Carotis doppler

Carotis doppler

Létrehozva: 2017.07.11 08:50 Módosítva: 2018.07.09 14:15
A nyaki erek egy fájdalommentes és gyors eljárás. Képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét mérni amivel pontos képet kaphatunk a kisvérkör állapotáról, az agyba jutó vér mennyiségéről. Számos problémát okozhatnak a nem megfelelő nyaki erek, mint a fejfájást, szédülést, láb dagadást stb.

Nyaki erek doppler vizsgálata

Vizsgálat során az orvos a nyaki nagy ereket (carotisokat) vizsgálja az ultrahang készülék segítségével. Megvizsgálja a nyaki erek állapotát, hogy fel tudja fedezni az esetleges szűkületet ami számos panaszt okozhat. Az orvos számára ltható az áthaladó vér sebessége és iránya is. Az eredmények függvényében kalkuálható egy stroke rizikóaktor is és a kezelés további fázisai is, mint hogy elég-e a gyógyszeres kezelés vagy invazív eljárással (műtéttel) kell-e a pácinest kezelni.

Agyi és végtagi keringészavar leggyakrabban azoknál jelentkezik, akik egészségtelen életmódot folytatnak, dohányoznak, mozgás-szegényen élnek, kezeletlen magas vérnyomás-betegségtől, cukorbetegségtől és magas koleszterinszinttől szenvednek. Az ér ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az erek szűkületének felismerését és lehetőséget ad arra, hogy az idejében alkalmazott terápiával a szövetek károsodása megelőzhető legyen.

Az artériás érvizsgálat eredményéből következtetni lehet:

  • a szervezet többi ereinek állapotára
  • mélyebben fekvő, nehezen vizsgálható koszorúsereknek általános állapotára
  • veseartériáknak az állapotára

A nyaki erekben tapasztalt falmegvastagodáshoz hasonló fokú elváltozásokra kell számítani a szervezet többi területén is.

Előkészületek:

A vizsgálatra semmilyen előkészületet nem igényel, teljesen fájdalommentes eljárás.

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
Dr. Vernes Réka

Dr. Vernes Réka

háziorvos, hipertonológus, sportorvos, életmód orvos

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!