Sztentelés utáni kardiológiai gondozás

Sztentelés utáni kardiológiai gondozás

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2021.06.17 12:30 Módosítva: 2021.11.08 16:13

A sztent egy hálós szerkezetű eszköz, amit katéteres beavatkozás során helyeznek el az ér belsejében, abból a célból, hogy tágítsák az elmeszesedett eret. Azonban a sztentelés utáni gondozás és megfelelő életmód nagyban befolyásolják a további életminőséget.

 

Mikor javasolják a sztent beültetést az orvosok?

Sztent beültetésére akkor kerül sor, ha a szív koszorúér falára olyan mennyiségű zsír és koleszterin rakódik le, hogy már gátolja a szívizomzat megfelelő oxigén ellátását. Ilyenkor egy katéteres vizsgálat során megállapítják, hogy megtörténhet-e a sztent-beültetés. A sztentelés a vizsgálat után akár egyből elvégezhető, szintén a katéter segítségével.

Mi a teendő a sztent beültetés után?

Közvetlenül a műtét után, ha minden rendben zajlott, a páciens már másnap otthonába távozhat. Ez után kardiológus szakorvosi javaslatra, bizonyos ideig gyógyszer szedése javasolt a trombózis elkerülése érdekében.

Orvosaink tanácsai: sport, egészséges életmód és rendszeres kardiológiai kontroll

- A sztentelés után elsősorban információra van szükségük. Tudniuk kell, hogy a hálók beültetése nem károsítja az egészségüket, fölösleges emiatt aggódni és kerülni a mozgást – hangsúlyozza Dr. Vaskó Péter. - Akik korábban rendszeresen mozogtak, azoknak továbbra is javasolt a fizikai aktivitás, bár ennek formáját és intenzitását érdemes szakemberrel, vagyis kardiológussal, sportorvossal és szükség esetén gyógytornásszal egyeztetni. Az úszás, a tempós gyaloglás és a szobakerékpár általában jó választás lehet, természetesen csak kellően bemelegítve és a túlzásokat kerülve. Akik soha nem edzettek, azoknak még fontosabb a szakértő irányítás és felügyelet, különösen az első időszakban. A rosszul felépített, esetleg meggondolatlanul intenzív edzés még a teljesen egészséges szervezetet is megviseli.

 

 

A másik fontos információ, hogy akkor is rendszeresen részt kell venni a kardiológiai ellenőrzésen, ha a páciens jól érzi magát. Szükséges a gyógyszerek folyamatos szedése is, csak kardiológus módosíthat bármely szer adagolásán. Az ellenőrző vizsgálatokon túl a szakember még számos olyan, akár étkezésre, stresszkezelésre vonatkozó tanáccsal szolgálhat, amelyeket megfogadva teljes értékű életet élhetnek a sztent beültetett páciensek is.

 

- Az első legfontosabb lépés, hogy tudatosítsuk magunkban: a sztent beültetés után nem nagybetegként kell önmagunkra tekintetünk, hanem egy olyan személyként, aki egy új, remek lehetőséget kapott és egészségesen élhet. Tehát bár elhagyhatatlan a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, nagyon fontos, hogy aki addig mozgott, az – kardiológus útmutatásával - ezután is tegye meg, aki pedig nem, az alakítson ki egy új, sportosabb, egészségesebb életmódot, ideális esetben életmód orvos segítségével. 

 

Mindennek célja, hogy megelőzzük az újabb plakk kialakulását – hangsúlyozza Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Amit mindenképpen be kell építeni az életmódba, az a dohányzás elhagyása, a kiegyensúlyozott étrend (optimális a mediterrán vagy a DASH diéta), ha kell, a testsúly normalizálása, a stresszkezelés és a rendszeres mozgás.

 

Téma szakértői

dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!