A vérből vizsgálható CRP-szint akkor emelkedik meg, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik.

Tartalom

Mit mutat a CRP-érték?

Mit jelezhet a magas CRP érték?

Mennyi a normál CRP érték?

Magas CRP érték

Magas CRP érték tünetei

Mit mutat a CRP- érték?

A CRP-szint (C-reaktív protein) vérvétel útján, a vérszérumból mutatható ki, normál szintje esetén akut vagy krónikus gyulladás szinte kizárható. A CRP-fehérje gyulladás fennállása esetén termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek (egy, az immunrendszerünkhöz tartozó fehérvérsejt típusnak) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Ezek miatt, ha gyulladás van a szervezetben, akkor rövid idő alatt akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet a szintje, és ugyanilyen tempóban csökken is, ha a megszűnt a gyulladás.

Mit jelezhet a magas CRP érték?

Fertőzés esetén a CRP értéke akár már pár óra leforgása alatt akár tízszeresére, vagy akár százszorosára is emelkedhet. Ez az érték a gyógyulás ütemével együtt fokozatosan le is csökkenhet. Krónikus betegségek esetén azonban tartósan magas marad.

Az emelkedett CRP értéknek több oka lehet:

Megfigyelték, hogy a magas CRP egyben a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatát is jelzi. 

Kapcsolódó cikkünk

A mozgás során mért rendellenes pulzus súlyos veszélyt jelezhet

A mozgás során mért rendellenes pulzus súlyos veszélyt jelezhet

A terheléses EKG során kirajzolódó kép akár egy későbbi szívinfarktus miatti halálozás előjelzője is lehet – egy kutatás szerint. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a terheléses EKG vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Mennyi a normál CRP érték?

Általánosságban elmondható, hogy 10mg/l érték alatt tekintjük a C-reaktív fehérje szintét normális tartományon belül, efelett – akár az 1000mg/l-t is elérheti – magas CRP értékről beszélünk, azonban az eredmények kiértékelésénél mindig a vizsgálatot végző laboratórium referenciaértékei az irányadók.

Magas CRP érték

A C-reaktív protein egy olyan fehérje, ami a májban termelődik és innen kerül a keringésbe, ez miatt mérhető a CRP érték vérvizsgálattal. A máj akkori el a C-reaktív protein termelését, ha a szervezet valahol gyulladást érzékel, vagyis a CRP csak jelzi a rendellenességet. Ez lehet egy felső légúti fertőzés által okozott akut gyulladás is, de krónikus betegség is. CRP érték - KardioKözpont

Magas CRP érték tünetei

Krónikusan emelkedett C-reaktív protein mellett az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

 • izomfájdalom, gyengeség
 • fejfájás
 • megmagyarázhatatlan kimerültség, fáradtságérzet
 • hőemelkedés
 • hányinger,
 • emésztési zavarok
 • álmatlanság
 • akaratlan fogyás.

Akut esetben, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, akkor az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek:

 • magas láz
 • magas pulzus
 • verejtékezés, hidegrázás
 • szédülés
 • nehézlégzés

A vizsgálat előnye, hogy a CRP-szint sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra és emiatt gyorsabban is jelzi azt. Az emelkedett érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők okozták (például vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről (reumatoid arthritis, stb.) van szó. Daganatok is okozhatnak CRP-szint emelkedést.  Fontos szem előtt tartani, hogy az eredmény további kiegészítő vizsgálatokat is igényel, de a klinikum egészét, tüneteket figyelembe véve alapvető segítség a panaszok eredetének tisztázásában.
A vizsgálat nagy érzékenységű formája főként a szívbetegségek kockázatát képes jelezni. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.

Létrehozás ideje: 2022.09.13
Utolsó módosítás: 2023.08.31