A diasztolés vérnyomás emelkedése azt jelenti, hogy a vérnyomásmérő készülék második értéke, amely a szív relaxációja közben mérhető, magasabb, mint a normál tartományban. A magas diasztolés érték általában az idősebb korosztályban fordul elő, és számos okból adódhat, például az érelmeszesedés vagy bizonyos betegségek miatt, melyekről cikkünkben olvashat. a magas diasztolés érték időben megkezdett kezelése kulcsfontosságú a hosszútávú szövődmények elkerülése érdekében.

Milyen vérnyomásértékek vannak és mit jelentenek?

Mit jelent a magas vérnyomás?

Lehet csak a diasztolés érték magas, a szisztolés pedig normál? Igen

A magas diasztolés érték okai

A magas diasztolés érték tünetei

A magas diasztolés érték diagnózisa

A magas diasztolés érték kialakulásának megelőzése

A magas diasztolés érték kezelése

Központunk kapcsolódó szolgáltatásai magas diasztolés érték esetén

Online Bejelentkezés

Dr. Petróczy Natália

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Milyen vérnyomásértékek vannak és mit jelentenek?

A szisztolés és diasztolés vérnyomásértékek a mért vérnyomás két különböző értéke, amelyek az artériákban a vér áthaladása során létrejött nyomást jelzik.

 • Szisztolés vérnyomás: A szisztolés vérnyomás értéke az artériákban a szív összehúzódása (szisztolé) során mért maximális nyomást jelzi. Normális esetben a szisztolés vérnyomás értéke 120 Hgmm alatt van.
 • Diasztolés vérnyomás: A diasztolés vérnyomás értéke az artériákban a szív elernyedése (diasztolé) során mért minimális nyomást jelzi. Normális esetben a diasztolés vérnyomás értéke 80 Hgmm alatt van.

A vérnyomás mért értéke két számot jelent: a szisztolés vérnyomást (felső érték) és a diasztolés vérnyomást (alsó érték). A vérnyomás mérésekor a szisztolés vérnyomás értéket említik meg először, majd a diasztolés vérnyomás értéket. Például egy normális vérnyomás érték 120/80 Hgmm, ami azt jelenti, hogy a szisztolés vérnyomás 120 Hgmm, a diasztolés vérnyomás pedig 80 Hgmm.

Mit jelent a magas vérnyomás?

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az artériákban a vér áthaladása során mért nyomás tartósan magasabb, mint a normális értékek. A magas vérnyomás általában hosszabb idő alatt alakul ki és sokáig nem is jár kifejezett tünetekkel. Azonban a magas vérnyomás fennállása jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a szívroham, a stroke, a vesebetegségek, a látásromlás és más kísérő betegségek kialakulását.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association-AHA) az alábbiak szerint kategorizálja a vérnyomás szinteket:

Lehet csak a diasztolés érték magas, a szisztolés pedig normál? Igen

Igen, lehetséges, csupán a magas diasztolés érték mérése, és a szisztolés vérnyomás értéke normális. Ez a helyzet -vagyis az izolált magas diasztolés érték- ritkán fordul elő, de az idősebb korosztályban gyakoribb. Ezt az állapotot izolált diasztolés hipertóniának nevezik, és akkor áll fenn, amikor a diasztolés vérnyomás érték meghaladja az normál határértéket, vagyis 90 Hgmm-t, míg a szisztolés vérnyomás érték a normál tartományban marad, azaz 90 és 119 Hgmm között van.

A magas diasztolés érték okai

Magas diasztolés érték (diastolés hipertónia) oka általában az, hogy az artériák ellenállása megnő, és a szívnek nehezebbé válik a vér keringetése. Ennek eredményeként a vérnyomás növekszik, és a diasztolés érték is emelkedik.

A magas diasztolés érték lehet a magas szisztolés vérnyomás velejárója, vagyis ahol a szisztolés érték is magas, de néha csak az diasztolés érték magasabb a normálnál.

A magas diasztolés érték mögött álló okok közé tartozhatnak:

 • Érelmeszesedés: Az artériákban felhalmozódott koleszterin lerakódások és más anyagok lassítják az áramlást, ami magasabb vérnyomást okozhat, így eredményezve a magas diasztolés érték kialakulását.
 • Vesebetegségek: A veséknek fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, és ha nem működnek megfelelően, az is vezethet magas diasztolés érték kialakulásához.
 • Endokrin rendellenességek: A mellékvesék túlműködése vagy a pajzsmirigy alulműködése is okozhat magas diasztolés érték et.
 • Életmód tényezők: Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány és a stressz mind hozzájárulhatnak a magas diasztolés érték kialakulásához.
 • Bizonyos gyógyszerek: Néhány gyógyszer, mint például a kortikoszteroidok, az egyes fogamzásgátlók, érzéstelenítő szerek és antidepresszánsok, hozzájárulhatnak a magas diasztolés érték kialakulásához.

A magas diasztolés érték okainak sokszínűsége miatt fontos, hogy az orvos megfelelő diagnózist állítson fel, és az alapján kezelje a diasztolés hipertóniát.

Kapcsolódó cikkünk

13 kis lépés az életmódban - a diasztolés vérnyomás csökkentéséért

13 kis lépés az életmódban - a diasztolés vérnyomás csökkentéséért

A vérnyomás szempontjából kórosnak tekinthető, ha mindkét érték magas, de természetesen az sem egészséges, ha csak az egyik érték emelkedettebb a normálisnál. Dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont magavérnyomás specialistája arról beszélt, hogyan segíthet az életmód orvoslás a második, diasztolés vérnyomásérték csökkentésében.

A magas diasztolés érték tünetei

Az izolált magas diasztolés érték általában tünetmentes, ami azt jelenti, hogy a betegség jellemzően nem okoz konkrét tüneteket. Az érintetteknél gyakran csak a vérnyomásmérés során derül ki, hogy hipertóniában szenvednek.

Azonban az izolált magas diasztolés érték hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel járhat, mivel a magas diasztolés érték a szív és az érrendszer károsodásához vezethetnek. Ez növelheti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. Ha a magas diasztolés érték nincs kezelve, hosszú távon számos szövődmény jelentkezhet, mint például a szívelégtelenség, a vesebetegség vagy az érelmeszesedés.

Egyes esetekben azonban az izolált magas diasztolés érték tünetekkel is járhat. Ilyen tünetek lehetnek például:

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem specifikusak a magas diasztolés érték meglétére, és más betegségekhez is társulhatnak, így ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes szakemberrel konzultálni, hogy kizárják más betegségek lehetőségét és megfelelő kezelést kapjunk.

Online Bejelentkezés

Dr. Petróczy Natália

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

A magas diasztolés érték diagnózisa

A magas diasztolés érték diagnózisa általában vérnyomásmérő eszköz segítségével történik. Az orvos a vérnyomásmérést a rendelőjében is elvégezheti, de otthon is lehet végezni az önellenőrzés céljából. A vérnyomásmérővel végzett mérések során az orvos figyeli a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékeit, valamint a pulzust is.

Ha magas diasztolés érték gyanúja merül fel, az orvos kérhet további vizsgálatokat is, mint például vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatot, elektrokardiogramot (EKG) és ultrahangvizsgálatot. Ezek a vizsgálatok lehetővé teszik az orvos számára, hogy az okokat feltárja, és meghatározza, hogy szükség van-e kezelésre.

Fontos megemlíteni, hogy a vérnyomás értékek természetes ingadozásoknak vannak kitéve, ezért az orvos általában több mérést végeztet a pontosabb diagnózis érdekében. Emellett az is fontos, hogy a vérnyomásmérés során az orvos megfelelő technikát alkalmazzon, és a mérést megfelelő időpontban végezze el.Magas diasztolés érték - Kardioközpont

A magas diasztolés érték kialakulásának megelőzése

A magas diasztolés érték megelőzésének kulcsa az egészséges életmód fenntartása. Az alábbiakban található néhány ajánlás, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomás értékeket, és ezzel megelőzni a magas diasztolés érték kialakulását:

 • Egészséges étrend: Fogyasszunk kevés sót, cukrot és telített zsírokat, és helyette válasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjeforrásokat és egészséges zsírokat.
 • Mozgás: Az aktív életmód segíti a vérkeringést, csökkenti a stresszt, és javítja az általános egészséget. Próbáljunk meg legalább heti 150 percet mozogni.
 • Súlykontroll: Ha az illető túlsúlllyal küzd, akkor a testsúly csökkentése segíthet csökkenteni a vérnyomást.
 • Stresszkezelés: A stressz növelheti a vérnyomást, így fontos a stresszkezelő technikák, mint például a meditáció vagy a jóga, alkalmazása.
 • Alkoholfogyasztás korlátozása: A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a vérnyomást.
 • Dohányzás abbahagyása: A dohányzás szintén növelheti a vérnyomást, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is növeli.

Ha bármilyen egészségügyi problémát tapasztal, keresse fel orvosát, és az orvos által javasolt kezelést kell követni. A rendszeres orvosi vizsgálatok és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése is segít a magas diasztolés érték korai felismerésében, és ezzel a megelőzésben.

A magas diasztolés érték kezelése

A magas diasztolés érték kezelése célzottan a vérnyomás csökkentésére irányul, és az izolált diasztolés hipertónia kezelése hasonló az általános magas vérnyomás kezeléséhez.

Az orvos általában az életmódváltást és gyógyszereket együttesen alkalmazza a vérnyomás csökkentése érdekében.

Az életmódváltás magában foglalja:

 • Az egészséges étrend betartását, amely alacsony nátrium tartalmú és sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.
 • A dohányzás elhagyását és az alkoholfogyasztás korlátozását.
 • A testtömeg csökkentését és az aktív életmód fenntartását.

Ha ezek a változtatások nem elegendőek, az orvos a magas vérnyomásra gyógyszereket is felírhat, mint például:

 • Diuretikumok: Csökkentik a test folyadéktartalmát és csökkentik a magas diasztolés érték et.
 • Béta-blokkolók: Csökkentik a szívverés gyorsaságát és a magas diasztolés érték et.
 • ACE-gátlók: Segítenek kibővíteni az ereket, ami segíti a vér áramlását és csökkenti a magas diasztolés érték mértékét.

A pontos gyógyszeres kezelési terv az orvos által kerül megállapításra, és minden esetben egyedi lesz. A magas diasztolés érték kezelésének hatékonyságát rendszeres vérnyomásmérésekkel lehet ellenőrizni, és az orvos által ajánlott változtatásokat kell követni.

Fontos megjegyezni, hogy a magas diasztolés érték kezelése hosszú távú, és rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a vérnyomásával kapcsolatban, forduljon orvosához.

Összességében elmondható, hogy a magas diasztolés érték a diasztolés vérnyomás emelkedése miatt alakul ki. Ez az izolált diasztolés hipertónia (izolált magas diasztolés érték) a magas vérnyomás egyik formája, amelynek emelkedett értéke csak a diasztolés értékben mutatkozik meg, a szisztolés érték normális tartományban van. Fontos tudni, hogy a magas diasztolés érték kezelése hosszú távú, és rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a vérnyomásával kapcsolatban, forduljon Orvosainkhoz a KardioKözpontban. 

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.07.11 12:33