A vérnyomásméréssel kapcsolatos tévhitek komoly következményekkel járhatnak, mivel a magas vérnyomás hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A helytelenül diagnosztizált vagy kezelt magas vérnyomás fokozza a stroke, a szívbetegségek és a vesebetegségek kockázatát. Ezért fontos, hogy a vérnyomás ellenőrzése során megbízható információkra támaszkodjon. 

A vérnyomásmérés rendkívül fontos diagnosztikai eszköz az egészségmegőrzésben és a betegségek megelőzésében.  A rendszeres vérnyomásmérés segíti az egészségügyi állapot nyomon követését és a problémák korai felismerését.

Mi is az a vérnyomásmérés?

A vérnyomásmérés helyes kivitelezése

Vérnyomásméréssel kapcsolatos tévhitek

Központunk vérnyomásméréshez kapcsolódó szolgáltatásai

Mi is az a vérnyomásmérés?

A vérnyomásmérés az artériás vérnyomás (a vér által az artériák falára kifejtett nyomás) meghatározására szolgál. Az artériás vérnyomás fontos mutatója az egészségünknek, mivel a magas vérnyomás jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet.

Az artériás vérnyomást többfajta vérnyomásmérésre szolgáló eszközzel is mérni lehet, például  higanyos vagy digitális vérnyomásmérőkkel. A higanyos vérnyomásmérő az ún. higanyos manométer segítségével kivitelezhető a vérnyomásmérés. Az eszköz egy higanyos csőből és egy mérőeszközből áll, amely a csőben lévő higanyszintet mutatja. A vérnyomásmérés során használt digitális eszközök általában elektronikus mérők, amelyek a vérnyomást a csuklón, a karokon vagy az ujjakon mérhetik.

A vérnyomásmérés előtt fontos, hogy legalább 5 percig pihenjen az illető. A vérnyomásmérés során eszközt a karra kell felhelyezni, és a mandzsettát fel kell fújni. Ezután az eszköz méri az artériás nyomást, majd fokozatosan engedi ki a levegőt a mandzsettából, és közben figyelni kell a kijelzőn megjelenő értékeket.

Az artériás vérnyomásmérés során a mért értéket általában két számmal adják meg: a szisztolés nyomással és a diasztolés nyomással. A vérnyomásmérés során mért első szám (szisztolés nyomás) jelzi az artériákban uralkodó maximális nyomást, amikor a szív összehúzódik, és a vér kifelé pumpálódik. A vérnyomásmérés során kapott második szám (diasztolés nyomás) pedig a minimális nyomást jelzi, amikor a szív elernyed, és a vér visszaáramlik az artériákba.

Az egészséges felnőttek esetében az átlagos vérnyomásmérés értéke  120/80 Hgmm. Azonban a vérnyomásmérés értékei változhatnak korral, életmóddal és egyéb tényezőkkel, mint például a fizikai aktivitás vagy a stressz. Fontos, hogy rendszeres vérnyomásméréssel ellenőrizve legyen a vérnyomás, és ha problémát észlel, forduljon Központunk orvosaihoz.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vérnyomásmérés helyes kivitelezése

A vérnyomásmérés helyes kivitelezése az alábbiak szerint zajlik:

  • Válasszunk ki egy megfelelő eszközt a vérnyomásmérés elvégzéséhez: Higanyos vagy digitális vérnyomásmérőt használhatunk a vérnyomásmérés kivitelezéséhez, azonban fontos, hogy megbízható és kalibrált eszközt válasszunk.
  • Pihenjünk a vérnyomásmérés előtt legalább 5 percet: A vérnyomásmérés előtt pihennünk kell legalább 5 percet, nyugodtan ülve vagy fekve. Fontos, hogy ne dohányozzunk, ne igyunk kávét, teát, alkoholt vagy sportoljunk fél órával a  vérnyomásmérés  előtt.
  • Válasszuk ki a vérnyomásméréshez megfelelő kart: A vérnyomásmérés során a mérőt a helyes karra kell felhelyezni. Általában a jobb karra helyezzük fel.
  • Helyezzük fel a mandzsettát: Helyezzük fel a mandzsettát a felkarunkra, és rögzítsük azt úgy, hogy 2 ujjnyira legyen a könyök felett.
  • Fújjuk fel a mandzsettát: Fújjuk fel a mandzsettát, amíg teljesen feltöltődik, és a nyomás eléri a 180-200 Hgmm értéket.
  • Engedjük ki a levegőt a mandzsettából: A vérnyomásmérés során engedjük ki a levegőt a mandzsettából, és figyeljük a kijelzőn megjelenő értékeket. A vérnyomásmérő automatikusan érzékeli a vérnyomást, és megjeleníti a szisztolés és diasztolés értékeket.
  • Jegyezzük fel a vérnyomásmérés során kapott értéket: Jegyezzük fel a vérnyomásmérés során kapott értékeket, és figyeljük a vérnyomás változását idővel.

Fontos, hogy a vérnyomásmérés mindig ugyanabban az időben, ugyanazon a helyen, és ugyanolyan módon legyen elvégezve. Ha az eredmények magasak vagy alacsonyak, kérje orvosa tanácsát és konzultáljon vele.

Kapcsolódó cikkünk

Így jelentkezzünk be az orvoshoz

Így jelentkezzünk be az orvoshoz

Hogyan dönthetjük el, milyen szakorvoshoz kell fordulnunk? Milyen tüneteket kell megosztanunk azzal a személlyel, aki felveszi a telefont? Honnan tudhatjuk, mennyire sürgős vizsgálatra van szükségünk? Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít a kérdések megválaszolásában. 

Vérnyomásméréssel kapcsolatos tévhitek

Tévhit: Csak az idősebb embereknek kell mérniük a vérnyomásukat.

Valójában minden felnőttnek javasolt évente legalább egyszer vérnyomásmérés végezni.

Bár az idősebb embereknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás kialakulására, ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak nem lehetnek érintettek. A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb krónikus betegség, amely befolyásolja az emberek nagy részét világszerte. Az életkor mellett számos tényező befolyásolhatja a vérnyomás szintjét, például a túlsúly, az egészségtelen étrend, a kevés testmozgás, a stressz és a dohányzás.

Ezért javasolt évente legalább egyszer (természetesen minél többször történik a vérnyomásmérés, annál jobb) minden felnőtt embernek vérnyomásmérést végeznie, függetlenül az életkorától. Az idősebbeknek és azoknak, akiknek a családjában magas vérnyomás fordult elő, azonban javasolt rendszeresen ellenőrizni a vérnyomásukat. Ha valaki magas vérnyomásra hajlamos, az életmódváltás és az időben történő kezelés segíthet a betegség kialakulásának megakadályozásában vagy késleltetésében.Tévhitek a vérnyomásmérésről - KardioKözpont

Tévhit: Csak akkor kell mérni a vérnyomást, ha valaki tüneteket észlel.

Az a tévhit, hogy csak akkor kell vérnyomásmérést végezni, ha valaki tüneteket észlel, rendkívül veszélyes lehet. A magas vérnyomás általában nem okoz tüneteket, és ezért az emberek sokszor nem is tudják, hogy magas a vérnyomásuk. Ez azért is veszélyes, mert a magas vérnyomás hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például szívbetegségek, stroke vagy vesebetegségek.

Azonban ha valaki tüneteket észlel, például fejfájást, szédülést vagy mellkasi fájdalmat, akkor azonnal konzultálni kell az orvossal! Ezek a tünetek lehetnek a magas vérnyomás korai jelei, és fontos azonnal intézkedni. Az orvos által elvégzett vizsgálatok, például a vérnyomásmérés, segíthetnek megérteni, mi okozza a tüneteket, és meghatározni a megfelelő kezelést.

Tévhit: Csak az orvosok tudják helyesen elvégezni a vérnyomásmérést

A tévhit, hogy csak az orvosok tudják helyesen kivitelezni a vérnyomásmérést, nem igaz. Bár az orvosok gyakorlottak a vérnyomásmérésben, bárki helyesen elvégezheti a vérnyomásmérést, ha betartja a megfelelő módszereket és használja a megfelelő vérnyomásmérőt.

Az első lépés a vérnyomásmérés során, a megfelelő mérőeszköz kiválasztása. A legjobb eredményeket digitális vérnyomásmérővel érhetjük el. Fontos, hogy a vérnyomásmérés eszköze megfelelő méretű legyen, hogy pontosan illeszkedjen a karra. A helytelen méretű vérnyomásmérők hibás eredményeket adhatnak, ezért fontos a megfelelő méret kiválasztása.

Az elsődleges módszer a vérnyomásmérés helyes kivitelezéséhez a karon történő vérnyomásmérés. Az illesztő mandzsetta legyen megfelelő méretű, szorosan, de nem túlságosan szorosan legyen felhelyezve a karra. A kart nyugalmi állapotban kell tartani, és legalább öt percnyi pihenőidőt javasolnak a vérnyomásmérés kezdete előtt.

Azután a vérnyomásmérőt a mandzsettára kell helyezni és elkezdeni a vérnyomásmérést. A vérnyomásmérés esetén legalább háromszor egymás után kell megismételni a mérést, és az eredményeket össze kell hasonlítani az ajánlott vérnyomásmérés értékeivel.

A vérnyomásmérés helyes kivitelezése és az eredmények helyes értelmezése nagyon fontos a megfelelő vérnyomás értékek meghatározásához. Ha valaki bizonytalan a vérnyomásmérés helyes módszerében, akkor érdemes konzultálni az orvossal vagy a helyi egészségügyi szakemberrel, aki segíthet a vérnyomásmérés helyes kivitelezésében.

Tévhit: Csak egyszer kell mérni a vérnyomást, hogy tudjuk, van-e probléma.

Az egyszeri vérnyomásmérés eredményei csak pillanatnyi állapotot tükröznek. Az idővel történő rendszeres vérnyomásmérések segítenek a magas vérnyomás korai felismerésében és a kezelés hatékonyságának nyomon követésében.

Valóban csak az idővel történő rendszeres vérnyomásmérés révén lehet pontosan felmérni, hogy valakinek magas vérnyomása van-e, és hogy milyen mértékben áll fenn a probléma. Az egyszeri vérnyomásmérés pillanatnyi állapotot tükröz, és ez az eredmény lehet akár magasabb, akár alacsonyabb a személy valós vérnyomásánál.

A rendszeres vérnyomásmérés segíti a magas vérnyomás korai felismerését, amely fontos, mivel a magas vérnyomás hosszabb távon káros hatással lehet az egészségre. A magas vérnyomás, ha hagyjuk, hogy fennálljon hosszú időn keresztül, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, például a szívinfarktus vagy a stroke kialakulásának kockázatát. Rendszeres vérnyomásmérés által korán fel lehet ismerni a problémát és elkezdeni a megfelelő kezelést, amely csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

A rendszeres vérnyomásmérés fontos a kezelés hatékonyságának nyomon követése szempontjából is. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonysága változó lehet, és a rendszeres vérnyomásmérés segítségével meg lehet állapítani, hogy a gyógyszeres kezelés mennyire hatékony, és szükség van-e az adagolás módosítására vagy más kezelési módszer alkalmazására.

Tévhit: Csak a nagyon magas vérnyomás veszélyes.

Valójában a magas vérnyomás bármilyen szintje káros lehet az egészségre, és nagyobb kockázatot jelenthet a szív- és érrendszeri betegségekre, mint az egészséges vérnyomás.Tévhitek a vérnyomásmérésről - KardioKözpont

Tévhit: Az időjárás befolyásolja a vérnyomást.

A legtöbb ember vérnyomását nem befolyásolja az időjárás, bár néhány ember esetében az időjárási változások hatással lehetnek a vérnyomásra.

Tévhit: A magas vérnyomás csak gyógyszerekkel kezelhető.

A magas vérnyomás kezelése nem csak gyógyszerekkel, hanem életmódváltással is lehetséges. Az egészséges életmódváltás során a fő cél a vérnyomás csökkentése, ami javíthatja a szív- és érrendszer egészségét és csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Az egészséges étkezés az egyik legfontosabb része az életmódváltásnak. A magas vérnyomásban szenvedőknek javasolt az alacsony nátriumtartalmú ételek fogyasztása, és kerülniük kell a magas zsír- és koleszterintartalmú ételeket. Az alacsony zsírtartalmú, egészséges ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék javíthatják az érrendszer egészségét.

Az aktív életmód is fontos szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében. Az aerob mozgás, például a séta, futás, úszás és kerékpározás, kutyasétáltatás segíthet a vérnyomás csökkentésében. A napi 30 perc mozgás, összesen legalább 150 perc sportos tevékenység hetente, már érdemi javulást hozhat a vérnyomás értékében.

Tévhit: Csak akkor kell mérni a vérnyomást, amikor az orvosnál vagyunk.

Valójában otthon is lehet, sőt kell is a vérnyomásmérés elvégzése, hogy rendszeresen nyomon kövessük az állapotunkat.

Tévhit: A második vérnyomás mindig magasabb az első vérnyomásmérés értékeinél.

Valójában a vérnyomás változó, és az első vérnyomásmérés nem feltétlenül adja vissza a valós állapotot. A helyes vérnyomásmérés érdekében ajánlott legalább kétszer mérni, és az eredményeket összehasonlítani.

Tévhit: A vérnyomás mindig ugyanolyan.

A vérnyomás változhat a napszak függvényében, az érzelmi állapotunktól, a testmozgástól, és más tényezőktől is. Ezért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, és nem csak egyszeri vérnyomásmérés alapján diagnosztizálni a magas vérnyomást.

Tévhit: A vérnyomás mindig ugyanannyi marad az élet során.

Valójában a vérnyomás változik az életkor és más tényezők hatásrára. Az idősebb korban az artériák falának merevsége és az életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás és az egészségtelen étkezés, hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához. Azonban az egészséges életmód és a megfelelő kezelési módszerek segíthetnek a vérnyomás szabályozásában és csökkentésében.

Tévhit: Az alkohol és a dohányzás nem befolyásolja a vérnyomást.

Az alkohol és a dohányzás mindkét tényező hatással van a vérnyomásra. Az alkohol rövid távon emelheti a vérnyomást, mivel elősegíti a vérerek szűkületét és a szívfrekvencia emelését.

A dohányzás hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, köztük a szív- és érrendszeri betegségekhez, mint például a magas vérnyomás. A cigarettafüstben található káros anyagok, például a nikotin, a szén-monoxid és az oxigénhiányos állapotok a vérerek falainak beszűküléséhez vezetnek, ami növeli a vérnyomást. A dohányzás abbahagyása javíthatja a vérnyomás szintjét és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az egészséges életmódra való áttérés, például az alkohol fogyasztásának mérséklése vagy teljes mellőzése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges táplálkozás és a testmozgás hozzájárulhatnak a vérnyomás szintjének csökkentéséhez és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Tévhit: A sómentes étrend segíti a vérnyomás csökkentését.

Bár a sóbevitel korlátozása segíthet a vérnyomás csökkentésében, a teljes sómentes étrend nem javasolt, mivel a test számára fontos ásványi anyagokat tartalmazó só nélkül nehéz lenne az egészséges étrendet fenntartani.

Tévhit: Csak a felső (szisztolés) vérnyomás fontos.

Ez egy téves nézet. A vérnyomásmérés során kapott érték két számot tartalmaz: a szisztolés vérnyomást, amely a szív összehúzódásakor a vér áramlását jelenti az artériákon keresztül, és a diasztolés vérnyomást, amely a szív elernyedésekor a vér áramlását jelenti az artériákban. Mindkét érték fontos a magas vérnyomás diagnosztizálásához és kezeléséhez.

A szisztolés vérnyomás a vérnyomásmérés során kapott  magasabb érték, amelynek az ideális értéke 120 alatt van. Az alsó, diasztolés vérnyomás az a vérnyomásmérés esetén kapott alacsonyabb érték, és az ideális értéke 80 alatt van. A magas vérnyomás diagnózisát általában akkor állapítják meg, ha a vérnyomásmérés értékei folyamatosan meghaladják a 140/90 Hgmm-t.

A szisztolés vérnyomás fontossága egyértelműbb, mert a magas értékek azt jelzik, hogy a szív túlterhelt és keményen dolgozik az artériákban áramló vér továbbításához. Azonban a diasztolés vérnyomás is fontos, mert magas értékek azt jelzik, hogy a vérkeringési rendszer ellenállása magas, és ez növelheti az artériák falainak sérülését.

Ezért fontos mindkét értéket figyelembe venni a vérnyomásmérés során, valamint a magas vérnyomás kezelésénél is.

Összefoglalva a tévhitek zavaróak és károsak lehetnek, mert hamis információkra épülnek, és hibás következtetések levonásához vezethetnek. Ez az egészségügyi kérdésekben különösen fontos, mert a téves információk alapján hibás döntések hozhatók meg, ami súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ezért fontos az alapos és pontos tájékoztatás, különösen az egészséggel kapcsolatos témákban. 

Létrehozás ideje: 2023.04.16
Utolsó módosítás: 2023.09.22