Szerző: KardioKözpont

A stroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Stroke-ról akkor beszélünk amikor az agy egy részének vérellátása megszűnik (elsősorban vérrög okozza agyi-infarktus) vagy vérzés lép fel (agyvérzés). Előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Míg a 65 év alatti nők 2%-a érintett a betegségben, addig a 65 év feletti férfiak között minden tizedik férfinak volt már stroke életében.

Mi a stroke? Hogyan alakul ki?

stroke, Kardioközpont

A legtöbb esetben a stroke (szélütés) hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Az agy oxigénhiányos állapotáért több dolog is lehet felelős. Okozhatja agyi érelzáródás, amely lehet trombotikus vagy embóliás. Trombotikus esetben a vérrög, amely elzárja az agyi eret, helyben keletkezik, amíg embóliás esetben a test más tájékán keletkezett vérrög zárja el az agyi eret. A stroke egy másik típusa, amikor az ér nem elzáródik, hanem megreped, agyvérzés következik be. A vérzés eredhet az agyon belülről, illetve az agyat körülvevő egyik agyburokból, a pókhálóhártya egyik artériájából. Agyvérzés esetén az érből kiömlő vér vezet oxigénhiányhoz, amellett, hogy növeli az agyi nyomást is.

A stroke tünetei

A store tünetei attól függenek, hogy az agy melyik részén alakult ki agyvérzés vagy agyi-infarktus. Ennek megfelelően lehet látás, beszéd vagy mozgászavar egészen a fél vagy a teljes bénulásig. A stroke tüneteit nem szabad összekeverni a TIA (tranzitorikus ischemias attack) tüneteivel, mely csak meghatározott ideig tart és nincs visszafordíthatatlan hatása a szervezetre. Fontos megjegyezni, hogy a TIA nagyon fontos előjele a strokenak.

További tünetek lehetnek:

 • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége
 • Az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között)
 • Az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása
 • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia)
 • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése
 • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok
 • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás
 • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara

A stroke kialakulásának okai, kockázatai

A szív- és érrendszeri betegségek közé sorolható stroke is. A keringési betegségek a civilizációs betegségek csoportjába sorolható, mivel a betegségek kialakulása összefüggésben áll az életmóddal. A stroke kialakulásának kockázatát növeli a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életvitel. A stroke-ért felelhet cukorbetegség, kezeletlen magasvérnyomás betegség vagy érfejlődési rendellenesség, előzménye lehet az érelmeszesedés. Nem csak a megelőzésében, de a stroke-ot követő felépülésben is nagy szerepe van a helyes étrendnek és a mindennapos mozgásnak. Kialakulásának valószínűségét növeli a dohányzás, magas vérzsírszint (koleszterin, triglicerid) és a jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása is.

Azoknak, akiknek magasak a stroke-t illető kockázati faktorok mutatói, mindenképpen ajánlott az életmód orvoslásban jártas szakértővel konzultálnia, hogy a kockázati faktorokat csökkentse. A stroke kapcsán elsősorban a megelőzés fontos, mivel bekövetkezte után maradandó tünetek, diszfunkciók állandósulnak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A stroke kivizsgálása

A stroke elkerülésében jelentős szerepe van a prevenciónak és a kísérő betegségek folyamatos kontrolja.

Kísérő valamint stroke-ot indikáló betegségek:

 • magas vérnyomás
 • magas koleszterin szint (lipidsz szint emelkedés)
 • magas vércukorszint

Amennyiben Ön ezen betegségek közül egybe vagy többe szenved feltétlen szükséges a folyamatos kontrol, hogy elkerülhető legyen a stroke kialakulása, hiszen a legmodernebb kezelések ellenére sem fordítható vissza, csak minimalizálható az érintett terület mérete.

A stroke kezelése

Stroke kivizsgálása

A kezelés két szakaszra osztható, akut és krónikus szakaszok. Ezen szakaszok mind intenzív terápiás ellátást igényelnek!

Amennyiben agyi érelzáródás következik be, úgy vérrögoldószert a beteg alkar vénáján keresztül juttatják be a keringési rendszerbe. A gyógyszer a vérrögöt feloldja, ezáltal nagymértékben javítva a túlélési és felépülési esélyeket. Ezt a kezelési módot csak az esetek töredékében alkalmazzák, mivel csak a stroke első tüneteit követő három órán belül adható vérrögoldószer, valamint csak érelzáródás esetén használható, amennyiben vérzés is fellép az agyban, úgy rontja a beteg esélyeit.

Műtéti beavatkozást javasolhat az orvos a nyaki erek elzáródásának megelőzésére vagy kezelésére. A leggyakrabban alkalmazott eljárás az angioplasztika, melynek során az érbe egy rugalmas fém csövet helyeznek, amely meggátolja az ér elzáródását.

Stroke után a rehabilitáció fizikai és pszichés oldalon és nehéz feladat. Az addigi életmód tovább nem folytatható, az életmódváltáson kívül az elsődleges feladat a fizikai funkciók fejlesztése.

A stroke megelőzése

A stroke megelőzésében nagyon fontos a helyes életmód kialakítása, amivel jelentősen csökkenthetőek a stroke kialakulásának esélyei. Ennek segítségével elérhető:

A legfontosabb, hogy a kockázatokat csökkentsük. A kockázati tényezők kiiktatására, így a stroke megelőzésére leghatékonyabb orvosi terület az Életmód Orvoslás - Lifestyle Medicine. Ebben szakmai együttműködő partnerünk az Életmód Orvosi Központ. 

Kapcsolódó cikkünk

Az öröklötten magas koleszterinszint szívbetegségekhez vezethet

Az öröklötten magas koleszterinszint szívbetegségekhez vezethet

Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintje, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Módosítás: 2023.03.29 14:03