Sok nő tapasztalhatja, hogy 50 éves kora körül egyre magasabb vérnyomásértékeket mér. Vajon a menopauza emeli meg a vérnyomást vagy egyszerűen csak az idősödéssel járó folyamatokról van szó? Mit lehet tenni a magas vérnyomás kezeléséért? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa válaszolta meg a kérdéseket.

A magas vérnyomás nem csak a férfiak problémája

A klimax táján nem ritka a magas vérnyomás, amit kezelni kell.Gyakori tévhit, hogy a magas vérnyomás elsősorban a férfiak problémája, holott az American Heart Association szerint a magasvérnyomás betegséggel összefüggő halálozások 52%-ban a nőket érintik. Különösen a menopauzával járó hormonális változások emelik meg a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, akár már a klimaxot megelőzően is. Ilyen változások zajlanak le ezekben az években:

  • Korai menopauza

Korai menopauzáról akkor beszélhetünk, ha 40 éves kor előtt jelentkeznek a változások. Egyes tanulmányok szerint ilyen esetben jellemzően vérnyomás-emelkedés is tapasztalható.

  • Perimenopauza

A perimenopauza az az időszak, amelyben a női szervezet felkészül a változásokra. És bár ilyenkor kisebb az esély a magasvérnyomás betegség kialakulására, mint a klimax lezárulta után, mégis fontos a rendszeres ellenőrzés.

  • Poszt-menopauza

Amint lezajlik a klimax, ötszörösére emelkedik a szívinfarktus rizikója – többek közt a kialakult magasvérnyomás betegség miatt.

Így függ össze a magas vérnyomás és a menopauza

Alapvetően a menopauza időszaka alatt jelentősen csökkenő ösztrogén hormon termelődés az oka az emelkedő vérnyomásnak. Az ösztrogénnek ugyanis elsősorban vazodilatációs hatása van, ami azt jelenti, hogy segít nyitva tartani az ereket, ami megkönnyíti a vér áramlását – vagyis nincs szükség magasabb vérnyomásra. Másodsorban az ösztrogén segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, így megelőzi az erek beszűkülését és megkeményedését.
A menopauza azonban más szempontból is növelheti a magas vérnyomás kockázatát: a klimax ideje alatt ugyanis nagyobb az esélye a súlygyarapodásnak – a túlsúly és az elhízás pedig önálló rizikófaktora nem csak a magasvérnyomás betegségnek, de más szív-érrendszeri betegségeknek is.

A kezelés életmódbeli és gyógyszeres is lehet

A magas vérnyomás kezelése életmódbeli és a gyógyszeres is lehet.- A menopauzával összefüggő magas vérnyomásról azért is érdemes tudni, mert számos dolgot tehet egy nő ennek megelőzéséért – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha máskor nem, ilyenkor mindenképpen érdemes abbahagyni a dohányzást, visszafogni az alkohol- és koffeinfogyasztást, kiegyensúlyozott étrendet választani, rendszeresen mozogni és törekedni az egészséges testsúly megőrzésére. Tulajdonképpen a magas vérnyomás kezelésének is ezek az elsődleges lépései. Mindemellett javasolt vérnyomásnaplót vezetni, amiből a szakorvos sok mindenre tud következtetni a kardiológiai kivizsgáláson. Ahhoz, hogy felmérjük, szükséges-e esetleg gyógyszeres kezelés is, szükség lehet 24 órás vérnyomásmérésre, laborvizsgálatokra, nyugalmi EKG-ra és esetleg terheléses EKG-ra, szívultrahangra, arteriográfiára is.  

Ha bebizonyosodik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, és nagyon magasak az értékek, vagy 3 hónap alatt sem reagál a vérnyomás az életmódváltásra, gyógyszerek elrendelése szükséges. Rendszerint egyetlen gyógyszert adunk egyszerre, hogy megfigyelhessük az adott személy reakcióit, bár ma már korszerű, fix gyógyszerkombinációk is elérhetők. Később, az egész életen át tartó terápia során természetesen bármikor megváltoztatható a szedett szerek dózisa, összetétele – ezért is zükségesek a rendszeres kontrollok. Mindig az adott helyzethez, állapothoz, életkorhoz, társbetegségekhez kell igazítani a kezelést, amelynek célja a lehetséges súlyos szövődmények megelőzése.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Vérnyomás problémával fordulnék Önhöz. 32 éves vagyok 16 éves korom óta magasvérnyomás beteg. Ezalatt idő alatt több gyógyszert kipróbáltam,amelyek csak bizonyos ideig voltak hatékonyak pl.Betaloc,Concor,Concor Amlo,Nebivep,Bihart,Valsartan+Bisoprolol,Lercaton plusz,legjobb ezek közül talán a Valsartan+ Bisoprolol összeállítás volt,bár gyógyszerrel is a vérnyomásom sosem a 120/80-as értékhez volt közelebb,hanem inkább a 135-140-hez. Mostanában azt vettem észre,hogyha nyugalomban vagyok minimum 10 percet,akkor a vérnyomás értékem közel normális 125-135 közötti,de bármilyen kevés,nem megerőltető mozgás,vagy bármi hirtelen jelentkező stressz helyzetre,mérve 150 hez közeli értéket mérhetek,legyen az akár csak 10 méter séta,néhány perc után azonban nyugalomban normalizálodik. Kérdésem,hogy mennyire normális,hogy ilyen kevés megterheléstől ennyire megemelkedik a vérnyomás,illetve milyen okai lehetnek. Labor rendben szív uh.rendben. Válaszát előre is köszönöm.
Máté

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Kedves Máté!

A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt a normál tartományban van. Teljesen rendben van az, hogy terhelésre (legyen ez kellemes sport, kávé ivás, evés stb) átmenetileg ezen érték fölé emelkedik. A kulcs-szó az átmenetileg. Az, hogy az Ön vérnyomása hányszor, mennyi ideig, és milyen magas tartományban van, az mérhető, módszere a 24 órás vérnyomás-monitorozás. (ABPM).
Ha 16 éves kora óta hipertóniás, akkor feltehetően vizsgálták a lehetséges okot, hátteret. Ha nem, ezt meg kell tenni. Alapvizsgálatok: labor (un. nagy rutin), EKG, Szemészeti konzílium (szemfenék, szemnyomás). Amennyiben valamelyik vizsgálat eltérést mutat, akkor azt az irányt speciálisan tovább kell vizsgálni.

Ennél részletesebb véleményt, terápiás tanácsot csak személyes találkozás, vizsgálat (anamnézis, fizikai státus stb) tudok adni.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Empatikus és abszolút pozitív a kisugárzása

A recepción kedvesen foglalkoztak velem. (Nem volt szükség szakmai segítség kérésére, adására.) Dr. Vaskó Péterről csak felsőfokon lehet nyilatkozni! Nagyon körültekintően, részletesen kérdezett a panaszaimról. Nagyon kedves, figyel az emberre. Empatikus és abszolút pozitív a kisugárzása! 65 éves múltam, de ilyent eddig még soha, sehol nem tapasztaltam: egy méretarányos, rugalmas szív-maketten metszetben mutatta be a szív részeit, működését. Ezt lenyűgözőnek gondolom! Előző leleteimet figyelmesen tanulmányozta, A BENNÜK LÉVŐ ELLENTMONDÁST AZONNAL ÉSZREVETTE, "KISZÚRTA". Helyszíni méréssel ellenőrizte, hogy valóban hibát talált-e. Sajnos igen!! Összesített véleményem: 5* 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.03.24
Utolsó módosítás: 2022.03.24