A járványhelyzettel kapcsolatosban számos, különböző forrása lehet a szorongásainknak. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadójának iránymutatásával a pszichés biztonság részben visszaszerezhető. 

A járvány terjedése miatt szorong, fél, hogy elkaphatja?

A szorongás szívpanaszokat okozhat, fontos a mentális segítség.Természetes a szorongásunk, hisz a járvánnyal kapcsolatos híradások egyre másra a tragédiát, a sokszor sikertelen emberfeletti küzdelmet mutatják, amelyek feldolgozása nem csak az egyénileg, hanem közösségek számára is feladja a leckét, sokkol bennünket. Arról is értesülhetünk, hogy a fertőzöttek 80 százaléka enyhe lefolyású a betegségen esik át, de érthető okokból nem az enyhe tünetekkel átvészelőkre fókuszálunk, hanem az életért folytatott küzdelemre, az ellátórendszer emberfeletti terhelésére. Ezeket a híreket helyükön kell kezelnünk, nem engedhetjük meg, hogy pánikot ébresszenek bennük, hanem a szükséges egészségügyi, higiénés szabályok megtartására és egyfajta lelki felkészülésre kell, hogy ösztönözzenek.
Hiszen természetes az aggódásunk azokért, akiket szeretünk, természetes, hogy féltjük őket, és az is, hogy ha arra gondolunk, hogy ők is érintettek lehetnek, akkor könnyen rémeket látunk. Azonban a legjobb, amit ebben a helyzetben tehetünk, ha betartjuk az előírásokat, javaslatokat és igyekszünk erre bírni a szeretteinket is.

Az izolációtól tart?

A társadalom jelentős részre belátja, hogy a fizikai izolálódás szükségszerű és ez életterünk drasztikus csökkentésével jár. A bezártság, a szabad mozgás korlátozása már rövid idő alatt is nyomasztóvá tud válni, de ennek kezelésére számos lehetőségünk van:

  • Elsősorban a virtuális kapcsolattartásra, az internetes, telefonos beszélgetésre kell gyakrabban gondolnunk, fontos, hogy egymásban is tartsuk a lelket.
  • Külön figyelmet kell fordítani az idősekre, akik – ha betartják a szabályokat és otthon maradnak – könnyen elmagányosodhatnak. Viszont mivel a koronavírus főként az idősebbekre és a betegekre jelenthet nagyobb veszélyt, meg kell velük értetnünk, hogy a legjobb, amit tehetnek, az önkéntes karantén, amely alatt szintén fontos a velük való kapcsolattartás, elsősorban telefonon.
  • Próbáljuk a bezártságot nehezen viselő ismerőseinknek elmagyarázni, hogy ha levonul a vészterhes idő, milyen öröm lesz szabadon újra sétálni a parkban, együtt kávézni, meglátogatni egymást.

Attól fél, hogy nem tudja kontrollálni a nehézségeket?

A szorongás a vérnyomást és a pulzust is felviheti, segíthet a távkonzultáció.Jogos a rossz érzés, amiatt, hogy nem tudjuk egy pirulával, oltással, bármi mással védetté tenni magunkat és szeretteinket. Jogos az érzés, hogy nem tudjuk gyermekeinknek, idős szeretteinknek, de még önmagunknak sem azt mondani, hogy eddig, vagy addig tart majd, ezzel és ezzel jár majd. Az ismeretlentől való félelem, a bizonytalanság rengeteg lelki energiát emészt fel, lebéníthat. A kontrollvesztés érzése azonban csak részben jogos. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadója szerint az alábbiakat érdemes megfontolnunk:

  • Nem teljes a kontroll elvesztése, továbbra is felelős döntéseket hozhatunk, eltervezhetjük, hogy a magunk és családunk érdekében milyen óvintézkedéseket vezetünk be, hogyan tartjuk be. 
  • Az is csak félig igaz, hogy nem tervezhetünk, hisz, ha hetekre, hónapokra nem is tudunk előre tervezni, de a mai napunkat meg lehet és meg is kell terveznünk. Sokan a kényszerből vagy józan belátással önként vállalt otthonukba zárkózással meghirdették az "édes" semmittevés időszakát. Ez azonban nagyon káros, ha hosszú időre elnyúlik, próbáljunk aktívak maradni.
  • Az is káros, ha a kütyük átveszik fölöttünk az irányítást, és függővé válunk, korlátozzuk ezek használatát.

- Fontos, hogy felocsúdva az első sokkból, legyen rendszer a mostani, falak közé zárt életünkben legyen minden napnak célja, feladata, de legyen benne pihenés, és a lakásban - szerencsésebb esetben kertben - végzett testmozgás is, illetve legyen helye a napunkban a szeretteinkkel, barátainkkal való virtuális kapcsolattartásnak is – hangsúlyozza  dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadója. - Ez a vészterhes időszak lehetőség is számunkra, hogy felfedezzük a hirtelen jött csendben a lehetőséget, a valódi értékeket. Ugyanakkor az is fontos, hogy ha bárki úgy érzi, túlnőnek rajta a szorongásai, bátran forduljon segítő szakemberhez, éljen a pszichés támogatás lehetőségével.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Édesanyám 85 éves. Másfél hónapja szedi a Concor Cor-t (2,5 mg). Emellett többek között még szed Coverex-AS Komb 5 mg / 1,25 mg filmtablettát és ASA Protect Pharmavit 100 mg tablettát. A Concor Cor betegtájékoztatójában ez szerepel: „… túladagolásával járó leggyakoribb tünetek közé tartozik a pulzusszám csökkenése (bradikardia), … a vérnyomás kifejezett csökkenése, …”. Édesanyámnak a gyógyszert folyamatosan kell szedni, azonban a pulzusa reggelente olykor 54. Egy este, lefekvés előtt 45 volt a pulzusa (aznap reggel 60, és ekkor tizedik napja szedte a Concor Cor-t, egyébkén nem szoktuk este mérni). Attól tartok, éjszaka nehogy lemenjen a pulzusa 40-re. A reggeli mérésnél (8-9 óra között), ha 60 alatti az érték, húsz perc elteltével ismét megmérjük a pulzusát, ill. vérnyomását. Ilyenkor eléggé eltérő az eredmény pl. 144 / 69 és a pulzus 54. Húsz perccel később 150 /72 a pulzus 66. Kérdéseim a következők: Ilyen változó pulzus értékeknél mi a döntő, hogyan szedje helyesen a Concor Cor-t? Ezen gyógyszer esetében az 54-es pulzus, már tartozhat a bradikardia körébe? Jogosan félek attól, hogy éjszaka lemehet a pulzusa 40-re, ill. ez alá a Concor Cor miatt? Mennyire reális ennek veszélye? Van, ill. mi az az alacsony vérnyomás érték, aminél nem kell bevenni a Con Cort-t? A segítséget és az információt előre is köszönöm: Zsófia
Zsófia

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Zsófia!

Így, kiragadva a tágabb környezetéből (a beteg előző betegségei, aktuális panaszai, eddigi leletei , EKG különösen, fizikális vizsgálati eredményei, stb) felelősséggel pontos vélemény nem adható.
Általános megközelítésként azt tudom tanácsolni, hogy felezze le a ConCor-Cort, és nézzék meg milyen a pulzus. Ha mód van rá, 24 h vérnyomás monitorozással (ABPM) választ lehet kapni arra, hogy éjszaka, alvás közben milyen a pulzus, ugyanígy informatív az EKG is. 85 éves betegnél alapos indok nélkül nem alkalmazunk annyi és olyan gyógyszerrt, amely 60/min alá viszi a pulzust.
Ennél többet csak személyes találkozás, vizsgálat alapján tudok mondani.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.04.14
Utolsó módosítás: 2020.04.22