A szívbelhártya, vagyis a szívburok – pericardium – a szív külső rétegét borító szövet. Ezek a burkok vékony hártyarétegből állnak, melyeknek funkciója, hogy a szív mozgása következtében kialakuló súrlódást csökkentse, így védve a szívet.

Tartalom

Mi a szívbelhártya gyulladás?

A szívbelhártya gyulladás lehetséges okai

A szívbelhártya gyulladás tünetei

A szívbelhártya gyulladás kezelése

A szívbelhártya gyulladás szövődményei

A szívbelhártya gyulladás gyógyulási esélyei

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mi a szívbelhártya gyulladás?

A szívbelhártya gyulladás a szívet borító vékony hártyarétegek gyulladásos folyamata. Ez a gyulladás lehet akut – vagyis gyors lefolyású -, de lehet krónikus is, ami hosszabb ideig fennálló, tartós probléma. Több kiváltó oka is lehet. A gyulladás következtében a szívbelhártya duzzadttá válik, ez okozza a megjelenő tüneteket is. A gyulladás mértékéről függően a tünetek erőssége és súlyossága is változó lehet.

A szívbelhártya gyulladás lehetséges okai

Több minden is kiválthat szívbelhártya gyulladást, elsősorban valamilyen infekció okolható érte, de autoimmun betegség következtében is kialakulhat. Vírusfertőzések miatt gyakrabban alakul ki szívbelhártya gyulladás, mint bakteriális fertőzés következtében, azonban ez is előfordulhat. Autoimmun betegségek közül, melynek során a szervezet a saját sejtjeit támadja meg, a kötőszöveti kórképek lehetnek az okozói, ilyen betegség a lupus is.

Vírusfertőzések közül leggyakrabban a herpeszvírusok vagy enterovírusok jelenléte igazolható akut szívbelhártya gyulladás esetén. Bakteriális fertőzések közül a streptococcus vagy pedig a staphylococcus baktériumok felelősek a problémáért.

Szívinfarktus szövődményeként, illetve a szívet ért sérülések esetén is akut szívbelhártya gyulladás keletkezhet. Ennek oka az, hogy a szív vérellátása megszakad, nem megfelelő, ez pedig kihatással van a környező szövetekre is. Ritkán ugyan, ám daganatos megbetegedések, melyek a mellkast érintik, szintén a lehetséges okok között szerepelnek, azáltal, hogy nyomást gyakorolnak a szívre, mely szintén megzavarhatja annak vérellátását.

A szívbelhártya gyulladás tünetei

A megjelenő tünetek attól függően változhatnak, hogy akut vagy krónikus szívbelhártya gyulladásról van szó, illetve az állapot súlyosságától is függ, hogy milyen erősek vagy súlyosak a tünetek, amiket az érintett tapasztal. Vannak azonban általános tünetei:

A mellkasi fájdalom sok más szíveredetű problémánál jelentkező tünet. A fájdalom lehet éles, égő, szúró vagy akár nyomás jellegű. A fájdalom kiindulópontja általában jól behatárolható, a mellkas középső vagy alsó részén érezhető. A fájdalom ritkán, de kisugározhat a nyakba, esetleg a vállakba. Az érzés fokozódhat a test és a mellkas mozgásának következtében. Ennek oka, hogy a szív mozgás közben súrlódik, amit alapesetben nem lehet érezni, azonban az irritált szívbelhártya miatt ez fájdalommal járhat. Nem csak mozgás hatására erősödhet a fájdalom, hanem akár tüsszentésre, nyelésre, köhögésre vagy akár egyszerű légvételre is. Légzési nehezítettség súlyos esetekben fordulhat elő, ekkor ugyanis a szívbelhártya olyannyira megduzzad, hogy a szív mozgása korlátozottá válhat, ugyanezen korlátozott mozgás miatt fordulnak elő szívritmuszavarok is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A szívbelhártya gyulladás kezelése

A kezelés általában a kiváltó októl, illetve a gyulladás súlyosságától függ. A kezelés célja elsődlegesen a tünetek enyhítése és a gyulladás csökkentése. Emellett pedig, ha infekció, vagyis fertőzés váltotta ki a szívbelhártya gyulladást, akkor annak a megszüntetése is jelentős szempont. Ugyan a bakteriális fertőzések ilyen esetben ritkábbak, ám kezelésükre baktérium specifikus antibiotikumok állnak rendelkezésre, tehát a kezelés célzottabb, mint vírusok esetében, melyeknél antivirális szerek állnak rendelkezésre.

A kezelés egyik alapvető eleme a pihenés és az ágynyugalom. Fontos, hogy a gyulladt szívet a lehető legkevesebb terhelés érje, ennek okán szívnyugtató gyógyszereket is felírhat orvosa. Ez segíti a gyógyulást, illetve a fájdalom is enyhébb lehet. Amennyiben szükséges, úgy nem szteroid gyulladáscsökkentők adása lehet javasolt, mint például az ibuprofen, melyek csökkentik mind a gyulladást, mind pedig a fájdalmat. Súlyosabb esetekben kortikoszteroidok adása jöhet szóba, illetve, amennyiben szükséges kórházi kezelés és megfigyelés is indokolt lehet.

A szívbelhártya gyulladás szövődményei

A szívbelhártya gyulladás nem feltétlenül okoz szövődményeket, azonban, súlyosabb esetekben megtörténhet, hogy valamilyen következményekkel jár az állapot, azonban a megfelelő, időben történő kezeléssel ezek megelőzhetők. A szövődmények kialakulása attól függ, hogy maga a gyulladás mennyire súlyos.

Súlyos szövődmény lehet a pericardialis tapadás, mely súlyos, vagy ismételten előforduló szívbelhártya gyulladás következtében alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a szívbelhártya hegesedik, így pedig a hegesedés mentén a szívre tapadhat. Ez azért probléma, mert a szív mozgását korlátozza, ami szívritmuszavarokhoz és egyéb szívproblémákhoz vezethet.

Abban az esetben, ha baktérium okozza a gyulladást, invazív beavatkozás válhat szükségessé. Ennek oka az, hogy bakteriális fertőzés során folyadék gyűlhet fel a szívbelhártyában – a pericardialis üregben – melynek eltávolítása sürgősen meg kell, hogy történjen. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy tamponád jöhet létre a szívben, ami életveszélyes állapotnak minősül, hiszen a folyadékmennyiség növekedésével a szív egyre kevésbé tud hatékonyan pumpálni.Szívbelhártya gyulladás - Kardioközpont

A szívbelhártya gyulladás gyógyulási esélyei

Akárcsak a kezelés megválasztása, úgy a gyógyulási esélyek is változóak lehetnek. Szerencsére az esetek többségében a páciensek és a gyulladás is jól reagál a kezelésekre, így elérhető a gyógyulás. A gyógyulás ideje és mértéke a kiváltó októl is függ, illetve az általános egészségi állapottól is.

Akut szívbelhártya gyulladás esetében a gyógyulási idő átlagosan néhány hétre tehető, ez alatt a páciens teljesen felépül, akár maradandó károsodás, szövődmények nélkül is. Krónikus gyulladásnál a gyógyulási folyamat hosszabb lehet: a tünetek egy időre megszűnhetnek, majd elmúlnak, majd újra jelentkezhetnek. Ez az állapot rendszeres kontrollt és utánkövetést igényel.

Ha szövődmények is jelentkeznek, mint például a pericardialis tapadás, úgy a gyógyulás várhatóan egy hosszadalmasabb folyamat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Szívbelhártya gyulladás gyanúját vetheti fel és feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha az alábbiakat tapasztalja:

  • erős mellkasi fájdalom, mely mozgásra fokozódik
  • hirtelen magas láz
  • a szokottnál gyorsabb, szabálytalan szívverés
  • szédülés, zavarodottság

Ezek a tünetek együttesen jellemzően súlyos szívbelhártya gyulladás következtében jelentkeznek, azonban más kardiológiai problémára – például szívinfarktusra – is utalhatnak, így mindenképpen érdemes azonnal orvoshoz fordulni!

Módosítás: 2023.08.24 10:26