A korábban ritkább betegségnek számító szívizomgyulladás a covid-járvány elterjedésével egyre nagyobb figyelmet kapott, ugyanis a koronavírus szövődményeként sokan szembesültek a diagnózissal. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy még enyhe tünetek esetén is fontos a kivizsgálás, hiszen a kezeletlen szívizomgyulladás akár súlyos következményekkel is járhat.

Nem csak a covid szövődménye lehet a szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás a covid egyik lehetséges szövődményeként egyre szélesebb körben ismert betegséggé vált. Azt is egyre többen tudják, hogy a szív izmainak gyulladása milyen következményekkel járhat:

  • gyengülhet és megnagyobbodhat a szív,
  • hegszövetek keletkezhetnek az izmokban,
  • egyre nehezebbé válhat a vér keringetése.

Ezt a betegséget azonban nem csak a covid okozhatja. Igaz, hogy leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés, például a covid következtében alakul ki a gyulladás, de baktérium és más fertőző betegségek is járhatnak ilyen szövődménnyel. Ugyancsak előfordulhat, hogy valamilyen mérgezés váltja ki a szívizomgyulladást, de ritkán bár, de autoimmun és daganatos betegségek is kiválthatják.

Az általánosabb tünetek mögött is állhat szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás sokszor tünetmentes, de okozhat mellkasi fájdalmat, erős szívdobogást is.A szívizomgyulladás jellemzően nem jár specifikus tünetekkel, sokszor semmiféle panaszt nem okoz – ez jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. Ha mégis felmerülnek tünetek, azok gyakran a fertőzés általános tüneteinek tűnnek, vagy éppen más szívbetegségre engednek következtetni. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni az alábbi panaszokkal:

Már csak azért is fontos a diagnózis, mert a kezeletlen myocarditis, vagyis a szívizomgyulladás súlyosabb formában szívburokgyulladáshoz, szívelégtelenséghez, szívritmuszavarhoz is vezethet. A súlyos szívritmuszavarok pedig akár a szív működésének leállását is eredményezhetik, ami azonnali kezelés nélkül hirtelen szívhalált is okozhat.

Célzott kezeléssel teljes lehet a gyógyulás

Szívizomgyulladás gyanúja esetén fontos lehet az EKG, a szívultrahang.- Amikor valaki olyan tünetekkel fordul orvoshoz, amelyek felvethetik a szívizomgyulladás gyanúját, a fizikális és a laborvizsgálaton túl szükség lehet különböző képalkotó módszerekre is a diagnózishoz. Az EKG-n, a szívultrahangon kívül esetleg igény lehet mellkasröntgenre, ritkán MRI-re – ismerteti dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. - Ha az eredmények szívizomgyulladásra utalnak, a legfontosabb teendő a fizikai aktivitás átmeneti korlátozása, melynek időtartama általában csupán néhány hét, majd következhet a terhelés fokozatos visszavezetése. Egyes esetekben gyógyszeres kezelést is elrendelhetünk, hiszen például, ha baktérium okozta a betegséget, antibiotikumra van szükség. Vírusfertőzés esetén szóba jöhetek gyulladáscsökkentők, vízhajtók, véralvadásgátlók vagy szívelégtelenség elleni gyógyszerek. A diagnosztizálás és a kezelés mellett nagy figyelmet kell fordítani az egészséges életmódra, a rendszeres mozgásra is - azonban egy vírusfertőzés utáni szívizom-érintettség, vagy annak gyanúja esetén lehetőleg egy előzetes kardiológiai állapotfelmérés után. Megfelelő kezeléssel és kiegyensúlyozott életmóddal teljes gyógyulásra lehet számítani. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor Úr! 7 éves kislányom tegnap este az ágyában olvasott, mikor azt mondta, nagyon melege van, rá pár másodpercre azt mondta úgy beleszúrt itt, és a mellkasa bal részére mutatott. Azt mondta kicsit fájt. Aztán ennyi is volt, utána már nem volt semmi gond. Kérdezgettem, volt-e már ilyen, de azt mondta, hogy nem. Kicsit megijedtem. Nagyon aktív kislány, mozgékony. Kell esetleg ezzel foglalkoznom? Orvossal megnézetni? Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel
Banádi Zoltánné Zoltánné

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,

Gyermekgyógyászattal ugyan nem foglalkozom, de azt gondolom, hogy ha valamilyen kísérő tünet nem volt, pl. láz, köhögés, előzetes mellkasi sérülés pl. elesés a tornaórán, nincs bőrtünet, akkor valószínűleg nincs nagyobb baj. Ha a fenti panasz meg egyszer előfordul, akkor javaslok egy gyermekorvosi vizsgálatot a kislánynál.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy P.
Létrehozás ideje: 2022.11.24
Utolsó módosítás: 2022.11.24