Mitrális prolapsus

Mitrális prolapsus

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2019.05.21 15:27 Módosítva: 2019.05.27 15:39

A mitrális billentyű prolapsus (előreesés) esetén a mitrális billentyű kisebb torzulása megakadályozza, hogy a szelep rendesen záródjon. A szív összehúzódásakor a normálisnál lazább szerkezetű billentyű túlmozdul a bal pitvar felé és kis záródási elégtelenség alakulhat ki. Az eredmény az, hogy kis mennyiségű vér visszaszivárog a bal pitvarba, de ez a kis mennyiség a szív funkcióját csak nagyon kevéssé befolyásolja.

Mit jelent a mitrális prolapsus?

A szív bal pitvarának és kamrájának üregei között a kéthegyű billentyű (azaz mitrális billentyű) biztosítja a vér ütemes és egyirányú áramlását. Amikor a bal kamra egy szívütésre kipumpálja az oxigénnel teli vért a test többi részébe, ez a mitrális billentyű bezáródik, és nem engedi a vért visszafelé a pitvarba áramlani. A mitrális prolapsus során ez a bezáródás nem tökéletes, így egy kevés vér visszajut a pitvarba.

Milyen gyakori a mitrális prolapsus?

Mitrális prolapsus

A mitrális prolapsus (MPS) az egyik leggyakoribb billentyűhiba. Az emberek 2-3 százalékában fordul elő, de sokan nem is tudnak róla, mivel komoly tünetet nem mindig okoz.

Mi okozza a mitrális prolapsust?

Legtöbb esetben a mitrális billentyű prolapsus oka ismeretlen. Ritkán a mitrális prolapsus más betegségekhez köthető, mint szervezet kollagéntermelő képességének örökletes zavara vagy a reumás szívbetegség. Ekkor a hártyás billentyűkben túlságosan sok kötőszövet szaporodik fel, ami gyengíti a billentyű vitorláit és az őket rögzítő ínhúrokat, és ezek a megnyúló ínhúrok okozzák a szívbillentyű zavarát.

A mitrális prolapsus leggyakoribb fiatal nők esetében, általában 14 és 30 év között fordul elő, a testalkat, testsúly nem befolyásolja valószínűségét. Néha ugyanannak a családnak több tagját is érintheti. Ez a szívbillentyű hiba gyakran fordul elő Marfan szindrómás és más kötőszöveti betegségben szenvedőkben.

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!

A mitrális prolapsus tünetei

A legtöbb emberben a mitrális billentyű prolapsus (MPS) nem okoz semmilyen tünetet. A prolapsust ilyenkor csak akkor fedezik fel, amikor egy orvosi vizsgálat során a szív hallgatózáskor a szívösszehúzódás közepén vagy végén kattanás-szerű hangot hall a vizsgáló orvos.

A betegek többnyire panaszmentesek, de megjelenhet atípusos mellkasi fájdalom, ritmuszavarok, ennek kapcsán heves szívdobogásérzés és ájulás is. Súlyosabb esetben megnő a vér visszaszivárgása (mitrális regurgitáció), ami a mitrális billentyű elégtelenségéhez, illetve szívelégtelenséghez is vezethet, ezért rendszeres orvosi ellenőrzése kiemelten fontos. Súlyos mitrális regurgitáció esetén már komolyabb tünetek alakulhatnak ki, mint a légszomj, fáradtság és a láb duzzanata. Ez ritkán műtéti megoldást tesz szükségessé.

Hogyan kezelik a mitrális prolapsust?

Tünetmentes mitrális prolapsus (MPS) esetén nincs szükség kezelésre. Szívdobogásérzetet panaszoló betegeknek tanácsos a ritmuszavart elősegítő olyan izgató anyagok mellőzése, mint a kávé, az alkohol. Érdemes ügyelni a kellő folyadékbevitelre, kerülni a kiszáradást.

Ha azonban rendellenes pulzust, szédülést, ájulásérzést, heves szívdobogásérzés vagy mellkasi fájdalmat tapasztal, feltétlen orvosi kivizsgálás javasolt a szövődmények elkerülése végett.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:
Bejelentkezés Mitrális prolapsus kivizsgálására:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Mitrális prolapsus kivizsgálás

Téma szakértői

dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!