A terheléses EKG során kirajzolódó kép akár egy későbbi szívinfarktus miatti halálozás előjelzője is lehet – egy kutatás szerint. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a terheléses EKG vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A rendellenes pulzusprofil növeli a szívritmuszavar rizikóját

A New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a tünetmentes férfiaknál lehet előre jelezhető a szívinfarktus miatti halálozás megnövekedett rizikója, akiknek korábban nem volt szívbetegségük. A kutatások alapja az a tény, hogy a szimpatikus idegrendszer és a vagus ideg aktivitása közti egyensúly szükséges ahhoz, hogy edzés közben és edzés után egészségesen tudjon változni a pulzusszám. Mivel a szív funkciójának idegi irányításában bekövetkező változások hozzájárulhatnak a hirtelen szívhalál kockázatához, a kutatók azt vizsgálták, vajon az infarktus miatti hirtelen halálozás gyakrabban fordul-e elő olyan, egyébként egészséges férfiaknál, akik testmozgás során és utána abnormális pulzust produkálnak. A felmérésben 5713 tünetmentes, szív-érrendszeri betegséggel nem rendelkező férfit vizsgáltak meg, akik 42 és 53 év közt voltak. Detektálták a nyugalmi pulzusukat, a növekvő terhelés alatt mért pulzusukat, amelyet egészen a maximumig fokoztak, majd a terhelés után egy perccel mérhető szívverésüket. A vizsgálatsorozat 23 éve alatt, majd a több mint 10 éves utánkövetési periódusban 81 férfi halt meg szívinfarktus okozta hirtelen szívhalál miatt. A következtetések az alábbiak voltak:

  • A terheléses EKG során felfedezett rendellenesség előre jelezheti az infarktust.A hirtelen szívhalál kockázata nagyobb volt azoknál a férfiaknál, akiknek a nyugalmi pulzusa 75 feletti volt percenként, mint azoknál, akiknél 60 alatt maradt. 
  • Szintén magasabb volt a rizikó azoknál, akik 89-nél alacsonyabb pulzust produkáltak a terhelés alatt, mint azoknál, akik 113-nál magasabbat.
  • Ugyanilyen emelkedett kockázattal néztek szembe azoknál, akiknél egy perces pihenő után 25 ütés/ percnél alacsonyabb volt a pulzuscsökkenés, azokhoz képest, akiknél 40-nél több. A tudósok arra a következtésre jutottak mindebből, hogy a testmozgás során megfigyelhető rendellenes pulzusprofil és a szívinfarktus okozta hirtelen halál között lehetséges egyfajta kapcsolat. Ennek hátterében elsősorban a szívritmuszavarok iránti különleges érzékenység állhat, és nem az érelmeszesedés.

Mire jó a terheléses EKG vizsgálat?

A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, egész pontosan azt, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigénigény mellett (vagyis fizikai terhelés mellett) megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.
A szívinfarktus kockázata felmérhető többek közt terheléses ekg-val.- A terheléses EKG vizsgálat előtt csupán annyit kell tennie a páciensnek, hogy kényelmes ruhába, cipőbe öltözik, és még jóval a vizsgálat előtt tájékoztat a szedett gyógyszerekről. Ezekről ugyanis el kell dönteni, hogy bevegye-e őket a vizsgálat előtt vagy sem. Ugyanígy előzetesen döntünk arról, hogy milyen terhelésnek tehetjük ki az adott pácienst, amit az alkalmazott kerékpár ellenállásának növelésével vagy a futópad sebességének, illetve dőlésszögének emelésével érhetünk el. Néhányan attól félnek, hogy gyakorlatlanságuk vagy éppen a betegségük miatt nem fogják bírni a testmozgást. Megnyugtatásul elmondható, hogy minden páciens biztonság van, mert a futópadon heveder óv az esetleges eleséstől, ha pedig esetleg rosszullét lép fel, mindent meg tudunk tenni a páciens védelmében. Miután az elektródákat a mellkasra csatlakoztatjuk, és egy vérnyomásmérőt is a páciensre helyezünk, elindulhat a terhelés, amely során folyamatosan nézzük a szívritmust, vérnyomást, pulzusszámot. A terheléses EKG vizsgálat végén a pácienst addig pihentetjük, amíg pulzusszáma nem normalizálódik – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Az eredmények sok mindenről árulkodnak, és fontos kiindulópontját jelentik a kardiológiai kivizsgálásnak, de számos esetben az EKG csak felveti bizonyos betegségek gyanúját, amit majd egyéb vizsgálatokkal kell a szakembernek igazolnia vagy kizárnia azokat.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt dr. Sztancsik Ilona ! Szívritmus zavarom már gyerek koromban is volt elvétve,mire felnőtt lettem rendszeressé vált és magas vérnyomásom! kb 5 évvel ezelőtt voltam a cardiologusnál és most megint elmentem ! Megállapította hogy enyhe fokú tricuspidalis insuff észlelhető! Kaptam egy gyógyszert amit nem lehet kapni (sotalex mite)Az a kérdésem ,mit lehet tenni,hogy ez rendbe jöjjön,mert teljesen kikészültem ettől!
Varga Henriette

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Varga Henriette!Köszönöm megtisztelő bizalmát, hogy hozzám fordult.

Pontos választ nem tudok adni, mivel a vizsgálati eredményeket, a ritmuszavar milyenségét, egyéb betegségét, ill. életkorát nem ismerem.

A leírt enyhe fokú tricuspidalis insuff. miatt nem kell aggódnia. Miután nem kapta meg a felírt Sotalolt, kérem forduljon kardiológusához, hogy milyen gyógyszert ajánl helyette!

A ritmuszavar előfordulását több tényező befolyásolhatja, pl. ion hiány, fáradtság, időjárás változás stb. Az időnként jelentkező ritmuszavarral sajnos meg kell tanulni együtt élni.

Mindenképpen életmód változtatást javaslok, pl. táplálkozási szokások megváltoztatása, rendszeres testmozgás a vizsgálati eredmények ismeretében szakember segítségével, természetesen a kardiológusa egyetértése is szükséges.

Remélem sikerült megnyugtatnom Önt!.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Részletes tájékoztatás

Kellemes környezet, hangulatos váró. Asszisztensek időben tájékoztattak az esetleges csúszásról. A doktornő valamennyi leletemet türelmesen áttekintette, megtudtuk beszélni a további teendőket, Részletes tájékoztatást kaptam az eredményeimmel kapcsolatban. 

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.02.27
Utolsó módosítás: 2022.10.07