12 elvezetéses EKG vizsgálat

12 elvezetéses EKG vizsgálat

Létrehozva: 2017.07.11 08:47 Módosítva: 2018.12.11 10:02
Az EKG vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ingervezetési zavarok, ritmuszavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, és károsodása. Számos egyéb mellett, az EKG vizsgálat információt ad a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól, vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.

EKG vizsgálatnyugalmi EKG - kardiokozpont.hu

Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is. Információt kaphatunk többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló tényezőiről vagy nemkívánatos mellékhatásairól. A vizsgálat ezen kívül alkalmazható még a veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából is, éppen ezért a nyugalmi EKG kikerülhetetlen része egy kardiológiai kivizsgálásnak. A Központunkban használt 12 elvezetéses EKG jelenleg használt legmodernebb vizsgálat, ami így a lehető legpontosabb képet nyújtja a szív aktuális állapotáról. 

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!

Kapcsolódó cikkünk

Mikor kell a nyugalmi és mikor a terheléses? EKG-kisokos

Még azok is hallottak az EKG vizsgálatról, akiknek nincs ismert szívproblémájuk. Dr. Vaskó Péter, a Budai KardioKözpont szakorvosa a vizsgálat jelentőségét, és a nyugalmi, valamint terheléses EKG közti különbséget magyarázta el.

A nyugalmi EKG vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, csuklóira és bokáira fémelektródát rögzítünk. A vizsgálat közben 8 elektródát helyezünk a mellkasra és 4-et a karokra és a bokára. Fontos a beteg nyugalmi állapota - amit akár pár perc pihenéssel elérhetünk-, mert a vizsgálat előtti fizikai aktivitás (pl. rohanás) módosíthatja az EKG görbét. Az EKG vizsgálat közben a páciens nem mozoghat, és nem beszélhet, mert a mérés pontosságát károsan befolyásolhatja.

Számos esetben az EKG jel csak felveti bizonyos betegségek gyanúját, amit majd egyéb vizsgálatokkal kell a szakembernek igazolnia vagy kizárnia.Felkészülés az EKG vizsgálatra

Felkészülés az EKG vizsgálatra

A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel, teljesen fájdalom mentes. A nyugalmi EKG eredményei alapján a szív falvastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, ugyanígy a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására nem alkalmazandó. Vannak olyan betegségek is, amelyeknek EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek, ezért fizikai terhelés közben kell, hogy felvegyék az EKG-görbét. Ezt nevezzük terheléses EKG-nak.

Az EKG vizsgálat beutaló és sorbanállás nélkül igénybevehető telefonos egyeztetést követően hétköznap 8-20 óra között.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés nyugalmi EKG vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Sztancsik Ilona dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Vaskó Péter dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA