Stroke megelőzése, kezelése

Stroke megelőzése, kezelése

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2017.07.06 14:03 Módosítva: 2020.01.22 09:22

A stroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Stroke-ról akkor beszélünk amikor az agy egy részének vérellátása megszűnik (elsősorban vérrög okozza agyi-infarktus) vagy vérzés lép fel (agyvérzés). Előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Míg a 65 év alatti nők 2%-a érintett a betegségben, addig a 65 év feletti férfiak között minden tizedik férfinak volt már stroke életében.

Mi a stroke? Hogyan alakul ki?

A stroke tünetei

A stroke kialakulásának okai, kockázatai

A stroke kivizsgálása

A stroke kezelése

A stroke megelőzése

Mi a stroke? Hogyan alakul ki?

Stroke kialakulása

A legtöbb esetben a stroke (szélütés) hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Az agy oxigénhiányos állapotáért több dolog is lehet felelős. Okozhatja agyi érelzáródás, amely lehet trombotikus vagy embóliás. Trombotikus esetben a vérrög, amely elzárja az agyi eret, helyben keletkezik, amíg embóliás esetben a test más tájékán keletkezett vérrög zárja el az agyi eret. A stroke egy másik típusa, amikor az ér nem elzáródik, hanem megreped, agyvérzés következik be. A vérzés eredhet az agyon belülről, illetve az agyat körülvevő egyik agyburokból, a pókhálóhártya egyik artériájából. Agyvérzés esetén az érből kiömlő vér vezet oxigénhiányhoz, amellett, hogy növeli az agyi nyomást is.

A stroke tünetei

A store tünetei attól függenek, hogy az agy melyik részén alakult ki agyvérzés vagy agyi-infarktus. Ennek megfelelően lehet látás, beszéd vagy mozgászavar egészen a fél vagy a teljes bénulásig. A stroke tüneteit nem szabad összekeverni a TIA (tranzitorikus ischemias attack) tüneteivel, mely csak meghatározott ideig tart és nincs visszafordíthatatlan hatása a szervezetre. Fontos megjegyezni, hogy a TIA nagyon fontos előjele a strokenak.

További tünetek lehetnek:

 • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége
 • Az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között)
 • Az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása
 • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia)
 • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése
 • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok
 • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás
 • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara

A stroke kialakulásának okai, kockázatai

A szív- és érrendszeri betegségek közé sorolható stroke is. A keringési betegségek a civilizációs betegségek csoportjába sorolható, mivel a betegségek kialakulása összefüggésben áll az életmóddal. A stroke kialakulásának kockázatát növeli a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életvitel. A stroke-ért felelhet cukorbetegség, kezeletlen magasvérnyomás betegség vagy érfejlődési rendellenesség, előzménye lehet az érelmeszesedés. Nem csak a megelőzésében, de a stroke-ot követő felépülésben is nagy szerepe van a helyes étrendnek és a mindennapos mozgásnak. Kialakulásának valószínűségét növeli a dohányzás, magas vérzsírszint (koleszterin, triglicerid) és a jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása is.

Azoknak, akiknek magasak a stroke-t illető kockázati faktorok mutatói, mindenképpen ajánlott az életmód orvoslásban jártas szakértővel konzultálnia, hogy a kockázati faktorokat csökkentse. A stroke kapcsán elsősorban a megelőzés fontos, mivel bekövetkezte után maradandó tünetek, diszfunkciók állandósulnak.

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!

A stroke kivizsgálása

A stroke elkerülésében jelentős szerepe van a prevenciónak és a kísérő betegségek folyamatos kontrolja.

Kísérő valamint stroke-ot indikáló betegségek:

 • magas vérnyomás
 • magas koleszterin szint (lipidsz szint emelkedés)
 • magas vércukorszint

Amennyiben Ön ezen betegségek közül egybe vagy többe szenved feltétlen szükséges a folyamatos kontrol, hogy elkerülhető legyen a stroke kialakulása, hiszen a legmodernebb kezelések ellenére sem fordítható vissza, csak minimalizálható az érintett terület mérete.

A stroke kezelése

Stroke kivizsgálása

A kezelés két szakaszra osztható, akut és krónikus szakaszok. Ezen szakaszok mind intenzív terápiás ellátást igényelnek!

Amennyiben agyi érelzáródás következik be, úgy vérrögoldószert a beteg alkar vénáján keresztül juttatják be a keringési rendszerbe. A gyógyszer a vérrögöt feloldja, ezáltal nagymértékben javítva a túlélési és felépülési esélyeket. Ezt a kezelési módot csak az esetek töredékében alkalmazzák, mivel csak a stroke első tüneteit követő három órán belül adható vérrögoldószer, valamint csak érelzáródás esetén használható, amennyiben vérzés is fellép az agyban, úgy rontja a beteg esélyeit.

Műtéti beavatkozást javasolhat az orvos a nyaki erek elzáródásának megelőzésére vagy kezelésére. A leggyakrabban alkalmazott eljárás az angioplasztika, melynek során az érbe egy rugalmas fém csövet helyeznek, amely meggátolja az ér elzáródását.

Stroke után a rehabilitáció fizikai és pszichés oldalon és nehéz feladat. Az addigi életmód tovább nem folytatható, az életmódváltáson kívül az elsődleges feladat a fizikai funkciók fejlesztése.

A stroke megelőzése

A stroke megelőzésében nagyon fontos a helyes életmód kialakítása, amivel jelentősen csökkenthetőek a stroke kialakulásának esélyei. Ennek segítségével elérhető:

A legfontosabb, hogy a kockázatokat csökkentsük. A kockázati tényezők kiiktatására, így a stroke megelőzésére leghatékonyabb orvosi terület az Életmód Orvoslás - Lifestyle Medicine. Ebben szakmai együttműködő partnerünk az Életmód Orvosi Központ. 

Téma szakértői

dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!