Lipidszintek emelkedése Magyarországon majdnem minden második embernél kimutatható. Pedig az emelkedett szintnek igen komoly szövődményei, következményei lehetnek: érszűkület, szívinfarktus, magsavérnyomás, lábelhalás, agyi infarktus.

Koleszterinszint-emelkedéssel kapcsolatos kardiológiai szolgáltatásaink

A koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozó szerves vegyület, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek felépítésében. A koleszterin a májban képződik, illetve táplálék útján is bekerül a szervezetünkbe. 

  • lebomlásával energiát szolgáltat
  • egyes sejtek működéséhez tápanyagul szolgál
  • alkotórésze egyes hormonoknak
  • a vér egyik összetevője

A vérben megtalálható koleszterin többsége (80%) a májunkban termelődik, a többi (20%) táplálkozás útján kerül szervezetünkbe. 

Magas koleszterin

Az általánosan magas koleszterinszint más vegyületekkel együtt felhalmozódik az artériák belhártyája alatt, és így szűkítik az erek átmérőjét. Ezek a felhalmozódások érszűkülethez vezetnek és így csökken a véráramlás, vagy teljes érelzáródásokhoz vezetnek. A panaszok és az okozott betegségek attól függnek, hogy melyik erekben történik a lerakodás és érelzáródás. A magas koleszterinszint stroke-hoz vezethet, amennyiben agyi vagy nyaki erek záródnak el. A szív koszorúereiben kialakult érelzáródás pedig szívinfarktust eredményez.

DL koleszterin és LDL koleszterin

A koleszterin-anyagcserében kétféle koleszterint különböztetünk meg, HDL (High Density Lipoprotein) és LDL (Low Density Lipoprotein). Az LDL lerakódhat az artériák belhártyája alatt, érelzáródást, érelmeszesedést eredményezhet, míg a HDL az egyes vérzsírokat, így az LDL-t kivonja a vérből és visszaszállítja a májba, ahol feldolgozásra kerül. A szív- és érrendszerünk egészségének tehát előnyös, hogyha a HDL-LDL egymáshoz viszonyított arányában minél magasabb a HDL.

Koleszterin érték

Értékek Állapot Teendő
5,2 mmol/l-nél alacsonyabb normális 2 évente ellenőrizni
5,2 - 6,5 mmol/l között kissé magas Orvosi konzultáció
6,5 - 7,8 mmol/l között magas Azonnali orvosi konzultáció

 

Azok, akik szív-és érrendszeri megbetegedésekben vagy cukorbetegségben szenvednek, illetve azok esetében, akiknél fennáll valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata, azoknál az optimális koleszterinérték:

Mit tehetsz koleszterinszinted csökkentése érdekében?

Koleszterinszint - KardioKözpont

A koleszterinszint normalizálásban nagy jelentősége van az életmódnak, táplálkozásnak és mozgásnak egyaránt. Az orvosilag bizonyított táplálkozási ajánlások javasolják a telített zsírok és a koleszterin mennyiségének étkezésbeli csökkentését és az elfogyasztott rostmennyiség növelését.

  • Csökkentsd étkezésedben az állati eredetű, telített zsírok és a koleszterin mennyiségét! A telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon szeretnéd csökkenteni a koleszterinszintedet, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltani, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használd! Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.
  • Növeld a rostfogyasztásodat! A bőséges rostfogyasztás számos pozitív hatással jár: elősegíti az emésztést, mérsékli a vércukorszintet, méregtelenít, valamint csökkenti koleszterinszintet. Ez mind a vízoldékony, mind pedig a vízben nem oldódó fajtákra igaz, így ha teheted, minden nap fogyassz minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonaféléket!
  • Fogyassz béta-glukánt! Napi 6 gramm béta-glukán 6 hétig történő rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti az összkoleszterin szintet és az LDL koleszterin értékét is. Legközismertebb forrása az egyszerű élesztőgomba, de egyes gabonafélék magvaiban is előfordul (búza, rozs, árpa, zab).
  • Építsd be a növényi szterineket az étrendedbe! Növényi szterinek fogyasztása csökkenti az összekoleszterin és LDL koleszterin szintet. Növényi szterinben gazdag a kelbimbó, cékla, hagymafélék, narancs és karfiol, az olajok közül pedig a kukorica, a búzacsíra, az olíva és a mogyoró is. Számos növényi szterinnel dúsított margarin is megtalálható már a boltok polcain. Napi 2 gramm növényi szterin bevitel közel 10%-ban csökkentheti az LDL koleszterin szintet.
  • Mozogj! A mozgásra irányuló életmód orvosi ajánlások a heti 5x30 perc közepes intenzitású aerob mozgás a maximális pulzusszám 70-85%-án kiegészítve közepes-erős intenzitású (75-85% 1 RM) izomerő növelő edzéssel javasolnak.

Kapcsolódó cikkünk

Meddig és hogyan kell csökkenteni a koleszterinszintet?

Meddig és hogyan kell csökkenteni a koleszterinszintet?

Miért veszélyes a magas koleszterinszint? Szükséges-e gyógyszer a csökkentéséhez vagy elég, ha csak „nem eszünk zsírosat”? Mit jelent az életmód orvoslás? Milyen értékeket kell elérni a koleszterinszintet illetően?  Az alapvető kérdésekre dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, hipertonológus, sportorvos válaszolt.

Létrehozás ideje: 2016.09.08
Utolsó módosítás: 2023.08.31