Gyorsabban vagy lassabban ver a szíve?

Gyorsabban vagy lassabban ver a szíve?

urologiaikozpont.hu Létrehozva: 2017.04.07 09:30 Módosítva: 2017.07.27 13:36
2017-07-27 13:36:52.612963 Lifestyle
kardiokozpont.hu
A szívritmuszavarnak leegyszerűsítve két formája van: amikor túl gyorsan és amikor túl lassan ver a szív. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a tachycardia és a bradycardia ismérveiről beszélt.

Az eltérő ritmus nem mindig betegség

A szakértők nem csak aszerint osztályozzák a szívritmuszavart, hogy honnan ered, de a szívverés sebessége alapján is. A felgyorsult szívverést nevezik tachycardiának, amikor 100-nál többet ver a szív egy perc alatt. Bradycardia esetén lelassul a szívverés, percenkénti 60 alá. A felgyorsulás és a lelassulás természetesen nem csak betegség esetén jelentkezhet, gondoljunk csak az edzés kapcsán felszökő pulzusszámra, vagy a sportolók alacsony pulzusszámára, ill. az alvás, relaxáció során lelassuló szívverésre.

A tachycardia a pitvarokban és a kamrákban is jelentkezhet

szívdobogás mellkasi fájdalomAmennyiben a szív pitvarait érinti a tachycardia, megkülönböztetünk pitvarfibrillációt, pitvarlebegést, a szinuszcsomó-függő supraventricularis tachycardiát, és a Wolff-Parkinson-White szindrómát. A leginkább ismert forma ezek közül a pitvarfibrilláció, amely gyors, szabálytalan és gyenge szívverést eredményez, és könnyen vezethet olyan komoly következményekhez, mint a stroke. Gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, mellkasi fájdalom, légszomj, szorongás, félelemérzet kísérheti. Ezt a problémát akkor is ki kell vizsgáltatni, ha csak átmenetileg jelentkezik, ugyanis néhány esetben nem múlik el magától.
Ha a kamrákban jelentkezik a tachycardia, szintén szerteágazó problémákat okozhat. Az ún. tartós kamrai tachycardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. Ezért a vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is veszedelmes lehet, mert kamraremegéssé, a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. Az esetek többségében egy mögöttes szívbetegség vagy egy súlyos trauma (például villámcsapás) okozza a kamraremegést. Gyermekkorban egy veleszületett genetikai rendellenesség miatt alakulhat ki az ún. hosszú QT-szindróma, amely a szív ingervezető rendszerének zavara, felnőttkori megjelenése azonban bizonyos betegségeknek vagy gyógyszereknek tudható be. A hosszú QT-szindrómás betegekben gyakrabban alakul ki szokatlanul gyors szívritmus, általában fizikai aktivitáskor vagy érzelmi megrázkódtatáskor. Ha túl szapora a szívműködés, akkor romolhat az agy vérellátása, ami pedig eszméletvesztéshez vezethet. 

A bradycardia akár ájuláshoz vezethet

A lelassult szívverés nem jelent feltétlenül problémát, hiszen egy edzett személy esetében kevesebb szívverés is elég lehet a megfelelő működés fenntartásához. Ugyanakkor, ha a lassú szívverés nem képes elég vért pumpálni, az okozhat például ún. sick sinus szindrómát vagy ingerületvezetési blokkot.  Mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, ha kimaradó dobbanásokat, gyengeséget, szédülést, esetleg ájulást tapasztalunk, illetve ha a családban előfordult már szívritmuszavar vagy egyéb szívbetegég, esetleg hirtelen szívhalál. A korai felismerés a tünetmentes esetekben is döntő jelentőségű az esetleges komoly következmények elkerülése végett.

A kivizsgálás több, mint egy vérnyomásmérés

A szívritmuszavar kivizsgálása elsődlegesen a páciens panaszainak és az előzményeknek megismerésére kell, hogy épüljön. Meg kell tudnunk többek közt, mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen gyógyszereket szed az illető, milyen aktív életet él, illetve mennyire befolyásolja az adott állapot a páciens életét. A kapott információk alapján dől el, milyen eszközös vizsgálattal kaphatunk pontos diagnózist – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a Budai KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.– A nyugalmi EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg más speciális, pl. elektrofiziológiai  vizsgálatokra. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, megkezdődhet a célzott kezelés. Ez történhet például gyógyszerekkel, pajzsmirigy-kezeléssel, vaspótlással, szervezet ionháztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel, kardioverzió nevű eljárással, vagy katéteres ablációval. A cél a leghatékonyabb, biztonságos kezelés elrendelése és a személyre szabott életmód kialakítása. 

 

Forrás: Budai KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktor nő!
Csütörtökön lett először rosszul a férjem-vezetés közben érezte,hogy szédül,zsibbadnak a karjai,piulzusa 120 volt.Érte mentem , elmentünk a háziorvoshoz.EKG készült -nem mutatott eltérést.Kaptunk beutalót laborra,nyaki gerinc 2 ir.rtg-re-negatív- és nyaki ultrahangra.Labor holnap,uh csütörtökön lesz.Péntektől folyamatosan magas vérnyomást mérünk.150/98-160/ 90-időnként magas pulzus számmal.Szombaton este ismét rosszullétre panaszkodott,szédülésre,zsibbadásra..vérnyomása 170/98 és 180/ 80 között volt.Ügyeletre vittem.Ott kapott Tensionim tablettát és egy Sanaxot.Fe is írtak nekünk Tensionim tablettát szükség esetére ,Nebelit 5mg és Ednyt5 mg tablettát.Visszaküldött minket a háziorvoshoz.Ma ott voltunk.Gyakorlatilag szinte rosszul éreztem magam,hogy zavarni mertük a problémánkkal.Nem kell vele foglalkozni,nem kell mérni a vérnyomást..bepánikol- mondta a háziorvosunk.De mitől? Itthon vagyunk,nyugalomban.62 éves.Eddig nem voltak ilyen jellegű problémái.Semmi szervi betegsége nincs.Urológus ellenőrzésre jár fél évente.Családjában szüleinél volt magas vérnyomás,édesanyja veseelégtelenségben halt meg- évekig tartó dialízis kezelés után.Kérdésem- tényleg ne vegyük ezt komolyan? Én aggódok.Péntekre van egy magán kardiológushoz időpontunk.Én tehetetlen vagyok.Most is éppen arról panaszkodik,hogy kiugrik a szíve,nehezen kap levegőt.Mit tehetek még ,hogy ne legyen ebből nagy baj.Köszönöm ha kapok tanácsot.Falus Olga

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Falus Olga !

Mindenképpen szükséges a kardiológiai kivizsgálás. Tisztázni kell, hogy van-e a háttérben magas vérnyomás, esetleg ritmuszavar.

Remélem a pénteki kardiológiai vizsgálat megnyugtató eredményt ad!

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA