Aki reggel erős szívdobogásra ébred, az valószínűleg megijed, sokan azonnal szívbetegségre gyanakodnak. Holott dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint ennek a jelenségnek számos más oka is lehet, azonban, ha gyakran előfordul és más szív-érrendszeri tünet is megfigyelhető, mindenképpen fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Stressz és hipoglikémia is okozhatja a reggeli erős szívdobogást

Erős szívdobogás esetén fontos lehet a kardiológiai kivizsgálás.Az erős szívdobogás érzésének számos oka lehet, a kézenfekvőtől (például megijedünk valamitől) a kezelést igénylő problémáig (például a szívritmuszavarig). Jónéhány esetben nem kardiológiai oka van a jelenségnek, amelyeket mindenképpen számításba kell venni, ha a kivizsgálásra kerül sor. Többek közt ilyen okokat érdemes számításba venni:

  • Szorongás, stressz

A fel nem dolgozott, kezeletlen tartós stresszes állapot nem ritkán okoz komoly tüneteket, mint például az erős szívdobogás, akár ébredéskor, akár más napszakban. Bizonyos esetekben kifejezetten a pánikbetegség okozza ezt a panaszt. Ilyenkor ijesztő lehet még a tünetként megjelenő mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is. A kivizsgálás elengedhetetlen, hiszen mind a pánikbetegséget, mind az esetleges szívproblémát kezelni kell.

  • Hipoglikémia

Cukorbetegek tapasztalhatják az úgynevezett hipoglikémia jelenségét, amikor is erősen leesik a vércukorszintjük. Ilyenkor tünet lehet az erős szívdobogás, a szorongás, az izzadás is. Ráadásul az ingadozó vércukorszint a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, tehát minden szempontból elengedhetetlen a diabetológia kezelés

  • Alvászavarok

A nem kielégítő alvás bizonyítottan növeli számos betegség, így a szív-érrendszeri problémák kockázatát is, ezen túl azonban más aspektusokkal is számolni kell. Erős szívdobogás érzést, koncentrációs problémákat, kimerültséget okozhat például a krónikus alváshiány, és az alvási apnoé egyik tünete is lehet, ha a beteg horkolás utáni légzéskimaradása után levegőt kapkodva, erős szívdobogásra ébred. Ráadásul a hirtelen légzéskimaradás csökkenti az oxigénszintet és extra terhelést jelent a szívnek. Ezek a panaszok feltétlenül szomnológiai kivizsgálást és kezelést igényelnek.

  • Egyéb okok

Reggeli erős szívdobogást okozhatnak például az elalvás előtt evett magas cukortartalmú ételek, a koffein, az alkohol, és a dehidráltság is, valamint érdemes a vérszegénység (anémia) kivizsgálására is gondolni.

Mikor kell kardiológushoz fordulni?

Erős szívdobogásnál fontos lehet az ekg, a terheléses ekg, a 24 órás ekg.- Ha valakivel néha-néha előfordul, hogy erős szívdobogásra ébred, és esetleg tudja is, hogy mi okozta azt, nem kell azonnal kardiológushoz fordulnia. Ha azonban többször tapasztal ilyesmit az illető, és esetleg olyan további tüneteket is megél, mint a mellkasi fájdalom, a szapora, szabálytalan pulzus, a légszomj, fulladás és akár például a bizonytalan érzés a mellkasban, mindenképpen utána kell járni az oknak – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Alapvetően a kardiológiai kivizsgáláson dől el, milyen további vizsgálatok lehetnek szükségesek, hiszen laborvizsgálatokon és a nyugalmi EKG-n túl sokszor felmerül a terheléses EKG, a szívultrahang, a 24 órás EKG lehetősége. Ez utóbbi kifejezetten alkalmas arra, hogy egy adott napszakban, például felkelés után megfigyelhető legyen a szív munkája. Ma már számos olyan műszeres vizsgálat áll rendelkezésre, amelyekkel gyors, pontos diagnózishoz juthatunk, és ha fény derül egy betegségre – erős szívdobogás esetén például szívritmuszavarra -, megkezdődhet a személyre szabott kezelés.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor Úr/Nő! Egy éve kezdődtek nálam enyhébb szív panaszok, tünetek, mint pl. szívdobogás érzés, fájdalom, erősebb szúrások, ájulás, szédülés nehezebb terhelhetőség, lefekvéskor szívfájdalom. Mindenféle vizsgálatot csináltak rajtam (24 órás EKG, szívultrahang, röntgen) megállapították, hogy mitralis prolapsusom van. Nem írtak fel semmi gyógyszert, csak egy sedacur fortet. Azt szedtem, de nem volt semmilyen változás. Visszamentem, megint csináltak egy ultrahangot, nem találtak változást, viszont béta blokkolót azért nem akartak felírni, hogy ha esetleg teherbe esnék, azt nem szedhetem közben. Így Xanaxot írtak fel, hogy azt szedjem, de nem szívesen szeretnék rá szokni, így azt nem kezdtem el szedni. Azóta ugyanúgy megvannak a tüneteim, a terhelhetőségem az egyre rosszabb, kutyakozmetikusként dolgozom 23 évesen, és egy rács felemelésekor borzasztóan elkezd fájni a szívem ami kisugárzik a hátamba. Ön/Önök szerint mit tudok csinálni, kezdjem el szedni a Xanaxot, vagy kezdjek el valami sportot, vagy megint vizsgáltassam ki magam? Előre is köszönöm a válaszukat!
Berki Laura

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Berki Laura!

Ha az Ön által írt terhesség már várható, akkor semmiféle gyógyszer szedése nem jó! Igaz ez a Xanaxra is.
A leírtak alapján nem tudom megmondani, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ezért vizsgálat javasolt. Csak így lehet kizárni, hogy a panaszainak hátterében valóban kadiológiai betegség áll e?

üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2023.01.23 08:59