Zavarják a szívgyógyszer mellékhatásai? A kardiológus segíthet

Zavarják a szívgyógyszer mellékhatásai? A kardiológus segíthet

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2021.03.02 08:07 Módosítva: 2021.03.09 12:50
2021-03-09 12:50:25.892801 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A szív-érrendszeri betegségekre szedett gyógyszerek közül a legtöbbet igen hosszan, akár egy életen át kell szedni, hogy segítségükkel kivédhetők legyenek a súlyos következmények. Az esetleges gyógyszer mellékhatások megszüntetéséhez, a hatásos és biztonságos dózis elrendeléséhez és a változtatásához azonban a rendszeres orvosi kontroll is szükséges. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos a lehetséges mellékhatásokról és az ellenőrzés jelentőségéről beszélt.

A tünetek csökkentése és a kilátások javítása is cél

A szívgyógyszerek mellékhatásairól tájékoztatni kell a kardiológust.- Amikor valakinek gyógyszert rendelünk el szív-érrendszeri betegség, - állapot miatt, több célja is lehet a kezelésnek. Egyrészt csökkenteni kell a zavaró tüneteket, mint például mellkasi fájdalom, erős szívdobogás, csökkent terhelhetőség. Másrészt rendezni kell a kóros eltéréseket, például a vérnyomásban, a vérzsír szintekben. Harmadrészt meg kell próbálnunk elkerülhetővé tenni többek közt a műtéteket, a szívinfarktust, a korai szívhalált – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos. - Ezen céloknak megfelelően kell kiválasztanunk a szükséges gyógyszereket, amelyek működését, azok hatásosságát, dózisát, az esetlegesen mellékhatásokat a rendszeres kontrollvizsgálatokon kell ellenőriznünk és szükség esetén változtatnunk. Ehhez azonban fontos a páciens tudatossága, a jó orvos-beteg együttműködés, hiszen például mellékhatások jelentkezésekor csak akkor tudunk dózist- vagy szert váltani, ha tudunk a panaszokról, ha rendszeresen vizsgáljuk a pácienst. Ezért is fontos mindig megjelenni az előírt kardiológiai ellenőrző vizsgálatokon.

Milyen mellékhatásai lehetnek a gyógyszereknek?

A szív és érrendszeri betegségek kezeléséhez használatos gyógyszerek több típusba sorolhatók, ennek megfelelően különbözhetnek a mellékhatásaik is. Ezek a legfontosabb gyógyszertípusok:

A vérlemezkék összekapcsolódását gátló szerek (aszpirin és más hatóanyagú szerek)

Gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását, ezáltal akadályozzák a rögképződést, érelmeszesedést.

  • Lehetséges mellékhatások:

Mérsékelten, de nem érzékelhető módon fokozhatják a vérzésveszélyt. A vérzékenység enyhe jelei lehetnek a fogínyvérzés, a sebeknél mutatkozó kissé lassabb véralvadás, a kisebb ütések hatására is könnyebben kialakuló kékes foltok. Mivel kb. 1-2 %-ban gyomorpanaszok, fekélyképződés jelentkezhet, ezért már a szer elrendelésekor fontos a gyógyszeres gyomorvédelem. Ugyanakkor a páciensnek figyelnie kell a székletére. Ha fekete székletet tapasztal, az emésztett vér ürítését jelezheti, ha piros vért észlel a székletben, ez friss vérzésre utal – mindkét esetben orvoshoz kell fordulni.

A vérzsír csökkentők (sztatinok, felszívódást gátlók, fibrátok, más hatású szerek)

Az LDL-koleszterin szint több, mint 50 %-os csökkenésével elérhető lehet a koszorúérben észlelt elváltozás visszafejlődése. 2-3 mmol/l LDL koleszterinszint csökkentéssel 40-50 %-os javulás érhető el a kardiovaszkuláris események gyakoriságában.

  • Lehetséges mellékhatások:

A leggyakoribb mellékhatások a hasi panaszok, az emésztési zavarok. Ritkán izomfájdalmak jelentkeznek (kb. 5 %), illetve romlanak a májfunkciós értékek (kb. 3%-ban). Ezek megszüntethetők a dózis változtatásával vagy gyógyszerváltással.

Béta-blokkolók

Ezek a gyógyszerek csökkentik a szívfrekvenciát és a vérnyomást, így kevesebb vér kell a szív működéséhez, ritkábban jelentkezik mellkasi fájdalom. Emellett jelentősen csökkentik szívritmuszavar kialakulását, szívinfarktus után pedig javítják a túlélés esélyét.

  • Lehetséges mellékhatások:

Szívgyógyszereknél szükséges a rendszeres kardiológiai ellenőrzés.Néha túlzottan csökkentik a szívfrekvenciát és a vérnyomást, ezért szédülést, esetleg ájulást okozhatnak. Ilyenkor legtöbbször szükséges a gyógyszer adagjának csökkentése. Ezen kívül előfordulhat, hogy hidegérzet jelentkezik a lábban, kézben, illetve a férfiakat érintheti a merevedési zavar, amely panaszokról tájékoztatni kell a kardiológust, aki változtatást eszközölhet. Egyes betegségek, például a lábban lévő verőérszűkület, vagy légúti szűkülettel járó betegségek esetén megfontolandó a béta-blokkolók szedése.

ACE gátlók / ARB-k

Ezek a szerek összetett hatásúak, hiszen egyrészt tágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást, másrészt gátolják a szívizom kóros átalakulását szívinfarktus után. Emellett – a béta-blokkolókhoz hasonlóan - csökkentik a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát és a javítják a szívinfarktus utáni túlélés esélyét

  • Lehetséges mellékhatások:

A hasonló hatások miatt a mellékhatások is hasonlóak lehetnek a béta-blokkolókhoz, vagyis a túl alacsony vérnyomás miatt jelentkező szédülés, ájulás, illetve a férfiaknál a merevedési zavar. Előfordulhat, hogy megemelkedik a vér káliumszintje, romolhat a vesefunkció, és megjelenhet makacs, száraz köhögés. A kardiológus mérlegelésére kell bízni a dózis- vagy a gyógyszerváltást.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!A 11 éves kisfiamnál mostanában egyre gyakrabban lépnek fel szívritmus zavarhoz hasonló tünetek.Nagyon ver a szíve,elönti a meleg,látászavar lép fel,szorong fél.Ez lehet szívritmus zavar? Hogyan kezelhetjük?Válaszát előre is köszönöm!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Holocsi Norbert!

Javaslom a kisfiú gyermek kardiológiai kivizsgálását.

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA - PARTNEREK

PRIMA MEDICA - EGÉSZSÉGHÁLÓZAT