A vérnyomás az az erő, amelyet a vér az artériákon való átjutáshoz használ. Amikor a szíve pumpál, erőt használ, hogy az oxigénben gazdag vért az artériákba nyomja. Elviszik a szervezet sejtjeihez és szöveteihez. Ha túl magas a vérnyomása, az egészségügyi problémákat okozhat. Az egyetlen módja annak, hogy megtudja a vérnyomását, ha megméri.

Tartalom

Mi a vérnyomás?

Vérnyomás kontra pulzusszám

Miért ingadozik a vérnyomás?

Miért számít a vérnyomás?

Kit fenyeget a magas vérnyomás?

Mikor mérik a vérnyomást?

Milyen típusú eredményeket kaphat?

Mi a normál vérnyomás?

Melyik a túl magas vérnyomás?

Melyik vérnyomás túl alacsony?

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás az artériákban lévő vér nyomásának vagy erejének mérése. Minden alkalommal, amikor a szíve dobog, vért pumpál az artériákba, amelyek vért szállítanak az egész testben. Ez percenként 60-100 alkalommal történik, a nap 24 órájában. Az artériák oxigént és tápanyagokat szállítanak az egész szervezetbe, így az képes működni.

Vérnyomás kontra pulzusszám

Mindkettő a szívhez kapcsolódik, de két különböző dolog. A vérnyomás az, hogy a vér milyen erősen halad át az ereken. A pulzusszám a szívverések száma egy perc alatt. A pulzusszám növekedése nem jelenti azt, hogy a vérnyomás is emelkedik. Vérnyomását csak úgy tudhatja meg, ha vérnyomásmérő mandzsettával és mérőműszerrel méri.

Miért ingadozik a vérnyomás?

A vérnyomás nem marad állandóan ugyanaz. Ez attól függően változik, hogy mit csinál. Edzéskor vagy izgatott állapotban a vérnyomás megemelkedik. Amikor pihen, a vérnyomás alacsonyabb.

Vérnyomása a következők miatt is változhat:

 • Kor.
 • Az Ön által szedett gyógyszerek.
 • Változások a pozícióban.

Miért számít a vérnyomás?

A magas vérnyomásnak – a „néma gyilkosnak” – általában nincsenek tünetei. Károsíthatja a szívét, a veséjét és az agyát, mielőtt észrevenné, hogy bármi baj van. A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Kezelés nélkül a magas vérnyomás a következőket okozhatja:

Kit fenyeget a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás kockázata nagyobb, ha:

 • A családban előfordult magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség .
 • 60 éves vagy idősebb.
 • Magas a koleszterinszintje .
 • Használjon orális fogamzásgátlót ( fogamzásgátló tablettát ).
 • Elhízott.
 • Cukorbetegsége van.

Mikor mérik a vérnyomást?

Az orvosának minden éves ellenőrzéskor ellenőriznie kell vérnyomását, akkor is ha vérnyomása normális. Ha a vérnyomásértékei magasak, az orvos megkérheti Önt, hogy naponta többször vagy hetente egyszer ellenőrizze vérnyomását otthon. A vérnyomást minden alkalommal ugyanabban a napszakban kell mérni. Egymás után két vagy három leolvasást végezhet, ha vár egy percet a következő előtt. Ha végzett, számítsa ki a két vagy három mérés átlagát. A kardiológus megkérheti Önt, hogy 24 órán keresztül viseljen vérnyomásmérőt. A monitor általában úgy van beállítva, hogy 15-30 percenként méri a vérnyomást, miközben Ön szokásos tevékenységét végzi. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen típusú eredményeket kaphat?

 • Szisztolés vérnyomás (a legfelső/első szám): Ez az a nyomás az artériákban, amikor szíve dobog, és vért küld az artériáiba.
 • Diasztolés vérnyomás (az alsó/második szám): Ez a nyomás az artériákban, amikor a szív nyugalomban van a szívverések között.

A szolgáltatók a méréseket higanymilliméterben (Hgmm) adják meg. Akkor kezdték használni ezeket a méréseket, amikor a vérnyomásmérő műszerek higanyt tartalmaztak.

Mi a normál vérnyomás?

 • A normál vérnyomás <120/<80 higanymilliméter.
 • Az emelkedett vérnyomás 120-129/<80 higanymilliméter. Az ebbe a kategóriába tartozó vérnyomásértékekkel rendelkezőknél rosszabb vérnyomás alakulhat ki, ha nem tesznek valamit a javítása érdekében.Vérnyomás - KardioKözpont

Melyik a túl magas vérnyomás?

Ha az Ön felső száma 180 vagy magasabb, és/vagy alsó száma 120 vagy magasabb, kérjen sürgősségi orvosi ellátást, vagy azonnal vigye kórházba. Ez egy hipertóniás válság.

A hipertóniás krízis során a következőket tapasztalhatja:

 • Légszomj .
 • Mellkasi fájdalom .
 • Nehézségek a látással vagy a beszéddel.
 • Fájdalom a hátában.
 • Gyengeség vagy zsibbadás.

A magasabb vérnyomás tartományok azt jelentik, hogy 1. vagy 2. stádiumú hipertóniája (magas vérnyomás) lehet.

Az 1. stádiumú hipertónia 130-139 (felső szám) vagy 80-89 (alsó szám).

A 2. stádiumú hipertónia 140 vagy magasabb (legfelső szám), vagy 90 vagy magasabb (alsó szám).

Amikor a vérnyomásértékei az 1. vagy a 2. szakaszban vannak, szolgáltatója megkéri Önt, hogy változtassa meg az életmódját, és vegyen be vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

Melyik vérnyomás túl alacsony?

A 90/60 higanymilliméter alatti érték alacsony vérnyomást jelent. Ez normális érték lehet néhány olyan ember számára, akinek mindig alacsony a vérnyomása. Mások számára az alacsony vérnyomás azt jelenti, hogy valami nincs rendben. Előfordulhat, hogy nem jut elegendő vér a fő szerveikhez. 

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.01.03 16:07