Szerző: KardioKözpont

A szívbillentyűk működésének zavarát okozhatják veleszületett fejlődési rendellenességek, de kialakulhatnak felnőttkorban is, valamilyen egyéb megbetegedés – például reumás láz, vagy szívbelhártya-gyulladás – következményeként. Az esetek többségében műtéti eljárással gyógyítható a szívbillentyű elégtelenség, és utána néhány fontos szabály betartásával teljes életet élhetnek a betegek.

 

Tartalom

A szívbillentyűk szerepe

Veleszületett szívbillentyű hibák

Szerzett szívbillentyű hibák

Szívbillentyű hibák- szívelégtelenség

Szívbillentyű hibák típusai

A szívbillentyű hibák diagnózisa

Szívbillentyű hibák, betegségek kezelése

Szívbillentyű hibákkal kapcsolatos szolgáltatások a Kardioközpontban:

A szívbillentyűk szerepe

A szívben a billentyűk feladata, hogy megakadályozzák a vér visszaáramlását a kamrákból a pitvarok felé, illetve a nagyartériákból a kamrák felé. Ennek a szelep-funkciónak köszönhetően a szívbillentyűk működési zavara kétféle lehet: vagy nem záródnak rendesen és a vér visszaáramlik, vagy pedig túlságosan szűkek, és a kamra vagy a pitvar csak nehezen tudja átpumpálni a vért a billentyűn keresztül. A szívbillentyűk bármilyen, nem megfelelő működése a szokásosnál nagyobb terhet ró a szívre, ami idővel szívelégtelenséghez is vezethet.

Veleszületett szívbillentyű hibák

A veleszületett szívhibák (úgynevezett kongenitális) a születések 0,8-1 százalékánál fordulnak elő, ám a műtéti technikák és a katéteres eljárások fejlődésének köszönhetően e betegségek halálozási aránya az utóbbi időben nagymértékben lecsökkent. Az eltérések igencsak különböznek egymástól, egyesek spontán eltűnhetnek (pl. a két kamrát elválasztó sövényhiány), mások viszont azonnali, sürgős műtétet igényelnek. Egyes veleszületett szíveltérések öröklődnek, de kialakulásukban nagy szerepet játszanak a környezeti tényezők is a magzat fejlődésekor.Szívbillentyű hibák - Kardioközpont

Szerzett szívbillentyű hibák

A szerzett szívbillentyű betegségek a szívre extra terhelést rónak. Ennek következménye a szív morfológiai és funkcionális elváltozásai, mint a bal kamrafal megvastagodása, a kamra tágulata. A billentyűbetegségekben szenvedőknél - beleértve azokat is, akiknek műbillentyűjük van - a szívbelhártya- és szívbillentyű-fertőzés kockázata fokozott.

Szívbillentyű hibák- szívelégtelenség

A billentyű elégtelenség okát a hagyományos kardiológiai vizsgálat során a beteg érzékszervi vizsgálatával (kopogtatás, hallgatózás stb.) könnyen meg lehet állapítani, majd mellkasi röntgenvizsgálata és az EKG-vizsgálattal szokás igazolni. A szívultrahangos  vizsgálatokkal felfedhető a szív szerkezeti felépítése, a szív üregeinek mérete, a vér áramlásának iránya, ritmusa, sebessége, a szívbillentyűk működése, záródása, funkcionális zavarai. Ezek alapján meghatározható a szívbillentyű betegség fajtája és súlyossága.

Szívbillentyű hibák típusai

A szívbillentyű betegségek sokfélék lehetnek mind az érintett billentyű, mind az elváltozás súlyossága meghatározza a diagnózist. Alapvetően a szívbillentyűk működési zavara kétféle lehet: vagy nem záródnak rendesen és a vér visszaáramlik, vagy pedig túlságosan szűkek.

A leggyakoribb szívbillentyű hibák, betegségek:

A szívbillentyű hibák diagnózisa

A szívbillentyű hibák diagnózisa általában komplex kardiológiai kivizsgálást igényel, mely magában foglalja az anamnézis felvételét, a fizikális vizsgálatot, illetve bizonyos eszközös vizsgálatok elvégzését is.

Az egyik vizsgálat a szívbillentyű hibák felfedezéséhez az EKG; ennek során a szív elektromos aktivitását mérik. Egyes esetekben elegendő lehet a nyugalmi EKG elvégzése is, mely az aktuális állapotot mutatja minden esetben, azonban szükség lehet Holter EKG vizsgálatra is, mely lehet 1 napos, 3 napos, de akár 1 hetes is.

Szívultrahang vizsgálat szintén fontos lehet, ennek során a kardiológus pontos képet kap a szív anatómiájáról és annak működéséről is. Ez a vizsgálat lehetővé teheti az egyes szívbillentyű hibák felfedezését is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szívbillentyű hibák, betegségek kezelése

A billentyű hibák kezelése lehet gyógyszeres (konzervatív) és műtéti. A beteg állapotában fordulópontot jelent a ritmuszavarok  megjelenése, gyakran súlyos, életveszélyes embóliákat okozva.

Műtéti lehetőségek:

  • a kéthegyű billentyű tágítása ballonnal vagy dilatátorral
  • billentyűplasztika a billentyűk meghagyásával
  • biológiai billentyű beültetése - elsősorban fiatal, szülést vállaló nőkön, ugyanis a műbillentyűk alvadásgátló-kezelést tesznek szükségessé, melyek a magzatot károsítják. Ugyanakkor a biológiai billentyű esetében ez elkerülhető
  • műbillentyű beültetése

A műbillentyű-beültetés után a betegek életkilátásai javulnak, életminőségük jobb lesz. Műbillentyű beültetése után egész életen át véralvadásgátló-kezelés szükséges, szemben a biológiai billentyű beültetésével.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2023.11.02 12:15