A szív-érrendszeri betegségekre szedett gyógyszerek közül a legtöbbet igen hosszan, akár egy életen át kell szedni, hogy segítségükkel kivédhetők legyenek a súlyos következmények. Az esetleges gyógyszer mellékhatások megszüntetéséhez, a hatásos és biztonságos dózis elrendeléséhez és a változtatásához azonban a rendszeres orvosi kontroll is szükséges. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos a lehetséges mellékhatásokról és az ellenőrzés jelentőségéről beszélt.

A tünetek csökkentése és a kilátások javítása is cél

A szívgyógyszerek mellékhatásairól tájékoztatni kell a kardiológust.- Amikor valakinek gyógyszert rendelünk el szív-érrendszeri betegség, - állapot miatt, több célja is lehet a kezelésnek. Egyrészt csökkenteni kell a zavaró tüneteket, mint például mellkasi fájdalom, erős szívdobogás, csökkent terhelhetőség. Másrészt rendezni kell a kóros eltéréseket, például a vérnyomásban, a vérzsír szintekben. Harmadrészt meg kell próbálnunk elkerülhetővé tenni többek közt a műtéteket, a szívinfarktust, a korai szívhalált – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos. - Ezen céloknak megfelelően kell kiválasztanunk a szükséges gyógyszereket, amelyek működését, azok hatásosságát, dózisát, az esetlegesen mellékhatásokat a rendszeres kontrollvizsgálatokon kell ellenőriznünk és szükség esetén változtatnunk. Ehhez azonban fontos a páciens tudatossága, a jó orvos-beteg együttműködés, hiszen például mellékhatások jelentkezésekor csak akkor tudunk dózist- vagy szert váltani, ha tudunk a panaszokról, ha rendszeresen vizsgáljuk a pácienst. Ezért is fontos mindig megjelenni az előírt kardiológiai ellenőrző vizsgálatokon.

Milyen mellékhatásai lehetnek a gyógyszereknek?

A szív és érrendszeri betegségek kezeléséhez használatos gyógyszerek több típusba sorolhatók, ennek megfelelően különbözhetnek a mellékhatásaik is. Ezek a legfontosabb gyógyszertípusok:

A vérlemezkék összekapcsolódását gátló szerek (aszpirin és más hatóanyagú szerek)

Gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását, ezáltal akadályozzák a rögképződést, érelmeszesedést.

  • Lehetséges mellékhatások:

Mérsékelten, de nem érzékelhető módon fokozhatják a vérzésveszélyt. A vérzékenység enyhe jelei lehetnek a fogínyvérzés, a sebeknél mutatkozó kissé lassabb véralvadás, a kisebb ütések hatására is könnyebben kialakuló kékes foltok. Mivel kb. 1-2 %-ban gyomorpanaszok, fekélyképződés jelentkezhet, ezért már a szer elrendelésekor fontos a gyógyszeres gyomorvédelem. Ugyanakkor a páciensnek figyelnie kell a székletére. Ha fekete székletet tapasztal, az emésztett vér ürítését jelezheti, ha piros vért észlel a székletben, ez friss vérzésre utal – mindkét esetben orvoshoz kell fordulni.

A vérzsír csökkentők (sztatinok, felszívódást gátlók, fibrátok, más hatású szerek)

Az LDL-koleszterin szint több, mint 50 %-os csökkenésével elérhető lehet a koszorúérben észlelt elváltozás visszafejlődése. 2-3 mmol/l LDL koleszterinszint csökkentéssel 40-50 %-os javulás érhető el a kardiovaszkuláris események gyakoriságában.

  • Lehetséges mellékhatások:

A leggyakoribb mellékhatások a hasi panaszok, az emésztési zavarok. Ritkán izomfájdalmak jelentkeznek (kb. 5 %), illetve romlanak a májfunkciós értékek (kb. 3%-ban). Ezek megszüntethetők a dózis változtatásával vagy gyógyszerváltással.

Béta-blokkolók

Ezek a gyógyszerek csökkentik a szívfrekvenciát és a vérnyomást, így kevesebb vér kell a szív működéséhez, ritkábban jelentkezik mellkasi fájdalom. Emellett jelentősen csökkentik szívritmuszavar kialakulását, szívinfarktus után pedig javítják a túlélés esélyét.

  • Lehetséges mellékhatások:

Szívgyógyszereknél szükséges a rendszeres kardiológiai ellenőrzés.Néha túlzottan csökkentik a szívfrekvenciát és a vérnyomást, ezért szédülést, esetleg ájulást okozhatnak. Ilyenkor legtöbbször szükséges a gyógyszer adagjának csökkentése. Ezen kívül előfordulhat, hogy hidegérzet jelentkezik a lábban, kézben, illetve a férfiakat érintheti a merevedési zavar, amely panaszokról tájékoztatni kell a kardiológust, aki változtatást eszközölhet. Egyes betegségek, például a lábban lévő verőérszűkület, vagy légúti szűkülettel járó betegségek esetén megfontolandó a béta-blokkolók szedése.

ACE gátlók / ARB-k

Ezek a szerek összetett hatásúak, hiszen egyrészt tágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást, másrészt gátolják a szívizom kóros átalakulását szívinfarktus után. Emellett – a béta-blokkolókhoz hasonlóan - csökkentik a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát és a javítják a szívinfarktus utáni túlélés esélyét

  • Lehetséges mellékhatások:

A hasonló hatások miatt a mellékhatások is hasonlóak lehetnek a béta-blokkolókhoz, vagyis a túl alacsony vérnyomás miatt jelentkező szédülés, ájulás, illetve a férfiaknál a merevedési zavar. Előfordulhat, hogy megemelkedik a vér káliumszintje, romolhat a vesefunkció, és megjelenhet makacs, száraz köhögés. A kardiológus mérlegelésére kell bízni a dózis- vagy a gyógyszerváltást.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktornő!A 11 éves kisfiamnál mostanában egyre gyakrabban lépnek fel szívritmus zavarhoz hasonló tünetek.Nagyon ver a szíve,elönti a meleg,látászavar lép fel,szorong fél.Ez lehet szívritmus zavar? Hogyan kezelhetjük?Válaszát előre is köszönöm!
holocsi norbert

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Holocsi Norbert!

Javaslom a kisfiú gyermek kardiológiai kivizsgálását.

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Emberi

Sztancsik doktornőnél kedvesebb, hozzáértőbb, emberibb orvossal még nem találkoztam. Nagyon hálás vagyok, hogy hozzá kerültem és ezután is csak hozzá fogok járni.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.03.02
Utolsó módosítás: 2021.03.09