A korábban ritkább betegségnek számító szívizomgyulladás a covid-járvány elterjedésével egyre nagyobb figyelmet kapott, ugyanis a koronavírus szövődményeként sokan szembesültek a diagnózissal. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy még enyhe tünetek esetén is fontos a kivizsgálás, hiszen a kezeletlen szívizomgyulladás akár súlyos következményekkel is járhat.

Nem csak a covid szövődménye lehet a szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás a covid egyik lehetséges szövődményeként egyre szélesebb körben ismert betegséggé vált. Azt is egyre többen tudják, hogy a szív izmainak gyulladása milyen következményekkel járhat:

  • gyengülhet és megnagyobbodhat a szív,
  • hegszövetek keletkezhetnek az izmokban,
  • egyre nehezebbé válhat a vér keringetése.

Ezt a betegséget azonban nem csak a covid okozhatja. Igaz, hogy leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés, például a covid következtében alakul ki a gyulladás, de baktérium és más fertőző betegségek is járhatnak ilyen szövődménnyel. Ugyancsak előfordulhat, hogy valamilyen mérgezés váltja ki a szívizomgyulladást, de ritkán bár, de autoimmun és daganatos betegségek is kiválthatják.

Az általánosabb tünetek mögött is állhat szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás sokszor tünetmentes, de okozhat mellkasi fájdalmat, erős szívdobogást is.A szívizomgyulladás jellemzően nem jár specifikus tünetekkel, sokszor semmiféle panaszt nem okoz – ez jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. Ha mégis felmerülnek tünetek, azok gyakran a fertőzés általános tüneteinek tűnnek, vagy éppen más szívbetegségre engednek következtetni. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni az alábbi panaszokkal:

Már csak azért is fontos a diagnózis, mert a kezeletlen myocarditis, vagyis a szívizomgyulladás súlyosabb formában szívburokgyulladáshoz, szívelégtelenséghez, szívritmuszavarhoz is vezethet. A súlyos szívritmuszavarok pedig akár a szív működésének leállását is eredményezhetik, ami azonnali kezelés nélkül hirtelen szívhalált is okozhat.

Célzott kezeléssel teljes lehet a gyógyulás

Szívizomgyulladás gyanúja esetén fontos lehet az EKG, a szívultrahang.- Amikor valaki olyan tünetekkel fordul orvoshoz, amelyek felvethetik a szívizomgyulladás gyanúját, a fizikális és a laborvizsgálaton túl szükség lehet különböző képalkotó módszerekre is a diagnózishoz. Az EKG-n, a szívultrahangon kívül esetleg igény lehet mellkasröntgenre, ritkán MRI-re – ismerteti dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. - Ha az eredmények szívizomgyulladásra utalnak, a legfontosabb teendő a fizikai aktivitás átmeneti korlátozása, melynek időtartama általában csupán néhány hét, majd következhet a terhelés fokozatos visszavezetése. Egyes esetekben gyógyszeres kezelést is elrendelhetünk, hiszen például, ha baktérium okozta a betegséget, antibiotikumra van szükség. Vírusfertőzés esetén szóba jöhetek gyulladáscsökkentők, vízhajtók, véralvadásgátlók vagy szívelégtelenség elleni gyógyszerek. A diagnosztizálás és a kezelés mellett nagy figyelmet kell fordítani az egészséges életmódra, a rendszeres mozgásra is - azonban egy vírusfertőzés utáni szívizom-érintettség, vagy annak gyanúja esetén lehetőleg egy előzetes kardiológiai állapotfelmérés után. Megfelelő kezeléssel és kiegyensúlyozott életmóddal teljes gyógyulásra lehet számítani. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok! Már tavaly decemberben is voltak mellkasi fájdalmaim. Elmentem a házi orvosomhoh azt mondta, hogy nem szív meg is hallgatta. Tavasszal és nyáron nem voltak mellkasi gondjaim, még úgy sem, hogy végig dolgoztam a nyarat egyszerre két helyen, nehéz fizikai munkát végezve. Most viszont olyan október környékén újra jelentkeztek a mellkasi fájdalmaim ami szét szokott menni a testemben van, hogy a karjaimban is érzem, vállakban ezenkívül. Elmentem egy hete dokihoz aki szintén azt mondta, hogy nincs köze a szívemnek hozzá és mellhértyagyulladást állapított meg nálam. Ennek ellenére, hogy már a második doktor is azt mondta, hogy nem szív,még mindig félek, hogy az és hiába szedek rá gyógyszert még mindig érzem sokszor a karomban is, még mindig szúr a mellkasom bizonyos pontokban. Sokat alszok, de fáradt vagyok. Az elmúlt héten mintha pánikrohamom lett volna hajnalba hirtelen rámjött egy fájdalom, nem tudtam megmondani, hogy honnét jött mintha a gyomromból jött volna, de nagyon halálfélelmem volt. Megpróbáltam elaludni és hirtelen mint, ha légszomjam lett volna. Nagyon félek mint mindig. Maga mit tudna tanácsolni?
Varga Levente

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Levente!

A jelzett panaszok okának tisztázására komplex kardiológiai átvizsgálás javasolt.
Várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Alaposság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!

dr. Jenei Zsigmond Máté
dr. Jenei Zsigmond Máté
kardiológus, belgyógyász
Létrehozás ideje: 2022.11.24
Utolsó módosítás: 2022.11.24