A különféle szívbetegségek gyakorisága a kor előrehaladtával egyre nő, ugyanakkor bármely életkorban, életszakaszban előfordulhatnak. Így, a súlyosabb állapotok megelőzése kiemelt jelentőséggel bír, éppen ezért érdemes figyelni azokra a tünetekre melyek szívbetegségre utalhatnak.

Tartalom

A szív-és érrendszeri betegségek

A szívbetegség jelei

A szívbetegség jelei I. – fáradtság

A szívbetegség jelei II. - karzsibbadás

A szívbetegség jelei III. – súlynövekedés és ödéma

A szívbetegség jelei IV. – hideg izzadtság

A szívbetegség jelei V. – bőrelszíneződés

A szívbetegség jelei VI. – állandó köhögés

A szívbetegség jelei VII. – eszméletvesztés

A szívbetegség jelei VIII. – szabálytalan szívdobogás

Kardiológiai kivizsgálás

Szívproblémák kivizsgálásával kapcsolatos szolgáltatások a KardioKözpontban:

A szív-és érrendszeri betegségek

Minden olyan kóros – tehát a normál működéstől, felépítéstől eltérő – állapotot, melyek a szívet, illetve az érhálózatot – ideértve az aortákat, artériákat – érintik, a szív-és érrendszeri betegségek csoportjába sorolhatók. A leggyakoribb problémák ebbe a betegségcsoportba tartoznak. A szív-és érrendszeri betegségek kockázata az idősödés folyamatával egyre csak nő. Ez annak is köszönhető, hogy idővel a szívizomzat – a folyamatos „munka” miatt meggyengül, ahogyan a test, úgy a szervek is elöregednek.

Annak ellenére, hogy a különféle szívproblémák és a szívvel kapcsolatos panaszok meglehetősen gyakoriak, sokan nem fordulnak kisebb, komolytalannak tűnő panaszokkal orvoshoz, pedig a betegségek időben történő felfedezése – különösen ezekben az esetekben – életmentő is lehet. Érdemes minden panaszt komolyan venni, még akkor is, ha enyhék, ám visszatérőek, hiszen akár szívbetegség jelei is lehetnek.

A szívbetegség jelei

A szívbetegségre utaló jelek különfélék lehetnek; vannak olyan panaszok, tünetek melyek gyakran fordulnak elő, és ismertebbek. Azonban vannak olyanok is, melyekből nem feltétlenül gondolná az ember, hogy szívbetegség jelei lehetnek.

A szívbetegség jelei I. – fáradtság

A fáradtság egy olyan tünet, mely általános tünetnek mondható. Sok más betegségre és állapotra is utalhat. Azonban a szívbetegség jelei közé is tartozik a mozgás következtében kialakuló fáradtság és kimerültség. Természetesen nem az aktív, intenzív mozgás értendő ezalatt hanem például, ha egy emeletet lépcsőn tesz meg az ember, vagy pár perces séta után tapasztalja a fáradtságot. Ez együtt járhat szaporább levegővétellel, és azzal az érzéssel, hogy szükség van megpihenni. Amennyiben a fáradtság érzése jelentkezik alacsony intenzitású, rövidebb ideig tartó mozgás következtében, az szívbetegséget vetíthet előre.Szívbetegség jelei - KardioKözpont

A szívbetegség jelei II. - karzsibbadás

A szívbetegség gyakori jelei közé tartozik a karzsibbadás, különösen a bal kar zsibbadása adhat okot szívprobléma gyanújára. A tünet sokakat megijeszthet, azonban fontos jellemző, hogy a zsibbadás általában kisugárzik a test egyéb pontjaira is, főként az állkapocsba, esetleg a lapockák környékére. Szívinfarktus esetén ez egy rendkívül jellemző, könnyen beazonosítható tünet. Amennyiben valaki gyakran tapasztal karzsibbadást – önállóan -, érdemes kardiológus szakorvost felkeresni, hiszen szívelégtelenség is állhat a háttérben.

A szívbetegség jelei III. – súlynövekedés és ödéma

A szívbetegségek jelei közé tartozik a súlynövekedés is. Szerencsére kellőképpen közismert tény, hogy ezekben a kórképekben a szervezet folyadékot tart vissza – ödéma alakul ki -, és gyakorlatilag ez okozza a testsúly növekedését. Ennek az az oka, hogy a szív például szívelégtelenség esetén kisebb hatékonysággal pumpálja a vért, aminek következtében a keringés is lassul, úgynevezett pangás alakul ki. Továbbá a vesék is „csökkentett módban” működnek: visszatartják a vizet. Ödéma kialakulása során a végtagok – elsősorban a lábakat – nehéznek érződnek. A legkönnyebben úgy lehet felismerni az ödéma miatti súlynövekedést – és ezáltal merülhet fel a gyanú, hogy szívbetegség jelei tapasztalhatók -, hogy jellemzően egy végtag érintett. Továbbá, az érintett testrészen a bőrt ujjbeggyel be kell nyomni pár másodpercig.  Amennyiben ezt követően a bőrön nem látható bemélyedés, vagyis az ujjbegy nyoma, úgy nincs jelen ödéma.

A szívbetegség jelei IV. – hideg izzadtság

A hideg izzadtság főként infarktus állapotában, illetve annak előfutáraként jelentkezik, mint tünet. Ilyenkor a bőr is hideg, emellett pedig nyirkos tapintásúvá válik. Ez a keringés és a szívműködés akadályoztatásának a következménye, a szervezet így reagál a fellépő keringési zavarra, illetve a hőháztartásban is némi zavar keletkezik ezáltal.

A szívbetegség jelei V. – bőrelszíneződés

A szívbetegségek jelei a bőrelszíneződésével is kiegészülhetnek. Pontosabban ilyen esetekben a keringésben fennálló zavarról van szó, ami oka és okozata is lehet egyes szívbetegségeknek. A bőrön jelentkező lilás, esetleg kékes elszíneződés főként az ujjakon – kézen és lábon egyaránt - válik láthatóvá, és a vér oxigénszintjének csökkenése okozza, hiszen a szív valamiért nem keringeti kellőképpen a vért.

A szívbetegség jelei VI. – állandó köhögés

Az állandó, jellemzően hurutos köhögés is a szívbetegségek egyik jele lehet. Ha a köhögés rendszeres, nem múlik el, illetve nem köthető semmiféle vírusos, influenzás megbetegedéshez, úgy érdemes felkeresni a megfelelő szakorvost ezzel. A köhögést értelemszerűen a tüdőhöz és az azzal kapcsolatos problémákhoz társítjuk elsősorban, azonban például a szívelégtelenség okozta pangás is lehet az oka. Az ennek következtében felgyülemlő folyadék nem csak a szövetekben, végtagokban gyűlhet fel, hanem a keringésben és az erekben is, ezzel érintve akár a tüdőt is. A fölösleges, felgyülemlett folyadéktól pedig ilyenkor a szervezet, köhögés útján igyekszik megszabadulni. Amennyiben a köhögéshez köpet is társul, különösen akkor, ha véres, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

A szívbetegség jelei VII. – eszméletvesztés

Az ájulás is jelezhet szív eredetű problémákat. Ha az ájulás egyértelműen köthető valamilyen ismert betegséghez, vagy az okok ismertek, úgy abban az esetben nem kell szívbetegségre gondolni, azonban, ha az ájulás váratlanul jelentkezik – korábban nem volt jellemző -, illetve gyakran megtörténik, úgy érdemes részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson. Jellemzően az ájulás a drasztikus vérnyomáscsökkenés következménye, amit szív- és keringés eredetű panaszok okoznak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A szívbetegség jelei VIII. – szabálytalan szívdobogás

A szabályos szívritmust, szívdobogást a többség szerencsére jól ismeri. Az is tudható, hogy a normál pulzus nagyjából 60-80/perc. Ez függ az életmódtól, az aktivitástól. A pulzus úgyis ebben a normál tartományban maradhat, ha a szívverés szabálytalan, ám nem feltétlenül, hiszen a normál szívműködés hiányát a szervezetnek valamivel kompenzálnia kell, ami gyorsabb szívverés formájában fordulhat elő.

Kardiológiai kivizsgálás

Szívbetegségek és érrendszeri megbetegedések gyanúja okán kardiológiai kivizsgálás javasolt. A vizsgálat kiterjed a teljes szívműködés feltérképezésére. A szakorvosi és egyéb eszközös vizsgálattal nem csak a már meglévő betegségekre derülhet fény, hanem a betegséget megelőző állapotokat is felfedezhetővé teszi, aminek köszönhetően akár hamarabb is elindulhat a megfelelő kezelés és terápia.

EKG vizsgálat

A szívproblémák feltárására az egyik leggyakrabban használt eszköz az EKG, vagyis az elektrokardiográfia. Ennek segítségével az orvos a szív elektromos jelzéseit képes megismerni a szívizom összehúzódásakor. A kardiológiai kivizsgálás során majdnem minden esetben nyugalmi EKG vizsgálatot végeznek, ami egy aktuális állapotot mutat, így főként akut állapotok esetén hasznos – például szívinfarktus – azonban nem kizárólagosan. Más betegségek és állapotok esetén is hasznos információk tudhatók meg az eredményéből.

Holter EKG vizsgálat

A Holter EKG vizsgálat egy hordozható EKG készülék, meg 24, 48 vagy akár 72 órán keresztül „monitorozza” a szív működését. A működési elv ugyanaz, a különbség az időtartam, illetve a készülék mérete. A KardioKözpontban elérhető Holter EKG vizsgálat, mely 7 napon keresztül használható. Ennek előnye, hogy nagyobb valószínűséggel mutat releváns eredményeket például rejtett szívbetegségek esetén – aminek tüneteit nem mindig könnyű észlelni -, a hosszas mérési időnek köszönhetően.

Terheléses EKG vizsgálat

A terheléses EKG vizsgálattal intenzívebb körülmények között van lehetőség ellenőrizni a szív állapotát. A vizsgálat futópadon történik, tehát aktív mozgás közben zajlik a folyamat. Ezzel ellenőrizhető a szív terhelhetősége, a terhelésre adott működésbeli reakció/eltérései. Továbbá pontosabb képet ad a koszorúerek állapotáról, a szívritmusról és a szív vérellátásáról. Azok számára, akik aktívan sportolnak és/vagy szívbetegségek terén családi halmozódás figyelhető meg érdemes lehet részt venni terheléses EKG vizsgálaton.

Szívultrahang vizsgálat

A szívultrahang vizsgálattal elsősorban a szívbillentyűk állapota mérhető fel, továbbá a szívizomfal vastagsága, minősége, állapota is feltérképezhető. A vizsgálat segítségével fény derülhet arra, hogy a szívbillentyűk megfelelően záródnak-e, megfelelően áramlik-e a vér. Emellett a szívkamrák mérete is pontosan meghatározható. 

Létrehozás ideje: 2023.07.27
Utolsó módosítás: 2023.07.27