Menedzserkardiológia

Menedzserkardiológia
Szerző: kardiokozpont.hu Létrehozva: 2017.11.30 10:24 Módosítva: 2018.07.09 14:12

Menedzserkardiológiai - menedzserek, stresszes, teljesítményorientált életet élők számára nyújtott speciális fókuszú kivizsgálás, kezelés, tanácsadás, követés.

Kapcsolódó cikkünk

A szívritmuszavar sokszor csak tünet, kezeléséhez a kiváltó okot kell megszüntetni

A szívritmuszavar sokszor csak tünet, kezeléséhez a kiváltó okot kell megszüntetni

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Budai KardioKözpont kardiológusa ismertette.


Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbb adatok látnak napvilágot a tudományos folyóiratokban, hogy a stressz, a folyamatos teljesítményorientáltság önálló entitásként jelenik meg a szívbetegségek terén, speciális tünetekkel, kórfolyamatokkal, melyek egyedi kivizsgálási, terápiás, követési megközelítést igényelnek a kardiológusok részéről.

Menedzsereknél a kardiológiai problémák jellemzően 40 éve kor körül és után  jelentkeznek férfiaknál 55 év felé és után hölgyeknél. Az életkorbn látható eltolódás mögött biológiai okok állnak: a hölgyek menopauza előtt védettek, az belső ösztrogéntermelésük védi őket a szívproblémákkal szemben.

Jellemző tünetek 40 éves férfiaknál

40 év körüli, utáni férfi menedzserek döntően az alábbi tünetek alapján gondolhatnak szívproblémára, a Kardioközpontot alapvetően az alábbi problémákkal szokták felkeresni:

 • teljesítménycsökkenés - ez jelentkezhet szellemi teljesítményben és / vagy fizikai teljesítményben is (nem megy már a napi 12 óra munka, koncentrációképesség csökken, feledékenység jelentkezik, lépcsőn fáradékonyság, sportolás során korábbi kifáradás)

 • elhízás, túlsúly - korábban fess testalakra apránként feljön 5-10-15 vagy még több kiló, ugyanolyan táplálkozás mellett

 • mellkasi tünetek - szorító fájdalom, szúrás, légszomj, szívdobogás

 • egyéb tünetek - szédülés, fejfájás, kettős látás

 • alvási zavarok - nehéz elalvás, éjszakai felébredés, horkolás, nyugtalan láb szindróma

Jellemző tünetek 55 év körüli hölgyeknél

Hölgyeknél azon szerencse mellett, hogy a menedzserbetegség okozta szívproblémák típusosan jó 15 évvel később jelentkeznek, szerencsétlenség, hogy a tünetmentesség sokkal gyakoribb náluk. Hölgyekre jellemzőbb, hogy nem a nagy szíverek érintettek, hanem a kiserek. Amik észrevételnül, tünetek nélkül tudnak olyan szintre romlani, aminek első jele a szívinfarktus.

Éppen ezért a hölgyeknél nagyon fontos, hogy menopauza környékén már tünetek nélkül menjenek el kardiológushoz, iktassák be életükbe a rendszeres kivizsgálást. 

Menedzserkardiológiai vizsgálatok

Menedzserkardiológiában az alábbiak az alapavizsgálatok:

 • kardiológiai szakorvosi vizit

 • nagylabor (benne szívenzimek, anyagcsere paraméterek, vérkép, vese- és májműködés)

 • szívultrahang

 • nyugalmi és terheléses EKG

 • érállapot felmérés arterográfiával

 • szív beidegzési egyensúlyának vizsgálata HRV-vel (szívstresszmérés)

 • testösszetétel vizsgálat

Szükség esetén további vizsgálatok is szóba jöhetnek, mint magas vérnyomásnál 24 órás vérnyomás mérés, szívritmuszavarnál pajzsmirigy vizsgálat és 24 órás Holter, stb.

Bejelentkezés

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Menedzserkardiológiai kezelés

Menedzsereknél különösen fontos a teljesítőképesség megtartása, az egészség hosszú távú biztosítsa. Így menedzserkardiológiában kiemelt helyen kezeljük a terápia során az életmódorvoslás eszközeit, a mozgásterpiát, a táplálkozásterápiát, a mentális terápiát. Természeesen ezeket nem önállóan, hanem szükség esetén gyógyszeres terápia mellett.

Mozgásterápia

Menedzsereket érintő kardiológiai problémáknál az egyik legfontosabb a megfelelő mozgás életvitelszerű beiktatása. Ehhez szakképzett gyógytornászaink, edzőink állnak pácienseink rendelkezésére. A mozgásterápia segítségével

 • csökkenthető a túlsúly

 • növelhető a teljesítőképesség (szellemi és fizikai is)

 • csökkenthető a szívre nehezedő stressz 

 • csökkenthető a vérnyomás

 • javítható az alvás

 • rendezhető az anyagcsereállapot (csökkenthető a vércukorszint, a koleszterinszint)

Táplálkozásterápia

Gykran megfigyelhető, hogy a menedzsereket érintő kardiológiai porblémák kialakulásában a mozgáshiány mellett nagy szerepet játszik a rendszertelen (napi1-2-szeri), nem megfelelő összetételű étkezés. Így a menedzserkardiológiai kezelés másik fontos pillére a táplálozásterápia, melyben szakképzett dietetikusaink segítik pácienseinknek a egészséges étkezés összeállítását - legyen szó bármilyen rohanós munkáról, gyakori külföldi utakról.

A táplálkozásterápia segítségével

 • csökkenthető a túlsúly

 • növelhető a teljesítőképesség (szellemi és fizikai is)

 • csökkenthető a szívre nehezedő stressz 

 • csökkenthető a vérnyomás

 • javítható az alvás

 • rendezhető az anyagcsereállapot (csökkenthető a vércukorszint, a koleszterinszint)

Mentális terápia

A 40-50 éves kor sokszor fordulópont az ember életében, különösen, ha addig nem tapasztalt tünetek jelentkeznek. Ilyenkor a változtatáshoz, az egészséget megőrző életvitel beállításához sokszor szükséges, jó, előre vivő mentális segítség igénybevétele, mentálhigiénikusi konzultációk, kezelés.

Menedzserkardiológiai követés - egészségügyi személyi asszisztens

Menedzserkardiológiában a menedzserek kezelését a mindennapokban kell megvalósítani, éveken keresztül fenntartani, ellenőrizni. Kardioközpontban munkatársaink kiemelt figyelmet fordítanak a támogatásra, követésre, mintegy egészségügyi személyi asszisztensként állunk ügyfeleink rendelkezésére, segítségére.

Bejelentkezés

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

 

FACEBOOK CSOPORTOK