Túlsúlyos, magas a vérnyomása, emelkedett a vérzsír- és a vércukorszintje is? Ha a válasza mind a négy kérdésre igen, akkor metabolikus szindrómával küzd, amely számtalan súlyos betegség előszobája. A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. 

Az alma típusú elhízás rizikófaktor

A metabolikus szindróma kardiológiai, diabetológiai kezelést is igényelhet.A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire (bár nem minden esetben) feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét. A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit sokan sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig áll párhuzamban az anyagcsere-eltérések súlyosságával, sokszor már egy kisebb mértékű túlsúly is kifejezett anyagcsere-változással jár együtt. 
- A metabolikus szindróma - mint komoly szív- és érrendszeri rizikófaktor - legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke, ugyanakkor sokszor állhatnak rejtetten  érszűkület vagy  korai potenciazavar megjelenése mögött is – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus.

A szív-érrendszeri fenyegetés megsokszorozódhat

A metabolikus szindróma egyes elemei erős kölcsönhatásban állnak egymással. A  magas vérnyomást súlyosbítja, hogy a zsírszövet növekedése miatt a szív csak növekvő ellenállást leküzdve tudja a testen átpumpálni a vért, sőt a túlsúly az idegrendszer aktiválásán keresztül is gyorsíthatja a szívműködést. Ráadásul az alma típusú elhízottakban  a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki. Ha pedig a sejtek inzulinérzékelése csökken, azt a szervezet inzulinhiányként éli meg és a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó, még több inzulint termel. A nagyobb hasi körmérettel rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint, ami a magas vérnyomású betegek több, mint felénél is jelen van. Az ördögi kör tehát itt is tetten érhető, hiszen a magas inzulinszint egyik mellékhatása, hogy fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, ami tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.
Magas koleszterinszint, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, elhízás is veszélyeztetheti a szívet.A vérzsírokra vonatkozó eltérések, tehát a „védő” HDL-koleszterinszint csökkenése és az „ártó” LDL-koleszterinszint emelkedése miatt kialakuló érelmeszesedés az érrendszer rugalmasságát csökkenti. Ez a folyamat pedig a magasvérnyomás betegség további romlását eredményezi. Mindezek közösen, egyéb biokémiai kölcsönhatásokkal együtt érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyi érelzáródáshoz vezethetnek.
- A folyamatok tehát összefüggenek és szerteágaznak, tehát valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények. A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme nem csak egyszerűen megemeli, hanem mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja jelentkezett már, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre.

Meg kell törni az ördögi kört!

- A fenyegető következmények riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel – hangsúlyozza Ferenczy doktor. - Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. Az alapos kivizsgálás után, szakorvos által előírt életmód terápia a gyógyszerszükségletet is fokozatosan csökkentheti, sőt  enyhébb eltérések esetén, idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette. Nemcsak a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatától szabadulhat meg, hanem számtalan daganatos betegség előfordulását is jelentősen csökkentheti. A fogyás és a rendszeres testmozgás, és a már kialakult betegségek orvosi kezelése így megszakíthatja az egyre súlyosabb következmények ördögi körét.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok. 53 éves férfi vagyok. Magas vérnyomásra szedek már jó ideje gyógyszereket. Reggel:Portiron hct, amlodipin, bisoprolol. Este: Portiron, tenaxum . Azt szeretném kérdezni, miért van az,hogy reggel ébredés után mérek 140/ 85-öt,majd beveszem a gyógyszereket utána 2 órával még mindig 140/ 90-et? Nem lefelé kellene menni a vérnyomásnak? Csak akkor tudok normális értékeket mérni ha több napig itthon vagyok nyugalomban. Amúgy is mindentől szorongok szinte gyerekkorom óta. Orvosi vizsgálatnál meg végképp. Voltak már kisebb nagyobb pánikrohamok is régebben. De érdekes hogy ebben az irányban egyik orvos sem indult el. Csak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. 25 éve egy szemmel kezdtem. Most 5 féle. Volt 24 órás vérnyomásmérés is amiből 12 óra lett mert este nagyon zavart így is amikor rám tették egyből 150 lett az első mérés. 2 óra múlva ment le 130-ra ami maradt is akkor. Szív ultrahang sokszor. Nyeletéses is. Állítólag erős szívem van.(így mondták) De úgy 3 éve volt olyan is hogy 170-as vérnyomást mértem itthon. Akkor még csak 1-1 szem portiron volt a napi adagom.Felhívtam a háziorvost. Azt mondta vegyem be duplán az esti adagot. Nem használt. Hétvége ügyelet. Ott azt mondták menjek haza vegyem be a reggelit is duplán. Maradt 170 ,de akkor már tiszta stresszben voltam. Sürgősségire mentem. Elmondtam mi van. Fogták a fejüket és fél napig mosatták belőlem a gyógyszereket.Akkor írták ott ezt az öt féle gyógyszert. Vagyis hármat,mert a portironokat előtte is szedtem. Mégis ha napközben mérem,vagy ha munka után itthon akkor is 140 de sokszor 150 a vérnyomásom. Ha egy hetet itthon vagyok akkor 3-4 nap alatt lemegy 120/70-re is. Nem tudom miért van ez. Némelyik kollégámnak a 200-as vérnyomását 1 szem gyógyszer leviszi úgy hogy szédeleg és kávét kell inni. Nekem sosem volt 200 és ez a marék gyógyszer sem igazán használ. Olvastam van olyan is hogy túl van kezelve és az sem jó. Tudna valami tanácsot adni így látatlanba kedves Dr Nő? Szóval nem lehetséges hogy nekem pszichiáter kellene? Bocsánat ha kicsit zavaros,de próbáltam röviden a leglényegesebbet írni.
Wallas

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Uram!

Próbálok a kérdéseire, amennyiben lehetséges válaszolni.
Mindenek előtt azt szeretném előre venni, hogy a vérnyomás egy folyamatosan (pillanatonként) változó, mérhető élettani adatunk, és ez így van rendjén, mivel mindig az adott pillanatban végzett tevékenységünk, állapotunk határozza meg, hogy melyik szervünknek mennyi vérre van szüksége. A 140/85-140/90 Hgmm-es érték azonosnak tekinthető, és nem aggasztó. Kérdés, hogy milyen módon mérte a vérnyomást.
Az ajánlott módszer a mérésre: 5-10 perc nyugalmi állapot után, kényelmes helyzetben együltő helyében minimum két mérést kell végezni ("egy mérés nem mérés", amennyiben a mért értékek között a különbség nagyobb 4 Hgmm-nél, akkor 3. mérés is kell, és a mérések között kb. 2 perc időnek kell eltelni. Gyakori, hogy a második és/vagy 3 mérés eredménye lényegesen alacsonyabb, mint az első érték. A mért értékeket le kell jegyezni, hogy áttekintő képet kaphassunk a trendekről.

A szorongás a vérnyomás emelése irányába hat, és a mért értékek is szélsőségesebben "ingadoznak".
Mindenképpen ajánlatos psychiáter tanácsának kikérése. Szükség esetén nyugtató adása, de mindenképpen reláxációs gyakorlatok tanulása, végzése jó hatással lehet.

Az Ön által felsorolt gyógyszer mennyisége valóban soknak tűnik. Ahhoz, hogy ezt pontosan megítélhessem, és annak alapján módosítást javasoljak, alapvizsgálatok elvégzése, és azok eredményeinek értékelése szükséges (labor, un "nagy rutin", TSH, EKG, Szemészeti konzílium, 24 h ABPM).

Az, hogy más betegnél (kollégánál) milyen gyógyszer, hogyan hat, az az Ön vérnyomását nem befolyásolja. Ilyen összehasonlítás nem visz előbbre.

Ennél többet, és pontosabb tanácsokat a leletek birtokában, egy vizit kapcsán tudok mondattani.

Tisztelettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Kiemelkedő szakmai tudás

Teljes mértékben elégedett vagyok, mint a recepció, mint a doktor Úr szakmai munkájával és kommunikációjával

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.03.10
Utolsó módosítás: 2021.03.10