Szerző: KardioKözpont

A Holter EKG vizsgálat segítségével otthoni, természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése.  A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is. A vizsgálat alatt 24, vagy 48, 72 órán keresztül a kis gép rögzíti a szív elektromos jeleit, majd később kiértékelhetővé teszi. Központunkban már elérhető egy Magyarországon egyedülállónak számító új, vezeték nélküli Holter készülék is, mely akár 7 napon át viselhető zavartalanul.

Mit mutat ki a Holter EKG vizsgálat?

Holter EKG, KardioKözpont

Az EKG vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szabálytalan szívműködésről,  szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad. Az EKG vizsgálat azonban csak azt a pár percet mutatja meg, amit a páciens a rendelőben tölt a mérés közben, így gyakran nem fedezhetőek fel a szív rendellenességei.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a készülék nem vízálló!

A  Holter EKG monitorozás célja, hogy a szív elektromos tevékenységét mozgás és alvás közben is, otthoni körülmények között lehessen rögzíteni. Az eszköz viselése mellett a páciensnek egy naplót kell vezetnie, hogy a vizsgált idő alatt észlelt-e magán valamilyen tünetet, hiszen sok esetben a tünetek fontos információt jelenthetnek az adatok kiértékelésekor.  Az idő leteltével a készülék levételét követően az adatokat számítógép segítségével a kardiológus szakorvos kiértékeli. A holter otthoni levétele nem javasolt, mert ez meghiúsítja a vizsgálatot!

Mikor fontos a Holter EKG vizsgálat elvégzése?

Számos szívritmuszavar nem észlelhető folyamatosan, ezért szükség lehet a véletlenszerűen megválasztott időpontban elkészített EKG-ra. Ez maga a Holter-vizsgálat, amely egy 24 - 48 - 72 órás és akár 7 napos folyamatos vizsgálat, egy hordozható EKG-készülék segítségével.

Holter EKG, KardioKözpont  Az otthoni Holter EKG eszközzel vizsgálható:

A diagnózist követően megfelelő terápia kialakításának céljából is szükséges lehet a Holter EKG vizsgálat, de további probléma hátterének felderítése érdekében is kérheti az orvos a vizsgálat elvégzését. 

Egyre terjednek a különböző eszközök, mint az okosórák vagy fitnesz karkötők, amik főként a szív frekvenciájának (pulzusnak) a mérésére alkalmasak akár nyugalomban, akár edzés közben. Némelyeknél olvasható, hogy EKG pontossággal mérnek folyamatosan, azonban ezek jelenleg nem minősülnek eléggé megbízhatónak!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A Magyarországon egyedülállónak számító Holter készülék mérete 85x80x15 mm, súlya mindössze 32 gramm. Kis méretének köszönhető, hogy mind a férfi, mind a női testen kitűnően alkalmazható. Mellkasra rögzíthető, 3 csatornás elvezetéssel rendelkezik, egyetlen gombnyomással bekapcsolható, könnyen és kényelmesen kezelhető.  Használata a ruha alatt teljesen észrevétlen, viselése kifejezetten kényelmes. A ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követésére is alkalmas. A vizsgálat alatt a kis gép végig rögzíti a szív elektromos jeleit, és később kiértékelhetővé teszi.

Holter készüléket naponta egy rövidebb időre - fürdés, tusolás alatt - le szabad venni, utána pedig minden probléma nélkül visszahelyezhető. Így a pácienseknek továbbra is zavartalanul folytathatják napi rutinjukat. 

A hagyományos 24 órás mérések során nem minden esetben derülnek ki a panaszok okai, ezért fejlesztették ki az új vezeték nélküli 7 napos Holter készüléket.

A Holter EKG-t a KardioKözpont munkatársai telefonon egyeztettt időpontban, akár már másnap felteszik, majd másnap reggel leveszik a készüléket. A vizsgálat elérhető nem csak a KardioKözpontban, de a SpeedMedical egyes rendelőiben is. 

További információk a Holter EKG használatával kapcsolatban letölthető betegtájékoztatónkon.

Az eredmények kiértékeléséhez keresse a KardioKözpont szakorvosait!

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó cikkünk

Tudta, hogy a szívrohamok fele „csendes”, amelyet észre sem vesz a beteg?

Tudta, hogy a szívrohamok fele „csendes”, amelyet észre sem vesz a beteg?

Egy friss tanulmány szerint, a szívrohamok közel felénél nem tapasztalhatók az infarktusra jellemző tünetek. Arról kérdeztük Dr. Sztancsik Ilonát, a KardioKözpont kardiológusát, hogy mi a jellemzője a csendes szívrohamnak, miért nagyon veszélyes, és hogyan tudjuk a kialakulását hatékonyan megelőzni.

 

Módosítás: 2023.02.24 14:54