A C-reaktív protein, röviden CRP, egy fontos biokémiai marker, amelyet a szervezet gyulladásos folyamatok során termel. A CRP a vérből vizsgálható fontos biomarkar.

Mi az a CRP?

Mit mutat a CRP érték?

Hogyan lehet a CRP értéket mérni?

Mit jelezhet a magas CRP érték?

Mit mutat az emelkedett CRP érték a kardiológiában?

Milyen kardiológiai kórképekhez társul az emelkedett CRP érték?

Mennyi a normál CRP érték?

Magas CRP érték

Magas CRP érték tünetei

Mi az a CRP?

A CRP (C-reaktív protein) egy olyan fehérje, amelyet a máj termel az immunrendszer aktiválódásakor, különösen a gyulladásos folyamatok során. A CRP szintje emelkedhet fertőzések, gyulladások, sérülések vagy szövetkárosodások következtében. Ezért a CRP szintjének mérése hasznos lehet a diagnózisban és a betegség aktivitásának követésében. Általánosan a vérben mérik, és fontos szerepet játszik a klinikai diagnosztikában, különösen a gyulladásos folyamatok vagy fertőzések esetén. A CRP szintjének emelkedése gyakran utal valamilyen gyulladásos vagy fertőző folyamatra a szervezetben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a CRP érték?

A CRP érték (C-reaktív protein) vérvétel útján, a vérszérumból mutatható ki, normál szintje esetén akut vagy krónikus gyulladás szinte kizárható. A CRP-fehérje gyulladás fennállása esetén termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek (egy, az immunrendszerünkhöz tartozó fehérvérsejt típusnak) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Ezek miatt, ha gyulladás van a szervezetben, akkor rövid idő alatt akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet a szintje, és ugyanilyen tempóban csökken is, ha a megszűnt a gyulladás. A CRP érték ellenőrzésére a klinikai gyakorlatban akkor van szükség, amikor az orvos információt szeretne kapni arról, hogy jelen van-e valamilyen fertőzés vagy gyulladásos folyamat a szervezetben.

A C-reaktív protein (CRP) szintjének emelkedése tehát jelzi, hogy valamilyen gyulladásos folyamat zajlik a szervezetben. Ez a folyamat különböző betegségek és állapotok következménye lehet. Ezt azért fontos kiemelni, mert a CRP érték emelkedése nem szervspecifikus, tehát, ha bárhol a szervezetben bármilyen gyulladás is van jelen, a CRP szintje emelkedést mutat. A CRP mérése segíthet azonosítani és monitorozni ezeket a gyulladásos folyamatokat, ami fontos lehet a betegség diagnózisában és kezelésében. A CRP érték emelkedése a következőkben jelezhet problémát:

 • Fertőzések: A CRP szintje emelkedhet bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések esetén. Ez segíthet megkülönböztetni a fertőző és nem fertőző eredetű gyulladásokat.
 • Gyulladásos betegségek: Több olyan autoimmun betegség, mint például a reumás ízületi gyulladás, Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa, gyulladásos folyamatokkal jár, amelyek magas CRP szintet eredményezhetnek.
 • Szív- és érrendszeri betegségek: A magas CRP szint összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével, mint például a szívinfarktus vagy az érszűkület.
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségekben, úgy mint a lupus vagy a rheumatoid arthritis, az immunrendszer tévesen támadja meg a saját szöveteket, aminek következtében gyulladás alakul ki.
 • Sérülések és műtétek: A szövetkárosodás következtében a CRP érték megemelkedhet, ami a sebgyógyulás folyamatának része lehet.
 • Daganatok: Bizonyos típusú daganatok, mint például limfóma vagy tüdőrák, gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben, ami magas CRP szintet eredményezhet.

Bár a CRP mérése segíthet a betegség diagnózisában és kezelésében, fontos megjegyezni, hogy nem önmagában álló diagnosztikus teszt. A magas CRP érték más klinikai vizsgálatokkal együtt értelmezve segíthet az orvosoknak a megfelelő diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Kapcsolódó cikkünk

Szorítás a mellkasban? A stressz megkettőzheti a szívbetegségek rizikóját

Szorítás a mellkasban? A stressz megkettőzheti a szívbetegségek rizikóját

A krónikus stressz komolyan veszélyezteti a szív-érrendszer egészségét. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azokra az élethelyzetekre és tünetekre hívta fel a figyelmet, amikor fontos lehet a kivizsgálás.

Hogyan lehet a CRP értéket mérni?

A C-reaktív protein (CRP) szintjét vérvizsgálattal lehet mérni. Az eljárás a következő lépésekből áll:

 • Vérminta gyűjtése: A vérminta begyűjtése egyszerű vérvétellel történik, amely semmiféle előkészületet nem követel meg a páciens részéről. Természetesen abban az esetben, amennyiben a laborvizsgálat éhgyomri, úgy a vérvételt megelőzően sem kávé sem étel fogyasztása nem megengedett.
  A bőr lefertőtlenítése után általában a könyökhajlatban levő vénákból vesznek vért.
 • Laboratóriumi elemzés: A vérmintát laboratóriumi körülmények között elemzik. A laboratóriumban speciális tesztek segítségével megmérik a CRP szintjét a vérben. A leggyakrabban használt módszer az ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) teszt, amelynek során a CRP mennyiségét antitestek segítségével határozzák meg.
 • Eredmények kiértékelése: Miután az elemzés befejeződött, az orvos megkapja az eredményeket. Az eredményeket értékeli, és figyelembe veszi a beteg klinikai tüneteit és más laboratóriumi eredményeit annak meghatározása érdekében, hogy a CRP szintje milyen jelentőséggel bír a betegség diagnosztizálásában és kezelésében.

Mit jelezhet a magas CRP érték?

Fertőzés esetén a CRP érték akár már pár óra leforgása alatt akár tízszeresére, vagy akár százszorosára is emelkedhet. A CRP érték a gyulladástól függően változhat, és a szervezetben lezajló egyéb folyamotokhoz is kapcsolódhat. Ez az érték a gyógyulás ütemével együtt fokozatosan le is csökkenhet. Krónikus betegségek esetén azonban tartósan magas marad.

Az emelkedett CRP érték mögött több ok is lehet:

Megfigyelték, hogy a magas CRP egyben a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatát is jelzi. 

Mit mutat az emelkedett CRP érték a kardiológiában?

Az emelkedett CRP (C-reaktív protein) érték jelentős lehet a kardiológiában, mivel összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel. 

 • Szív- és érrendszeri betegségek kockázatának jelzője: A magas CRP érték gyakran összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével. Az emelkedett CRP szint önmagában is prediktív lehet a szívbetegségek kockázatára, függetlenül más kockázati tényezőktől, például a magas koleszterinszinttől vagy a magas vérnyomástól.
 • Szívinfarktus kockázatának jele: Az emelkedett CRP érték a szívinfarktus kockázatának növekedésével is összefüggésbe hozható. A CRP szintjének megemelkedése a gyulladásos folyamatok jelenlétét jelezheti az érrendszerben, amelyek hozzájárulhatnak az érfalakban a plakkok lerakódásához és az érelzáródáshoz, ami szívinfarktust okozhat.
 • Stroke kockázatának jele: Az emelkedett CRP szint szintén összefüggésbe hozható a stroke kockázatának növekedésével. A gyulladásos folyamatok jelenléte az érrendszerben elősegítheti az érelzáródást, ami növelheti a stroke kialakulásának kockázatát.
 • Korábbi szív- és érrendszeri események követésére szolgáló marker: Az emelkedett CRP szint követése hasznos lehet a korábbi szív- és érrendszeri események után, például szívinfarktus vagy stroke. A CRP érték emelkedése azt jelezheti, hogy fennáll a további kardiovaszkuláris események kockázata.

Fontos megjegyezni, hogy bár az emelkedett CRP szint jelentős lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának értékelésében, nem önmagában álló diagnosztikus teszt. Más kockázati tényezőkkel és klinikai vizsgálatokkal együtt kell értékelni annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjunk a páciens kardiovaszkuláris egészségi állapotáról.

Milyen kardiológiai kórképekhez társul az emelkedett CRP érték?

A CRP érték szerepet játszik a kardiológiai betegségek értékelésében és követésében, különösen a szív-és érrendszeri kockázatok értékelésében. A CRP érték jelezheti az érfalakon kialakult gyulladásos folyamatokat. Ebből kifolyólag útmutató lehet az érelmeszesedés stádiumára vonatkozóan, illetve az atherosclerosis felfedezésében is.

A CRP érték szívinfarktus után is fontos információkkal szolgálhat: egyfelől a szív állapotát tekintveCRP érték - KardioKözpont, másfelől pedig egy újabb szívinfarktus kockázatának megítélésében is hasznos segítség.

Az emelkedett CRP (C-reaktív protein) érték különböző kardiológiai kórképekkel társulhat, mivel a CRP érték általában a gyulladásos folyamatok jelenlétére utal a szervezetben, és a gyulladásos folyamatok szerepet játszhatnak számos kardiológiai betegség kialakulásában és progressziójában. Néhány olyan kardiológiai kórkép, amelyekhez kapcsolódhat az emelkedett CRP érték, a következők:

 • Koronaérbetegség (CAD): A koronaérbetegség olyan állapot, amelyben az érszűkületek vagy az érelzáródások csökkentik a szív vérátáramlását, ezáltal a szívizomsejtek elégtelen oxigénellátásban részesülnek. Az érszűkületek gyakran atheroszklerózis következményei, ami a verőerekben plakkok lerakódásával és gyulladásos folyamatokkal jár. Az emelkedett CRP szintet gyakran kapcsolják atheroszklerotikus plakkok jelenlétéhez és instabilitásához, ami növeli a szívroham (myocardialis infarctus) kockázatát.
 • Szívizomgyulladás (myocarditis): A szívizomgyulladás gyulladásos folyamat a szívizomban. Az emelkedett CRP szintet gyakran tapasztalják a szívizomgyulladással küzdő betegeknél, mivel a CRP érték emelkedése a gyulladásos folyamatok jelenlétét jelzi a szervezetben.
 • Szívelégtelenség: A szívelégtelenség olyan állapot, amelyben a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a testben. A krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél gyakran megfigyelhető emelkedett CRP szint, ami a krónikus gyulladásos folyamatok jelenlétére utalhat, amelyek hozzájárulhatnak a szívizom károsodásához és a betegség progressziójához.
 • Pericarditis: A pericarditis a szívburkok (pericardium) gyulladása. Az emelkedett CRP szintet gyakran észlelik a pericarditissel küzdő betegeknél, mivel a CRP érték emelkedése a gyulladásos folyamatok jelenlétét jelzi a pericardiumban.
 • Szívritmuszavarok (arritmiák): Bizonyos szívritmuszavarokkal, például pitvarfibrillációval vagy kamrai tachycardiával társulhat az emelkedett CRP szint. Ezek a szívritmuszavarok gyakran kapcsolódnak az alapbetegségben jelenlévő gyulladásos folyamatokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy az emelkedett CRP szint nem specifikus a kardiológiai betegségekre nézve, és más kórképekkel is társulhat.

Mennyi a normál CRP érték?

A normál CRP érték általában az orvosi laboratóriumokban alkalmazott referencia tartományoktól függ. A CRP érték jellemzően milligramm per literben van meghatározva, de előfordulhat más mérőszám is. Általánosságban elmondható, hogy 10mg/l érték alatt tekintjük a C-reaktív fehérje szintét normális tartományon belül, efelett – akár az 1000mg/l-t is elérheti, ami rendkívül erős gyulladásra utal – magas CRP értékről beszélünk, azonban az eredmények kiértékelésénél mindig a vizsgálatot végző laboratórium referenciaértékei az irányadók.

Fontos megjegyezni, hogy a CRP érték csak egy része a teljes összképnek, egy fontos elem ahhoz, hogy az orvos pontos diagnózist tudjon felállítani és kezelést előírni.

Magas CRP érték

A C-reaktív protein egy olyan fehérje, ami a májban termelődik és innen kerül a keringésbe, ez miatt mérhető a CRP érték vérvizsgálattal. A máj akkor el a C-reaktív protein termelését, ha a szervezet valahol gyulladást érzékel, vagyis a CRP csak jelzi a rendellenességet. Ez lehet egy felső légúti fertőzés által okozott akut gyulladás is, de krónikus betegség is.  ​

Magas CRP érték tünetei

A magas CRP (C-reaktív protein) érték általában nem jár specifikus tünetekkel, mivel maga a CRP egy olyan fehérje, amelyet a szervezet termel gyulladásos folyamatok során. Ez azt jelenti, hogy a magas CRP érték általában az alapbetegséghez vagy az állapothoz társuló tünetekkel jár, ami a gyulladásos folyamatot okozza.

Néhány olyan általános tünet, amely gyulladásos folyamatokkal járhat, és amelyek lehetnek jelen a magas CRP érték mellett:

Krónikusan emelkedett C-reaktív protein mellett az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

 • izomfájdalom, gyengeség
 • fejfájás
 • megmagyarázhatatlan kimerültség, fáradtságérzet
 • hőemelkedés
 • hányinger,
 • emésztési zavarok
 • álmatlanság
 • akaratlan fogyás.

Akut esetben, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, akkor az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek:

 • magas láz
 • magas pulzus
 • verejtékezés, hidegrázás
 • szédülés
 • nehézlégzés

A vizsgálat előnye, hogy a CRP-szint sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra és emiatt gyorsabban is jelzi azt. Az emelkedett érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők okozták (például vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről (reumatoid arthritis, stb.) van szó. Daganatok is okozhatnak CRP-szint emelkedést.  Fontos szem előtt tartani, hogy az eredmény további kiegészítő vizsgálatokat is igényel, de a klinikum egészét, tüneteket figyelembe véve alapvető segítség a panaszok eredetének tisztázásában.
A vizsgálat nagy érzékenységű formája főként a szívbetegségek kockázatát képes jelezni. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.

Módosítás: 2024.04.11 13:16