Szerző: KardioKözpont

A mitrális billentyű prolapsus (előreesés) esetén a mitrális billentyű kisebb torzulása megakadályozza, hogy a szelep rendesen záródjon. A szív összehúzódásakor a normálisnál lazább szerkezetű billentyű túlmozdul a bal pitvar felé és kis záródási elégtelenség alakulhat ki. Az eredmény az, hogy kis mennyiségű vér visszaszivárog a bal pitvarba, de ez a kis mennyiség a szív funkcióját csak nagyon kevéssé befolyásolja.

Mit jelent a mitrális prolapsus?

A szív bal pitvarának és kamrájának üregei között a kéthegyű billentyű (azaz mitrális billentyű) biztosítja a vér ütemes és egyirányú áramlását. Amikor a bal kamra egy szívütésre kipumpálja az oxigénnel teli vért a test többi részébe, ez a mitrális billentyű bezáródik, és nem engedi a vért visszafelé a pitvarba áramlani. A mitrális prolapsus során ez a bezáródás nem tökéletes, így egy kevés vér visszajut a pitvarba. 

Milyen gyakori a mitrális prolapsus?

Mitrális prolapsus, Kardioközpont

A mitrális prolapsus (MPS) az egyik leggyakoribb billentyűhiba. Az emberek 2-3 százalékában fordul elő, de sokan nem is tudnak róla, mivel komoly tünetet nem mindig okoz.

Mi okozza a mitrális prolapsust?

Legtöbb esetben a mitrális billentyű prolapsus oka ismeretlen. Ritkán a mitrális prolapsus más betegségekhez köthető, mint szervezet kollagéntermelő képességének örökletes zavara vagy a reumás szívbetegség. Ekkor a hártyás billentyűkben túlságosan sok kötőszövet szaporodik fel, ami gyengíti a billentyű vitorláit és az őket rögzítő ínhúrokat, és ezek a megnyúló ínhúrok okozzák a szívbillentyű zavarát.

A mitrális prolapsus leggyakoribb fiatal nők esetében, általában 14 és 30 év között fordul elő, a testalkat, testsúly nem befolyásolja valószínűségét. Néha ugyanannak a családnak több tagját is érintheti. Ez a szívbillentyű hiba gyakran fordul elő Marfan szindrómás és más kötőszöveti betegségben szenvedőkben. 

A mitrális prolapsus tünetei

A legtöbb emberben a mitrális billentyű prolapsus (MPS) nem okoz semmilyen tünetet. A prolapsust ilyenkor csak akkor fedezik fel, amikor egy orvosi vizsgálat során a szív hallgatózáskor a szívösszehúzódás közepén vagy végén kattanás-szerű hangot hall a vizsgáló orvos.

A betegek többnyire panaszmentesek, de megjelenhet atípusos mellkasi fájdalom, ritmuszavarok, ennek kapcsán heves szívdobogásérzés és ájulás is. Súlyosabb esetben megnő a vér visszaszivárgása (mitrális regurgitáció), ami a mitrális billentyű elégtelenségéhez, illetve szívelégtelenséghez is vezethet, ezért rendszeres orvosi ellenőrzése kiemelten fontos. Súlyos mitrális regurgitáció esetén már komolyabb tünetek alakulhatnak ki, mint a légszomj, fáradtság és a láb duzzanata. Ez ritkán műtéti megoldást tesz szükségessé.

Hogyan kezelik a mitrális prolapsust?

Tünetmentes mitrális prolapsus (MPS) esetén nincs szükség kezelésre. Szívdobogásérzetet panaszoló betegeknek tanácsos a ritmuszavart elősegítő olyan izgató anyagok mellőzése, mint a kávé, az alkohol. Érdemes ügyelni a kellő folyadékbevitelre, kerülni a kiszáradást.

Ha azonban rendellenes pulzust, szédülést, ájulásérzést, heves szívdobogásérzés vagy mellkasi fájdalmat tapasztal, feltétlen orvosi kivizsgálás javasolt a szövődmények elkerülése végett.

Létrehozás ideje: 2019.05.21
Utolsó módosítás: 2022.08.23