COVID-19 után nő a szív-érrendszeri kockázat - fontos az utánkövetés

COVID-19 után nő a szív-érrendszeri kockázat - fontos az utánkövetés

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2021.04.15 07:49 Módosítva: 2021.04.15 08:10
2021-04-15 08:10:07.806603 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A koronavíruson átesett betegeknél nagyobb az esélye a végzetes kimenetelű szív-érrendszeri eseménynek, állítja egy friss kutatás. Különösen a nők veszélyeztettek ebből a szempontból, de dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindkét nemnek fontos a kardiológiai utánkövetés a COVID fertőzés után.

A nők kilencszer nagyobb kockázatnak vannak kitéve

Azoknál a betegeknél, akik átestek a koronavírus fertőzésen, nagyobb az esélye a halálozásnak, amennyiben kardiovaszkuláris esemény (például szívinfarktus) következik be náluk, akár a kórházi kezelés alatt, akár azon kívül. A nők ráadásul kilencszer nagyobb rizikóval rendelkeznek ebből a szempontból – áll a European Heart Journal-ban februárban publikált tanulmányban.
COVID-19 után előfordulhatnak szívproblémák, amiket kardiológus kell vizsgáljon.Svéd kutatók olyan COVID-os betegeket vizsgáltak, akik közül 1080-an szív-érrendszeri eseményen estek át a kórházi kezelés alatt, 1946-an pedig kórházon kívül élték át ugyanazt. Úgy találták, az első csoportnak 2,3-szorosára nőtt a halálozási kockázata 30 napon belül, a második csoportnak pedig 3,4-szeresére. Ezeket a kockázati rátákat a nem COVID-os, de kardiológiai eseményen átesett betegek kilátásaival összehasonlítva határozták meg. Amikor a COVID-os és nem COVID-os eseteket monitorozták, az a döbbenetes adat is kiderült, hogy a kórházban kezelt nőknél kilencszer nagyobb a végzetes kimenetel rizikója. 
A kutatás vezetője szerint ezek az eredmények nem csak a jelentős kockázatokra világítanak rá, de ezeket kivédendő az utánkövetés kiemelt jelentőségére is. Vagyis mindazoknak, akik koronavírus fertőzésen estek át, érdemes lenne COVID-19 utáni kardiológiai kivizsgáláson is részt venni (különösen meglévő rizikófaktorok esetén), amelynek egyik fontos eszköze lehet az akár egy hétig tartó Holter EKG vizsgálat, illetve a szakértő szerint még a kórházi ápolás alatt az EKG mellett fontos lenne az oxigén szaturáció monitorozása is.

Nem csak tüneteknél fontos a kardiológiai vizsgálat

Bár a koronavírus kapcsán a leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény a légzési elégtelenség, ami akár végzetes kimenetelű is lehet, a kardiológiai következményeket sem szabad félvállról venni. Ezek közül legtöbben a szívizom-gyulladással találkozhatnak, ami jellemzően csupán enyhe tüneteket okoz, és akár tünetmentes is maradhat. Milyen tünetekre érdemes azonban mégis felfigyelni?

  • COVID-19 utáni tüneteknél szükséges lehet szívultrahang, 7 napos Holter EKG.Elsősorban a teljesítménycsökkenés, a kimerültség jelezheti, hogy esetleg nincs minden rendben a szív-érrendszerrel. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha hetekkel, hónapokkal a fertőzés után még mindig nehézséget okoznak akár a kisebb fizikai feladatok, mint például a lépcsőzés – hangsúlyozza Müller doktor. – Ilyen állapotban nem is szabad erőltetni a terhelést, hiszen lehet, hogy a szív károsodása okozza a csökkent terhelhetőséget.
  • Ugyancsak ki kell vizsgáltatni az erős szívverés, a szabálytalan, esetleg gyors pulzus, a légszomj, a mellkasi fájdalom okait, különösen koronavírus fertőzés után.
  • Szintén érdemes egy COVID-19 utáni kivizsgáláson részt venni, ha eleve jelen voltak szív-érrendszeri rizikófaktorok, mint például magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás, meglévő kardiológiai betegségek.
  • A tünetektől függően ilyen esetekben a fizikai vizsgálaton túl szükségesek lehetnek az EKG, az akár 7 napig tartó Holter-monitorozás, a szívultrahang, és bizonyos laborvizsgálatok. Ezek ugyanis korán kimutathatóvá teszik az esetleges szív-érrendszeri szövődményeket – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Azok a koronavírusos vagy a fertőzésen már átesett betegek pedig, akik erős, nem múló szív-érrendszeri tüneteket tapasztalnak, mindenképpen hívjanak mentőt.        

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!
Covid pozitiv vagyok 10 napja. Több mint 5 éve szedek béta blokkolót, most napi 1x Concor Cor 2,5mg-ot.
Amióta a vírus ledöntött a lábamról, sűrűn van erős szívdobogásom, amikor a pulzusom is konstans 80-90/percre ugrik fel. Le vagyok gyengülve, ha mozgok rögtön elkezdődik a köhögésem és alkalmanként a szívdobogás is felerősödik ekkor.
A háziorvos azt javasolta, hogy a Concor Cor helyett holnaptól Huma-Pronol 40mg -ot szedjek.
Mivel a telefonos, vizsgálat nélküli gyógyszerváltástól tartok, kérem szíves tanácsát, hogy tényleg szimplán válthatok e, vagy ez nem volt jó választás a háziorvos részéről
Megtiszteltő válaszát előre is köszönöm!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Bea!Panaszait a COVID 19 megbetegedés okozza. A tünetetek kialakulásához a láz, a gyengeség nagymértékben hozzájárul. A gyógyszerváltoztatás nem hiszem, hogy javulást hoz. A 2,5 mg Concor mellett napi 3000E D vitamin, 1000-2000 mg C-vitamin , szelén és cink szedése javasolt, sok pihenés, bőséges folyadékbevitel mellett.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Régi problémámra talált megoldást

Évek óta tartó rejtélyes pulzus problémámra talált megoldást Müller doktor, rettenetesen hálás vagyok neki!

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA - PARTNEREK

PRIMA MEDICA - EGÉSZSÉGHÁLÓZAT