Az erős, gyors szívdobogás érzés tulajdonképpen az emelkedett pulzusértékekkel járó érezhető tünet. Ennek a jelenségnek számos ártatlan oka lehet, de néhány betegség is okozhat ilyen tüneteket. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a hirtelen pulzusemelkedés okaira hívta fel a figyelmet.

Ezek lehetnek az átmenetileg magas pulzus okai

Amikor a szervezetnek több oxigénre van szüksége, az agy üzenetet küld a szívnek, hogy dolgozzon erősebben. A szív „válaszul” erősebben kezd pumpálni, vagyis emelkedik a pulzus. Ez sokszor teljesen ártatlan és természetes okokra adott átmeneti reakció, amelyek okok többek közt az alábbiak lehetnek.
A magas pulzus okát ki kell vizsgálni.- Kardiológiai szempontból fontos, hogy  nyugalomban vagy terhelésre  lép-e fel a pulzusemelkedés. Hangsúlyos szempont továbbá, hogy mely időpontban (éjszaka nyugalomban, étkezés után, stb.) jelentkezik a tünet, és azt is tekintetbe kell venni, jelen van-e a páciensnél korábbi ismert betegség, vagy jelenlegi állapot, például hőemelkedés, láz, fertőzés, stb. Sőt, azzal is tisztában kell lennünk, milyen gyógyszereket szed, végez-e testmozgást, és ha igen, milyen típusút, milyen gyakran – ismerteti Vaskó doktor.

Ártalmatlan okok a háttérben

Érzelmi stressz

Akár valami rossz, akár jó hírrel szembesülünk, a stressz felpörgetheti a szívritmust. Ugyanez történik, ha megijedünk, és „üss vagy fuss” üzemmódba kapcsolunk.

Időjárás

A magas hőmérséklet és páratartalom miatt a szervezetnek plusz munkát kell végeznie, hogy hűtse magát.

Gyors testhelyzet változás

Különösen alacsony vérnyomás esetén pöröghet fel a szívverés, ha például túl gyorsan pattanunk fel.

Edzés

Fizikai aktivitás esetén a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy oxigénben dús vért jusson minél gyorsabban az izomsejtekbe. Az edzés erősségétől függően gyorsulhat fel a pulzus.

Egyes vényköteles gyógyszerek és drogok

Ahogyan az olyan kábítószerek, mint az ecstasy és a kokain, úgy bizonyos vényköteles gyógyszerek is megemelhetik a pulzust. Ez utóbbi esetben feltétlenül egyeztetni kell erről a kardiológussal.

Hormonális változások

A hormonszintek ingadozása – például várandósság vagy klimax során – átmenetileg felgyorsíthatják a szívritmust.

Fontos az alapos kivizsgálás

A kardiológiai kivizsgálás tisztázhatja a magas pulzus okát.- Természetesen a magas pulzus olyan jelenség, amelyet mindenképpen érdemes kivizsgálni, hiszen az ártatlan okok mellett előfordulhat, hogy betegség vagy valamilyen állapot váltja ki a gyors szívverést – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ilyen lehet például a szívritmuszavar, a szívelégtelenség kezdeti szakasza, a vérszegénység kezdete, amikor terhelésre jelentkezik pulzusemelkedés, koffein, energiaital, drogok, alkohol használata, a lázas állapot, a gyógyszer mellékhatás (pl. egyes vérnyomáscsökkentőknél), az alacsony vérnyomás, a stressz, a pánikbetegség. Éppen ezért elengedhetetlen a szakorvosi vizit, amely során eldől, milyen további vizsgálatokra lehet szükség. A szívritmuszavar vizsgálati csomagja például a legtöbb szükséges információhoz hozzájuttathat minket, hiszen a nagylabor vizsgálatból, a nyugalmi- és Holter vizsgálatból (24 órás EKG), valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából már sok mindenre fény derülhet.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! Pár éve kezdődő magas vérnyomásom van, ami eleinte csak izgalom hatására volt tapasztalható, de az elmúlt időben napi szintű tünetté vált. A Háziorvos felírta két hete a gyógyszert, de nem kezdtem el szedni, mert szerettem volna más megoldást. Egy hete furcsán éreztem magam, megmértem a vérnyomásom, ami nem volt nagyon magas, viszont a digitális mérőm, most első alkalommal, szívritmus hibát jelzett. Akkor kicsit megijedtem és kiváltottam a vérnyomáscsökkentőt, amit egy hete szedek. A szívritmus tünetet megbeszéltem a Háziorvossal, aki berendelt EKG-ra. Ott minden rendben volt, az igaz, hogy épp akkor nem volt azt a furcsa érzést a mellkas fölötti részben, inkább a nyakam környékén. Tegnap és ma ismételten érzem, és a vérnyomásmérő megint kimutatta az eltérést. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, fizikai munkát végzek és rendszeresen tornázom. Anyukám magas vérnyomásban szenved, apukámnak négy éve életmentő műtéte volt szívaorta repedés miatt, ezért én két éve már voltam szívultrahangos vizsgálaton. Kérdésem mi a teendőm, ugyan is a Háziorvos nem küld kivizsgálásra, csak a gyógyszereket ajánlja. A leírtak alapján Ön szerint szükséges-e és milyen vizsgálat. Válaszát előre is megköszönöm, Üdvözlettel, Báthori Hajnal
Báthori Hajnal

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Báthori Hajnal!

Először is egy héten keresztül vérnyomás-napló vezetése, 24 órás ABPM vizsgálat, ezen kívül EKG elkészítése javasolt.
Szakorvosi vizsgálatra a +3670/610-3847-es telefonszámon, vagy az info@kardiokozpont.hu e-mail címen tud bejelentkezni.

Tisztelettel:
dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Célirányos és hatékony vizsgálatok

Kellemes, megnyugtató hangulat, nagyon célirányos és hatékony vizsgálatok, preciz és teljesörű tájékoztatás.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2020.03.17 08:34