Magyarországon a kardiovaszkuláris betegségek felelősek a legtöbb halálesetért. A szívbetegségek gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de ugyanakkor bárkinél, bármely életkorban kialakulhatnak. A szívbetegség jelei korán figyelmeztetnek minket: ha felismerjük és komolyan vesszük őket, meg tudjuk előzni az olyan súlyosabb állapotokat, mint például a szívinfarktus. Éppen ezért mindenkinek ismernie kell, hogy mik a szívbetegség jelei. 

Tartalom

A szív- és érrendszeri betegségek bemutatása
Mik lehetnek a szívbetegség jelei?
A szívbetegség jelei I. – Fáradtság, gyengeség
A szívbetegség jelei II. - Karzsibbadás
A szívbetegség jelei III. – Súlygyarapodás és ödéma
A szívbetegség jelei IV. - Mellkasi fájdalom
A szívbetegség jelei V. – Bőrelszíneződés
A szívbetegség jelei VI. – Légzési nehézség, állandó köhögés
A szívbetegség jelei VII. – Szédülés és eszméletvesztés
A szívbetegség jelei VIII. – Szabálytalan szívdobogás
Mi a teendő, ha felismerésre kerültek a szívbetegség jelei?

Szívproblémák kivizsgálásával kapcsolatos szolgáltatások a Kardio Központban:

A szív- és érrendszeri betegségek bemutatása

A szív- és érrendszeri betegségek közé sorolunk minden olyan kóros állapotot, ami a keringési rendszert érinti. A szív- és érrendszeri betegségek közé tartozik tehát minden szívbetegség (például a szívinfarktus, szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség) és az artériákat, vénákat érintő betegségek (például az érelmeszesedés vagy visszér) is. A szív- és érrendszeri betegségek a lakosság jelentős százalékát érintik, sőt a halálesetek legnagyobb hányadáért is ők felelnek mind Magyarországon, mind a fejlett nyugati országokban. A szív-és érrendszeri betegségek kockázata az idősödés folyamatával növekszik. Ez annak is köszönhető, hogy idővel a szívizomzat meggyengül a folyamatos „munka” miatt. Ahogyan a test, úgy a szervek is elöregednek és létrejöhet szívbetegség; viszont sokat tehetünk a mindennapokban a szív egészségének hosszú távon való megőrzéséért és a szívbetegségek megelőzéséért. Az egyik fontos lépés, amit tehetünk, hogy figyeljünk oda magunkra. Ha valamilyen szívbetegség jelei mutatkoznak, ne késlekedjünk, forduljunk azonnal orvoshoz! Annak ellenére, hogy igencsak gyakoriak a különféle szívproblémák, sokan nem fordulnak kisebb, komolytalannak tűnő panaszokkal orvoshoz. A szívbetegség jelei mutatkozhatnak banális tünetekkel vagy olyanokkal, ami más betegség gyanúját kelti fel, ám ezeket is komolyan kell venni! A szívbetegség időben történő felfedezése életmentő is lehet.

Mik lehetnek a szívbetegség jelei?

A szívbetegség jelei változatos képet mutathatnak. Érinthetik csupán a szívet, ilyen például a szívdobogás érzés, de érinthetnek távoli szerveket is, például tüneteket okozhatnak a végtagokon. Sok esetben a szívbetegség jelei tehát megtévesztőek, más szervek betegségeit is imitálhatják. Mindez nem meglepő, hiszen a szív és a keringés látja el az egész testet, az összes szervet vérrel és friss tápanyagokkal, így a szív betegségei hamar más szervekben is tüneteket okoznak. A szívbetegség jelei, például a mellkasi fájdalom sok más - és köztük igen komoly - kórképek tünete is lehet, így minden esetben részletes kivizsgálásra van szükség. A tudatos, egészséges élethez tehát ismernünk kell a szívbetegség jeleit, éppen ezért a következőekben részletesen is bemutatjuk a szívbetegség jelei közül a leggyakoribbakat.

Kapcsolódó cikkünk

Gyakran fiatal korban jelentkeznek a szívritmuszavarok

Gyakran fiatal korban jelentkeznek a szívritmuszavarok

Életünk során mindannyiunknál előfordulhatnak ritmuszavarok, és meglepő módon ezek fiatalkorban is meglehetősen gyakoriak. A ritmuszavarok leggyakrabban normál ütem feletti (extra) ütések. Az önmagukban álló, ritkán jelentkező extra ütéseket néha meg sem érezzük.  A változatos panaszokról és ritkábban előforduló szívritmuszavarok észlelésére szolgáló, akár 7 napos Holter EKG monitorozásról beszélt dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

A szívbetegség jelei I. - Fáradtság, gyengeség

A fáradtság egy olyan tünet, mely általános tünetnek mondható. Sok más betegségre és állapotra is utalhat. Azonban a szívbetegség jelei közé is tartozik a mozgás következtében kialakuló fáradtság és gyengeség. Természetesen nem az aktív, intenzív mozgás értendő ezalatt hanem például, ha egy emeletet lépcsőn tesz meg az ember, vagy pár perces séta után tapasztalja a fáradtságot. Ez együtt járhat szaporább levegővétellel is. Amennyiben gyakran jelentkezik fáradtság, már rövidebb ideig tartó mozgás következtében is, az a szívbetegség egyik első tünete lehet.Szívbetegség jelei - KardioKözpont

A szívbetegség jelei II. - Karzsibbadás

A szívbetegség gyakori jelei közé tartozik a karzsibbadás, különösen a bal kar zsibbadása adhat okot szívprobléma gyanújára. A tünet sokakat megijeszthet, azonban fontos jellemző, hogy a zsibbadás általában kisugárzik a test egyéb pontjaira is, főként az állkapocsba, esetleg a lapockák környékére. Szívinfarktus esetén ez egy rendkívül jellemző, könnyen beazonosítható tünet. Amennyiben valaki gyakran tapasztal karzsibbadást – önállóan -, érdemes kardiológus szakorvost felkeresni, hiszen szívbetegség is állhat a háttérben.

A szívbetegség jelei III. – Súlygyarapodás és ödéma

A szívbetegség jelei közé tartozik a súlynövekedés is. Szerencsére kellőképpen közismert tény, hogy ezekben a kórképekben a szervezet folyadékot tart vissza – ödéma alakul ki -, és gyakorlatilag ez okozza a testsúly növekedését. Ennek az az oka, hogy a szív - például szívelégtelenség esetén - kisebb hatékonysággal pumpálja a vért, aminek következtében a keringés is lassul, úgynevezett pangás alakul ki. Továbbá a vesék is „csökkentett módban” működnek: visszatartják a vizet. Ödéma kialakulása során a végtagok – elsősorban a lábak – nehéznek érződnek és a duzzadt végtag bőrét ujjbeggyel benyomva megtartja a lenyomatot.

A szívbetegség jelei IV. – Mellkasi fájdalom

A szívbetegség jelei között szerepelhet a nyomás, szorítás, égő érzés vagy feszülés a mellkasban. A mellkasi fájdalom általában a szívroham (szívinfarktus) legjellemzőbb tünete, de más szívproblémákhoz is kapcsolódhat, így minden esetben ki kell vizsgáltatni szakorvossal!

A szívbetegség jelei V. – Bőrelszíneződés

A szívbetegség jelei a bőrelszíneződésével is kiegészülhetnek. Pontosabban ilyen esetekben a keringésben fennálló zavarról van szó, ami oka és okozata is lehet egyes szívbetegségeknek. A bőrön jelentkező lilás, esetleg kékes elszíneződést - ami főként a kéz- és lábujjakon látható - a vér oxigénszintjének csökkenése okozza. Ha a szív valamiért nem keringeti kellőképpen a vért, a szervek oxigénhiányosak lesznek, mely először a távoli területeken az ujjakon mutatkozik.

A szívbetegség jelei VI. – Légzési nehézség, állandó köhögés

Nehézlégzés, légszomj vagy gyors, kapkodó légzés is szerepelhet a szívbetegség jelei között. Ez eleinte fizikai aktivitás során jelentkezhet, majd már nyugalomban is. Az állandó, jellemzően hurutos köhögés is a szívbetegségek egyik jele lehet. Ha a köhögés rendszeres, nem múlik el, illetve nem köthető semmiféle vírusos, influenzás megbetegedéshez, úgy érdemes felkeresni a megfelelő szakorvost ezzel. A köhögést értelemszerűen a tüdőhöz és az azzal kapcsolatos problémákhoz társítjuk elsősorban, azonban például a szívelégtelenség okozta pangás is lehet az oka. A szívelégtelenség következtében felgyülemlő folyadék ugyanis nem csak a végtagokban gyűlhet fel, hanem a tüdőben is. A fölösleges, felgyülemlett folyadéktól pedig ilyenkor a szervezet köhögés útján igyekszik megszabadulni. Amennyiben a köhögéshez véres köpet is társul, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

A szívbetegség jelei VII. – Szédülés és eszméletvesztés

A szívproblémák okozhatnak szédülést vagy ájulást, különösen akkor, ha a vérnyomás hirtelen leesik. Minden olyan esetben érdemes részt venni kardiológiai kivizsgáláson, ha az ájulás váratlanul jelentkezik – korábban nem volt jellemző -, illetve gyakran megtörténik. A szédülés az agyi keringési zavar tünete is lehet, melynek hátterében szintén állhatnak szívproblémák.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A szívbetegség jelei VIII. – Szabálytalan szívdobogás

A szabályos szívritmust, szívdobogást a többség szerencsére jól ismeri. Az is köztudott, hogy a normál pulzus nagyjából 60-80/perc, ami azonban nagyban függ az életmódtól, aktivitástól. A szívbetegség jelei között szerepel a szabálytalan szívdobogás, a szív normál ritmusának megváltozása és a pulzus emelkedése. Szívbetegség esetén ugyanis a normál szívműködés hiányát a szervezetnek valahogyan kompenzálnia kell, amit a gyorsabb szívveréssel ér el.

Mi a teendő, ha felismerésre kerültek a szívbetegség jelei?

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy fennállnak nála a szívbetegség jelei, a lehető leghamarabb kardiológiai kivizsgáláson kell részt vennie. A szívbetegségek gyorsan romolhatnak, így a tünetek felismerése után a lehető leghamarabb el kell kezdeni kezelni őket. Szívbetegségek és érrendszeri megbetegedések gyanúja miatt tehát kardiológiai kivizsgálás javasolt. A vizsgálat kiterjed a teljes szívműködés feltérképezésére. A szakorvosi és egyéb eszközös vizsgálattal nem csak a már meglévő betegségekre derülhet fény, hanem a betegséget megelőző állapotokat is felfedezhetővé teszi, aminek köszönhetően akár hamarabb, a szívbetegség jelei előtt is elindulhat a megfelelő kezelés és terápia.

EKG vizsgálat

A szívproblémák feltárására az egyik leggyakrabban használt eszköz az EKG, vagyis az elektrokardiográfia. Ennek segítségével az orvos a szív elektromos jelzéseit képes megismerni a szívizom összehúzódásakor. A kardiológiai kivizsgálás során majdnem minden esetben nyugalmi EKG vizsgálatot végeznek, ami egy aktuális állapotot mutat. Ez főként akut állapotok esetén hasznos – például szívinfarktus esetén – ez azonban nem kizárólagos, más betegségek és állapotok esetén is hasznos információk tudhatók meg az eredményéből.

Holter EKG vizsgálat

A Holter EKG vizsgálat egy hordozható EKG készülék, meg 24, 48 vagy akár 72 órán keresztül „monitorozza” a szív működését. A működési elv ugyanaz, a különbség az időtartam, illetve a készülék mérete. A Kardio Központban elérhető Holter EKG vizsgálat, mely 7 napon keresztül használható. Ennek előnye, hogy nagyobb valószínűséggel mutat releváns eredményeket például rejtett szívbetegségek esetén – aminek tüneteit nem mindig könnyű észlelni -, a hosszas mérési időnek köszönhetően.

Terheléses EKG vizsgálat

A terheléses EKG vizsgálattal intenzívebb körülmények között van lehetőség ellenőrizni a szív állapotát. A vizsgálat futópadon történik, tehát aktív mozgás közben zajlik a folyamat. Ezzel ellenőrizhető a szív terhelhetősége, a terhelésre adott működésbeli reakció/eltérései. Továbbá pontosabb képet ad a koszorúerek állapotáról, a szívritmusról és a szív vérellátásáról. Azok számára, akik aktívan sportolnak és/vagy szívbetegségek terén családi halmozódás figyelhető meg érdemes lehet részt venni terheléses EKG vizsgálaton.

Szívultrahang vizsgálat

A szívultrahang vizsgálattal elsősorban a szívbillentyűk állapota mérhető fel, továbbá a szívizomfal vastagsága, minősége, állapota is feltérképezhető. A vizsgálat segítségével fény derülhet arra, hogy a szívbillentyűk megfelelően záródnak-e, megfelelően áramlik-e a vér. Emellett a szívkamrák mérete is pontosan meghatározható. 

Téma szakértője

Specialitások:
  • Lábdagadás kardiológiai okainak kivizsgálása
  • Merevedési zavar kardiológiai okainak felderítése (szexuálkardiológia)
  • Krónikus szívbetegségek
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Telefonszám: +36 70 940 0099

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet - Buda Square Irodaház

Módosítás: 2024.04.13 09:23