ABPM - 24 órás vérnyomás mérés

ABPM - 24 órás vérnyomás mérés

Szerző: dr. Babai László Létrehozva: 2019.10.22 08:15 Módosítva: 2020.12.04 16:07

Az ABPM, vagyis 24 órás vérnyomásmérés fontos vizsgálat a hipertónia diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében. Ehhez a betegnek egy mobil vérnyomásmérőt kell egy napon át viselnie, ami bizonyos időközönként megméri vérnyomását.

Mikor szükséges a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM használata

Mire kell odafigyelni a vizsgálat során?

Mit mutat meg a 24 órás vérnyomásmérés?

Miben segít ABPM - 24 órás vérnyomásmérés?

Mikor szükséges a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM (ambulatory blood pressure monitoring), azaz a 24 órás vérnyomásmérés igen gyakran merül fel, mint központi diagnosztikai eszköz magasvérnyomás, hipertónia diagnosztikájánál és kezelésének beállításánál. A vizsgálat elvégzése indokolt:

 • A fehérköpeny szindróma kizárása (sok beteg azzal magyarázza a magas vérnyomását, hogy rendelői körülmények okozzák a magasvérnyomást) miatt
 • Álcázott vérnyomás - a hirtelen, időszakosan fellépő magasvérnyomás diagnosztizálására
 • Éjszakai magasvérnyomás kivizsgálására
 • Terápia-rezisztens hipertónia kezelése
 • Alkalmazott terápiák kontroljára
 • Hipertenzió felismerése - alacsony vérnyomás is okozhat egészségügyi gondokat

Az ABPM használata

24 órás vérnyomásmérés használata során a páciensnek semmilyen tevékenység sincs tiltva, ugyan úgy végezheti a megszokott napi tevékenységeit, mint előtte. Beállítástól függően minimum óránként méri a páciens vérnyomását a megszokott mandzsettával, majd a kapott értékeket elmenti. A 24 órás vérnyomásmérés során az orvos betekintést nyer a vérnyomás napszaki ingadozásaiba.

Az ABPM - 24 órás vérnyomásvizsgálathoz vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek fel a páciens karjára, amit vezetékek segítségével kötnek össze egy hordozható kisméretű, automata vérnyomásmérő készülékkel. A gyógyszereket a szokásos módon kell szedni, a mindennapi tevékenységeket a megszokott módon végezni.

Mire kell odafigyelni a vizsgálat során?

Kapcsolódó cikkünk

Babát tervez? Ezt tudnia kell az ACE-gátlókról

A magas vérnyomás rendezését célzó gyógyszerek ma már nagyon jó hatásfokkal, biztonságosan működnek, van azonban néhány olyan kivétel, amelyet mindenképpen tekintetbe kell venni. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az ACE-gátlók és a várandósság kapcsolatát elemezte.  

Ugyan az eszköz és a vizsgálat nem okoz semmilyen kellemetlenséget a nap folyamán, azonban pár dologra oda kell figyelni a 24 órás vizsgálat alatt:

 • Víz nem érheti a készüléket
 • Csak megfelelő méretű mandzsettát szabad használni
 • A 24 óra alatt a mandzsetta végig a felkar felső 2/3 részén legyen, ne csússzon le a könyökhajlatba
 • A napi tevékenységekről és panaszokról eseménynaplót kell vezetni, mert így pontosan lehet látni, hogy adott tevékenységek milyen vérnyomásváltozást okoznak

A túl szoros vagy túl laza mandzsetta pontatlan értéket eredményez, tehát ha a mandzsetta nyugalmi állapotban szorít vagy laza, meg kell igazítani annyira, hogy egy ujj éppen beférjen a mandzsetta és a felkar közé.

Mit mutat meg a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM vizsgálat olyan kérdésekre tud választ adni, mint hogy milyenek a vérnyomásértékek:

 • munkahelyen
 • alvás közben
 • fizikai aktivitás során
 • napszakonként

Miben segít ABPM - 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM 24 órás vérnyomás mérés segít beállítani a magasvérnyomás kezelését. Ez a hordozható vérnyomásmérő készülék segíti annak a kezelésnek a megtalálását, hogy egyénre szabottan a lehető legkevesebb az alacsony vérnyomásos és a magas vérnyomásos időszak forduljon elő a nap folyamán, így a lehető legegyenletesebbek legyenek a vérnyomásértékek.

A kiértékelés egy orvosi konzultáció keretein belül történik az adatok számítógépen történt rögzítése után. Az ABPM megmutathatja a tartós vérnyomás-emelkedést, a már meglévő vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzését, monitorozza a vérnyomás-kiugrásokat, illetve hogy alvás közben miként alakulnak ezek az értékek.

További információk találhatók letölthető betegtájékoztatónkon.

Téma szakértői

dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!