Szerző: KardioKözpont

A sztent egy hálós szerkezetű eszköz, amit katéteres beavatkozás során helyeznek el az ér belsejében, abból a célból, hogy tágítsák az elmeszesedett eret. Azonban a sztentelés utáni gondozás és megfelelő életmód nagyban befolyásolják a további életminőséget.

Sztentelés utáni kardiológiai szolgáltatásaink

Mikor javasolják a sztent beültetést az orvosok?

Sztent beültetésére akkor kerül sor, ha a szív koszorúér falára olyan mennyiségű zsír és koleszterin rakódik le, hogy már gátolja a szívizomzat megfelelő oxigén ellátását. Ilyenkor egy katéteres vizsgálat során megállapítják, hogy megtörténhet-e a sztent-beültetés. A sztentelés a vizsgálat után akár egyből elvégezhető, szintén a katéter segítségével.

Mi a teendő a sztent beültetés után?

Közvetlenül a műtét után, ha minden rendben zajlott, a páciens már másnap otthonába távozhat. Ez után kardiológus szakorvosi javaslatra, bizonyos ideig gyógyszer szedése javasolt a trombózis elkerülése érdekében.

Orvosaink tanácsai: sport, egészséges életmód és rendszeres kardiológiai kontroll

Sztentelés utáni kardiológiai gondozás, Kardioközpont- A sztentelés után elsősorban információra van szükségük. Tudniuk kell, hogy a hálók beültetése nem károsítja az egészségüket, fölösleges emiatt aggódni és kerülni a mozgást – hangsúlyozza Dr. Vaskó Péter. - Akik korábban rendszeresen mozogtak, azoknak továbbra is javasolt a fizikai aktivitás, bár ennek formáját és intenzitását érdemes szakemberrel, vagyis kardiológussal, sportorvossal és szükség esetén gyógytornásszal egyeztetni. Az úszás, a tempós gyaloglás és a szobakerékpár általában jó választás lehet, természetesen csak kellően bemelegítve és a túlzásokat kerülve. Akik soha nem edzettek, azoknak még fontosabb a szakértő irányítás és felügyelet, különösen az első időszakban. A rosszul felépített, esetleg meggondolatlanul intenzív edzés még a teljesen egészséges szervezetet is megviseli.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A másik fontos információ, hogy akkor is rendszeresen részt kell venni a kardiológiai ellenőrzésen, ha a páciens jól érzi magát. Szükséges a gyógyszerek folyamatos szedése is, csak kardiológus módosíthat bármely szer adagolásán. Az ellenőrző vizsgálatokon túl a szakember még számos olyan, akár étkezésre, stresszkezelésre vonatkozó tanáccsal szolgálhat, amelyeket megfogadva teljes értékű életet élhetnek a sztent beültetett páciensek is.

- Az első legfontosabb lépés, hogy tudatosítsuk magunkban: a sztent beültetés után nem nagybetegként kell önmagunkra tekintetünk, hanem egy olyan személyként, aki egy új, remek lehetőséget kapott és egészségesen élhet. Tehát bár elhagyhatatlan a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, nagyon fontos, hogy aki addig mozgott, az – kardiológus útmutatásával - ezután is tegye meg, aki pedig nem, az alakítson ki egy új, sportosabb, egészségesebb életmódot, ideális esetben életmód orvos segítségével. 

Mindennek célja, hogy megelőzzük az újabb plakk kialakulását – hangsúlyozza Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Amit mindenképpen be kell építeni az életmódba, az a dohányzás elhagyása, a kiegyensúlyozott étrend (optimális a mediterrán vagy a DASH diéta), ha kell, a testsúly normalizálása, a stresszkezelés és a rendszeres mozgás.

Kapcsolódó cikkünk

Mediterrán quinoa saláta

Mediterrán quinoa saláta

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében az egészséges táplálkozás köztudottan nagy szerepet játszik.  

Módosítás: 2023.03.29 14:07