A szív- és érrendszeri betegségek egy összefoglaló név, melybe a szívet és az ereket érintő számtalan betegség beletartozik. A szív- és érrendszeri betegségek a legyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak hazánkban és sajnos a halálozások vezető okai. Éppen ezért kiemelten fontos ismernünk a szív- és érrendszeri betegségek témakörét, valamint lépéseket tennünk a szív- és érrendszeri betegségek kezelése és megelőzése érdekében.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban
Mit jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek?
Miért kiemelten fontosak a szív- és érrendszeri betegségek?
Mik a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői?
Mik a szív- és érrendszeri betegségek tünetei?
Milyen állapotok tartoznak a szív- és érrendszeri betegség közé?
Hogyan kezelhetőek a szív- és érrendszeri betegségek?
Hogyan előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek?
A szív- és érrendszeri betegségek növelik-e más betegségek kockázatát?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban

Mit jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek?

A szív- és érrendszeri betegségek a keringési rendszert érintő betegségek csoportja. Az ide tartozó betegségek érinthetik a szívet - ami a keringési rendszer motorja - vagy a vért szállító ,,csöveket”; az artériákat és vénákat. A szív- és érrendszeri betegségek tehát egy nagy csoport, melybe számtalan betegség beletartozik. A szív- és érrendszeri betegségek közé tartoznak veleszületett fejlődési rendellenességek, mint például a pitvari vagy kamrai sövényhiány; krónikus betegségek, például az érelmeszesedés, szívelégtelenség vagy magas vérnyomás, valamint olyan életveszélyes állapotok is, mint a szívinfarktus, szívritmuszavarok vagy a stroke. Amint látható tehát a ritkától az igen gyakori kórképekig sok mindent magukba foglalnak a szív- és érrendszeri betegségek és a népesség jelentős részét érintik.

A szív- és érrendszeri betegségek egy része egyértelmű tünetekkel jelentkezik, míg más részük ,,néma”. Ilyen betegség például a magas vérnyomás és az érelmeszesedés, amik tünetmentesek egészen addig, amíg valami súlyos szövődmény ki nem alakul. Éppen ezért érdemes rendszeresen részt venni kardiológiai szűrővizsgálatokon, hogy a tüneteket nem okozó szív- és érrendszeri betegségek is időben felismerésre kerüljenek.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor szükséges és hogy történik a szívultrahang vizsgálat?

Mikor szükséges és hogy történik a szívultrahang vizsgálat?

Az olyan tüneteknél, mint a légszomj, a mellkasi fájdalom vagy erős szívdobogás érzés, a szakorvos szükségesnek láthatja egy szívultrahang elvégzését. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa erről a speciális és nagyon hasznos vizsgálati módszerről beszélt.

Miért kiemelten fontosak a szív- és érrendszeri betegségek?

A szív- és érrendszeri betegségek kiemelt fontosságúak népegészségügyi szempontból. Érdemes tudni, hogy ezek a betegségek vezetik a halálozási statisztikákat szerte a világon. Számos országban – köztük hazánkban is - a szív- és érrendszeri betegségek állnak az első helyen a halálozási okok között. A szív- és érrendszeri betegségek az életminőséget is jelentős mértékben befolyásolják. A betegségek tünetei ugyanis fájdalmasak lehetnek, valamint korlátozhatják az érintetteket a mindennapi tevékenységeik elvégzésében. A szív- és érrendszeri betegségek azonban nemcsak az egyénekre, hanem a családokra és a társadalomra is hatást gyakorolnak. Gyakran hosszú távú ápolásra és gondozásra szorulnak a betegek, ami jelentős terhet jelenthet a családtagok és a gondozók számára. A szív- és érrendszeri betegségek emellett jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerre és a gazdaságra. A betegségek kezelése és a hosszú távú rehabilitáció költségei igen magasak lehetnek. Amint látható tehát a szív- és érrendszeri betegségek következményei mind egyéni, közösségi és társadalmi szinten is jelen vannak. Érdemes tudni azt is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nagy része megelőzhető lenne. Bár a genetikai tényezők is szerepet játszanak ezekben a betegségekben, az életmód is nagyban hozzájárul a kialakulásukhoz. Éppen ezért életmódváltással a legtöbb szív- és érrendszeri betegség megelőzhető. Nagyon fontos ezt tudatosítani és életmódváltásra biztatni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett embereket. A megfelelő életmódváltások, például az egészséges étrend, testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, valamint a stressz kezelése ugyanis nagyban csökkentheti a kockázatukat.

Mik a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői?

Bárkinél kialakulhatnak szív- és érrendszeri betegségek, azonban vannak bizonyos tényezők, amik fokozott kockázatot jelentenek. Ezek között szerepelnek olyanok, amiket nem tudunk befolyásolni (például életkor, férfi nem), de egy nagy részük a helytelen életmódból fakad. A cél az, hogy az életmódbeli tényezők megváltoztatásával csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának összesíttet kockázatát és megelőzzük a súlyos szövődményeket. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázata nagyobb, ha valakinél fennálnak a következő tényezők:

Mik a szív- és érrendszeri betegségek tünetei?

A szív- és érrendszeri betegségek tünetei változóak lehetnek attól függően, hogy pontosan milyen betegség okozza őket. Gyakori, hogy a nők és az idősek körében enyhébb tünetekkel jelentkeznek a szív- és érrendszeri betegségek. Az enyhébb tünetek azonban nem azt jelentik, hogy a betegség is enyhébb, a háttérben az ő esetükben is igen súlyos szív- és érrendszeri betegségek húzódhatnak meg.Szív- és érrendszeri betegségek - Kardio Központ

Szívproblémák fennállására utalnak a következő tünetek:

Az erek elzáródásának tünetei a következők lehetnek:

 • Fájdalom vagy görcsök érzete a lábakban járás közben
 • Nem gyógyuló lábfekélyek
 • Hideg vagy vörös bőr a lábakon
 • Duzzanat a lábakban (jellemzően egyoldali)
 • Zsibbadás az arcon vagy egyik végtagon (jellemzően egyoldali)
 • Beszéd-, látási vagy járási nehézségek

Milyen állapotok tartoznak a szív- és érrendszeri betegség közé?

Számos különböző típusú szív- és érrendszeri betegség létezik. Az alábbiakban röviden bemutatunk közülük néhány gyakoribbat:  

 • Szívritmuszavar: Ilyen esetben a probléma a szív elektromos vezetési rendszerében van, ami rendellenes szívritmushoz vagy szívritmuszavarhoz vezethet.
 • Billentyűhibák: A szívbillentyűk betegségei folytán sérül a szív egyenirányítása és visszacsoroghat a vér. Ezáltal romlik a keringés hatékonysága.
 • Koszorúér-betegség: A szív koszorúereinek elzáródás szívinfarktushoz vezethet.
 • Szívelégtelenség: A szív pumpafunkciója károsodik, ami folyadék felhalmozódáshoz és légszomjhoz vezethet.
 • Perifériás artériás betegség: Szűkület vagy elzáródás léphet fel a karok, lábak vagy hasi szervek ereiben, ami miatt sérülnek a szervek.
 • Aorta betegségei: Az aorta testünk fő verőere, ami a szívből az agyba és a test többi részébe irányítja a vért. Jellemző betegsége például az aneurizma vagy disszekció.
 • Veleszületett szívbetegség: Veleszületett szívprobléma, amely a szív különböző részeit érintheti. Ilyen betegség például a pitvari vagy kamrai sövényhiány.
 • Cerebrovaszkuláris betegségek: Ilyen esetben az agyba vért szállító ereket érintik a betegségek, például szűkület vagy elzáródás. A következménye TIA vagy stroke lehet.
 • Mélyvénás trombózis: Elzáródás a vénákban, ami ödémához és akár tüdőembóliához is vezethet.

Hogyan kezelhetőek a szív- és érrendszeri betegségek?

A szív- és érrendszeri betegségek kezelése általában egy hosszú folyamat. A legtöbb betegség ugyanis krónikus, így folyamatos kezeléssel lehet szinten tartani őket. Nagyon fontos a páciens és az orvos közötti bizalom és jó kapcsolat, hogy sikeresek lehessenek ezek a kezelések. A szív- és érrendszeri betegségek kezelése magában foglalhatja:

Hogyan előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek?

Ahogyan már a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényező között is kiemeltük, vannak olyan faktorok, amiken nem tudunk változtatni. Ugyanígy vannak olyan betegségek is, amiket nem tudunk megelőzni. Nem lehet megelőzni például a veleszületett szívbetegséget. Sok szív- és érrendszeri betegség azonban megelőzhető vagy csökkenthető a kockázat életmódbeli változtatásokkal. Csökkentheti szív- és érrendszeri kockázatait az alábbiakkal:

 • Dohányzás kerülése
 • Az egyéb betegségek kezelése, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás
 • Egészséges testsúly elérése és megtartása
 • Telített zsírban és nátriumban szegény étrend fogyasztása
 • Legalább napi 30-60 perc testmozgás
 • A stressz csökkentése és kezelése

A szív- és érrendszeri betegségek növelik-e más betegségek kockázatát?

A kezeletlen szív- és érrendszeri betegségek súlyos szövődményekhez vezethetnek. Olyan életveszélyes állapotok is kialakulhatnak miattuk, mint a szívinfarktus, stroke, akut végtagi ischaemia (hirtelen elzáródás a lábartériákban), aorta disszekció vagy hirtelen szívhalál. Ezen betegségek azonnali ellátást igényelnek. A szív- és érrendszeri betegségekre érdemes úgy tekinteni, mint egy folyamatra. Ha felismerésre kerülnek az enyhe, tüneteket alig okozó betegségek, azok megfelelő kezelésével meg tudjuk állítani a folyamatot. Ha viszont ez nem történik meg, idővel további betegségek és a fent leírt súlyos szövődmények is jelentkezhetnek.

Módosítás: 2024.05.23 14:39