Életünk során gyakran élünk át stresszes időszakokat, amikor sokat aggódunk, szorongunk. A tartós szorongás számos úton hat a testünkre és az egészségünkre, többek között alvászavarokat, lassabb sebgyógyulást okozhat, de gyakori szívdobogás érzést is. A szorongás okozta szívdobogás olyan érzés lehet, mintha a szíve hangosan lüktetne, dobogna vagy néha kihagyna egy ütemet. A szívverésünk ugyanis bizonyos stresszhelyzetekre adott válaszként automatikusan fokozódik. Ha valaki tartós stresszben, szorongásos zavarban (túlzott vagy tartós aggodalom valami miatt) szenved, lehet gyakori szívdobogás érzése.

Szorongás okozta szívdobogással kapcsolatos szolgáltatásaink a Kardio Központban
Mi az a szorongás okozta szívdobogás?
Milyen tünetei vannak a szorongás okozta szívdobogásnak?
Miért okoz a szorongás szívdobogást?
Milyen más betegségek okozhatnak szívdobogást?
Mikor kell orvoshoz fordulni a szorongás okozta szívdobogás miatt?
Hogyan diagnosztizálják a szorongás okozta szívdobogást?
Hogyan kezelik a szorongás okozta szívdobogást?
Hogyan kezelhetem a szívdobogást és a szorongást otthon?
Megelőzhető-e a szorongás okozta szívdobogás?
Mennyire veszélyes a szorongás okozta szívdobogás?

Szorongás okozta szívdobogással kapcsolatos szolgáltatásaink a Kardio Központban

Mi az a szorongás okozta szívdobogás?

A szorongás okozta szívdobogás gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk. A szorongás a leggyakoribb oka a szívdobogás érzésnek, amely nem szívproblémával függ össze. Gyakoriak a szorongás okozta szívdobogás pillanatai, különösen stresszes helyzetekben például állásinterjúk, nyilvános beszéd vagy repülőgépes utazás alatt. Legtöbbször azonban a szorongás okozta szívdobogás hamar elmúlik. Az egész oka, hogy a szorongás a szervezet "harcolj vagy menekülj" válaszreakcióját váltja ki a vegetatív idegrendszer részeként. Ez a válasz minden esetben bekapcsol, amikor stressz éri a szervezetünket, gondoljunk itt akár ősi helyzetekre, mint például menekülni kell egy állat elől; vagy modern problémákra, mint egy nehéz vizsgaidőszak, de akár a betegség, vérveszteség is stresszt jelent a szervezetnek. Ilyen esetekben a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, amelynek számos testi tünete van: tágul a pupillánk, gyorsul a szívverésünk, emelkedik a vérnyomás, fokozódik a légzés, izzadni kezdünk, lassul az emésztés, a kiválasztás. Ha tehát stresszes, szorong, nyugtalanságot érez egy helyzet miatt, a szimpatikus idegrendszer beindul, és megemeli a szívverését, megjelenik a szorongás okozta szívdobogás.

A szorongás okozta szívdobogás olyan érzés, mintha a szíve a mellkasában vagy a torkában dobogna. A szorongás okozta szívdobogás olyan érzés lehet, mintha a szív hangosan kalapálna, dobogna, lüktetne, vagy időnként kihagyna egy ütemet, utána pedig nagyobb erővel húzódna össze.

Ha gyakran vagy hosszú ideig tartó szorongásos érzései vannak, gyakran tapasztal szorongás okozta szívdobogást, előfordulhat, hogy szorongásos vagy pánikbetegségben szenved. A szorongásos zavar azt jelenti, hogy a túlzott szorongás befolyásolja a mindennapi tevékenységeit, például a munkába vagy iskolába járást vagy a barátokkal való találkozást. A gyógyszeres kezelés, terápia vagy mindkettő segíthet enyhíteni a tüneteket, úgyhogy beszéljen bátran orvosával ezekről a panaszokról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetei vannak a szorongás okozta szívdobogásnak?

A szorongás okozta szívdobogás tünetei közé tartoznak:Szívdobogás és szorongás

 • Zakatolás: Egyesek csapkodó vagy lobogó érzést éreznek a mellkasukban, ahogy ver a szívük
 • Szabálytalan szívverés: Úgy érezheti, hogy a szíve kihagy egy ütemet, vagy ritmustalanul ver. A szívverése felgyorsulhat és lelassulhat, vagy akár egy-két másodpercre meg is állhat.
 • Lüktetés: Előfordulhat, hogy a szíve erőteljesen vagy nagyon erősen ver. Néhányan azt mondják, hogy érzik a szívük dobogását a fülükben.

Miért okoz a szorongás szívdobogást?

A szorongás aktiválja a szervezet autonóm idegrendszerét, mely szabályozza a testfunkciókat, többek között a légzést, emésztést, szívverést. Amikor egy helyzet szorongást okoz, az autonóm vagy vegetatív idegrendszer beindítja a szervezet harc vagy menekülés válaszreakcióját. A szívdobogáson kívül a következő tüneteket tapasztalhatja:

 • Fáradtság
 • Gyomor-bélrendszeri problémák, például puffadás és hasmenés
 • Szapora légzés
 • Izzadás
 • Feszült izmok
 • Remegés

Milyen más betegségek okozhatnak szívdobogást?

Ha a szívdobogás nem múlik el néhány percen belül, vagy gyakran előfordul, akkor nem biztos, hogy a szorongás okozta szívdobogás áll fent. Ritkán a szívdobogás valamilyen más betegség következménye lehet, többek között:

 • Szívritmuszavarok, például pitvarfibrilláció
 • Myocarditis, a szívizomzat vírusfertőzés okozta gyulladása
 • Pajzsmirigyproblémák, beleértve a pajzsmirigy túlműködést
 • Szerkezeti problémák a szívben, például billentyűbetegség

  Kapcsolódó cikkünk

  7 napos Holter EKG – amikor nem elég a 24 órás EKG

  7 napos Holter EKG – amikor nem elég a 24 órás EKG

  Vannak olyan szív-érrendszeri tünetek, amelyek kiszámíthatatlanul, esetleg csak éjszaka vagy mozgás során mutatkoznak meg, miközben akár napokig nem jelentkeznek, utána viszont annál nyomasztóbbak. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint ilyen esetekben lehet nagyon fontos diagnosztika eszköz a kényelmes, 7 napos Holter EKG.

Mikor kell orvoshoz fordulni a szorongás okozta szívdobogás miatt?

Bármilyen új tünetet tapasztal, beszélje meg orvosával. A szorongás okozta szívdobogás idővel a stresszes helyzet megszűnésével elmúlik. Azonban előfordulhat, hogy más betegség is érinti a szívét, így azonnal forduljon orvoshoz, ha a szívdobogás érzés mellett a következőeket tapasztalja:

 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
 • Légzési nehézség, légszomj vagy egyéb légzési problémák
 • Szédülés vagy zavartság
 • Eszméletvesztés vagy ájulás
 • Súlyos duzzanat (ödéma) a végtagjaiban, különösen a lábaiban, bokáiban és lábfejeiben
 • Szokatlan vagy hirtelen fáradtság

Hogyan diagnosztizálják a szorongás okozta szívdobogást?

A szorongás okozta szívdobogás gyakori probléma, sokan fordulnak orvoshoz vele. A kivizsgálás részeként orvosa először meghallgatja a szívét, hogy ellenőrizze a szívzörejeket vagy más hangokat. Megkérdezi Önt a jelenlegi gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-kiegészítőket is, diétáról, életmódjáról, beleértve az alkohol- és koffeinfogyasztást, mivel mindkettő okozhat szívdobogást, valamint az orvosi kórtörténetéről és a tüneteiről.

A kezelőorvosa javasolhat vérvizsgálatot a vérszegénység vagy az alacsony káliumszint ellenőrzésére. Pajzsmirigyproblémát vagy egyéb olyan egészségügyi problémákat is keresni fognak, amelyek szívdobogást okozhatnak. A szívdobogás érzésnek ugyanis számos oka lehet. Ha az orvosa meg akar győződni arról, hogy az Ön esetében szorongás okozta szívdobogásról van szó, és nem más betegség áll a háttérben, a következő vizsgálatokat kérheti:

Hogyan kezelik a szorongás okozta szívdobogást?

Amennyiben orvosa szorongás okozta szívdobogást diagnosztizál, a következőeket javasolhatja kezelésként:

 • Gyógyszeres kezelés: Néhány embernek segítenek a szorongásoldó gyógyszerek és az antidepresszánsok szorongás okozta szívdobogás esetén. Ezek a gyógyszerek közé tartoznak a béta-blokkolók (propranolol) és a benzodiazepinek. A benzodiazepinek hozzászokást okozhatnak, ezért csak alkalmi használatra valók.
 • Pszichoterápia: A kognitív viselkedésterápia segít azonosítani és kezelni a gondolkodási mintákat. Az expozíció-reakció megelőzés célja, hogy pozitív választ hozzon létre a félelmekre, hogy ezáltal enyhítse a szorongást.
 • Kiegészítő egészségügyi kezelések: Biofeedback, masszázsterápia és más technikák segíthetnek Önnek ellazulni.

Hogyan kezelhetem a szívdobogást és a szorongást otthon?

A szorongás okozta szívdobogás kezelésére otthon is kipróbálhat pár módszert, melyekkel saját maga bármilyen költség nélkül kezelheti a szorongás okozta szívdobogás súlyosságát. Ezek a technikák közé tartoznak:

 • A stresszel való megbirkózás fejlesztése
 • Rekeszizomlégzés
 • Rendszeres testmozgás
 • Elegendő alvás
 • Meditáció
 • Szájtátva lélegzés
 • Tai chi, jóga vagy más tudatos mozgás

Megelőzhető-e a szorongás okozta szívdobogás?

Nem biztos, hogy teljesen meg tudja akadályozni a szorongás okozta szívdobogást. De bizonyos technikákkal csökkentheti annak esélyét, hogy milyen gyakran fordulnak elő és mennyire súlyosak.

Először is, figyeljen oda a kiváltó okokra, legyen ez például nyilvános szereplés, repülőre szállás vagy telefonhívás. Ezután készíthet egy tervet, hogy hogyan csökkentse a szorongását ezekben a helyzetekben. A relaxációs technikák, a gyógyszeres kezelés és a terápia mind segíthetnek a jövőbeli epizódok megelőzésében.

Mennyire veszélyes a szorongás okozta szívdobogás?

Bár a szorongás okozta szívdobogás ijesztő és zavaró lehet (zavarhatja például az éjszakai alvást), a legtöbbször nem veszélyes. Sok embernél a szívdobogást a szituációs (alkalmi) szorongás okozza. A relaxációs stratégiák segítségével sikeresen kezelheti ezt a fajta szorongást, mert ezek a stratégiák segítenek lelassítani a szívverését az adott pillanatban. Akkor is van remény, ha krónikus szorongás okozta szívdobogása van. Egy jó stratégia kialakításával, társak bevonásával kezelhető a szorongás. A szorongás okozta szívdobogás általában elmúlik akkor, amikor a szorongást kiváltó, stresszes helyzet is megszűnik.

Ritkábban a szívdobogás súlyos betegség, például aritmia jele lehet. Ilyenkor nem szorongás okozta szívdobogásról beszélünk, mert inkább fordítva történik a dolog; a szívdobogás vált ki szorongást. Ha a szívdobogás mellkasi fájdalommal, légzési nehézségekkel, szédüléssel vagy zavartsággal együtt jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz.

Téma szakértője

Specialitások:
 • depresszió (menopauza következtében kialakult depresszió is)
 • onkológiai betegek mentális segítése
 • pánikbetegség, pánikroham
 • alvászavar

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Módosítás: 2024.04.04 09:37