Szerző: KardioKözpont

A magasvérnyomás betegség esetén a legtöbb esetben mind a szisztolés (első érték), mind a diasztolés (második, „per” érték) magas. Előfordul azonban úgynevezett izolált, vagy féloldalasan magas vérnyomásérték is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség.

Tartalom

Az izolált magas vérnyomás típusai

Az izolált magas vérnyomás diagnózisa

Az izolált magas vérnyomás kezelése

Az izolált magas vérnyomás következményei

Az izolált magas vérnyomás típusai

Az izolált magas vérnyomásnak is két csoportja ismert annak megfelelően, melyik érték a magasabb. Mindkét típusnál, ahogy a primer magasvérnyomás betegségnél is, 140/90 Hgmm a határérték. Megkülönböztethető:

  • izolált szisztolés hipertónia (ISH)
  • izolált diasztolés hipertónia (ISH)

Az izolált szisztolés hipertónia oka a fiatalabb korosztályokban legtöbbször a fokozott szimpatikus idegi aktivitás. Az idősebbeknél a jelenséget legtöbbször a rugalmasságát elveszítő érfal okozza, ami általában az érelmeszesedés miatt alakul ki. Az 50 éven felülieknél ezért igen gyakran alakul ki a magas vérnyomás ezen fajtája.

A Chicago Heart Association kutatásában kimutatták, hogy izolált szisztolés hipertónia esetén sokkal nagyobb a koronáriabetegség és a kardiovaszkuláris (CV) betegség miatti halál kockázata, mint a normális vérnyomású személyekben; különösen a nők esetén.

Az izolált diasztolés hipertónia során a második érték magasabb a normálisnál, aminek a pontos oka még nem ismert, kutatók foglalkoznak a jelenséggel. Mivel ritkábban fordul elő, ezért sokáig az orvosok sem tekintették különösebben veszélyes problémának, de mára bebizonyosodott, hogy ugyanazon betegségek rizikóját hordozza, mint az izolált szisztolés hipertónia.

Közös a két fajtában, hogy jelentősen növelik a szív-érrendszeri megbetegedések, mint a szívelégtelenség, szívinfarktus, szívkoszorúér szűkülete vagy a stroke kialakulásának valószínűségét.Izolált magas vérnyomás - Kardioközpont

Az izolált magas vérnyomás diagnózisa

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése (főként időskorban) kiemelten fontos a diagnózis során. A kivizsgálás azonban nem kizárólag erre szorítkozik: a laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, a nyugalmi EKG-nak, terheléses EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak is jelentős a szerepe. Ezek segítségével mérhető fel a szervezet állapota, illetve megmutatják, honnan ered az eltérés, és okozott-e már valamilyen további szív-érrendszeri szövődményt.

Az izolált magas vérnyomás kezelése

Ha izolált magas vérnyomás diagnózis igazolódott, úgy mindenképpen szükséges életmódbeli változásokat beiktatni. Például célszerű a nátriumbevitel csökkentése, kerülni kell a magas zsírtartalmú ételeket. Továbbá több zöldség és gyümölcs, fehérhúsok fogyasztása javasolt.

Általánosan igaz, hogy a rendszeres testmozgás pozitív hatással van a szívre és az érrendszerre, így érdemes ezt is beiktatni az életvitelbe. Amennyiben szükséges, mozgásterapeuta vagy gyógytornász is bevonható a folyamatba.

Amennyiben a kardiológus szakorvos úgy ítéli meg, akkor szükség lehet gyógyszeres kezelés alkalmazására is. Ezek jellemzően vérnyomáscsökkentők, illetve vízhajtók lehetnek. Azonban fontos kiemelni, hogy ennek meghatározása minden esetben orvosi kompetencia!

Az izolált magas vérnyomás következményei

Előfordulhat, hogy az izolált magas vérnyomás további egészségügyi problémákkal jár, különösen igaz ez akkor, ha kezeletlen marad.

Ilyen egészségügyi probléma például bizonyos szívbetegségek kialakulása, amit okozhat az emelkedett szosztolés érték is. Ezáltal növelve a szívelégtelenség kockázatát.

Emellett pedig szemproblémák is megjelenhetnek, hiszen a magas vérnyomás a retinális károsodák esélyét növeli; ugyanígy a veséket is károsodás érheti ennek következtében.

 

Létrehozás ideje: 2019.09.02
Utolsó módosítás: 2023.09.25