A mitrális szűkület egy olyan szívbillentyű-rendellenesség, amely során a bal pitvar és a bal kamra közötti mitrális billentyű nehezen vagy alig nyílik ki. A mitrális szűkület gyakran hosszú ideig tünetmentes lehet, de ahogy előrehalad, különböző és egyre súlyosabb tünetek jelentkezhetnek.

Anatómiai áttekintés a szív billentyűiről

Mi a mitrális billentyű feladata?

Mi az a mitrális szűkület?

A mitrális szűkület okai

A mitrális szűkület tünetei

A mitrális szűkület terápiás lehetőségei

A mitrális szűkület szövődményei

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mitrális szűkülettel kapcsolatos szolgáltatások a Kardioközpontban:

Anatómiai áttekintés a szív billentyűiről

A szív négy fő billentyűvel rendelkezik, amelyek szabályozzák a véráramlást a szív üregei között. Ezek a következők:

 • Mitrális billentyű (bal pitvar és bal kamra közötti vitorlás billentyű): Ez a billentyű két vitorlából áll, és a bal pitvar és a bal kamra között helyezkedik el. Amikor a bal pitvar összehúzódik, a mitrális billentyű bezárul, megakadályozva a vér visszafolyását a kamrába.
 • Aorta billentyű (az aorta mezdeti szakaszán): A bal kamra az aorta felé pumpálja a vért. A szívösszehúzódás során az aorta billentyű nyílik, engedve a vért az aortába, majd bezáródik, hogy megakadályozza a visszafolyást.
 • Tricuspidalis billentyű (jobb pitvar és jobb kamra közötti): Három vitorlából áll, és a jobb pitvar és a jobb kamra között található. Az összehúzódó kamra nyomása miatt a tricuspidalis billentyű bezárul, megakadályozva a vér visszafolyását a jobb pitvarba.
 • Pulmonális billentyű (jobb kamra és tüdőartéria közötti): A jobb kamra a tüdőartériába pumpálja a vért. A szívösszehúzódás során a pulmonális billentyű kinyílik, engedve a vért a tüdőartériába, majd bezáródik, hogy megakadályozza a visszafolyást a jobb kamrába.

Ezek a billentyűk együttesen biztosítják a vér egyirányú áramlását a szív különböző részei között, ami alapvető fontosságú a szív hatékony működéséhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a mitrális billentyű feladata?

A mitrális billentyű (vagy bal pitvari-kamrai billentyű) a szív bal pitvara és bal kamrája között található. A feladata az, hogy szabályozza a véráramlást ezek között az üregek között. A mitrális billentyű két lemezből áll, és az összehúzódó bal pitvar által a bal kamrába pumpált vér útjában helyezkedik el.

A mitrális billentyű működése a következő:

 • Diastolés fázis (telődés): Amikor a szív megtelik vérrel, a bal pitvar kontrahálódik (összehúzódik), és a mitrális billentyű nyitva van. Ez lehetővé teszi a vér szabad áramlását a bal pitvarból a bal kamrába.
 • Szisztole (összehúzódás): A bal kamra kontrahálódik, hogy a vért a test többi részébe pumpálja. Amikor a bal kamra összehúzódik, a mitrális billentyű bezárul, megakadályozva a vér visszafolyását a bal pitvarba. Ez a bezáródó billentyű biztosítja, hogy a vér csak a kívánt irányba, azaz aorta felé áramoljon.

A mitrális billentyű tehát fontos szerepet játszik a vér egyirányú áramlásának biztosításában a szív bal pitvara és kamrája között, hozzájárulva a szív hatékony működéséhez.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a szívritmuszavar rizikófaktorai

Ezek a szívritmuszavar rizikófaktorai

Bizonyos változások a szívritmusban természetesnek tekinthetők, hiszen alvás közben lassabban, mozgáskor és stresszhelyzetben gyorsabban ver az egészséges szív. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek növelik a valódi szívritmuszavar esélyét. 

Mi az a mitrális szűkület?

A mitrális szűkület egy olyan szívbillentyű-rendellenesség, amelyben a mitrális billentyű nem nyílik eléggé, ami korlátozza a vér áramlását a bal pitvarból a bal kamrába. A mitrális billentyű normális működése során a bal pitvarban lévő vér szabadon áramlik a bal kamrába, majd a mitrális billentyű bezáródik, megakadályozva a visszafolyást a pitvarba.

A mitrális szűkület esetén a billentyű sérült vagy beszűkült, így nem nyílik meg teljesen. Ennek következtében a bal pitvarból a bal kamrába jutó vér mennyisége korlátozott, és a szív keményebben kell dolgozzon azért, hogy a vér áramlását fenntartsa.

A mitrális szűkület okai

A mitrális szűkület kialakulhat különböző okok miatt, és több tényező is hozzájárulhat a szűkület kialakulásához. Ilyen okok a következők:

 • Reumás láz: Ez egy autoimmun betegség, amelyet a Streptococcus baktérium okoz. A reumás láz a szív billentyűit is érintheti, beleértve a mitrális billentyűt is. A gyulladásMitrális szűkület és a hegesedés következtében a billentyűk beszűkülhetnek és merevvé válhatnak, így eredményzve a mitrális szűkület kórképét.
 • Krónikus mitrális sérülések: Hosszú távú stressz vagy sérülés a mitrális billentyűnél szintén a szűkület kialakulásához vezethet. Ez az elváltozás például a szívzörejek, fertőzések vagy egyéb betegségek miatt következhet be.
 • Korábbi szívbillentyű-műtét: Már végrehajtott szívbillentyű-műtétek vagy korábbi szívbetegségek is növelhetik a mitrális szűkület kockázatát.
 • Szívizom betegségek: Olyan állapotok, mint a szívizomgyulladás (miokarditisz) vagy a szívizomtágulat (dilatatív kardiomiopátia), befolyásolhatják a mitrális billentyű működését.
 • Életkor: Az életkor előrehaladtával a szívbillentyűk kopnak és merevebbek lesznek, ami növelheti a mitrális szűkület kockázatát.

A mitrális szűkület rendellenességének okai között veleszületett tényezők és genetikai hajlam is szerepelhet. Néhány lehetséges kapcsolódó tényező a következő:

 • Veleszületett anomáliák: Az érintett szívfejlődési folyamatában bekövetkező veleszületett hibák hozzájárulhatnak a mitrális szűkület kialakulásához. Például a mitrális billentyű anatómiájának vagy szerkezetének rendellenességei veleszületett okokból eredhetnek.
 • Genetikai tényezők: A genetikai hajlam is szerepet játszhat a mitrális szűkület kialakulásában. Ha a családban előfordulnak szívbetegségek vagy szívbillentyű-rendellenességek, akkor növelheti a mitrális  szűkület kockázatát. Bizonyos genetikai variációk vagy mutációk befolyásolhatják a szívbillentyűk kialakulását és működését.
 • Anyai terhességi tényezők: Néhány olyan tényező, amelyek befolyásolhatják a magzat szívfejlődését a terhesség alatt, növelhetik a mitrális szűkület kockázatát. Ilyen tényezők lehetnek például terhes nők drog- vagy alkoholfogyasztása, fertőzések vagy egyéb terhességi komplikációk.

A mitrális szűkület tünetei

A mitrális szűkület tünetei a betegség súlyosságától és az egyéni egészségi állapottól függően változhatnak. A kezdeti szakaszban lehet, hogy nincsenek tünetek, vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek. Ahogy a mitrális szűkület előrehalad, a következő tünetek lehetnek megfigyelhetők:

 • Nehézlégzés vagy légszomj: Mitrális szűkület esetén fokozódhat fizikai aktivitás során vagy akár nyugalomban is.
 • Fáradtság vagy gyengeség: A szív hatékony működésének hiányából fakadóan, vagyis a mitrális szűkület miatt a test nem kap elegendő oxigént, ami fáradtságot, gyengeséget okozhat.
 • Mellkasi fájdalom vagy diszkomfort: Ez lehet a mellkasban érzett nyomás vagy fájdalom érzése mitrális szűkület esetén.
 • Gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitációk): Az érintett személy érezheti, hogy a szíve szabálytalanul ver vagy túl gyorsan dobog mitrális szűkület esetén.
 • Köhögés vagy fulladás: A felgyülemlő folyadék a tüdőben (tüdőödéma) köhögést vagy fulladást okozhat.
 • Vizenyő (ödéma): A szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért, ami folyadékretenciót és duzzadást okozhat a lábakban, bokákban, lábujjakban vagy akár az egész testben.

Ezek a tünetek jellemzőek lehetnek más szívbetegségekre is, nem csupán mitrális szűkület esetén, ezért fontos szakemberrel konzultálni, ha valamilyen gyanús tünet jelentkezik.

A mitrális szűkület terápiás lehetőségei

A mitrális szűkület terápiája a betegség súlyosságától, a tünetektől és az egyedi körülményektől függ. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek alkalmazása segíthet enyhíteni a mitrális szűkület tüneteit, például a szívterhelést csökkentő gyógyszerek, vízhajtók, béta-blokkolók vagy ACE-gátlók.
 • Intervenciós eljárások: Bizonyos esetekben intervenciós beavatkozásokra lehet szükség. Ilyen eljárások közé tartozik a mitrális ballonplasztika vagy a mitrális billentyű szűkületének sebészeti korrekciója.
 • Műtét: Súlyos mitrális szűkület esetén a sebészeti beavatkozás is szóba jöhet. A műtéti lehetőségek közé tartozik a mitrális billentyű javítása vagy cseréje. A műtét során a sebész értékeli a billentyű állapotát, és a szükségességnek megfelelően dönt a műtéti beavatkozás típusáról.
 • Katéteres eljárások: Az utóbbi években fejlesztett katéteres eljárások is lehetőséget kínálnak a mitrális szűkület kezelésére. Ilyen eljárások közé tartozik a mitrális billentyű transzkatéteres kezelése (transcatheter mitral valve repair - TMVR) vagy a mitrális billentyű transzkatéteres cseréje (transcatheter mitral valve replacement - TMVR).

A megfelelő terápia kiválasztása számos tényezőtől függ, például a beteg általános egészségi állapotától, a mitrális szűkület súlyosságától és az egyéni orvosi előzményektől. A kezelést a kardiológus és a sebész közös tervezése és értékelése alapján hozzák meg. A mitrális szűkület korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú a szövődmények megelőzése és a beteg életminőségének javítása szempontjából.

A mitrális szűkület szövődményei

A mitrális szűkület számos potenciális szövődménnyel járhat, különösen akkor, ha nem kezelik megfelelően. Néhány lehetséges szövődmény a következő:

 • Szívelégtelenség: A mitrális szűkület miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia a vér pumpálásához, ami hosszú távon szívelégtelenséghez vezethet. Ez a keringési rendszer hatékonyságának csökkenését jelenti, ami különböző tünetekhez vezethet, például légszomjhoz és fáradtsághoz.
 • Tüdőödéma: A mitrális szűkület következtében a vér nem jut hatékonyan a szervezet más részeibe, és pangás alakulhat ki. Ennek eredményeként tüdőödéma, vagyis folyadék felhalmozódása a tüdőben, kialakulhat, amely súlyos légszomjat és köhögést okozhat.
 • A szívritmuszavarok növekedése: A mitrális szűkület növelheti a szívritmuszavarok (aritmiák) kockázatát, beleértve a pitvarfibrillációt is.
 • Thromboembólia kockázata: A vér pangása a bal pitvarban hajlamosabbá teheti a vérrögök (thrombusok) kialakulását mitrális szűkület esetén. Ezek a vérrögök megtapadhatnak és elzárhatják az ereket, ami stroke-hoz vagy más tromboembolikus eseményekhez vezethet.
 • Pulmonális hipertónia: A mitrális szűkület miatt a bal pitvarban és a tüdőkben növekszik a nyomás, ami hosszú távon pulmonális hipertóniához vezethet.
 • Bakteriális endokarditisz: A mitrális szűkület a szív billentyűinek károsodásával járhat, ami fokozza a bakteriális endokarditisz kockázatát, ami egy súlyos szívbillentyű-gyulladás.

Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében. A kezelés célja a tünetek enyhítése, a vérnyomás szabályozása, és szükség esetén a mitrális billentyű helyreállítása vagy cseréje. A kezelést a betegség súlyosságától, a tünetektől és az egyéni körülményektől függően határozzák meg.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.30 16:39