ABPM - 24 órás vérnyomás mérés

ABPM - 24 órás vérnyomás mérés

Szerző: dr. Babai László Létrehozva: 2019.10.22 08:15 Módosítva: 2020.12.04 16:07

Az ABPM, vagyis 24 órás vérnyomásmérés fontos vizsgálat a hipertónia diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében. Ehhez a betegnek egy mobil vérnyomásmérőt kell egy napon át viselnie, ami bizonyos időközönként megméri vérnyomását.

Mikor szükséges a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM használata

Mire kell odafigyelni a vizsgálat során?

Mit mutat meg a 24 órás vérnyomásmérés?

Miben segít ABPM - 24 órás vérnyomásmérés?

Mikor szükséges a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM (ambulatory blood pressure monitoring), azaz a 24 órás vérnyomásmérés igen gyakran merül fel, mint központi diagnosztikai eszköz magasvérnyomás, hipertónia diagnosztikájánál és kezelésének beállításánál. A vizsgálat elvégzése indokolt:

 • A fehérköpeny szindróma kizárása (sok beteg azzal magyarázza a magas vérnyomását, hogy rendelői körülmények okozzák a magasvérnyomást) miatt
 • Álcázott vérnyomás - a hirtelen, időszakosan fellépő magasvérnyomás diagnosztizálására
 • Éjszakai magasvérnyomás kivizsgálására
 • Terápia-rezisztens hipertónia kezelése
 • Alkalmazott terápiák kontroljára
 • Hipertenzió felismerése - alacsony vérnyomás is okozhat egészségügyi gondokat

Az ABPM használata

24 órás vérnyomásmérés használata során a páciensnek semmilyen tevékenység sincs tiltva, ugyan úgy végezheti a megszokott napi tevékenységeit, mint előtte. Beállítástól függően minimum óránként méri a páciens vérnyomását a megszokott mandzsettával, majd a kapott értékeket elmenti. A 24 órás vérnyomásmérés során az orvos betekintést nyer a vérnyomás napszaki ingadozásaiba.

Az ABPM - 24 órás vérnyomásvizsgálathoz vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek fel a páciens karjára, amit vezetékek segítségével kötnek össze egy hordozható kisméretű, automata vérnyomásmérő készülékkel. A gyógyszereket a szokásos módon kell szedni, a mindennapi tevékenységeket a megszokott módon végezni.

Mire kell odafigyelni a vizsgálat során?

Kapcsolódó cikkünk

Súlyos betegség a szívelégtelenség, kezeltesse időben!

A szívelégtelenség egy súlyos állapot, hiszen azt jelenti, hogy a szív pumpafunkciója károsodott, emiatt elvesztette a képességét arra, hogy a szervekhez elegendő vért jutasson, ezzel a szervezet tápanyag és oxigén igényét kielégítse. Ez a probléma kialakulhat gyorsan, de fokozatosan is, előidézője lehet többek között egy szívinfarktus, a magas-vérnyomás, vagy a koszorúér betegség. Sajnos a szívelégtelenség egy életet veszélyeztető állapot, ám ha időben felismerik, és a kiváltó alapbetegségeket megfelelően kezelik, tünetei javulhatnak, és előrehaladása megelőzhető. Dr.Vaskó Pétertől, a Budai KardioKözpont kardiológusától megtudhatja, hogy melyek ennek a betegségnek a legfontosabb rizikófaktorai, mit tehet ellenük, és hogy tudja felismerni azokat a tüneteket, amelyek érzékelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia.

Ugyan az eszköz és a vizsgálat nem okoz semmilyen kellemetlenséget a nap folyamán, azonban pár dologra oda kell figyelni a 24 órás vizsgálat alatt:

 • Víz nem érheti a készüléket
 • Csak megfelelő méretű mandzsettát szabad használni
 • A 24 óra alatt a mandzsetta végig a felkar felső 2/3 részén legyen, ne csússzon le a könyökhajlatba
 • A napi tevékenységekről és panaszokról eseménynaplót kell vezetni, mert így pontosan lehet látni, hogy adott tevékenységek milyen vérnyomásváltozást okoznak

A túl szoros vagy túl laza mandzsetta pontatlan értéket eredményez, tehát ha a mandzsetta nyugalmi állapotban szorít vagy laza, meg kell igazítani annyira, hogy egy ujj éppen beférjen a mandzsetta és a felkar közé.

Mit mutat meg a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM vizsgálat olyan kérdésekre tud választ adni, mint hogy milyenek a vérnyomásértékek:

 • munkahelyen
 • alvás közben
 • fizikai aktivitás során
 • napszakonként

Miben segít ABPM - 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM 24 órás vérnyomás mérés segít beállítani a magasvérnyomás kezelését. Ez a hordozható vérnyomásmérő készülék segíti annak a kezelésnek a megtalálását, hogy egyénre szabottan a lehető legkevesebb az alacsony vérnyomásos és a magas vérnyomásos időszak forduljon elő a nap folyamán, így a lehető legegyenletesebbek legyenek a vérnyomásértékek.

A kiértékelés egy orvosi konzultáció keretein belül történik az adatok számítógépen történt rögzítése után. Az ABPM megmutathatja a tartós vérnyomás-emelkedést, a már meglévő vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzését, monitorozza a vérnyomás-kiugrásokat, illetve hogy alvás közben miként alakulnak ezek az értékek.

További információk találhatók letölthető betegtájékoztatónkon.

Téma szakértői

Dr. Vernes Réka

Dr. Vernes Réka

háziorvos, hipertonológus, sportorvos, életmód orvos
dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA - PARTNEREK

PRIMA MEDICA - EGÉSZSÉGHÁLÓZAT