Szívbillentyű hibák

Szívbillentyű hibák

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2019.05.21 16:09 Módosítva: 2019.07.10 20:13

A szívbillentyűk szerepe

Hogy alakulhatnak ki szívbillentyű betegségek?

Szívbillentyű elégtelenség vizsgálata

A szívbillentyű rendellenességek típusai

A szívbillentyű betegségek kezelése

 

A szívbillentyűk működésének zavarát okozhatják veleszületett fejlődési rendellenességek, de kialakulhatnak felnőttkorban is, valamilyen egyéb megbetegedés – például reumás láz, vagy szívbelhártya-gyulladás – következményeként. Az esetek többségében műtéti eljárással gyógyítható a szívbillentyű elégtelenség, és utána néhány fontos szabály betartásával teljes életet élhetnek a betegek.

A szívbillentyűk szerepe

A szívben a billentyűk feladata, hogy megakadályozzák a vér visszaáramlását a kamrákból a pitvarok felé, illetve a nagyartériákból a kamrák felé.

Ennek a szelep-funkciónak köszönhetően a szívbillentyűk működési zavara kétféle lehet: vagy nem záródnak rendesen és a vér visszaáramlik, vagy pedig túlságosan szűkek, és a kamra vagy a pitvar csak nehezen tudja átpumpálni a vért a billentyűn keresztül.

A szívbillentyűk bármilyen, nem megfelelő működése a szokásosnál nagyobb terhet ró a szívre, ami idővel szívelégtelenséghez is vezethet.

Hogy alakulhatnak ki szívbillentyű betegségek?

Veleszületett szívbillentyű hibák

Szívbillentyű hibák

A veleszületett szívhibák (úgynevezett kongenitális) a születések 0,8-1 százalékánál fordulnak elő, ám a műtéti technikák és a katéteres eljárások fejlődésének köszönhetően e betegségek halálozási aránya az utóbbi időben nagymértékben lecsökkent. Az eltérések igencsak különböznek egymástól, egyesek spontán eltűnhetnek (pl. a két kamrát elválasztó sövényhiány), mások viszont azonnali, sürgős műtétet igényelnek. Egyes veleszületett szíveltérések öröklődnek, de kialakulásukban nagy szerepet játszanak a környezeti tényezők is a magzat fejlődésekor.

Szerzett szívbillentyű rendellenességek

A szerzett szívbillentyű betegségek a szívre extra terhelést rónak. Ennek következménye a szív morfológiai és funkcionális elváltozásai, mint a bal kamrafal megvastagodása, a kamra tágulata. A billentyűbetegségekben szenvedőknél - beleértve azokat is, akiknek műbillentyűjük van - a szívbelhártya- és szívbillentyű-fertőzés kockázata fokozott.

Szívbillentyű elégtelenség vizsgálata

A billentyű elégtelenség okát a hagyományos kardiológiai vizsgálat során a beteg érzékszervi vizsgálatával (kopogtatás, hallgatózás stb.) könnyen meg lehet állapítani, majd mellkasi röntgenvizsgálata és az EKG-vizsgálattal szokás igazolni. A szívultrahangos  vizsgálatokkal felfedhető a szív szerkezeti felépítése, a szív üregeinek mérete, a vér áramlásának iránya, ritmusa, sebessége, a szívbillentyűk működése, záródása, funkcionális zavarai. Ezek alapján meghatározható a szívbillentyű betegség fajtája és súlyossága.

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!

A szívbillentyű rendellenességek típusai

A szívbillentyű betegségek sokfélék lehetnek mind az érintett billentyű, mind az elváltozás súlyossága meghatározza a diagnózist. Alapvetően a szívbillentyűk működési zavara kétféle lehet: vagy nem záródnak rendesen és a vér visszaáramlik, vagy pedig túlságosan szűkek.

A leggyakoribb szívbillentyű betegségek:

A szívbillentyű betegségek kezelése

A billentyűbántalmak kezelése lehet gyógyszeres (konzervatív) és műtéti. A beteg állapotában fordulópontot jelent a ritmuszavarok  megjelenése, gyakran súlyos, életveszélyes embóliákat okozva.

Műtéti lehetőségek:

  • a kéthegyű billentyű tágítása ballonnal vagy dilatátorral
  • billentyűplasztika a billentyűk meghagyásával
  • biológiai billentyű beültetése - elsősorban fiatal, szülést vállaló nőkön, ugyanis a műbillentyűk alvadásgátló-kezelést tesznek szükségessé, melyek a magzatot károsítják. Ugyanakkor a biológiai billentyű esetében ez elkerülhető
  • műbillentyű beültetése

A műbillentyű-beültetés után a betegek életkilátásai javulnak, életminőségük jobb lesz. Műbillentyű beültetése után egész életen át véralvadásgátló-kezelés szükséges, szemben a biológiai billentyű beültetésével.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:
Bejelentkezés a Szívbillentyű rendellenesség kivizsgálására:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Szívbillentyű hibák

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!