Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

dr. Révay Edit Létrehozva: 2020.04.14 07:43 Módosítva: 2020.04.22 13:02
2020-04-22 13:02:02.096883 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A járványhelyzettel kapcsolatosban számos, különböző forrása lehet a szorongásainknak. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadójának iránymutatásával a pszichés biztonság részben visszaszerezhető. 

A járvány terjedése miatt szorong, fél, hogy elkaphatja?

A szorongás szívpanaszokat okozhat, fontos a mentális segítség.Természetes a szorongásunk, hisz a járvánnyal kapcsolatos híradások egyre másra a tragédiát, a sokszor sikertelen emberfeletti küzdelmet mutatják, amelyek feldolgozása nem csak az egyénileg, hanem közösségek számára is feladja a leckét, sokkol bennünket. Arról is értesülhetünk, hogy a fertőzöttek 80 százaléka enyhe lefolyású a betegségen esik át, de érthető okokból nem az enyhe tünetekkel átvészelőkre fókuszálunk, hanem az életért folytatott küzdelemre, az ellátórendszer emberfeletti terhelésére. Ezeket a híreket helyükön kell kezelnünk, nem engedhetjük meg, hogy pánikot ébresszenek bennük, hanem a szükséges egészségügyi, higiénés szabályok megtartására és egyfajta lelki felkészülésre kell, hogy ösztönözzenek.
Hiszen természetes az aggódásunk azokért, akiket szeretünk, természetes, hogy féltjük őket, és az is, hogy ha arra gondolunk, hogy ők is érintettek lehetnek, akkor könnyen rémeket látunk. Azonban a legjobb, amit ebben a helyzetben tehetünk, ha betartjuk az előírásokat, javaslatokat és igyekszünk erre bírni a szeretteinket is.

Az izolációtól tart?

A társadalom jelentős részre belátja, hogy a fizikai izolálódás szükségszerű és ez életterünk drasztikus csökkentésével jár. A bezártság, a szabad mozgás korlátozása már rövid idő alatt is nyomasztóvá tud válni, de ennek kezelésére számos lehetőségünk van:

  • Elsősorban a virtuális kapcsolattartásra, az internetes, telefonos beszélgetésre kell gyakrabban gondolnunk, fontos, hogy egymásban is tartsuk a lelket.
  • Külön figyelmet kell fordítani az idősekre, akik – ha betartják a szabályokat és otthon maradnak – könnyen elmagányosodhatnak. Viszont mivel a koronavírus főként az idősebbekre és a betegekre jelenthet nagyobb veszélyt, meg kell velük értetnünk, hogy a legjobb, amit tehetnek, az önkéntes karantén, amely alatt szintén fontos a velük való kapcsolattartás, elsősorban telefonon.
  • Próbáljuk a bezártságot nehezen viselő ismerőseinknek elmagyarázni, hogy ha levonul a vészterhes idő, milyen öröm lesz szabadon újra sétálni a parkban, együtt kávézni, meglátogatni egymást.

Attól fél, hogy nem tudja kontrollálni a nehézségeket?

A szorongás a vérnyomást és a pulzust is felviheti, segíthet a távkonzultáció.Jogos a rossz érzés, amiatt, hogy nem tudjuk egy pirulával, oltással, bármi mással védetté tenni magunkat és szeretteinket. Jogos az érzés, hogy nem tudjuk gyermekeinknek, idős szeretteinknek, de még önmagunknak sem azt mondani, hogy eddig, vagy addig tart majd, ezzel és ezzel jár majd. Az ismeretlentől való félelem, a bizonytalanság rengeteg lelki energiát emészt fel, lebéníthat. A kontrollvesztés érzése azonban csak részben jogos. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadója szerint az alábbiakat érdemes megfontolnunk:

  • Nem teljes a kontroll elvesztése, továbbra is felelős döntéseket hozhatunk, eltervezhetjük, hogy a magunk és családunk érdekében milyen óvintézkedéseket vezetünk be, hogyan tartjuk be. 
  • Az is csak félig igaz, hogy nem tervezhetünk, hisz, ha hetekre, hónapokra nem is tudunk előre tervezni, de a mai napunkat meg lehet és meg is kell terveznünk. Sokan a kényszerből vagy józan belátással önként vállalt otthonukba zárkózással meghirdették az "édes" semmittevés időszakát. Ez azonban nagyon káros, ha hosszú időre elnyúlik, próbáljunk aktívak maradni.
  • Az is káros, ha a kütyük átveszik fölöttünk az irányítást, és függővé válunk, korlátozzuk ezek használatát.

- Fontos, hogy felocsúdva az első sokkból, legyen rendszer a mostani, falak közé zárt életünkben legyen minden napnak célja, feladata, de legyen benne pihenés, és a lakásban - szerencsésebb esetben kertben - végzett testmozgás is, illetve legyen helye a napunkban a szeretteinkkel, barátainkkal való virtuális kapcsolattartásnak is – hangsúlyozza  dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadója. - Ez a vészterhes időszak lehetőség is számunkra, hogy felfedezzük a hirtelen jött csendben a lehetőséget, a valódi értékeket. Ugyanakkor az is fontos, hogy ha bárki úgy érzi, túlnőnek rajta a szorongásai, bátran forduljon segítő szakemberhez, éljen a pszichés támogatás lehetőségével.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
Dr. Vernes Réka

Dr. Vernes Réka

háziorvos, hipertonológus, sportorvos, életmód orvos
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr! A vérnyomásom nyugalmi állapotban 130/90 néha 133/95, ritkábban 145/105. Pulzusom nyugalmi állapotban 100 és 120 közötti. Éjszaka 70-80 közötti. Ilyen adatokkal kellene már a rendszeres gyógyszeres kezelés? A háziorvostól azt a választ kaptam, hogy többet kell mozogni, akkor majd lemegy. Szeretek biciklizni, szoktam is, de az eredmények változatlanok. Köszönöm előre is a válaszát!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Renáta!


Nagyon nehéz a leírtak alapján pontos véleményt mondani.

A probléma tisztázására készséggel állunk rendelkezésére Kardio Központunkban.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!