Az erős, gyors szívdobogás érzés tulajdonképpen az emelkedett pulzusértékekkel járó érezhető tünet. Ennek a jelenségnek számos ártatlan oka lehet, de néhány betegség is okozhat ilyen tüneteket. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a hirtelen pulzusemelkedés okaira hívta fel a figyelmet.

Ezek lehetnek az átmenetileg magas pulzus okai

Amikor a szervezetnek több oxigénre van szüksége, az agy üzenetet küld a szívnek, hogy dolgozzon erősebben. A szív „válaszul” erősebben kezd pumpálni, vagyis emelkedik a pulzus. Ez sokszor teljesen ártatlan és természetes okokra adott átmeneti reakció, amelyek okok többek közt az alábbiak lehetnek.
A magas pulzus okát ki kell vizsgálni.- Kardiológiai szempontból fontos, hogy  nyugalomban vagy terhelésre  lép-e fel a pulzusemelkedés. Hangsúlyos szempont továbbá, hogy mely időpontban (éjszaka nyugalomban, étkezés után, stb.) jelentkezik a tünet, és azt is tekintetbe kell venni, jelen van-e a páciensnél korábbi ismert betegség, vagy jelenlegi állapot, például hőemelkedés, láz, fertőzés, stb. Sőt, azzal is tisztában kell lennünk, milyen gyógyszereket szed, végez-e testmozgást, és ha igen, milyen típusút, milyen gyakran – ismerteti Vaskó doktor.

Ártalmatlan okok a háttérben

Érzelmi stressz

Akár valami rossz, akár jó hírrel szembesülünk, a stressz felpörgetheti a szívritmust. Ugyanez történik, ha megijedünk, és „üss vagy fuss” üzemmódba kapcsolunk.

Időjárás

A magas hőmérséklet és páratartalom miatt a szervezetnek plusz munkát kell végeznie, hogy hűtse magát.

Gyors testhelyzet változás

Különösen alacsony vérnyomás esetén pöröghet fel a szívverés, ha például túl gyorsan pattanunk fel.

Edzés

Fizikai aktivitás esetén a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy oxigénben dús vért jusson minél gyorsabban az izomsejtekbe. Az edzés erősségétől függően gyorsulhat fel a pulzus.

Egyes vényköteles gyógyszerek és drogok

Ahogyan az olyan kábítószerek, mint az ecstasy és a kokain, úgy bizonyos vényköteles gyógyszerek is megemelhetik a pulzust. Ez utóbbi esetben feltétlenül egyeztetni kell erről a kardiológussal.

Hormonális változások

A hormonszintek ingadozása – például várandósság vagy klimax során – átmenetileg felgyorsíthatják a szívritmust.

Fontos az alapos kivizsgálás

A kardiológiai kivizsgálás tisztázhatja a magas pulzus okát.- Természetesen a magas pulzus olyan jelenség, amelyet mindenképpen érdemes kivizsgálni, hiszen az ártatlan okok mellett előfordulhat, hogy betegség vagy valamilyen állapot váltja ki a gyors szívverést – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ilyen lehet például a szívritmuszavar, a szívelégtelenség kezdeti szakasza, a vérszegénység kezdete, amikor terhelésre jelentkezik pulzusemelkedés, koffein, energiaital, drogok, alkohol használata, a lázas állapot, a gyógyszer mellékhatás (pl. egyes vérnyomáscsökkentőknél), az alacsony vérnyomás, a stressz, a pánikbetegség. Éppen ezért elengedhetetlen a szakorvosi vizit, amely során eldől, milyen további vizsgálatokra lehet szükség. A szívritmuszavar vizsgálati csomagja például a legtöbb szükséges információhoz hozzájuttathat minket, hiszen a nagylabor vizsgálatból, a nyugalmi- és Holter vizsgálatból (24 órás EKG), valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából már sok mindenre fény derülhet.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! Varga Sándor vagyok,56 éves és autóbuszvezetőként dolgozok.Egy olyan kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni,hogy egy az elmúlt időkben jelentkezett nálam egy olyan dolog amit még sosem tapasztaltam magamon,furcsa remegő szorongó érzés vesz elő és gyakran azt érzem,hogy szédülés is meg volt hányingerem is,voltam orvosnál is,kardiológusnál,tüdőgyógyászaton és labor vizsgálaton is,utóbbin közel egy hónapja ahol annyit állapítottak meg,hogy a vese funkcióm értéke magas,és valószínűleg nem iszok elég folyadékot és ezért vannak ezek a tüneteim,tettem ellene de nem szűnnek ezek továbbra sem ezek a tünetek,írtak fel nekem Covercard 5/5 gyógyszert mert a vérnyomásom is egy kissé magas lett pedig sosem volt eddig,a kardiológus javasolt egy szívizotóp vizsgálatot annak ellenére,hogy negatív volt az eredményem,de sajnos oda egyszerűen nem tudok bejutni mivel a megadott telefonszámokat nem tudom elérni.Kérdésem az volna,hogy mit javasol a doktor Úr ez esetben,mivel buszt vezetek így szeretnék biztos lenni abban,hogy alkalmas vagyok ebben az állapotban ezt a feladatot ellátni mert emberek életéért felelek nap mint nap,és nem szeretném ha valami baj következne be.Tisztelettel köszönöm,és várom előre is a válaszát.Üdvözlettel:Varga Sándor autóbuszvezető Volánbusz ZRT
Varga Sándor

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Varga Sándor!

A leírtakból nem derül ki, hogy mi a betegsége. Ezt csak egy kivizsgálás után tudnám megmondani és csak ezután tudnék tanácsot adni,

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Barátságos, udvarias

Barátságos, udvarias légkör, mind a recepción, mind az orvossal.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.03.17
Utolsó módosítás: 2020.03.17