Mit lehet tenni, minek kell utánajárni, ha egy páciens azt tapasztalja, hogy a gyógyszerek sem viszik lejjebb a magas vérnyomásértékeit? Mi lehet a megoldása az úgynevezett terápiarezisztens magas vérnyomásnak? Dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza az alapos kikérdezés és a gondos vizsgálatok jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Mit jelent a terápiarezisztens magas vérnyomás?

Amikor valaki azt tapasztalja, hogy a magas vérnyomása az orvosi kezelés ellenére sem rendeződik, felmerülhet a gyógyszer- vagy terápiarezisztens hipertónia lehetősége. Ahhoz, hogy ez a diagnózis kimondható legyen, igaznak kell lennie az alábbi kijelentésnek:
a magas vérnyomásértékek sem az életmódváltás, sem legalább három gyógyszer (melyek közük az egyik diuretikum, vagyis vízhajtó) maximálisan tolerálható adagja ellenére sem csökkennek.
Ha a vérnyomás kezelés mellett sem csökken, kardiológushoz kell fordulni.- Ha egy páciens ezzel a panasszal érkezik hozzánk, minden lehetséges eszközös vizsgálat előtt végig kell mennünk az alapvető kérdéseken, amelyek bár kézenfekvőnek tűnhetnek, sokszor ezeken múlik a terápia sikere – hangsúlyozza Petróczy doktornő. – Tehát ki kell kérdeznünk a beteget, hogy az előírásnak megfelelően, rendszeresen szedi-e a gyógyszereit. Azt az adagot szedi-e, ami az előírásban szerepel, és hogy otthon is olyan magas értékeket mér-e, mint amit az orvos a rendelőben. Ha ugyanis otthon alacsonyabb a vérnyomás, lehetséges, hogy az ún. fehérköpeny-hipertónia áll fenn, és emiatt emelkednek az értékek az izgalomtól. Fontos megtudni azt is, hogy megfelelő- e a vérnyomás mérési technika. Ez azt jelenti, hogy automata, felkaros készülékkel, karosszékben ülve 5 perc pihenő után kell mérni mindkét karon, előtte 30 perccel nem szabad alkoholt, koffeines italt fogyasztani és dohányozni.   Többek közt a korrekt méréshez is igen fontos vizsgálati eszköz lehet a 24 órás vérnyomásmérés. Valamint azt is érdemes kideríteni, hogy megtette-e a szükséges változtatásokat az életmódjában, hiszen például a rendszeres alkoholfogyasztás és az elhízás is képes magasabban tartani a vérnyomást.

Túlkezelés és másodlagos magas vérnyomás

Amikor az orvos a nem javuló magas vérnyomás lehetséges okai után kutat és végignézte az alapvető kérdéseket, két további lehetőséget is meg kell vizsgálnia: az egyik a túlkezelés, a másik a másodlagos magas vérnyomás.

  • Terápiarezisztens magas vérnyomásnál szükséges a kardiológiai kivizsgálás.Túlkezelésről akkor lehet beszélni, ha az elrendelt gyógyszerek mennyisége, adagja túl soknak bizonyul, a vérnyomás túl alacsonnyá válik és a szervezet megpróbálja ezt kompenzálni. Ennek a bonyolult mechanizmusnak lehet az eredménye a vérnyomás időnkénti kiugrása.
  • Másodlagos magas vérnyomás esetén a vérnyomás egy háttérben álló elsődleges betegség miatt emelkedik meg. Ha felmerül ez a gyanú, a szakorvos több irányban is keresgélhet, illetve kezdeményezhet további vizsgálatokat. Szóba jöhet a veseartéria szűkülete, bizonyos vérnyomást befolyásoló hormonok működésének zavarai, az alvászavarok közül főként az alvási apnoé, valamint a cukorbetegség, illetve a magas vérnyomáson kívüli egyéb szív-érrendszeri betegségek. Ezért szükség lehet endokrinológiai, szomnológiai, nefrológiai szakorvosi vizsgálatokra és többféle képalkotó eljárásra, valamint laborvizsgálatra.

A másodlagos magas vérnyomás lehetőségét fiatal hipertóniás beteg esetén célszerű kizárni betegség felfedezése esetén.

Mit lehet tenni?

- Ha kiderül, hogy a háttérben egy elsődleges hipertónia (magas vérnyomás)  diagnosztizálható, természetesen azt kell megfelelően kezelni. A személyre szabott és legtöbb alkalommal elhagyhatatlan gyógyszeres kezelés mellett az életmódban is be kell vezetni bizonyos változásokat, optimális esetben életmód orvos segítségével – ismerteti dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza. - Amennyiben pedig úgy látjuk, hogy valóban terápiarezisztens hipertóniáról van szó, annak gyógyszeres kezelése nehéz feladat. Ilyenkor legalább három hatástani csoportba tartozó vérnyomáscsökkentő megfelelő kombinációját rendelhetjük el, tekintetbe véve a páciens egyedi adottságait és a célértékeket. Ha pedig mindezek mellé a rendszeres kardiológiai kontroll is csatlakozik, jó esély van rá, hogy kordában tartható legyen a vérnyomás.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Kapocsi Doktornő! Több éve (évtizede) magasvérnyomás betegségben szenvedek. Rendszeresen járok szakrendelőbe ellenőrzésre. Egy-egy ilyen ellenőrzés során mindig kapok valamilyen "kiegészítő" gyógyszert. Jelenlegi gyógyszereim: Reggel:lisonorm 10/5mg Talliton 6,25mg Narva 1,5 mg Clopidogrel 75 mg Lucetam 1200 mg Panangin (2021.12.30-tol) Esomeprazol (sok a savam) Rantudil ( 3 éve térdprotézisre várok) Tőzegáfonya (2022.01.03.irtak fel) DÉLBEN : Panangin ESTE Narva Amlopidin Atorvastatin Adenuric Doxazosin (2022.01.04.irtak fel, 2 alkalommal bevettem, de olyan rosszul voltam, hogy nem szedem) EZEN KÍVÜL C vitamin 1000 D vitamin 2000 Cink, szelén Térd fájdalomra voltaren gél, tapasz, havi 5 injekció. Problémám : a sok gyógyszer ellenére este felmegy a vernyomasom. Kértem, nézzék át szükség van erre a sok mindenre? Hiába szedem, ha nincs változás. El vagyok keseredve. Még szeretnék élni,.... Kérem, legyen szíves tanácsot adni, mit csináljak, hova menjek. Sajnos Önöktől 260 km-re lakom. Köszönöm szépen, ha válaszol. Tisztelettel:Szné
Tisztelt betegünk! Szné!

A problémája az Ön által adott információk alapján bonyolultabbnak tűnik annál, hogy így távgyógyászatban felelősségteljes választ tudjak adni.
Első olvasásra valóban soknak tűnik a szedett gyógyszer, de közvetlen találkozás, pontos tájékozódás, vizsgálat nélkül nem vállalkozhatok tisztességes tanács adására. Erre csak egy vizit keretében látok lehetőséget.

Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit
Létrehozás ideje: 2023.11.20
Utolsó módosítás: 2023.11.20