Aki reggel erős szívdobogásra ébred, az valószínűleg megijed, sokan azonnal szívbetegségre gyanakodnak. Holott dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint ennek a jelenségnek számos más oka is lehet, azonban, ha gyakran előfordul és más szív-érrendszeri tünet is megfigyelhető, mindenképpen fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Stressz és hipoglikémia is okozhatja a reggeli erős szívdobogást

Erős szívdobogás esetén fontos lehet a kardiológiai kivizsgálás.Az erős szívdobogás érzésének számos oka lehet, a kézenfekvőtől (például megijedünk valamitől) a kezelést igénylő problémáig (például a szívritmuszavarig). Jónéhány esetben nem kardiológiai oka van a jelenségnek, amelyeket mindenképpen számításba kell venni, ha a kivizsgálásra kerül sor. Többek közt ilyen okokat érdemes számításba venni:

  • Szorongás, stressz

A fel nem dolgozott, kezeletlen tartós stresszes állapot nem ritkán okoz komoly tüneteket, mint például az erős szívdobogás, akár ébredéskor, akár más napszakban. Bizonyos esetekben kifejezetten a pánikbetegség okozza ezt a panaszt. Ilyenkor ijesztő lehet még a tünetként megjelenő mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is. A kivizsgálás elengedhetetlen, hiszen mind a pánikbetegséget, mind az esetleges szívproblémát kezelni kell.

  • Hipoglikémia

Cukorbetegek tapasztalhatják az úgynevezett hipoglikémia jelenségét, amikor is erősen leesik a vércukorszintjük. Ilyenkor tünet lehet az erős szívdobogás, a szorongás, az izzadás is. Ráadásul az ingadozó vércukorszint a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, tehát minden szempontból elengedhetetlen a diabetológia kezelés

  • Alvászavarok

A nem kielégítő alvás bizonyítottan növeli számos betegség, így a szív-érrendszeri problémák kockázatát is, ezen túl azonban más aspektusokkal is számolni kell. Erős szívdobogás érzést, koncentrációs problémákat, kimerültséget okozhat például a krónikus alváshiány, és az alvási apnoé egyik tünete is lehet, ha a beteg horkolás utáni légzéskimaradása után levegőt kapkodva, erős szívdobogásra ébred. Ráadásul a hirtelen légzéskimaradás csökkenti az oxigénszintet és extra terhelést jelent a szívnek. Ezek a panaszok feltétlenül szomnológiai kivizsgálást és kezelést igényelnek.

  • Egyéb okok

Reggeli erős szívdobogást okozhatnak például az elalvás előtt evett magas cukortartalmú ételek, a koffein, az alkohol, és a dehidráltság is, valamint érdemes a vérszegénység (anémia) kivizsgálására is gondolni.

Mikor kell kardiológushoz fordulni?

Erős szívdobogásnál fontos lehet az ekg, a terheléses ekg, a 24 órás ekg.- Ha valakivel néha-néha előfordul, hogy erős szívdobogásra ébred, és esetleg tudja is, hogy mi okozta azt, nem kell azonnal kardiológushoz fordulnia. Ha azonban többször tapasztal ilyesmit az illető, és esetleg olyan további tüneteket is megél, mint a mellkasi fájdalom, a szapora, szabálytalan pulzus, a légszomj, fulladás és akár például a bizonytalan érzés a mellkasban, mindenképpen utána kell járni az oknak – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Alapvetően a kardiológiai kivizsgáláson dől el, milyen további vizsgálatok lehetnek szükségesek, hiszen laborvizsgálatokon és a nyugalmi EKG-n túl sokszor felmerül a terheléses EKG, a szívultrahang, a 24 órás EKG lehetősége. Ez utóbbi kifejezetten alkalmas arra, hogy egy adott napszakban, például felkelés után megfigyelhető legyen a szív munkája. Ma már számos olyan műszeres vizsgálat áll rendelkezésre, amelyekkel gyors, pontos diagnózishoz juthatunk, és ha fény derül egy betegségre – erős szívdobogás esetén például szívritmuszavarra -, megkezdődhet a személyre szabott kezelés.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Joo napot kivanok dr. No . Avagy dr ur.. nekem olyan problemam van sajnos hogy erős sziv dobogas érzésem van sokszor nyom fáj szúr. Zsibbad az állam neha mint mostis a bal lábam es karom is sajnos :( izzad a tenyerem es rosszul let is van rajtam . Na vanolyan h elo jon neha de van olyan folyamatos. Sajnos mikor bemegyek az orvoshoz a surgoseggire pl nem talalnak semmi magan orvosra nemnagyon van pénzem sajnos :( mit tehetnek 3 4 honapok mire kapnek kardiologiara idő pontot . Mit tehetnék fogalmam sincs köszönöm elore is a válaszàt
Molnár Alexandra

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Molnár Alexandra!

A leírt panaszok/tünetek alapján nagy valószínűséggel pánikbetegségről lehet szó. Javaslom hogy háziorvosát keresse fel mielőbb, aki a további vizsgálatok szervezésében segítségére tud lenni.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Régi problémámra talált megoldást

Évek óta tartó rejtélyes pulzus problémámra talált megoldást Müller doktor, rettenetesen hálás vagyok neki!

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.01.23
Utolsó módosítás: 2023.01.23