Szerző: dr. Babai László

Az ABPM, vagyis 24 órás vérnyomásmérés fontos vizsgálat a hipertónia diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében. Ehhez a betegnek egy mobil vérnyomásmérőt kell egy napon át viselnie, ami bizonyos időközönként megméri vérnyomását.

Mikor szükséges a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM használata

Mire kell odafigyelni a vizsgálat során?

Mit mutat meg a 24 órás vérnyomásmérés?

Miben segít ABPM - 24 órás vérnyomásmérés?

Mikor szükséges a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM (ambulatory blood pressure monitoring), azaz a 24 órás vérnyomásmérés igen gyakran merül fel, mint központi diagnosztikai eszköz magasvérnyomás, hipertónia diagnosztikájánál és kezelésének beállításánál. A vizsgálat elvégzése indokolt:

 • A fehérköpeny szindróma kizárása (sok beteg azzal magyarázza a magas vérnyomását, hogy rendelői körülmények okozzák a magasvérnyomást) miatt
 • Álcázott vérnyomás - a hirtelen, időszakosan fellépő magasvérnyomás diagnosztizálására
 • Éjszakai magasvérnyomás kivizsgálására
 • Terápia-rezisztens hipertónia kezelése
 • Alkalmazott terápiák kontroljára
 • Hipertenzió felismerése - alacsony vérnyomás is okozhat egészségügyi gondokat

Az ABPM használata

24 órás vérnyomásmérés használata során a páciensnek semmilyen tevékenység sincs tiltva, ugyan úgy végezheti a megszokott napi tevékenységeit, mint előtte. Beállítástól függően minimum óránként méri a páciens vérnyomását a megszokott mandzsettával, majd a kapott értékeket elmenti. A 24 órás vérnyomásmérés során az orvos betekintést nyer a vérnyomás napszaki ingadozásaiba.

Az ABPM - 24 órás vérnyomásvizsgálathoz vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek fel a páciens karjára, amit vezetékek segítségével kötnek össze egy hordozható kisméretű, automata vérnyomásmérő készülékkel. A gyógyszereket a szokásos módon kell szedni, a mindennapi tevékenységeket a megszokott módon végezni.

Mire kell odafigyelni a vizsgálat során?

Ugyan az eszköz és a vizsgálat nem okoz semmilyen kellemetlenséget a nap folyamán, azonban pár dologra oda kell figyelni a 24 órás vizsgálat alatt:

 • Víz nem érheti a készüléket
 • Csak megfelelő méretű mandzsettát szabad használni
 • A 24 óra alatt a mandzsetta végig a felkar felső 2/3 részén legyen, ne csússzon le a könyökhajlatba
 • A napi tevékenységekről és panaszokról eseménynaplót kell vezetni, mert így pontosan lehet látni, hogy adott tevékenységek milyen vérnyomásváltozást okoznak

A túl szoros vagy túl laza mandzsetta pontatlan értéket eredményez, tehát ha a mandzsetta nyugalmi állapotban szorít vagy laza, meg kell igazítani annyira, hogy egy ujj éppen beférjen a mandzsetta és a felkar közé.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat meg a 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM vizsgálat olyan kérdésekre tud választ adni, mint hogy milyenek a vérnyomásértékek:

 • munkahelyen
 • alvás közben
 • fizikai aktivitás során
 • napszakonként

Miben segít ABPM - 24 órás vérnyomásmérés?

Az ABPM 24 órás vérnyomás mérés segít beállítani a magasvérnyomás kezelését. Ez a hordozható vérnyomásmérő készülék segíti annak a kezelésnek a megtalálását, hogy egyénre szabottan a lehető legkevesebb az alacsony vérnyomásos és a magas vérnyomásos időszak forduljon elő a nap folyamán, így a lehető legegyenletesebbek legyenek a vérnyomásértékek.

A kiértékelés egy orvosi konzultáció keretein belül történik az adatok számítógépen történt rögzítése után. Az ABPM megmutathatja a tartós vérnyomás-emelkedést, a már meglévő vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzését, monitorozza a vérnyomás-kiugrásokat, illetve hogy alvás közben miként alakulnak ezek az értékek.

További információk találhatók letölthető betegtájékoztatónkon.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó cikkünk

Az orvos figyelme is gyógyít

Az orvos figyelme is gyógyít

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nem csak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a szakértelem és az empátia jelentőségéről beszélt.

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Módosítás: 2023.10.17 08:44