Abban az esetben beszélünk normális vérnyomás értékről, ha a szisztolés 120 és 129 Hgmm, a disztolés pedig 80 és 84 közé esik. Persze az ideális vérnyomás érték az a 120/80 Hgmm vagy pedig az ez alatti lenne. Pontos értéket akkor kaphatunk, ha a vérnyomást mindig nyugalmi állapotban végezzünk, és nem egyetlen, hanem három mérés átlagából állapítjuk meg a vérnyomást.

Számít az is, hogy a vérnyomásmérés mely napszakban történik, ugyanis reggel magasabb a vérnyomásunk, mint este. Vannak akiknél megfigyelhető az úgy nevezett „fehérköpenyes hatás”, amely annyit tesz, hogy az orvosi rendelőben magasabb vérnyomás értékeket mérnek, mint az otthoni méréseknél. 

Optimális a vérnyomás értéke, ha a szisztolés érték 120 Hgmm, a diasztolés érték pedig 80 higanymilliméter, vagy pedig ez alatti értéket mutat. Amikor a vérnyomás ebbe a kategóriába esik, akkor a szívnek nem kell erőlködni a vér keringetése során. Emellett nagy valószínűséggel az erek is jó állapotban vannak a vér keringetése során. Mivel a vérnyomásnak optimális az értéke, ezért az érszűkület veszélye sem áll fenn. 

Ahhoz, hogy a vérnyomásunk optimális érték tartományban maradjon érdemes az életmódon változtatni. 

  • Érdemes többet mozognia, ha pedig eddig nem volt az életének a része, akkor mindenképp el kell kezdeni  a testmozgást
  • A megfelelő étrend számos különböző mechanizmussal csökkentheti a rizikót: a testtömeg-, vérnyomáscsökkenés , a szérum cukor- és vérzsírok kedvező irányba tolódása pozitívan befolyásolja egészségi állapotunkat. 
  • Ha cigerattázik, akkor mindenképp érdemes abbahagynia a dohányzást vagy pedig a napi mennyiséget folyamatosan csökkenteni. 

Ahhoz azonban, hogy az ereink egészségét megőrizzük, és jó eséllyel megelőzzük a súlyos szív-érrendszeri betegségeket, minél előbb ki kell alakítani egy egészséges, élvezetes étrendet. A dietetikus által megtervezett, megvalósított és monitorozott dietoterápia a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójának minden szintjén, valamint az életmódterápia részeként is alapvető.

Kapcsolódó cikkünk

Hány mérés után beszélhetünk magas vérnyomásról?

Hány mérés után beszélhetünk magas vérnyomásról?

Mi történik akkor, ha egy vérnyomásmérés során magas értékeket tapasztalunk? Hány mérés után születik meg a magasvérnyomás betegség diagnózisa? Problémát jelent-e, ha csak az egyik érték magasabb? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

Létrehozás ideje: 2022.05.30
Utolsó módosítás: 2022.06.30