Az erős, gyors szívdobogás érzés tulajdonképpen az emelkedett pulzusértékekkel járó érezhető tünet. Ennek a jelenségnek számos ártatlan oka lehet, de néhány betegség is okozhat ilyen tüneteket. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a hirtelen pulzusemelkedés okaira hívta fel a figyelmet.

Ezek lehetnek az átmenetileg magas pulzus okai

Amikor a szervezetnek több oxigénre van szüksége, az agy üzenetet küld a szívnek, hogy dolgozzon erősebben. A szív „válaszul” erősebben kezd pumpálni, vagyis emelkedik a pulzus. Ez sokszor teljesen ártatlan és természetes okokra adott átmeneti reakció, amelyek okok többek közt az alábbiak lehetnek.
A magas pulzus okát ki kell vizsgálni.- Kardiológiai szempontból fontos, hogy  nyugalomban vagy terhelésre  lép-e fel a pulzusemelkedés. Hangsúlyos szempont továbbá, hogy mely időpontban (éjszaka nyugalomban, étkezés után, stb.) jelentkezik a tünet, és azt is tekintetbe kell venni, jelen van-e a páciensnél korábbi ismert betegség, vagy jelenlegi állapot, például hőemelkedés, láz, fertőzés, stb. Sőt, azzal is tisztában kell lennünk, milyen gyógyszereket szed, végez-e testmozgást, és ha igen, milyen típusút, milyen gyakran – ismerteti Vaskó doktor.

Ártalmatlan okok a háttérben

Érzelmi stressz

Akár valami rossz, akár jó hírrel szembesülünk, a stressz felpörgetheti a szívritmust. Ugyanez történik, ha megijedünk, és „üss vagy fuss” üzemmódba kapcsolunk.

Időjárás

A magas hőmérséklet és páratartalom miatt a szervezetnek plusz munkát kell végeznie, hogy hűtse magát.

Gyors testhelyzet változás

Különösen alacsony vérnyomás esetén pöröghet fel a szívverés, ha például túl gyorsan pattanunk fel.

Edzés

Fizikai aktivitás esetén a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy oxigénben dús vért jusson minél gyorsabban az izomsejtekbe. Az edzés erősségétől függően gyorsulhat fel a pulzus.

Egyes vényköteles gyógyszerek és drogok

Ahogyan az olyan kábítószerek, mint az ecstasy és a kokain, úgy bizonyos vényköteles gyógyszerek is megemelhetik a pulzust. Ez utóbbi esetben feltétlenül egyeztetni kell erről a kardiológussal.

Hormonális változások

A hormonszintek ingadozása – például várandósság vagy klimax során – átmenetileg felgyorsíthatják a szívritmust.

Fontos az alapos kivizsgálás

A kardiológiai kivizsgálás tisztázhatja a magas pulzus okát.- Természetesen a magas pulzus olyan jelenség, amelyet mindenképpen érdemes kivizsgálni, hiszen az ártatlan okok mellett előfordulhat, hogy betegség vagy valamilyen állapot váltja ki a gyors szívverést – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ilyen lehet például a szívritmuszavar, a szívelégtelenség kezdeti szakasza, a vérszegénység kezdete, amikor terhelésre jelentkezik pulzusemelkedés, koffein, energiaital, drogok, alkohol használata, a lázas állapot, a gyógyszer mellékhatás (pl. egyes vérnyomáscsökkentőknél), az alacsony vérnyomás, a stressz, a pánikbetegség. Éppen ezért elengedhetetlen a szakorvosi vizit, amely során eldől, milyen további vizsgálatokra lehet szükség. A szívritmuszavar vizsgálati csomagja például a legtöbb szükséges információhoz hozzájuttathat minket, hiszen a nagylabor vizsgálatból, a nyugalmi- és Holter vizsgálatból (24 órás EKG), valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából már sok mindenre fény derülhet.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

2-es tipusu cukorbeteg vagyok. 6-éve.
fekete józsef

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Fekete József!

Pontosan milyen kardiológiai jellegű problémájában tudok segíteni?

Üdvözlettel,
Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Magabiztos és jó szakember

Maximálisan elégedett vagyok, kimondottan jó a véleményem, gyakorlatilag minden tekintetben. Minden a recepciónál kezdődik..., mosoly, inetlligencia, kedvessség, kitűnő eligazitás fogadott. Dr.VASKÓ PÉTER magabiztos és jó szakember benyomását keltette-örülök, hogy Hozzá kerültem.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.03.17
Utolsó módosítás: 2020.03.17