Hatóanyag: ATC-KÓD: C09AA01 - Captopril 

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2022.09.12-én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI  oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Tensiomin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tensiomin tabletta hatóanyaga a kaptopril, ami az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátlók családjába tartozik.

Magasvérnyomás-betegség, szívelégtelenség, szívinfarktus rövid és hosszú távú kezelésére, valamint cukorbetegség következtében létrejött vesebetegség kezelésére alkalmazható.

Hogyan kell szedni a Tensiomint?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A tablettát étkezés előtt, alatt vagy után lehet bevenni.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Tensiomin helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Tensiomin szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Tensiomint a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Tensiomin szedése alatt az újszülöttek (a születést követő első hetekben) és különösen a koraszülöttek szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja a Tensiomin szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tensiomin a fenti tevékenységeket – különösen a kezelés elején – hátrányosan befolyásolhatja, ezért kezelőorvosa egyénileg határozza meg, hogy a gyógyszer milyen mennyisége mellett szabad járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.

A Tensiomin laktózt és ricinusolajat tartalmaz

A 12,5 mg-os készítmény 26,25 mg, a 25 mg-os 52,5 mg, az 50 mg-os Tensiomin 105 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer hidrogénezett ricinusolajat tartalmaz, ami gyomortáji kellemetlen érzést és hasmenést okozhat. 

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.                                         

Ha a következő mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Tensiomin szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát:

•            Arc, ajkak, nyelv, torok duzzanata, ami légzési nehézséget okozhat (angioödéma).

•            Bélnyálkahártya duzzanata, aminek tünete a hasi fájdalom hányingerrel, hányással vagy anélkül (intesztinális angioödéma).

•            A bőr, a száj, a szemek és nemiszervek hólyagosodásával járó súlyos betegség. (Stevens−Johnson-szindróma).

•            Torokfájás, szájüregi fekélyek vagy láz. Ezek a tünetek, arra utalhatnak, hogy a vérben a fehérvérsejtek száma csökkent (neutropénia/agranulocitózis), ami a fertőzések fokozott kockázatával járhat.

•            Szokatlanul gyors vagy szabálytalan szívműködés vagy mellkasi fájdalom.

•            Súlyos szédülés vagy ájulás.

•            Sárgaság (a bőr és a szemek sárgás elszíneződése).

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Tensiomint tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (például elszíneződés) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tensiomin 12,5 mg, 25 mg, 50 mg tabletta?

A készítmény hatóanyaga: 12,5 mg, ill. 25 mg, ill. 50 mg kaptopril tablettánként.

Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid-szilícium-dioxid, hidrogénezett ricinusolaj, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (a 12,5 mg-os készítmény 26,25 mg, a 25 mg-os 52,5 mg, az 50 mg-os 105 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként).

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

A gyártó:

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.

Módosítás: 2023.03.29 14:12