Sok nő tapasztalhatja, hogy 50 éves kora körül egyre magasabb vérnyomásértékeket mér. Vajon a menopauza emeli meg a vérnyomást vagy egyszerűen csak az idősödéssel járó folyamatokról van szó? Mit lehet tenni a magas vérnyomás kezeléséért? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa válaszolta meg a kérdéseket.

A magas vérnyomás nem csak a férfiak problémája

A klimax táján nem ritka a magas vérnyomás, amit kezelni kell.Gyakori tévhit, hogy a magas vérnyomás elsősorban a férfiak problémája, holott az American Heart Association szerint a magasvérnyomás betegséggel összefüggő halálozások 52%-ban a nőket érintik. Különösen a menopauzával járó hormonális változások emelik meg a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, akár már a klimaxot megelőzően is. Ilyen változások zajlanak le ezekben az években:

  • Korai menopauza

Korai menopauzáról akkor beszélhetünk, ha 40 éves kor előtt jelentkeznek a változások. Egyes tanulmányok szerint ilyen esetben jellemzően vérnyomás-emelkedés is tapasztalható.

  • Perimenopauza

A perimenopauza az az időszak, amelyben a női szervezet felkészül a változásokra. És bár ilyenkor kisebb az esély a magasvérnyomás betegség kialakulására, mint a klimax lezárulta után, mégis fontos a rendszeres ellenőrzés.

  • Poszt-menopauza

Amint lezajlik a klimax, ötszörösére emelkedik a szívinfarktus rizikója – többek közt a kialakult magasvérnyomás betegség miatt.

Így függ össze a magas vérnyomás és a menopauza

Alapvetően a menopauza időszaka alatt jelentősen csökkenő ösztrogén hormon termelődés az oka az emelkedő vérnyomásnak. Az ösztrogénnek ugyanis elsősorban vazodilatációs hatása van, ami azt jelenti, hogy segít nyitva tartani az ereket, ami megkönnyíti a vér áramlását – vagyis nincs szükség magasabb vérnyomásra. Másodsorban az ösztrogén segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, így megelőzi az erek beszűkülését és megkeményedését.
A menopauza azonban más szempontból is növelheti a magas vérnyomás kockázatát: a klimax ideje alatt ugyanis nagyobb az esélye a súlygyarapodásnak – a túlsúly és az elhízás pedig önálló rizikófaktora nem csak a magasvérnyomás betegségnek, de más szív-érrendszeri betegségeknek is.

A kezelés életmódbeli és gyógyszeres is lehet

A magas vérnyomás kezelése életmódbeli és a gyógyszeres is lehet.- A menopauzával összefüggő magas vérnyomásról azért is érdemes tudni, mert számos dolgot tehet egy nő ennek megelőzéséért – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ha máskor nem, ilyenkor mindenképpen érdemes abbahagyni a dohányzást, visszafogni az alkohol- és koffeinfogyasztást, kiegyensúlyozott étrendet választani, rendszeresen mozogni és törekedni az egészséges testsúly megőrzésére. Tulajdonképpen a magas vérnyomás kezelésének is ezek az elsődleges lépései. Mindemellett javasolt vérnyomásnaplót vezetni, amiből a szakorvos sok mindenre tud következtetni a kardiológiai kivizsgáláson. Ahhoz, hogy felmérjük, szükséges-e esetleg gyógyszeres kezelés is, szükség lehet 24 órás vérnyomásmérésre, laborvizsgálatokra, nyugalmi EKG-ra és esetleg terheléses EKG-ra, szívultrahangra, arteriográfiára is.  

Ha bebizonyosodik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, és nagyon magasak az értékek, vagy 3 hónap alatt sem reagál a vérnyomás az életmódváltásra, gyógyszerek elrendelése szükséges. Rendszerint egyetlen gyógyszert adunk egyszerre, hogy megfigyelhessük az adott személy reakcióit, bár ma már korszerű, fix gyógyszerkombinációk is elérhetők. Később, az egész életen át tartó terápia során természetesen bármikor megváltoztatható a szedett szerek dózisa, összetétele – ezért is zükségesek a rendszeres kontrollok. Mindig az adott helyzethez, állapothoz, életkorhoz, társbetegségekhez kell igazítani a kezelést, amelynek célja a lehetséges súlyos szövődmények megelőzése.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor úr! 2 éve gyomorvérzésem volt azóta a vérnyomásomat nem tudják beállítani!Covercad szinte minden verzioja,Covercard Plus 10/2,5/10 stb.Coverex as komb.forte Tenox,Spiron,----amlodipire érzékeny lettem dagadt a lábam, a Covercadtól nagyon köhögtem Valsartan,szedtem még Tenaxum!Szívultrahang EKG,24 órás EKG megállapították folyamatosan magas a vérnyomásom.legalacsonyabb a 150 hgm-190 hgm.Gyógyszer váltás Cardura XL Nebivolol Lercaton 10-20 mg Vidotin komb.A vérnyomásom továbbra is magas,a Tensiomin 12.5 mg ami hatással van a vérnyomásomra az időváltozásnál minden este szednem kell.Ritkán mérek 150 hgm alatti vérnyomást de estére felmegy mindig!Mit tegyek hova menjek ?Ezeket a gyógyszereket reggel és este is szedem,Köszönöm
Barna Zoltánné

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Barna Zoltánné!

Nehezen vagy nem beállítható magas vérnyomás-betegség eseten felmerül az un. másodlagos (secunder) hypertonia gyanúja: nincs-e egy esetleges endokrinológiai betegség vagy vesebetegség a háttérben, ami miatt az állapot tisztázása javasolt leginkább egy hypertonologus/nephrologus specialistánál.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Végtelenül kedves, türelmes

Végtelenül kedves, türelmes és nagy szakmai tudással rendelkező orvos. Fontos volt számomra, hogy mint beteg tisztában legyek (számomra is érthetően) betegségemmel, a további kezelések, lehetőségek tükrében.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.03.24
Utolsó módosítás: 2022.03.24