Az orvos és a beteg is akkor jár a legjobban, ha a magas vérnyomásra úgy tekintünk, mint egy szindrómára, ami az egész szervezetre kihat. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint külön figyelmet érdemes fordítani erre a kérdésre a menopauzában, amikor egyébként is megemelkedhet a vérnyomás, és más tényezők is fokozhatják a nőket érintő rizikót.

A magas vérnyomás szindróma elemei

A menopauza során kialakult magas vérnyomást kezelni kell.Felmerülhet a kérdés, miért érdemes a magas vérnyomásra tünetegyüttesként gondolni. Dr. Kapocsi Judit PhD válasza erre az, hogy a vérnyomás számos szerv és folyamat működését befolyásolja, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat hatással van a vérnyomás alakulására is. Az úgynevezett hipertónia szindróma elemei éppen ezért a csökkent artériás rugalmasság, az endotél diszfunkció (ami az érelmeszesedés előjelzője), a vesefunkció változás, a bal kamra hipertrófia, a fokozott trombóziskészség, a neurohormonális diszfunkció, a szénhidrát- és zsíranyagcsere zavar, az inzulin anyagcsere zavara és az elhízás is.
Már csak azért is fontos szindrómaként kezelni a magas vérnyomást, mert ma hazánkban a fő halálok több, mint 50%-ban szív-érrendszeri betegség, amelyek hátterében a leggyakoribb okok egyike a hipertónia. Ráadásul a magas vérnyomással élők 80%-a számos kísérőbetegséggel rendelkezik. Tehát szó szerint életbevágó a magasvérnyomás betegség hatékony és komplex kezelése – első lehetőségként életmóddal, bizonyos helyzetekben pedig gyógyszerrel is.

Magas vérnyomás nőknél

A kardiológus és az életmódorvos segíthet a menopauza okozta magas vérnyomáson.Sok nő azzal a tudattal nyugtatja magát, hogy a magas vérnyomás a férfiak betegsége, és ez bizonyos életkorig igaz is. 30-44 éves kor között a nők szisztolés (első érték vérnyomásméréskor) vérnyomása valóban alacsonyabb, mint a férfiaké. A korral azonban a vérnyomás emelkedik, a szisztolés vérnyomás a férfiakkal összehasonlítva még meredekebben is. Mire pedig a nők betöltik a 60. életévüket, a hipertónia gyakorisága nagyobb, a vérnyomás értéke pedig magasabb, mint a férfiakban. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a menopauza után fokozódik a nők kardiovaszkuláris rizikója!
- A menopauzális vérnyomás emelkedésének több oka is van – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. -  Az autonóm idegrendszeri és neuro-hormonális változások mellett fontos hangsúlyozni a só érzékenység fokozódását és a sok esetben megváltozott életmódot is. A hormonális változások közül a legjellemzőbb az ösztrogénhiány, amelynek szerteágazó következményei közt szerepelhet többek közt az elhízás, az ebből eredő inzulin rezisztencia, esetleg 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az endotél diszfunkció és végső soron az érelmeszesedés.  Ezért is születhetett meg a posztmenopauzális metabolikus szindróma fogalma, amely mindezeket magában foglalja, a magas koleszterinszint és a magas húgysavszint mellett.

Hogyan kezelhető mindez?

Kapocsi doktornőtől tudható, hogy a menopauza idején, után kialakult magas vérnyomás szindróma elsődleges kezelése – a többi esethez hasonlóan – az életmód rendezése. Ez érintett nőknek jelentős segítséget kell kapnia a testsúly csökkentéséhez, a megfelelő étrend és a mozgásprogram kidolgozásához, adott esetben a dohányzás elhagyásához. Ebben pedig döntő jelentősége lehet az életmód orvoslásnak, amely nem csak az életmód orvos, a dietetikus és a mozgásterapeuta bevonásával állítja fel az optimális életmódtervet, de – tekintettel a menopauzára – akár nőgyógyász bevonásával is képes kezelni a problémákat.
- Természetesen az életmód rendezésén túl szükséges lehet a gyógyszeres kezelés is, akár a már kialakult betegségek kezeléséhez, akár a magas vérnyomás csökkentéséhez – hangsúlyozza Kapocsi doktornő. – Ez utóbbiról azonban tudni kell, hogy mindig személyre szabottan kell meghatározni a kívánt célértékeket, hiszen más az elfogadható például elsődleges magas vérnyomás esetén és akkor, ha a hipertónia mellett már a cukorbetegség is jelen van. A cél azonban minden esetben a szervkárosodások megelőzése, illetve azok visszafejlődésének elérése, végső soron a szív-érrendszeri megbetegedés és halálozás kockázatának maximális csökkentése.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:
  • Magas vérnyomás specialista
  • Stroke utáni rehabilitáció
  • Agyi keringés
  • ABPM - szakorvosi kiértékelés
  • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kérdésem az lenne, hogy nyáron egy pánik roham belső szorongás végett 203 as vernyomasom lett adtak Concort 5 mg sat napi fél fel szem reggel és este és neha 150 170 a vernyomasom!! A pulzusom 122! Nagyon megvagyok ilyedve 33 éves vagyok, sosem volt vernyomas problémám!!
Bukor Nikolett

dr. Ferenczy Péter

kardiológus

Kedves Nikolett

Magas vérnyomás és magas pulzus miatt kardiológiai vizsgalat javasolt. Varjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Végtelen türelmes, figyelmes

A Doktornő foglalkozott az aktuális betegséggel, mellette tanított, alapos volt, bármilyen kérdésemre választ kaphattam. Végtelen türelmes, kedves, figyelmes határozott volt. És ami a legfontosabb bízhatok benne!

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD
magas vérnyomás és érkockázat specialista
Létrehozás ideje: 2022.12.12
Utolsó módosítás: 2022.12.12