A diasztolés vérnyomás emelkedése azt jelenti, hogy a vérnyomásmérő készülék második értéke, amely a szív relaxációja közben mérhető, magasabb, mint a normál tartományban. A magas diasztolés érték általában az idősebb korosztályban fordul elő, és számos okból adódhat, például az érelmeszesedés vagy bizonyos betegségek miatt, melyekről cikkünkben olvashat. a magas diasztolés érték időben megkezdett kezelése kulcsfontosságú a hosszútávú szövődmények elkerülése érdekében.

Milyen vérnyomásértékek vannak és mit jelentenek?

Mit jelent a magas vérnyomás?

Lehet csak a diasztolés érték magas, a szisztolés pedig normál? Igen

Mi okoz magas diasztolés értéket?

Milyen tünetei vannak a magas diasztolés értéknek?

Magas diasztolés érték diagnózisa

Magas diasztolés érték kialakulásának megelőzése

Magas diasztolés érték kezelése

Központunk kapcsolódó szolgáltatásai

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Milyen vérnyomásértékek vannak és mit jelentenek?

A szisztolés és diasztolés vérnyomásértékek a vérnyomás két különböző értéke, amelyek az artériákban a vér áthaladása során mért nyomást jelzik.

 • Szisztolés vérnyomás: A szisztolés vérnyomás értéke az artériákban a szív összehúzódása (szisztolé) során mért maximális nyomást jelzi. Normális esetben a szisztolés vérnyomás értéke 120 Hgmm alatt van.
 • Diasztolés vérnyomás: A diasztolés vérnyomás értéke az artériákban a szív elernyedése (diasztolé) során mért minimális nyomást jelzi. Normális esetben a diasztolés vérnyomás értéke 80 Hgmm alatt van.

A vérnyomás mért értéke két számot jelent: a szisztolés vérnyomást (felső érték) és a diasztolés vérnyomást (alsó érték). A vérnyomás mérésekor a szisztolés vérnyomás értéket említik meg először, majd a diasztolés vérnyomás értéket. Például egy normális vérnyomás érték 120/80 Hgmm, ami azt jelenti, hogy a szisztolés vérnyomás 120 Hgmm, a diasztolés vérnyomás pedig 80 Hgmm.

Mit jelent a magas vérnyomás?

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az artériákban a vér áthaladása során mért nyomás tartósan magasabb, mint a normális értékek. A magas vérnyomás általában hosszabb idő alatt alakul ki és általában nincsenek kifejezett tünetei. Azonban a magas vérnyomás fennállása jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a szívroham, a stroke, a vesebetegségek, a látásromlás és más kísérő betegségek kialakulását.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association-AHA) az alábbiak szerint kategorizálja a vérnyomás szinteket:

Lehet csak a diasztolés érték magas, a szisztolés pedig normál? Igen

Igen, lehetséges, csupán a magas diasztolés érték mérése, és a szisztolés vérnyomás értéke normális. Ez a helyzet -vagyis az izolált magas diasztolés érték- ritkán fordul elő, de az idősebb korosztályban gyakoribb. Ezt az állapotot izolált diasztolés hipertóniának nevezik, és akkor áll fenn, amikor a diasztolés vérnyomás érték meghaladja az normál határértéket, vagyis 90 Hgmm-t, míg a szisztolés vérnyomás érték a normál tartományban marad, azaz 90 és 119 Hgmm között van.

Mi okoz magas diasztolés értéket?

Magas diasztolés érték (diastolés hipertónia) oka általában az, hogy az artériák ellenállása megnő, és a szívnek nehezebbé válik a vér keringetése. Ennek eredményeként a vérnyomás növekszik, és a diasztolés érték is emelkedik.

A magas diasztolés érték lehet a magas szisztolés vérnyomás velejárója, vagyis ahol a szisztolés érték is magas, de néha csak az diasztolés érték magasabb a normálnál.

A magas diasztolés érték mögött álló okok közé tartozhatnak:

 • Érelmeszesedés: Az artériákban felhalmozódott koleszterin lerakódások és más anyagok lassítják az áramlást, ami magasabb vérnyomást okozhat, így eredményezve a magas diasztolés érték kialakulását.
 • Vesebetegségek: A veséknek fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, és ha nem működnek megfelelően, az is vezethet magas diasztolés érték kialakulásához.
 • Endokrin rendellenességek: A mellékvesék túlműködése vagy a pajzsmirigy alulműködése is okozhat magas diasztolés érték et.
 • Életmód tényezők: Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány és a stressz mind hozzájárulhatnak a magas diasztolés érték kialakulásához.
 • Bizonyos gyógyszerek: Néhány gyógyszer, mint például a kortikoszteroidok, az egyes fogamzásgátlók, érzéstelenítő szerek és antidepresszánsok, hozzájárulhatnak a magas diasztolés érték kialakulásához.

A magas diasztolés érték okainak sokszínűsége miatt fontos, hogy az orvos megfelelő diagnózist állítson fel, és az alapján kezelje a diasztolés hipertóniát.

Kapcsolódó cikkünk

Ezért veszélyes a magas vérnyomás menopauza idején

Ezért veszélyes a magas vérnyomás menopauza idején

Az orvos és a beteg is akkor jár a legjobban, ha a magas vérnyomásra úgy tekintünk, mint egy szindrómára, ami az egész szervezetre kihat. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint külön figyelmet érdemes fordítani erre a kérdésre a menopauzában, amikor egyébként is megemelkedhet a vérnyomás, és más tényezők is fokozhatják a nőket érintő rizikót.

Milyen tünetei vannak a magas diasztolés értéknek?

Az izolált magas diasztolés érték általában tünetmentes, ami azt jelenti, hogy a betegség jellemzően nem okoz konkrét tüneteket. Az érintetteknél gyakran csak a vérnyomásmérés során derül ki, hogy hipertóniában szenvednek.

Azonban az izolált magas diasztolés érték hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel járhat, mivel a magas diasztolés érték a szív és az érrendszer károsodásához vezethetnek. Ez növelheti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. Ha a magas diasztolés érték nincs kezelve, hosszú távon számos szövődmény jelentkezhet, mint például a szívelégtelenség, a vesebetegség vagy az érelmeszesedés.

Egyes esetekben azonban az izolált magas diasztolés érték tünetekkel is járhat. Ilyen tünetek lehetnek például:

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem specifikusak a magas diasztolés érték meglétére, és más betegségekhez is társulhatnak, így ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes szakemberrel konzultálni, hogy kizárják más betegségek lehetőségét és megfelelő kezelést kapjunk.

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Magas diasztolés érték diagnózisa?

A magas diasztolés érték diagnózisa általában vérnyomásmérő eszköz segítségével történik. Az orvos a vérnyomásmérést a rendelőjében is elvégezheti, de otthon is lehet végezni az önellenőrzés céljából. A vérnyomásmérővel végzett mérések során az orvos figyeli a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékeit, valamint a pulzust is.

Ha magas diasztolés érték gyanúja merül fel, az orvos kérhet további vizsgálatokat is, mint például vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatot, elektrokardiogramot (EKG) és ultrahangvizsgálatot. Ezek a vizsgálatok lehetővé teszik az orvos számára, hogy az okokat feltárja, és meghatározza, hogy szükség van-e kezelésre.

Fontos megemlíteni, hogy a vérnyomás értékek természetes ingadozásoknak vannak kitéve, ezért az orvos általában több mérést végeztet a pontosabb diagnózis érdekében. Emellett az is fontos, hogy a vérnyomásmérés során az orvos megfelelő technikát alkalmazzon, és a mérést megfelelő időpontban végezze el.Magas diasztolés érték - Kardioközpont

Magas diasztolés érték kialakulásának megelőzése

A magas diasztolés érték megelőzésének kulcsa az egészséges életmód fenntartása. Az alábbiakban található néhány ajánlás, amelyek segíthetnek csökkenteni a diasztolés vérnyomás értékeket, és ezzel megelőzni a magas vérnyomás kialakulását:

 • Egészséges étrend: Fogyasszunk kevés sót, cukrot és telített zsírokat, és helyette válasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjeforrásokat és egészséges zsírokat.
 • Mozgás: Az aktív életmód segíti a vérkeringést, csökkenti a stresszt, és javítja az általános egészséget. Próbáljunk meg legalább heti 150 percet mozogni.
 • Súlykontroll: Ha az illető túlsúlllyal küzd, akkor a testsúly csökkentése segíthet csökkenteni a vérnyomást.
 • Stresszkezelés: A stressz növelheti a vérnyomást, így fontos a stresszkezelő technikák, mint például a meditáció vagy a jóga, alkalmazása.
 • Alkoholfogyasztás korlátozása: A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a vérnyomást.
 • Dohányzás abbahagyása: A dohányzás szintén növelheti a vérnyomást, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is növeli.

Ha bármilyen egészségügyi problémát tapasztal, keresse fel orvosát, és az orvos által javasolt kezelést kell követni. A rendszeres orvosi vizsgálatok és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése is segít a magas diasztolés érték korai felismerésében, és ezzel a megelőzésben.

Magas diasztolés érték kezelése

A magas diasztolés érték kezelése célzottan a vérnyomás csökkentésére irányul, és az izolált diasztolés hipertónia kezelése hasonló az általános magas vérnyomás kezeléséhez.

Az orvos általában az életmódváltást és gyógyszereket együttesen alkalmazza a vérnyomás csökkentése érdekében.

Az életmódváltás magában foglalja:

 • Az egészséges étrend betartását, amely alacsony nátrium tartalmú és sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.
 • A dohányzás elhagyását és az alkoholfogyasztás korlátozását.
 • A testtömeg csökkentését és az aktív életmód fenntartását.

Ha ezek a változtatások nem elegendőek, az orvos a magas vérnyomásra gyógyszereket is felírhat, mint például:

 • Diuretikumok: Csökkentik a test folyadéktartalmát és csökkentik a magas diasztolés érték et.
 • Béta-blokkolók: Csökkentik a szívverés gyorsaságát és a magas diasztolés érték et.
 • ACE-gátlók: Segítenek kibővíteni az ereket, ami segíti a vér áramlását és csökkenti a magas diasztolés érték mértékét.

A pontos gyógyszeres kezelési terv az orvos által kerül megállapításra, és minden esetben egyedi lesz. A magas diasztolés érték kezelésének hatékonyságát rendszeres vérnyomásmérésekkel lehet ellenőrizni, és az orvos által ajánlott változtatásokat kell követni.

Fontos megjegyezni, hogy a magas diasztolés érték kezelése hosszú távú, és rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a vérnyomásával kapcsolatban, forduljon orvosához.

Összességében elmondható, hogy a magas diasztolés érték a diasztolés vérnyomás emelkedése miatt alakul ki. Ez az izolált diasztolés hipertónia (izolált magas diasztolés érték) a magas vérnyomás egyik formája, amelynek emelkedett értéke csak a diasztolés értékben mutatkozik meg, a szisztolés érték normális tartományban van. Fontos tudni, hogy a magas diasztolés érték kezelése hosszú távú, és rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a vérnyomásával kapcsolatban, forduljon Orvosainkhoz a KardioKözpontban. 

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Létrehozás ideje: 2023.04.16
Utolsó módosítás: 2024.01.14