Hatóanyag: ATC-KÓD:C07AB07 - bisoprolol

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.01.13-án frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI  oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Bisoblock és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Bisoblock tabletta hatóanyaga a bizoprolol. A bizoprolol a béta‑blokkolónak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet bizonyos idegingerületekre adott válaszát befolyásolják, elsősorban a szívben. Emiatt a bizoprolol lassítja a szívverést és így segíti a szívműködés, a pumpafunkció hatékonyságát. Ezzel egy időben a szívizomzat vér- és oxigénellátás iránti igénye is csökken.

A Bisoblock tablettát a magasvérnyomás-betegség és a szívkoszorúér‑betegség miatt kialakuló szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják.

Hogyan kell szedni a Bisoblock-ot?

BisoblockA gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelést fokozatosan, kis adagokkal kell kezdeni, melyeket aztán lassan kell emelni. Minden esetben az adagot egyedileg, elsősorban a pulzusszám és a terápiás hatás alapján kell beállítani.

Terhesség szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Bisoblock káros hatással lehet a terhességre és/vagy a magzatra, illetve újszülöttre, többek között mellékhatásként alacsony vércukorszintet (hipoglikémia) és kórosan lassú szívverést (bradikardia) okozhat.

A Bisoblock tablettát terhesség ideje alatt csak nagyon indokolt esetben szabad alkalmazni. Kezelőorvosa mérlegelni fogja, hogy Ön szedheti‑e a Bisoblock tablettát a terhesség alatt.

A terhesség alatt Bisoblock-ot szedő anyák újszülöttjeinél a fent említett mellékhatások jelentkezése általában a szülést követő 3 napon belül várható.

Nem ismert, hogy a bizoprolol átjut‑e az anyatejbe. Ezért a Bisoblock tablettával végzett kezelés alatt nem javasolt a szoptatás.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény hatása az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire attól függ, hogy Ön hogyan tolerálja a gyógyszert. Legyen azonban különösen körültekintő a kezelés kezdeti időszakában, az adag növelésekor, továbbá gyógyszerváltás esetén, illetve ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások az alábbiakban előfordulási gyakoriságuk szerint vannak felsorolva.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Bisoblock-ot tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartamaz a Bisoblock?

A készítmény hatóanyaga:

Bisoblock 5 mg tabletta

5,00 mg bizoprolol‑fumarátot tartalmaz tablettánként.

Bisoblock 10 mg tabletta

10,0 mg bizoprolol‑fumarátot tartalmaz tablettánként.

Egyéb összetevők:

Bisoblock 5 mg tabletta

magnézium-sztearát, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, sárga vas-oxid (E172).

Bisoblock 10 mg tabletta

magnézium-sztearát, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, sárga vas-oxid (E172), barna vas-oxid (E172).

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Zentiva, k.s.,

U kabelovny 130,

Dolní Měcholupy,

102 37, Prága 10,

Csehország

Gyártó:

Zentiva, k.s.,

U kabelovny 130,

Dolní Měcholupy,

102 37, Prága 10,

Csehország

Pharma Pack Hungary Kft.

Vasút utca 13, Budaörs, 2040,

Magyarország

Bisoblock 5 mg tabletta:

OGYI-T-8800/01               30×

OGYI-T-8800/02               100×

Bisoblock 10 mg tabletta:

OGYI-T-8800/03               30×

OGYI-T-8800/04               100×

 

Módosítás: 2023.03.29 14:11