12 elvezetéses EKG vizsgálat

12 elvezetéses EKG vizsgálat
Szerző: kardiokozpont.hu Létrehozva: 2017.07.11 08:47 Módosítva: 2018.12.11 10:02

Az EKG vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ingervezetési zavarok, ritmuszavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, és károsodása. Számos egyéb mellett, az EKG vizsgálat információt ad a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól, vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.

EKG vizsgálatnyugalmi EKG - kardiokozpont.hu

Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is. Információt kaphatunk többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló tényezőiről vagy nemkívánatos mellékhatásairól. A vizsgálat ezen kívül alkalmazható még a veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából is, éppen ezért a nyugalmi EKG kikerülhetetlen része egy kardiológiai kivizsgálásnak. A Központunkban használt 12 elvezetéses EKG jelenleg használt legmodernebb vizsgálat, ami így a lehető legpontosabb képet nyújtja a szív aktuális állapotáról. 

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!

Kapcsolódó cikkünk

„Intelligens sportolással” a hirtelen szívhalál megelőzhető

„Intelligens sportolással” a hirtelen szívhalál megelőzhető

Egy-egy sportoló hirtelen szívhalála után újra és újra felmerül a kérdés, megelőzhető lett volna-e a tragédia. Dr. Matusovits Andrea, a Budai KardioKözpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a megoldás a „intelligens sportolás” és a megfelelő kardiológiai szűrés lehetne.


A nyugalmi EKG vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, csuklóira és bokáira fémelektródát rögzítünk. A vizsgálat közben 8 elektródát helyezünk a mellkasra és 4-et a karokra és a bokára. Fontos a beteg nyugalmi állapota - amit akár pár perc pihenéssel elérhetünk-, mert a vizsgálat előtti fizikai aktivitás (pl. rohanás) módosíthatja az EKG görbét. Az EKG vizsgálat közben a páciens nem mozoghat, és nem beszélhet, mert a mérés pontosságát károsan befolyásolhatja.

Számos esetben az EKG jel csak felveti bizonyos betegségek gyanúját, amit majd egyéb vizsgálatokkal kell a szakembernek igazolnia vagy kizárnia.Felkészülés az EKG vizsgálatra

Felkészülés az EKG vizsgálatra

A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel, teljesen fájdalom mentes. A nyugalmi EKG eredményei alapján a szív falvastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, ugyanígy a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására nem alkalmazandó. Vannak olyan betegségek is, amelyeknek EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek, ezért fizikai terhelés közben kell, hogy felvegyék az EKG-görbét. Ezt nevezzük terheléses EKG-nak.

Az EKG vizsgálat beutaló és sorbanállás nélkül igénybevehető telefonos egyeztetést követően hétköznap 8-20 óra között.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés nyugalmi EKG vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

FACEBOOK CSOPORTOK