Azt eddig is tudhattuk a koronavírusról, hogy főként az idősebbekre és a betegekre jelenthet nagy veszélyt, de most már statisztikák is bizonyítják ezt. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a szív-érrendszeri betegek gondos ellenőrzésére hívta fel a figyelmet.

Idősebb életkor és alapbetegségek növelik a rizikót

A Worldometer nevű, statisztikákkal foglalkozó szervezet nyilvánosságra hozta a koronavírussal kapcsolatos eddigi adatokat. Ezek szerint azok közül, akiknél azonosították a vírust, az alábbi arányban következett be halálozás:
80 fölött: 14,8 %
70-79 közt:  8 %
60-69 közt: 3,6 %
50-59 közt: 1,3 %
Ezen életkor alatt 1 % alatt történtek halálozások.
Az életkoron túl jelentősen növelik a rizikót az alapbetegségek, amelyek közt első helyet foglalnak el a szív-érrendszeri betegségek. Hiszen például a magasvérnyomás betegséggel élők közül a fertőzöttek 6 %-a halt meg, a további kardiovaszkuláris betegeknél ez az arány már 10,5 %. Ez a vizsgált alapbetegségek közül tehát az első helyen szereplő rizikófaktor, olyan betegségek előtt, mint a diabétesz, a krónikus légzőszervi betegségek és a daganatok. Világos tehát, hogy az idősebb kardiovaszkuláris betegeknek különösen óvatosnak kell lenniük ebben az időszakban.

Ilyen tünetekre kell figyelni

A szív- érrendszeri betegeknek fontos a jó állapot a vírusok átvészeléséhez.A COVID-19 nevű vírus szinte teljesen ugyanolyan tüneteket okoz, mint a klasszikus influenza, vagyis kimerültséget, lázat és száraz köhögést. Egyes betegeknél – különösen az idősebbeknél és a krónikus betegségekkel élőknél – a folyamat tüdőgyulladássá fajulhat, amely mellkasi fájdalommal, légszomjjal járhat.  Bár az esetek 80 %-ában olyan enyhébb tünetek jelentkeztek, amelyeknél elég volt az otthoni gyógyulás, a maradék 20 %-ban kórházi ellátás vált szükségessé, elsősorban a légzőszervi panaszok miatt.
Érdemes megjegyezni, hogy a koronavírus sokkal kevésé okoz olyan tüneteket, mint az orrfolyás, a tüsszögés vagy a torokfájás – ezek inkább a megfázás tünetei lehetnek.

Mit tehetnek a magas vérnyomásos és a szív-érrendszeri betegek?

Mind a kardiovaszkuláris betegeknél, mind a magasvérnyomás betegeknél a fő cél, hogy a lehető legjobb állapotban legyenek, a lehető legjobban karbantartott immunrendszerrel és alapbetegséggel. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének fő célja, hogy úgy csökkentse az értékeket, hogy a lehető legkevesebb mellékhatást okozza, és a lehető legkevésbé befolyásolja a mindennapi tevékenységet, ezért van szükség a rendszeres ellenőrzésekre. A gyógyszerek kombinálására a kontrollokon mért értékek, vizsgálatok és a beteg személyes tapasztalatai alapján kerülhet sor, egy-egy újabb szer hozzáadásával. Természetesen ilyenkor figyelembe kell venni a gyógyszerek egymásra gyakorolt hatását és együttes szedésük esetén pontosan kell beállítani minden egyes szer dózisát.
A magas vérnyomás rendszeres kontrollja fontos a jó állapothoz.- A magas vérnyomás kezelésében éppen a folyamat időtartama és bonyolultsága miatt kiemelten fontos az orvos-beteg együttműködés. Olyan látszólagos apróságok befolyásolhatják az eredményt, mint a gyógyszerek bevételének időpontja. Ezért kell részletekbe menően kidolgoznunk a kezelést. A folyamatos visszaellenőrzésre az idősebbeknek is szükségük van, nem szabad azt gondolni, hogy náluk már úgysem szükséges változtatás a jó állapot megtartásához – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.  – Az érintetteknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy a kezelés célja nem csupán a vérnyomás beállítása, de a már kialakult szövődmények kezelése, illetve a kialakulásuk megakadályozása. Ezért a kontrollok során nem csak a vérnyomást mérjük meg újra és újra, de rendszeresen szükség van laborvizsgálatokra, a szív- érrendszeri betegségek rizikófaktorainak ellenőrzésére és az életmód felülvizsgálatára is. Az alapállapottól és a kezelés beállításának fázisától függően évente 2-4 felülvizsgálatra lehet szükség, súlyosabb esetben akár havonta is hasznos lehet az ellenőrzés.
A más típusú szív-érrendszeri betegeknek a rendszeresen kontrollokon kívül is érdemes meglátogatniuk a kardiológust, ha szokatlan tüneteket tapasztalnak, vagy ha éppen belevágnának egy nagyobb utazásba, edzésprogramba. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a gyógyszerszedőknek kell elővigyázatosnak lenniük, az idősebbek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van, vagy csak időnként „rendetlenkedik a szívük” szintén fokozott óvatosságot kell, hogy tanúsítsanak.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! 43 éves ,nő vagyok. 2 hetente rám jön hirtelen szédülés,nehéz légzés.Agy ct kontrasztos rendben,vérkép minimálisan magas vas.nem iszom ,nem dohányzom.azt mondja körzeti dr ,hogy semmi bajom.a Kérdésem,tényleg semmi bajom? ¨Üdv :Zsuzsa
Tóth Zsuzsa

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Tóth Zsuzsa!

Érdemes lenne nőgyógyászt is felkeresni, lehet, hogy korai klimax is közrejátszik a panaszaiban. Negatív vizsgálati eredmény esetén kardiológiai kivizsgálás is szóba jön.

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Legjobb választás

Dr.Sztancsik Ilona a lehető legjobb választás volt, ritkán tapasztalható empátiát, odafigyelést, segítséget, kedvességet kaptam a kimerítő tájékoztatás, aprólékos elemzés, maximális szakmaiság mellett!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.03.02
Utolsó módosítás: 2020.03.17