Egy-egy erős szívdobbanást mindenki megtapasztalhat, például egy nagyobb ijedtség kapcsán, és kifejezetten gyakori tünet lehet ez pánikbetegség esetén is. Ugyanakkor sokan attól tartanak, szívbetegség állhat az erős bedobbanások mögött. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa arról beszélt, mi okozhat ilyen panaszt és mikor érdemes kardiológiai kivizsgáláson részt venni.  

Ilyen okai lehetnek az erős szívdobogásnak

  • Szorongás és pánikbetegség

Gyakori erős szívdobogás esetén kardiológiai vizsgálatra van szükség.Mind a szorongásos állapotra, mind a pánikbetegségre jellemző lehet, hogy az erős szívdobogás vagy szabálytalan szívverés jelensége átmeneti jellegű. A pánikbetegség okozta további tünetek – mint például felgyorsult szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, a kontroll elvesztésétől való félelem – szintén időszakosan jelentkeznek, de néha olyan erősek, hogy felmerülhet a szívinfarktus gyanúja is. Éppen ezért mindenképpen fontos elindítani a kivizsgálást, hiszen akár szívbetegség, akár pánikbetegség okozza a panaszokat, mindkettő kezelést igényelhet. 

  • Dehidráció

A nem megfelelő folyadék ellátottság felboríthatja a szervezet elektrolit egyensúlyát, ami miatt a szívnek gyorsabban, erősebben kell dolgoznia, hogy megpróbálja visszaállítani azt. A dehidráció különösen intenzív testmozgás, hőség okozta rosszullét, és olyan anyagcsere betegségek esetén gyakori, amelyek befolyásolják az elektrolit háztartást. 

  • Láz

A láz annak a jele, hogy a test harcol a betegség, fertőzés ellen, ezért a szív is keményebb munkára kényszerül. Bizonyos személyek ezért betegség, láz esetén tapasztalhatnak erős szívdobogást, egy-egy nagyobb bedobbanást, bár ez nem mindenkire igaz. 

  • Gyógyszerek, drogok

Ha valaki erős szívdobogás érzésével fordul orvoshoz, mindig rá kell kérdezni a szedett gyógyszerekre, fogyasztott szerekre. Olyan anyagok okozhatnak erősebb dobogást, mint a drogok, a koffein, a nikotin, illetve például az ADHD kezelésére elrendelt gyógyszerek. 

  • Felborult hormonális egyensúly

Mivel a hormonok a test kémiai hírvivői, a hormonszintekben bekövetkező változások a szívritmust is befolyásolhatják. A pajzsmirigyzavarok, mint a pajzsmirigy túlműködés gyakori okai a hormonális egyensúly felborulásának. Mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt venni, ha más pajzsmirigy zavarra utaló tünet is jelentkezik Túlműködés jele lehet például a szívdobogás érzés, a fogyás, a remegés, az izgatottság, a fokozott éhségérzet, a melegségérzés, a verejtékezés, a menstruációs zavar.

  • Elektromos működési zavar a szívben

A szív elektromos jeleket használ a „kommunikációra”, tehát ha probléma jelentkezik az elektromos rendszerében, az a négy kamra bármelyikében szabálytalan, esetleg túl gyors vagy túl erős pumpáláshoz vezethet, a téves „üzenetek” miatt. Az egyik leggyakoribb ilyen jellegű probléma a paroxismalis supraventricularis tachycardia,vagy például a pitvarfibrilláció. Ilyenkor nem mindig áll súlyos szívbetegség a háttérben.

A gyors, erős szívdobogás, a gyakori erős bedobbanások szívbetegség jelei is lehetnek. Különösen azoknak kell komolyan venni a tüneteket, akik kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal rendelkeznek, mint például dohányzás, családi halmozódás, elhízás. Ilyen és más okok vezethetnek az artériákban a plakkok kialakulásához, ami keményebb munkára készteti a szívet, amit az érintett mellkasi fájdalomként, erős, gyors szívdobogásként érzékelhet. 

  • Probléma a szívbillentyűkkel

Az aorta elégtelenség egy szívbillentyű betegség, amelyben az aorta billentyű nem záródik szorosan. Ez a billentyű teszi lehetővé a vér áramlását az aortából (a legnagyobb érből) a bal kamrába, záródási rendellenessége miatt pedig a szív erőteljesebb munkára kényszerül. Bizonyos szívbetegségek és más olyan betegségek, mint a bakteriális fertőzések meggyengíthetik a szívet, ami elvezethet a billentyű problémákig. Billentyűbetegség tünetei lehetnek az erős bedobbanásokon túl a mellkasi fájdalom, a gyengeség és a vizesedés.

  • Azonnali kezelést igénylő állapotok

Ha valami sokkos állapotba kerül – például egy erős allergiás reakció, anafilaxiás sokk miatt -, a gyors pulzus csak az egyik feltűnő tünet, ami miatt azonnal mentőt kell hívni. 

Hogyan lehet kivizsgálni?

Erős szívdobogás vizsgálatánál fontos lehet az EKG, a terheléses EKG, a 24 órás EKG.- Kardiológiai kivizsgálásra akkor van szükség, ha az erős szívdobogás, a nagy bedobbanások többször is előfordulnak és esetleg más tünetek is csatlakoznak hozzá. Ilyenkor fontos kideríteni, mi okozhatja a panaszokat – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – A kikérdezés előtt érdemes végig gondolni, mikor kezdődött a tünet, mi válthatta ki, milyen további tünetek vannak, van-e ismert betegség – nem csak szívbetegségről lehet szó-, volt-e a családban kardiológiai panasz, milyen gyógyszereket szed az illető, milyen rizikófaktorok érintik. Általában nyugalmi EKG-ra és Holter monitorozásra,bizonyos esetekben terheléses EKG-ra is szükség van, hogy lássuk a szívműködés sebességét, szabályosságát, változásait. A laborvizsgálatok szintén fontosak, már csak a gyakori pajzsmirigy betegségekre utaló értékek ellenőrzése miatt is.   
A szükséges vizsgálatok elvégzése után kiderül, milyen kezelésre van szükség. Sok esetben elég lehet az életmód rendezése, ami magában foglalhatja a túlsúlytól való megszabadulást, a dohányzás elhagyását, a rendszeres mozgást és a szívbarát étkezést – ebben jelent nagy segítséget az életmód orvoslás. A hatékony stresszkezelés önmagában is rendezheti a helyzetet, amiben akár pszichológus segítségét is lehet kérni. Ha pedig szívbetegség áll a tünetek mögött, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amelyek mellett szintén jelentős a megfelelő életmód kialakítása. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Müller Úr! Érdeklödnék, hogy az ICD "beavatkozások" után rosszabbodhat-e a szív állapota, teljesítöképessége? Nem tudom sajnos orvosi nyelven konkrétan megfogalmazni, de adott egy ICD-vel élö beteg, akinek egy év alatt két alkalommal volt szívrohama, amikor az ICD beavatkozott. A rohamok elött az ultrahang értéke a kontrollokon még 45% körül volt, de a rohamok után már csak 30-35%-ot mértek. Lehetséges, hogy az ICD az egyik oldalon megmenti az életét, de a másik oldalon ennek ára van, és valóban romlik a szív? Köszönettel: Gilicz Máté
Gilicz Máté

dr. Müller Gábor

kardiológus
Tisztelt Gilicz Máté!

Inkább az tünik valószínűnek,hogy mind a szív funkciójának romlása,mind az ICD beavatkozást kiváltó ritmuszavarok gyakoribbá válása az alapbetegség rosszabbodásának a következménye lehet.Ezek a beültethető eszközök nem károsítják a szívet, sőt vannak olyanok is ,amelyeket kifejezetten az Ön által is említett ultrahanggal mért funkció javítása céljából ültetnek be.(úgynevezett CRT készülékek).


üdvözlettel
dr.Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

KardioKözpont

Páciensek mondták

Kedves, informatív

dr. Müller Gábor és az asszisztens, aki foglalkozott velem nagyon kedves és informatív volt.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.02.27
Utolsó módosítás: 2023.02.27