A nyaki erek egy fájdalommentes és gyors eljárás. Képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét mérni amivel pontos képet kaphatunk a kisvérkör állapotáról, az agyba jutó vér mennyiségéről. Számos problémát okozhatnak a nem megfelelő nyaki erek, mint a fejfájást, szédülést, láb dagadást stb. 

Nyaki erek doppler vizsgálata

Vizsgálat során az orvos a nyaki nagy ereket (carotisokat) vizsgálja az ultrahang készülék segítségével. Megvizsgálja a nyaki erek állapotát, hogy fel tudja fedezni az esetleges szűkületet ami számos panaszt okozhat. Az orvos számára ltható az áthaladó vér sebessége és iránya is. Az eredmények függvényében kalkuálható egy stroke rizikóaktor is és a kezelés további fázisai is, mint hogy elég-e a gyógyszeres kezelés vagy invazív eljárással (műtéttel) kell-e a pácinest kezelni.

Agyi és végtagi keringészavar leggyakrabban azoknál jelentkezik, akik egészségtelen életmódot folytatnak, dohányoznak, mozgás-szegényen élnek, kezeletlen magas vérnyomás-betegségtől, cukorbetegségtől és magas koleszterinszinttől szenvednek. Az ér ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az erek szűkületének felismerését és lehetőséget ad arra, hogy az idejében alkalmazott terápiával a szövetek károsodása megelőzhető legyen.

Nyaki ér ultrahang vizsgálat az Ultrahangközpontban!

+36 70 638 8493 

Online bejelentkezés 

Az artériás érvizsgálat eredményéből következtetni lehet:

  • a szervezet többi ereinek állapotára
  • mélyebben fekvő, nehezen vizsgálható koszorúsereknek általános állapotára
  • veseartériáknak az állapotára

A nyaki erekben tapasztalt falmegvastagodáshoz hasonló fokú elváltozásokra kell számítani a szervezet többi területén is. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Előkészületek:

A vizsgálatra semmilyen előkészületet nem igényel, teljesen fájdalommentes eljárás.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor szükséges nyugalmi és mikor terheléses EKG?

Mikor szükséges nyugalmi és mikor terheléses EKG?

A nyugalmi EKG-t sokan ismerik, hiszen része egy alaposabb kardiológiai kivizsgálásnak. A terheléses EKG azonban csak bizonyos esetekben szükséges, és nem is minden esetben végezhető el. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a két vizsgálat közti különbségről és azok szükségességéről beszélt.

Módosítás: 2022.09.15 15:38