkülését és megkeményedését.
A menopauza azonban más szempontból is növelheti a magas vérnyomás kockázatát: a klimax ideje alatt ugyanis nagyobb az esélye a súlygyarapodásnak – a túlsúly és az elhízás pedig önálló rizikófaktora nem csak a magasvérnyomás betegségnek, de más szív-érrendszeri betegségeknek is.

A kezelés életmódbeli és gyógyszeres is lehet

A magas vérnyomás kezelése életmódbeli és a gyógyszeres is lehet.- A menopauzával összefüggő magas vérnyomásról azért is érdemes tudni, mert számos dolgot tehet egy nő ennek megelőzéséért – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha máskor nem, ilyenkor mindenképpen érdemes abbahagyni a dohányzást, visszafogni az alkohol- és koffeinfogyasztást, kiegyensúlyozott étrendet választani, rendszeresen mozogni és törekedni az egészséges testsúly megőrzésére. Tulajdonképpen a magas vérnyomás kezelésének is ezek az elsődleges lépései. Mindemellett javasolt vérnyomásnaplót vezetni, amiből a szakorvos sok mindenre tud következtetni a kardiológiai kivizsgáláson. Ahhoz, hogy felmérjük, szükséges-e esetleg gyógyszeres kezelés is, szükség lehet 24 órás vérnyomásmérésre, laborvizsgálatokra, nyugalmi EKG-ra és esetleg terheléses EKG-ra, szívultrahangra, arteriográfiára is.  

Ha bebizonyosodik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, és nagyon magasak az értékek, vagy 3 hónap alatt sem reagál a vérnyomás az életmódváltásra, gyógyszerek elrendelése szükséges. Rendszerint egyetlen gyógyszert adunk egyszerre, hogy megfigyelhessük az adott személy reakcióit, bár ma már korszerű, fix gyógyszerkombinációk is elérhetők. Később, az egész életen át tartó terápia során természetesen bármikor megváltoztatható a szedett szerek dózisa, összetétele – ezért is zükségesek a rendszeres kontrollok. Mindig az adott helyzethez, állapothoz, életkorhoz, társbetegségekhez kell igazítani a kezelést, amelynek célja a lehetséges súlyos szövődmények megelőzése.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Édesanyám 85 éves. Másfél hónapja szedi a Concor Cor-t (2,5 mg). Emellett többek között még szed Coverex-AS Komb 5 mg / 1,25 mg filmtablettát és ASA Protect Pharmavit 100 mg tablettát. A Concor Cor betegtájékoztatójában ez szerepel: „… túladagolásával járó leggyakoribb tünetek közé tartozik a pulzusszám csökkenése (bradikardia), … a vérnyomás kifejezett csökkenése, …”. Édesanyámnak a gyógyszert folyamatosan kell szedni, azonban a pulzusa reggelente olykor 54. Egy este, lefekvés előtt 45 volt a pulzusa (aznap reggel 60, és ekkor tizedik napja szedte a Concor Cor-t, egyébkén nem szoktuk este mérni). Attól tartok, éjszaka nehogy lemenjen a pulzusa 40-re. A reggeli mérésnél (8-9 óra között), ha 60 alatti az érték, húsz perc elteltével ismét megmérjük a pulzusát, ill. vérnyomását. Ilyenkor eléggé eltérő az eredmény pl. 144 / 69 és a pulzus 54. Húsz perccel később 150 /72 a pulzus 66. Kérdéseim a következők: Ilyen változó pulzus értékeknél mi a döntő, hogyan szedje helyesen a Concor Cor-t? Ezen gyógyszer esetében az 54-es pulzus, már tartozhat a bradikardia körébe? Jogosan félek attól, hogy éjszaka lemehet a pulzusa 40-re, ill. ez alá a Concor Cor miatt? Mennyire reális ennek veszélye? Van, ill. mi az az alacsony vérnyomás érték, aminél nem kell bevenni a Con Cort-t? A segítséget és az információt előre is köszönöm: Zsófia
Zsófia

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Zsófia!

Így, kiragadva a tágabb környezetéből (a beteg előző betegségei, aktuális panaszai, eddigi leletei , EKG különösen, fizikális vizsgálati eredményei, stb) felelősséggel pontos vélemény nem adható.
Általános megközelítésként azt tudom tanácsolni, hogy felezze le a ConCor-Cort, és nézzék meg milyen a pulzus. Ha mód van rá, 24 h vérnyomás monitorozással (ABPM) választ lehet kapni arra, hogy éjszaka, alvás közben milyen a pulzus, ugyanígy informatív az EKG is. 85 éves betegnél alapos indok nélkül nem alkalmazunk annyi és olyan gyógyszerrt, amely 60/min alá viszi a pulzust.
Ennél többet csak személyes találkozás, vizsgálat alapján tudok mondani.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Végtelenül kedves, türelmes

Végtelenül kedves, türelmes és nagy szakmai tudással rendelkező orvos. Fontos volt számomra, hogy mint beteg tisztában legyek (számomra is érthetően) betegségemmel, a további kezelések, lehetőségek tükrében.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.03.24
Utolsó módosítás: 2022.03.24