Ödéma - kardiológiai vagy más oka van?

Ödéma - kardiológiai vagy más oka van?

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2018.05.30 07:55 Módosítva: 2018.06.20 09:01

Az ödéma egy szemmel is látható duzzanat, amelyet könnyű beazonosítani az érintettnek is. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet, hiszen akár komoly betegség is meghúzódhat a tünet mögött.

A fizikális és az eszközös kivizsgálás is fontos

- A gyakorló orvos számára az ödéma  megjelenése mindig fontos klinikai tünet, ami kivizsgálást igényel. Kardiológiai szembontól mielőbb eldöntendő, hogy a jelenség hátterében  szív-érrendszeri betegség, vagy más betegség áll-e – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. - A szívelégtelenség (kardiális dekompenzáció) vezető tünete az alsó végtagon megjelenő ödéma, más néven anasarca. Ez csak a járóképes betegeknél jelentkezik, ugyanis a tartósan ágyban fekvő betegeknél a gravitáció miatt az ödéma természetesen a  mélyen fekvő területeken, de nem a bokánál jelentkezik. Az ödémát minden esetben megelőzi a tüdőben jelentkező, és a fizikális vizsgálat során a fonendoszkóppal hallható pangásos zörej, az úgynevezett „szörtyzörej”. Amennyiben ez egy bizonyos mennyiséget elér, akkor már nehézlégzés is jelentkezik. Az is igen fontos ismérv, hogy a jelenség egy- vagy kétoldali-e. Ha egyoldali, akkor a szívbetegség kizárható.
Vaskó doktortól tudható, hogy a vizsgálat egyik legfontosabb eszköze a szív ultrahang, amivel  a szív pumpa funkcióját (szisztolés és diasztolés funkciót, a szív "teljesítményét" az ún. ejekciós frakciót és a szívburokban megjelenő folyadékot egyaránt) mérni lehet.

Mi állhat még a háttérben?

ödéma szívbetegség kardiológusHa a jelenség  hátterében nem kardiológiai betegség áll, akkor fontossági sorrendben a következő okok fordulhatnak elő:  vesebetegség, endokrinológiai betegség és vénás keringési elégtelenség áll.
A vesebetegségről érdemes tudni, hogy összefüggésben lehet a magas vérnyomással. A magas vérnyomás ugyanis vesekárosodást is okozhat, márpedig mivel a vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, így ez a funkció is komolyan sérülhet. Ami pedig igazán veszélyes ebben az ördögi körben az az, hogy a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, ami pedig növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját. Az összefüggések ismeretéhez tudni kell azt is, hogy a hipertóniához sok esetben társuló balkamra elégtelenség esetén a nagy vénákban megnő a nyomás és tipikus, pangásos tünetek alakulnak ki, mint a kéz-, lábdagadás, boka ödéma.
- Ugyanakkor a kivizsgálás során nem szabad elsiklani az „egyszerűbb” magyarázatok feltérképezése felett sem. Az ödéma kialakulásának ugyanis van még egy fontos és gyakori oka: a gyógyszer mellékhatás. Leggyakrabban  bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél (kálcium-antagonistáknál) és szteroidoknál látjuk ezt a tünetet – ismerteti Vaskó doktor. – A jelenséget azonban semmiképp sem szabad elhanyagolni, hiszen ha a feszülő érzés mellé bőrpír, erős fájdalom vagy gyulladásos jelenségek társulnak, akkor  vagy egy lokális betegségről és elváltozásról van szó  (például orbánc), vagy egy  régóta fennálló alsó végtagi ödéma " felülfertőződik" az elvékonyodott bőr miatt és úgynevezett indurált anasarca alakul ki. A kivizsgálás minden esetben is a legfontosabb első lépés az adekvát kezelés felé.

 

Forrás: Budai Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr,
Mitralis prolapsusom van amit 7 évesen vettek észre. Azóta évente járok kontrollra,alapvetően jól vagyok.43 éves vagyok, 15 éve írtak fel Huma Pronolt,mert magas a pulzusszámom (100-110). Napi 1x felet veszek be reggel, ha véletlenül elfelejtem, megérzem eléggé,mert a torkomban ver a szívem szinte.Voltam egy kardiológusnál aki rácsodálkozott,hogy ezt a gyógyszert szedem még mindig mert véleménye szerint ezt elsősorban májbetegségre, alkoholistáknak írják fel, ennél már vannak sokkal jobb gyógyszerek.Önnek mi a véleménye?Köszönöm válaszát.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt Mogyorósi Mónika!

A homa Pronol valóban jó gyógyszer a szív frekvenciájának csökkentésére.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindent meg lehetett beszélni

Gyors időpont, nagyon kedves volt doktor úr és a személyzet is. Külön értékeltem, hogy doktor úrral mindent nagyon jól meg lehetett beszélni. Nagyon elégedett vagyok az egész rendszerükkel, alaposságukkal és kedvességükkel!

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA