Az alacsony vérnyomás gyakran természetes jelenség, azonban, ha hirtelen változásról van szó, úgy mindenképpen kardiológiai kivizsgálás javasolt, ugyanis szívprobléma is állhat mögötte!

Tartalom

Az alacsony vérnyomás típusai

Az alacsony vérnyomás okai

Az alacsony vérnyomás okai I. – szívelégtelenség

Az alacsony vérnyomás okai II. – bradikardia

Az alacsony vérnyomás okai III. – szívburokgyulladás

Az alacsony vérnyomás okai IV. – szívblokk

Az alacsony vérnyomás okai V. – aorta szűkület

Az alacsony vérnyomás okai VI. – dehidratáció

Az alacsony vérnyomás okai VII. – gyógyszerek

Az alacsony vérnyomás okai VIII. – endokrin rendellenességek

Az alacsony vérnyomás okai IX. – ortosztatikus hipotenzió

Az alacsony vérnyomás okainak kivizsgálása

Az alacsony vérnyomás kezelése

Alacsony vérnyomással összefüggő szolgáltatások a Kardioközpontban:

Az alacsony vérnyomás típusai

Az alacsony vérnyomás alapvetően két típusba lehet sorolni, két fajtája különböztethető meg egymástól.

Az egyik az úgynevezett orvosi hipotenzió. Ez olyan alacsony vérnyomást jelöl, amely az érintett számára tüneteket okoz. Ilyen panasz például a szédülés, gyengeség, hányinger, szélsőséges esetben pedig akár ájuláshoz is vezethet. Ezek a tünetek főként kórosan alacsony vérnyomás esetében fordulhatnak elő, ami 90/60 Hgmm vagy kevesebb.

A másik lehetséges típus, miszerint az alacsony vérnyomás élettani formaként van jelen. Ilyen esetekben egészséges egyénekről van szó, jellemzően nem okoz tüneteket. A szervezet ehhez a vérnyomáshoz van hozzászokva, és ezzel is működik anélkül, hogy bármi panaszt okozna. Az ilyen alacsony vérnyomás gyakran fordul elő olyan személyeknél, akik aktívan sportolnak, esetükben a pulzus is alacsonyabb lehet az átlagosnál.

Az alacsony vérnyomás okai

Az alacsony vérnyomás okai különbözőek lehetnek, azonban, ha a vérnyomás alapvetően is alacsony, úgy amögött nem áll egészségügyi probléma, azonban, ha orvosi hipotenzióról van szó, úgy előfordulhat, hogy valamilyen kórkép állhat a hátterében.

Mind az okok, mind pedig a tünetek is változóak lehetnek. Az okok között szerepelhetnek még genetikai tényezők, és akár hormonális változások is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az alacsony vérnyomás okai I. – szívelégtelenség

Szívelégtelenség során a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért, aminek oka, a szívizom gyengülése vagy pedig annak merevsége, illetve szívbillentyű problémák is állhatnak mögötte. Ekkor a szív nem tudja megfelelő erővel pumpálni a vért. Összességében tehát, a szív nem megfelelő, kevésbé hatékony működése az alacsony vérnyomás oka.

Az alacsony vérnyomás okai II. – bradikardia

A bradikardia olyan állapot, amikor a szívritmus túl lassú. Pontosabban a percenkénti szívverések száma kevesebb, alacsonyabb a normál tartománynál, ami 60 ütés/perc. Tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy maga a pulzus alacsony. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy a vérkeringés lassul, ami alacsony vérnyomáshoz vezethet. Fontos azonban, hogy aktív sportolóknál a 40-50 közötti pulzus is teljesen normális lehet! Bradikardiát okozhatnak szívritmuszavarok, egyes gyógyszerek, de akár koponyán belüli magas nyomás is.

Az alacsony vérnyomás okai III. – szívburokgyulladás

A szívburokgyulladás – pericarditis – gyakorlatilag a szív körül található pericardium elnevezésű membrán, vagy burok gyulladását jelenti. Ennek a buroknak fontos szerepe van a szív külső védelmét illetően. Kialakulásának okai között szerepelhetnek vírusos vagy bakteriális fertőzések, autoimmun betegségek, de akár szívinfarktus is kiválthatja.

Az alacsony vérnyomás okai IV. – szívblokk

A szívblokk az szív elektromos ingerületvezetésének zavara, ami megakadályozza a szív rendes ritmusának fenntartását. Ez alapvetően alacsony vérnyomást és pulzust eredményezhet. Elsődlegesen a kamrai izomsejtek közötti vezetőrendszerben fordul elő. A szívblokk lehet ideiglenes, de akár tartós is. Előfordulhat, hogy egyes elektromos impulzusok átjutnak a kamrákba, míg a többi nem. Súlyosabb esetben a kamrák nem kapnak impulzusokat, ennek eredményeképpen pedig a szív nem szinkronizálódik, ami már tüneteket okoz: szédülést és ájulást.

Az alacsony vérnyomás okai V. – aorta szűkület

Aorta szűkület esetén a fő artéria szűkül. Ezáltal a szív számára nehezebbé válik a vár pumpálása, ami az alacsony vérnyomás oka. A szűkület leggyakoribb oka a korral jár: az erek elveszítik rugalmasságukat. Ennek okozója lehet a plakk képződés: lerakódások képződnek az érfal belsejében, ami által kevesebb vér tud egyszerre átáramlani az adott területen.

Az alacsony vérnyomás okai VI. – dehidratáció

Dehidratációnak azt az állapotot nevezik, amikor a test nagy mennyiségben folyadékot és ezáltal elektrolitot veszít, mely az elégtelen folyadékfogyasztás eredménye, illetve súlyos vagy hosszú ideig tartó hányás és/vagy hasmenés következtében is kialakulhat. Ilyen esetben az alacsony vérnyomás oka, hogy a csökkent folyadékbevitel és folyadékvesztés következtében csökken a vér összetétele és térfogata. A normál vérnyomás fenntartásához megfelelő mennyiségű vérre van szüksége a szervezetnek.Alacsony vérnyomás okai - Kardioközpont

Az alacsony vérnyomás okai VII. – gyógyszerek

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, vízhajtók, antidepresszánsok és fájdalomcsillapítók mellékhatása is lehet az alacsony vérnyomás. Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek esetében a nem megfelelő dózis is okozhat alacsony vérnyomást, ám ilyen esetben az adagolás megváltoztatása megoldás a problémára.

Az alacsony vérnyomás okai VIII. – endokrin rendellenességek

Bizonyos endokrin kórképek mellett is előfordulhat alacsony vérnyomás, mint tünet. Ilyen kórkép például a mellékvese elégtelensége, a cukorbetegség, de akár a pajzsmirigy alulműködés is. Pajzsmirigy alulműködés esetében az anyagcsere is lassabb, ezáltal a szervezet alacsonyabb aktivitási szinten működhet, ami alacsony vérnyomást okozhat.

Az alacsony vérnyomás okai IX. – ortosztatikus hipotenzió

Ortosztatikus hipotenziónak nevezik azt az állapotot, amikor hirtelen vérnyomásesés következik be álló testhelyzetben. A vérnyomás esése akkor jelentkezik elsődlegesen, ha hirtelen történik az ülésből, fekvésből történő felállás. A vérnyomás ilyen esetekben nem képes gyorsan alkalmazkodni a testhelyzet megváltozásához, ez pedig a vérnyomás eséséhez vezet, ami pedig jellemzően szédüléssel jár ilyen esetekben.

Az alacsony vérnyomás okainak kivizsgálása

Az alacsony vérnyomás okai kivizsgálást igényelnek. Különösen igaz ez akkor, ha rendszeresen tapasztalható a vérnyomásesés, illetve, ha erős tünetekkel, például szédüléssel vagy ájulással jár, ugyanis ezek szívbetegségre utalhatnak! A kivizsgálás több lépésből áll, mely eszközös, képalkotó vizsgálatot is magában foglalhat. Az elsődleges az anamnézis felvétele: a kardiológus kikérdezi a pácienst a tüneteiről, arról, hogy azok mikor kezdődtek, illetve mikor és milyen gyakran tapasztalhatók. Fontos a családi anamnézis ismerete is, az életmód és a szedett gyógyszerek.

Fizikai vizsgálat során az orvos vérnyomást mérhet különböző testhelyzetekben: ülve, állva és esetleg fekve is. Meghallgatja a szívet és a tüdőt is, mely fontos visszajelzést ad. Szüksége esetén laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, főként a nátrium és a kálium ellenőrzése céljából.

A nyugalmi EKG elvégzése alapvető, és fontos információkkal szolgál. A vizsgálat célja a szív elektromos aktivitásának a felmérése. Ez segíthet mind a diagnózis felállításában, mind pedig egyes kórképek kizárásában. Szükség esetén Holter EKG vizsgálat is szóba jöhet, amely jellemzően 24, 48 vagy 72 órás. A Kardioközpontban azonban lehetőség van 7 napos Holter EKG vizsgálat elvégzésére is.

A szív ultrahangos vizsgálata ugyancsak fontos diagnosztikai módszer. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a szív szerkezetének és működésének pontosabb, részletes vizsgálatát. Segít megállapítani a szívbillentyűk, illetve a szívizom állapotát.

A kardiológus szakorvos mindig a vizsgálati eredményeknek megfelelően határozza meg a megfelelő kezelési tervet.

Az alacsony vérnyomás kezelése

A kezelés mindig attól függ, hogy mik az alacsony vérnyomás okai. Dehidratáció esetében – de akár más esetekben is – fontos a fokozott folyadékbevitel. Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztásával megelőzhető a dehidratáció, így az alacsony vérnyomás is (abban az esetben elegendő ez, ha nincs más, szívprobléma a háttérben. Ám az elektrolitok fenntartása minden esetben fontos.

A sóbevitel is fontos lehet azokban az esetekben, amikor az alacsony vérnyomás okai között nem szerepel kardiovaszkuláris megbetegedés. Ugyanis a sóbevitel segít növelni a vérnyomást, ami különösen ortosztatikus hipotenzió esetén lehet hasznos.

Szíveredetű betegségeknél azonban kiemelten fontos annak kezelése! Ilyen esetekben ugyanis csak a megfelelő kardiológiai ellátás és kezelés képes megoldani az alacsony vérnyomás problémáját.

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 

Módosítás: 2024.01.03 16:08