Bizonytalan mellkasi fájdalom
Kardiológiai tünetek

Kardiológiai tünetek

Mára a népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik vezető oka, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére.

Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikofaktort létezik amelyek szerepet játszhanak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért egy rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhhetővé válnak.

Az alábbi panaszok esetében ajánlott mielőbbi kardiológiai kivizsgáláson résztvenni. Szakképzett kollégáink kérdései esetén állnak szíves rendelkezésére a +36 70 610 3847 -es telefonszámon.

Szorító mellkasi fájdalom

Általában szívkoszorúér betegség jele, jellemzően terhelésre jelentkezik. Ha pihenésre az állapot javul és a szorító érzés elmúlik akkor ezt általában angina (szív koszorúér szűkület) okozza. Mindenféle képpen forduljon szakorvoshoz aki megkezdi az ön kezelését.
Amennyiben a fellépő szorító, fájó érzés pihentetés hatására sem csökken néhány percen belül, Önnek azonnali ellátásra lehet szüksége ezért egyeztessen háziorvosával vagy a központi ügyelettel telefonon.  A szívinfarktus magas halálozási aránnyal járó állapot, mindenképpen kórházi ellátás szükséges. 

Szívtáji fájdalom

Ha a szív környékén szúró, égő hasító érzést érez ezen kívül van egyébb tünete mint, verejtékezés, nehéz légzés, hányinger, szívdobogás érzése akkor sürgősen forduljon orvoshoz. Ellenkező esetben a szívtáji fájdalmat nem csak kardiológiai problémák okozhatják hanem a következők is:

 • a bordaközi izmok gyulladása
 • tüdő- és mellhártya-betegségek
 • pánik betegség

A szívtájéki fájdalmat számos kardiológiai betegség kiválthatja, melyek kivizsgálása kiemelten fontos. Minél hamarabbi megállapításuk segít elkerülni a szövődményeket vagy a súlyosabb akár visszafordíthatatlan állapotok kialakulását. Fájdalmat gyakran koszorúér betegség okozza

Bizonytalan mellkasi fájdalom

Ebben az esetben nem feltétlen kell kardiológiai betegségre gondolni azonnal, hiszen az ilyen eredetű fájdalmaknak több oka is lehet, mint:

 • jóindulatú reflux
 • nyelőcső betegségek
 • pánik betegség
 • mellhártya vagy bordaporc gyulladás
 • asztma
 • kötőszövet vagy izom eredetű fájdalom
 • sérülés esetén légmell
 • ritkább esetekben tüdőembólia

Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy kardiológiai panasz is állhat a háttérben, mint koszorűér elzáródás ezért karidológiai kivizsgálás mindenképpen indokolt, ha a tünetek többször megjelennek.

Zsibbadás a karban

A zsibbadás gyakori panasz illetve több betegséget is jelezhet, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legalaposabban le tudjuk írni, meg tudjuk határozni jellegét, hiszen ez az orvosnak kítűnő táppont a betegség meghatározásához. Fontos, hogy a zsibbadást nem szabad félvállról venni, mert súlyos betegségeket jelezhet előre ezért érdemes mielőbb kideríteni az okát. 

A zsibbadás idegi eredetű is lehet, például gerincbetegségek esetén gyakran előfordul, de ha ez kizárható Önnél akkor gyanakodni kell kardiológiai eltérésre ami azonnali kivizsgálást követel. Zsibbadást okozhat:

 • agyér szűkület
 • vérrög
 • szívvérellátási zavar
 • keringési zavar

Erős szívdobogás érzése

Alap esetben az ember nem érzi szívének ütéseit. Ritkán előfordulhat egy-egy úgynevezett "mellé ütés" amit az ember megérez de ez nem okoz egészségügyi problémát. Viszont ha a "mellé ütés" gyakran előfordul vagy heves, szabálytalan szívdobogást vesz észre önmagán mindenképpen kardiológiai kivizsgálás szükséges. Ha ezt a kiugrást rendelői környezetben nem tudják diagnosztizálni szükséges lehet egy 24 órás EKG felhelyezése, amin nyomon tudják követni szívének minden ütését és értékét. Ezzel az eszközzel könnyebben megállapítható a kiváltó ok is. 

Szapora, szabálytalan pulzus

Szapora pulzus meghatározása a >120 ütés/perc érték, nyugalmi állapotban. Ha ezen érték felett van esetleg <40 ütés/perc alatt van akkor azonnal forduljon orvoshoz, azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Továbbá ha minden kiváltó ok nélkül 2-3 napon keresztül mért pulzus száma átlagban 100 ütés/perc felett van vizsgáltassa ki magát kardiológussal. A szapora szabálytalan pulzust több kardiológiai betegség is okozhatja ennek kiderítése és megszűntetése minden esetben kardiológus feladata.

Terhelésre fulladás, nehéz légzés

A terhelésre kialakuló légszomj, fulladás érzés nem mindig a túlsúly, dohányzás és a kornak tudható be. Ha a fulladás pihenést követően nem javul vagy csak nagyon lassan mielőbbi orvosi/kardiológiai kivizsgálás szükséges, hiszen egyre súlyosbodó kardiológiai állapotot feltételez, melynek kezelése nem tűr halasztást. Egyes betegségek például az alacsony tüdő vérnyomás is okozhat hasonló tüneteket amit kiválthat érszűkület, szív betegség.

Szédülés, gyengeség, hirtelen eszméletvesztés

A szédülés tarthat rövid ideig, bár ilyenkor időről időre visszatérhet, súlyosabb esetekben – több más tünet mellett – hányás és hányinger, ájulásérzet, általános elbizonytalanodás is kísérheti. Kiválthatja vérnyomás ingadozás vagy valamilyen szívbetegség is. Ha önnél már többször előfordult és a vércuk szintjével nincsenek gondok mielőbbi kardiológiai kivizsgálás a javaslat, hiszen egy egyszerűbb vérnyomásbeállításon túl számos kardiológiai oka lehet akár angina, szívritmus zavar vagy kisebb szívinfarktus (nem feltétlen kell mellkasi fájdalommal járjon). Amennyiben a kardiológiai kivizsgálás nem állapítja meg a szédülés kiváltó okát, úgy a Budapesti Fül-orr-gége Központ szédülés specialistája veszi át a páciens gondozását. 

Ájulást is okozhatják a vérnyomás hirtelen csökkenése, keringési rendellenességek. 

Gyakori fejfájás

A fejfájás kivizsgálása egy nagyon összetett orvosi feladat, hiszen a kiváltó okok elég különbözőek lehetnek:

 • izomgörcs
 • fogászati problémák
 • magas vérnyomás
 • vércukor problémák
 • pajzsmirigy betegség
 • fül-orr-gégészeti gyulladás

Ezeket háziorvosával konzultálva tudja sorba kiszűrni. Amenniben kardiológiai problémára gyanakdonak úgy javasolt egy teljeskörű kardiológiai kivizsgáláson résztvenni, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem csak a magas vérnyomás okozhat fejfájásos tünetet.

 

A fentiekből is látszik, hogy a kardiológiai betegségeknek sokféle tünete lehet. A kardiológiai panaszoknak változatos szervrendszereket érintő megbetegedések állhatnak, amelyek megbízható elkülönítése még a "rutinos" orvosok számár sem mindig egyszerű. A mellkasi panaszokat komolyan kell venni, nem pedig elsiklani felettük, kicsinyítve azokat!