Izolált magas vérnyomás

Izolált magas vérnyomás

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2019.09.02 15:18 Módosítva: 2019.09.02 15:41

A magasvérnyomás betegség esetén a legtöbb esetben mind a szisztolés (első érték), mind a diasztolés (második, „per” érték) magas. Előfordul azonban úgynevezett izolált, vagy féloldalasan magas vérnyomásérték is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség.

Az izolált magas vérnyomás típusai

Az izolált magas vérnyomásnak is két csoportja ismert annak megfelelően, melyik érték a magasabb. Mindkét típusnál, ahogy a primer magasvérnyomás betegségnél is, 140/90 Hgmm a határérték. Megkülönböztethető:

  • izolált szisztolés hipertónia (ISH)
  • izolált diasztolés hipertónia (ISH)

 

izolált magas vérnyomásAz izolált szisztolés hipertónia oka a fiatalabb korosztályokban legtöbbször a fokozott szimpatikus idegi aktivitás. Az idősebbeknél a jelenséget legtöbbször a rugalmasságát elveszítő érfal okozza, ami általában az érelmeszesedés miatt alakul ki. Az 50 éven felülieknél ezért igen gyakran alakul ki a magas vérnyomás ezen fajtája.

A Chicago Heart Association kutatásában kimutatták, hogy izolált szisztolés hipertónia esetén sokkal nagyobb a koronáriabetegség és a kardiovaszkuláris (CV) betegség miatti halál kockázata, mint a normális vérnyomású személyekben; különösen a nők esetén.

 

Az izolált diasztolés hipertónia során a második érték magasabb a normálisnál, aminek a pontos oka még nem ismert, kutatók foglalkoznak a jelenséggel. Mivel ritkábban fordul elő, ezért sokáig az orvosok sem tekintették különösebben veszélyes problémának, de mára bebizonyosodott, hogy ugyanazon betegségek rizikóját hordozza, mint az izolált szisztolés hipertónia.

Közös a két fajtában, hogy jelentősen növelik a szív-érrendszeri megbetegedések, mint a szívelégtelenség, szívinfarktus, szívkoszorúér szűkülete vagy a stroke kialakulásának valószínűségét.

Az izolált magas vérnyomás diagnózisa

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése (főként időskorban) kiemelten fontos a diagnózis során. A kivizsgálás azonban nem kizárólag erre szorítkozik: a laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, a nyugalmi EKG-nak, terheléses EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak is jelentős a szerepe. Ezek segítségével mérhető fel a szervezet állapota, illetve megmutatják, honnan ered az eltérés, és okozott-e már valamilyen további szív-érrendszeri szövődményt.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:
Bejelentkezés Izolált magas vérnyomás kivizsgálására:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Izolált magas vérnyomás

Téma szakértői

dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!