Az emberi testet artériák és vénák hálózzák be. A vér a vénákban található, mely folyamatos nyomást gyakorol a vénák falaira, miközben átfolyik. Ahhoz, hogy a keringési rendszer oxigént és tápanyagot tudjon szállítani, valamint, hogy a méreganyagot eltávolítsa, szükség van egy bizonyos mértékű nyomásra. Vagyis a nagyerekbe kerülő vér, nyomást gyakorol az élettanilag rugalmas erek falára, ez adja a vérnyomást, amely mérhető. A vérnyomást a szív pumpáló ereje, valamint a vénák rugalmassága határozza meg. A szív pumpafunkciója segíti a vér áramlását az artériás rendszerben.  Az „elhasználódott vér” a tüdőereken keresztül oxigénnel dúsított vérre cserélődik. 

vérnyomás, Kardioközpont

Alacsony vérnyomás

Normális vérnyomás

Vérnyomás értékek

Stroke

A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérjük. A vérnyomás legmagasabb értéke a szívösszehúzódás alatt, míg a legalacsonyabb értéke a szív elernyedése alatt alakul ki. Az első szám a szisztolés vérnyomás, az a maximális nyomásérték, amelyet a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés vérnyomás, az a minimális nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor mérhető.

Ezen felül számos szabályozó rendszer vesz részt a vérnyomás szabályozásában. Ez elsősorban hormonális úton történik. Az élettani vérnyomást befolyásolja a hormonális rendszer állapota, a fizikai aktivitás, az érzelmi állapot, a napszak, a test folyadéktartalma, az étkezés, és még számos más tényező.

Kapcsolódó cikkünk

Nem csak magas vérnyomás - hypertonia szindróma!

Nem csak magas vérnyomás - hypertonia szindróma!

Az orvos és a beteg is akkor jár a legjobban, ha a magas vérnyomásra úgy tekintünk, mint egy szindrómára, ami mögött számtalan tényező húzódik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája bemutatja az összefüggéseket.

 

Létrehozás ideje: 2022.05.24
Utolsó módosítás: 2022.06.30