A korábban ritkább betegségnek számító szívizomgyulladás a covid-járvány elterjedésével egyre nagyobb figyelmet kapott, ugyanis a koronavírus szövődményeként sokan szembesültek a diagnózissal. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy még enyhe tünetek esetén is fontos a kivizsgálás, hiszen a kezeletlen szívizomgyulladás akár súlyos következményekkel is járhat.

Nem csak a covid szövődménye lehet a szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás a covid egyik lehetséges szövődményeként egyre szélesebb körben ismert betegséggé vált. Azt is egyre többen tudják, hogy a szív izmainak gyulladása milyen következményekkel járhat:

  • gyengülhet és megnagyobbodhat a szív,
  • hegszövetek keletkezhetnek az izmokban,
  • egyre nehezebbé válhat a vér keringetése.

Ezt a betegséget azonban nem csak a covid okozhatja. Igaz, hogy leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés, például a covid következtében alakul ki a gyulladás, de baktérium és más fertőző betegségek is járhatnak ilyen szövődménnyel. Ugyancsak előfordulhat, hogy valamilyen mérgezés váltja ki a szívizomgyulladást, de ritkán bár, de autoimmun és daganatos betegségek is kiválthatják.

Az általánosabb tünetek mögött is állhat szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás sokszor tünetmentes, de okozhat mellkasi fájdalmat, erős szívdobogást is.A szívizomgyulladás jellemzően nem jár specifikus tünetekkel, sokszor semmiféle panaszt nem okoz – ez jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. Ha mégis felmerülnek tünetek, azok gyakran a fertőzés általános tüneteinek tűnnek, vagy éppen más szívbetegségre engednek következtetni. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni az alábbi panaszokkal:

Már csak azért is fontos a diagnózis, mert a kezeletlen myocarditis, vagyis a szívizomgyulladás súlyosabb formában szívburokgyulladáshoz, szívelégtelenséghez, szívritmuszavarhoz is vezethet. A súlyos szívritmuszavarok pedig akár a szív működésének leállását is eredményezhetik, ami azonnali kezelés nélkül hirtelen szívhalált is okozhat.

Célzott kezeléssel teljes lehet a gyógyulás

Szívizomgyulladás gyanúja esetén fontos lehet az EKG, a szívultrahang.- Amikor valaki olyan tünetekkel fordul orvoshoz, amelyek felvethetik a szívizomgyulladás gyanúját, a fizikális és a laborvizsgálaton túl szükség lehet különböző képalkotó módszerekre is a diagnózishoz. Az EKG-n, a szívultrahangon kívül esetleg igény lehet mellkasröntgenre, ritkán MRI-re – ismerteti dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. - Ha az eredmények szívizomgyulladásra utalnak, a legfontosabb teendő a fizikai aktivitás átmeneti korlátozása, melynek időtartama általában csupán néhány hét, majd következhet a terhelés fokozatos visszavezetése. Egyes esetekben gyógyszeres kezelést is elrendelhetünk, hiszen például, ha baktérium okozta a betegséget, antibiotikumra van szükség. Vírusfertőzés esetén szóba jöhetek gyulladáscsökkentők, vízhajtók, véralvadásgátlók vagy szívelégtelenség elleni gyógyszerek. A diagnosztizálás és a kezelés mellett nagy figyelmet kell fordítani az egészséges életmódra, a rendszeres mozgásra is - azonban egy vírusfertőzés utáni szívizom-érintettség, vagy annak gyanúja esetén lehetőleg egy előzetes kardiológiai állapotfelmérés után. Megfelelő kezeléssel és kiegyensúlyozott életmóddal teljes gyógyulásra lehet számítani. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor Úr/Nő! Egy éve kezdődtek nálam enyhébb szív panaszok, tünetek, mint pl. szívdobogás érzés, fájdalom, erősebb szúrások, ájulás, szédülés nehezebb terhelhetőség, lefekvéskor szívfájdalom. Mindenféle vizsgálatot csináltak rajtam (24 órás EKG, szívultrahang, röntgen) megállapították, hogy mitralis prolapsusom van. Nem írtak fel semmi gyógyszert, csak egy sedacur fortet. Azt szedtem, de nem volt semmilyen változás. Visszamentem, megint csináltak egy ultrahangot, nem találtak változást, viszont béta blokkolót azért nem akartak felírni, hogy ha esetleg teherbe esnék, azt nem szedhetem közben. Így Xanaxot írtak fel, hogy azt szedjem, de nem szívesen szeretnék rá szokni, így azt nem kezdtem el szedni. Azóta ugyanúgy megvannak a tüneteim, a terhelhetőségem az egyre rosszabb, kutyakozmetikusként dolgozom 23 évesen, és egy rács felemelésekor borzasztóan elkezd fájni a szívem ami kisugárzik a hátamba. Ön/Önök szerint mit tudok csinálni, kezdjem el szedni a Xanaxot, vagy kezdjek el valami sportot, vagy megint vizsgáltassam ki magam? Előre is köszönöm a válaszukat!
Berki Laura

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Berki Laura!

Ha az Ön által írt terhesség már várható, akkor semmiféle gyógyszer szedése nem jó! Igaz ez a Xanaxra is.
A leírtak alapján nem tudom megmondani, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ezért vizsgálat javasolt. Csak így lehet kizárni, hogy a panaszainak hátterében valóban kadiológiai betegség áll e?

üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Alaposság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!

dr. Jenei Zsigmond Máté
dr. Jenei Zsigmond Máté
kardiológus, belgyógyász
Létrehozás ideje: 2022.11.24
Utolsó módosítás: 2022.11.24