Szerző: KardioKözpont

A magasvérnyomás betegség esetén a legtöbb esetben mind a szisztolés (első érték), mind a diasztolés (második, „per” érték) magas. Előfordul azonban úgynevezett izolált, vagy féloldalasan magas vérnyomásérték is. Az izolált magas vérnyomás elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet. Az izolált magas vérnyomás is egy súlyos szövődményeket okozó és kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség.

Tartalom
Mit jelent az izolált magas vérnyomás?
Milyen csoportokba osztható az izolált magas vérnyomás?
Miért alakulhat ki izolált magas vérnyomás?
Hogyan diagnosztizálható az izolált magas vérnyomás?
Hogyan kezelhető az izolált magas vérnyomás?
Milyen szövődményekhez vezethet az izolált magas vérnyomás?
Mit lehet még tenni az izolált magas vérnyomás ellen?

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Izolált magas vérnyomással kapcsolatos szolgáltatásaink a Kardioközpontban

Mit jelent az izolált magas vérnyomás?

A magas vérnyomás (hipertónia) az egyik legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség világszerte. A magas vérnyomásnak számos különböző típusa létezik, és az egyik specifikus formája az izolált magas vérnyomás. Izolált magas vérnyomás akkor fordul elő, amikor vagy csak a szisztolés vérnyomás emelkedik (140 Hgmm fölé), míg a diasztolés vérnyomás normális marad (90 Hgmm alatt), vagy fordítva. A szisztolés nyomás azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor a vér milyen erővel pumpálódik az artériákba. A diasztolés nyomás ezzel szemben azt mutatja, hogy a szív elernyedésekor az artériákban lévő nyomás mennyire marad fenn. Az izolált magas vérnyomás egyedi típusa a hipertóniának, és gyakran idősebb korban fordul elő. Mivel vagy csak a szisztolés, vagy csak a diasztolés vérnyomás emelkedik, ez a forma különleges kihívásokat és szövődményeket okozhat. Az izolált magas vérnyomás összefügghet olyan egészségügyi problémákkal, mint például a stroke, szívbetegségek és más érrendszeri betegségek. Az izolált magas vérnyomás felismerése és megértése fontos lépés tehát a megfelelő kezelés felé.

Milyen csoportokba osztható az izolált magas vérnyomás?

Az izolált magas vérnyomásnak két csoportja ismert annak megfelelően, hogy a vérnyomás két értéke közül melyik érték a magasabb. Mindkét típusnál, ahogy a primer magasvérnyomás betegségnél is, 140/90 Hgmm a határérték. Az izolált magas vérnyomás betegségen belül megkülönböztethető az izolált szisztolés hipertónia (ISH) és izolált diasztolés hipertónia (ISH).

Izolált szisztolés hipertóniaIzolált magas vérnyomás - Kardioközpont

Az izolált szisztolés hipertónia oka a fiatalabb korosztályokban legtöbbször a fokozott szimpatikus idegrendszeri aktivitás. Az idősebbeknél a jelenséget legtöbbször a rugalmasságát elveszítő érfal okozza, ami általában az érelmeszesedés miatt alakul ki. Ennek következtében gyakran látjuk az izolált magas vérnyomás ezen fajtáját az 50 évnél idősebbek között.

A Chicago Heart Association kutatásában kimutatták, hogy izolált szisztolés hipertónia esetén sokkal nagyobb a koronáriabetegség és a kardiovaszkuláris (CV) betegség miatti halál kockázata, mint a normális vérnyomású személyekben. Ez a kockázat különösen fokozott a nők esetén.

Izolált diasztolés hipertónia

Az izolált diasztolés hipertónia során a második érték magasabb a normálisnál, aminek a pontos oka még nem ismert. Mivel az izolált magas vérnyomás ezen típusa viszonylag ritkán fordul elő, ezért sokáig az orvosok sem tekintették különösebben veszélyes problémának, de mára bebizonyosodott, hogy ugyanazon betegségek rizikóját hordozza, mint az izolált szisztolés hipertónia.

Az izolált magas vérnyomás két fajtájában ugyanis közös, hogy jelentősen növelik a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ilyen betegségek a szívelégtelenség, szívinfarktus, szívkoszorúér szűkülete vagy a stroke, melyek kialakulásának valószínűsége emelkedik mindkét típusú izolált magas vérnyomás esetében. Az izolált magas vérnyomás ennek következtében a magas vérnyomáshoz hasonlóan korábbi halálozással társulhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért alakulhat ki izolált magas vérnyomás?

Az izolált magas vérnyomás kialakulási mechanizmusa még nem teljes mértékben ismert. Az izolált szisztémás vérnyomás esetében azonosítottak több tényezőt, melyek következtében kialakulhat a betegség. A lehetséges okok:

 • Életkor: Az izolált magas vérnyomás gyakran idősebb korban fordul elő. Az életkor előrehaladtával az érfalak merevebbé válnak, és a szisztolés vérnyomás emelkedhet.
 • Érelmeszesedés: Az érrendszeri meszesedés, mely az érfalak falainak vastagodását okozza, a szisztolés vérnyomás növekedéséhez vezethet.
 • Életmód és táplálkozás, elhízás: Az egészségtelen életmód, az étkezési szokások és a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat az izolált magas vérnyomás kialakulásához. A sóbevitel, a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás mind növelhetik a szisztolés vérnyomást.
 • Cukorbetegség: A magas vérnyomáshoz hasonlóan az izolált magas vérnyomás kockázatát is növeli a cukorbetegség.
 • Szívbillentyű betegség: A szívbillentyű betegségeket is összefüggésbe hozták az izolált magas vérnyomás kialakulásával.
 • Pajzsmirigy túlműködés: Egy endokrinológiai betegség, a pajzsmirigy túlműködés következtében is kialakulhat izolált magas vérnyomás, mely jellemzően izolált szisztolés magas vérnyomás.
 • Genetikai tényezők: A genetikai hajlam is szerepet játszhat az izolált magas vérnyomás kialakulásában. Ha a családjában már előfordult ilyen típusú hipertónia, akkor Önnek is nagyobb a kockázata.

Hogyan diagnosztizálható az izolált magas vérnyomás?

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése (főként időskorban) kiemelten fontos. A vérnyomás ellenőrzésének a rutin orvosi vizsgálatok részének kell lennie, melynek során kiszűrhető az izolált magas vérnyomás. A diagnózis alkotás során is vérnyomás mérés történik. A 140 Hgmm feletti szisztolés és normális diasztolés érték; valamint a 90 Hgmm feletti diasztolés és normális szisztolés érték esetén felmerül az izolált magas vérnyomás diagnózisa. A kivizsgálás azonban nem kizárólag erre szorítkozik: a laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, a nyugalmi EKG-nak, terheléses EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak is jelentős a szerepe. Ezek segítségével mérhető fel a szervezet állapota, illetve kideríthető, hogy honnan ered az eltérés, és okozott-e már valamilyen további szív-érrendszeri szövődményt.

Kapcsolódó cikkünk

Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

Amikor a vérnyomás gyakran ingadozik a normál, a magas és az alacsony értékek közt, és ez az ingadozás túlmegy a normál mértéken, azt mindenképpen ki kell vizsgálni. Az ingadozó vérnyomás lehetséges okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája hívta fel a figyelmet.

Hogyan kezelhető az izolált magas vérnyomás?

Ha az izolált magas vérnyomás diagnózis igazolódott, úgy mindenképpen szükséges életmódbeli változásokat beiktatni. Az egészséges életmód kialakítása, beleértve az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást, a stresszkezelést és a dohányzás elkerülését, kulcsfontosságú a vérnyomás normalizálása érdekében. Például célszerű a nátriumbevitel csökkentése a kevesebb só fogyasztásával, valamint kerülni kell a magas zsírtartalmú ételeket. Továbbá több zöldség és gyümölcs, fehérhúsok fogyasztása javasolt.

Általánosan igaz, hogy a rendszeres testmozgás pozitív hatással van a szívre és az érrendszerre, így érdemes ezt is beiktatni az életvitelbe. Amennyiben szükséges, mozgásterapeuta vagy gyógytornász is bevonható a folyamatba.

Amennyiben a kardiológus szakorvos úgy ítéli meg, akkor szükség lehet gyógyszeres kezelés alkalmazására is. Ezek jellemzően vérnyomáscsökkentők, illetve vízhajtók lehetnek. Ezek a gyógyszerek segíthetik a vérnyomás szabályozását és csökkenthetik a szisztolés vérnyomást. Azonban fontos kiemelni, hogy ennek meghatározása minden esetben orvosi kompetencia!

A rendszeres orvosi ellenőrzések és a vérnyomásmérés is fontosak az izolált magas vérnyomás elleni küzdelemben. Az orvos felügyelete alatt történő kezelés segíthet optimalizálni a terápiát és megelőzni a szövődményeket.

Milyen szövődményekhez vezethet az izolált magas vérnyomás?

Előfordulhat, hogy az izolált magas vérnyomás további egészségügyi problémákkal jár, különösen igaz ez akkor, ha kezeletlen marad. Az izolált magas vérnyomás által okozott szövődmények hasonlóak a magas vérnyomás által okozottakkal:

 • Az izolált magas vérnyomás következtében növekedhet például bizonyos szívbetegségek kialakulási kockázata, amit okozhat az emelkedett szisztolés érték is. Az izolált magas vérnyomás hajlamosít a szívinfarktus kialakulására is, mely akár végzetes is lehet, vagy hosszútávon szívelégtelenséghez vezethet.
 • Emellett szemproblémák is megjelenhetnek az izolált magas vérnyomás szövődményeként, hiszen a magas vérnyomás a retinális erek károsodásának esélyét is növeli. Ennek következtében homályos látás, kettőslátás vagy akár még vakság is kialakulhat.
 • Az izolált magas vérnyomás ugyanígy a vesék ereit is károsíthatja. Az izolált magas vérnyomás egyik legsúlyosabb hosszútávú szövődménye a krónikus veseelégtelenség.
 • Az izolált magas vérnyomás a stroke kockázatát is emeli, a magas vérnyomás ugyanis az érrendszeri falak károsodását okozhatja.
 • Perifériás artériás betegség is kialakulhat az izolált magas vérnyomás szövődméyneként.
 • Aneurizma kialakulását is okozhatja az érrendszerben megnövekedett nyomás, aminek következtében az érfal kiboltosul bizonyos helyeken.

Mit lehet még tenni az izolált magas vérnyomás ellen?

Az izolált magas vérnyomás felismerése és kezelése elengedhetetlen a szív- és érrendszeri egészség megőrzése érdekében. Az izolált magas vérnyomás kezeléssel kordában tartható ugyan, de a legjobb kezelés a megelőzés. A magas vérnyomás betegségek nagy része megelőzhető lenne egészséges életmód kialakításával. Az egészséges életmód, a rendszeres, legalább heti 150 perces testmozgás és az egészséges, kevesebb kalóriát és kevesebb sót tartalmazó étrend, a dohányzás és az alkohol kerülése mind hozzájárulhatnak az izolált magas vérnyomás megelőzéséhez, valamint a csökkentéséhez. Az életmódváltás és a rendszeres orvosi ellenőrzések tehát segíthetnek abban, hogy az izolált magas vérnyomás ne váljon súlyos egészségügyi problémává.

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.30 16:09