Túlsúlyos, magas a vérnyomása, emelkedett a vérzsír- és a vércukorszintje is? Ha a válasza mind a négy kérdésre igen, akkor metabolikus szindrómával küzd, amely számtalan súlyos betegség előszobája. A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. 

Az alma típusú elhízás rizikófaktor

A metabolikus szindróma kardiológiai, diabetológiai kezelést is igényelhet.A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire (bár nem minden esetben) feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét. A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit sokan sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig áll párhuzamban az anyagcsere-eltérések súlyosságával, sokszor már egy kisebb mértékű túlsúly is kifejezett anyagcsere-változással jár együtt. 
- A metabolikus szindróma - mint komoly szív- és érrendszeri rizikófaktor - legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke, ugyanakkor sokszor állhatnak rejtetten  érszűkület vagy  korai potenciazavar megjelenése mögött is – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus.

A szív-érrendszeri fenyegetés megsokszorozódhat

A metabolikus szindróma egyes elemei erős kölcsönhatásban állnak egymással. A  magas vérnyomást súlyosbítja, hogy a zsírszövet növekedése miatt a szív csak növekvő ellenállást leküzdve tudja a testen átpumpálni a vért, sőt a túlsúly az idegrendszer aktiválásán keresztül is gyorsíthatja a szívműködést. Ráadásul az alma típusú elhízottakban  a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki. Ha pedig a sejtek inzulinérzékelése csökken, azt a szervezet inzulinhiányként éli meg és a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó, még több inzulint termel. A nagyobb hasi körmérettel rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint, ami a magas vérnyomású betegek több, mint felénél is jelen van. Az ördögi kör tehát itt is tetten érhető, hiszen a magas inzulinszint egyik mellékhatása, hogy fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, ami tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.
Magas koleszterinszint, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, elhízás is veszélyeztetheti a szívet.A vérzsírokra vonatkozó eltérések, tehát a „védő” HDL-koleszterinszint csökkenése és az „ártó” LDL-koleszterinszint emelkedése miatt kialakuló érelmeszesedés az érrendszer rugalmasságát csökkenti. Ez a folyamat pedig a magasvérnyomás betegség további romlását eredményezi. Mindezek közösen, egyéb biokémiai kölcsönhatásokkal együtt érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyi érelzáródáshoz vezethetnek.
- A folyamatok tehát összefüggenek és szerteágaznak, tehát valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények. A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme nem csak egyszerűen megemeli, hanem mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja jelentkezett már, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre.

Meg kell törni az ördögi kört!

- A fenyegető következmények riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel – hangsúlyozza Ferenczy doktor. - Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. Az alapos kivizsgálás után, szakorvos által előírt életmód terápia a gyógyszerszükségletet is fokozatosan csökkentheti, sőt  enyhébb eltérések esetén, idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette. Nemcsak a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatától szabadulhat meg, hanem számtalan daganatos betegség előfordulását is jelentősen csökkentheti. A fogyás és a rendszeres testmozgás, és a már kialakult betegségek orvosi kezelése így megszakíthatja az egyre súlyosabb következmények ördögi körét.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr. Ferenczy Péter Kardiológus-Diabét Főorvos Úr, aki mindkét szakterületen járatos!! Kérdésem a következő volna: 2-es típusú diabétem van. Jelenleg napi 3X60mg Diaprelt szedek be. Ha szabadna egy hatalmas szívességet kérnem a Doktor Úrtól, megírná válasz E-MAIL-ben, hogy milyen címjegyzékű tablettát ajánl. Már kezdtük a próbasort: Metfogammával, Adimettel, és egy kis Metforminnel. Most a Diaprel van soron. Mivel, sajna lehetőségem nincs felkeresésére, így nagyon szépen megkérem, hogy egy amit Ön minőségibbnek gondol, lát diabét tablettát legyen kedves részemre megírni. Nem veleszületett, azaz genetikailag nem elörökölt, viszont erős hajlamok az édesapámtól. 1990. április 16-án születtem, jelen 32 esztendős immár, és a diabét 1 év 10 hónapja áll fenn. A kivizsgálás azt mutatta közegészségügyben nem egy életen át tart, de inzulin gyanús. Őszinte Hálás Köszönettel: Ördög Leonárda
Ördög Leonárda

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Ördög Leonárd!

A 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére alkalmazott gyógyszerek fajtájának és adagolásának megválasztása sajnos csak egy szakorvosi rendelés keretében tehető meg a következők miatt: az Ön aktuális anyagcsere állapotának felméréséhez az Ön kórelőzményének, antropometriai adatoknak (testsúly, testmagasság, testtömeg-index, haskörfogat) az esetlegesen már fennálló diabeteses szövődményeknek (szemfenék-vizsgálat) és a diabetes mellitus tekintetében fontos laborvizsgálati eredményeknek az ismerete elengedhetetlenül szükséges.
A diabetes kezelésében ezen túlmenően megvannak a szakmai előírások, hogy a fenti adatoktól függően milyen gyógyszer, milyen adagolásban szükséges, kell-e kiegészítő inzulinkezelés, stb. Sajnos a kérdés sokkal bonyolultabb annál, hogy egy emailban meg tudjam válaszolni.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Érthetőség

Fontos számomra, hogy az orvos érthetően fogalmazza meg a mondandóját, mert sokszor érthetetlen számomra az orvosi szakzsargon. A Doktor Úrnál ezzel nem volt probléma. Köszönöm!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.03.10
Utolsó módosítás: 2021.03.10