Szerző: KardioKözpont

A stent maga egy hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amit azért helyeznek el az érben, hogy nyitva tartsa azt. Az akár katéterezés után azonnal beültetethető háló gyakorlatilag meg tudja akadályozni az ér bezáródását. Az érfalba rögzített stent nem képes a helyéről elmozdulni és ki sem vehető, bár ma már elérhetőek a néhány hónap után felszívódó stentek is.

Mi is az a stent?

Mikor kell a stent beültetése mellett dönteni?

A stent beültetése hogyan történik?

A stent beültetése során milyen típusú stentet ültetnek be?

Mire kell figyelni stent beültetése után?

Mi is az a stent?

A stent beültetését évente tízezres nagyságrendben végzik el Magyarországon a koszorúér szűkület kezelésére. Az eljárás lényege, hogy a diagnosztikai eszközként is használt katéter segítségével egy henger alakú hálót juttatnak a megtágítandó érszakaszhoz. A beavatkozás az érszűkület vizsgálat után rögtön elvégezhető, koszorúértágító eljárás. 

A stent egy olyan eszköz, amelyet széleskörben alkalmaznak számos orvosi szakterületen, nem csupán a kardiológiában. A stent egyébként egy apró, rácsszerű cső, amelyet az orvosok különböző, üreges, lumennel rendelkező szervekbe helyeznek, például az erek vagy a húgyutak belsejébe, hogy nyitva tartsák azokat, és biztosítság a vér áramlását, vagy például az ureterekben a vizelet áramlását. A stent beültetése tehát egy orvosi eljárás, amely során ezt a csövet a megfelelő helyre illesztik, hogy biztosítsák a megfelelő véráramlást.

A stent beültetése különösen fontos a kardiológiában, ahol az érelzáródások kezelésére használják. Például, ha egy betegnek szívkoszorúér-betegsége van, az artériák beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak, ami gátolja a vér áramlását a szívizomhoz. Ilyen esetekben a stent beültetése segíthet abban, hogy az ér újra megfelelően működjön, és csökkentse a szívroham kockázatát.

A szent beültetése során az orvos egy katétert vezet be a beteg egyik artériájába, általában a comb vagy a kar területén. A katéter végén lévő ballont felfújják, hogy kinyissák az elzáródott eret, majd a stentet a helyére vezetik. Ezután a ballont leeresztik és eltávolítják, míg a stent a helyén marad, hogy biztosítsa az ér nyitottságát.

A stentek lehetnek fém vagy gyógyszerkibocsátó típusok. A gyógyszerkibocsátó stentek olyan bevonattal rendelkeznek, amely lassan felszabadít egyspeciális gyógyszertípust, ami segít megakadályozni az ér újújbóli elzáródását. A stent beültetése különösen fontos lehet cukorbetegségben szenvedő betegek esetében, mivel náluk nagyobb a valószínűsége az érelzáródások kialakulásának.

A stent beültetése után a betegeknek hosszútávon gyógyszereket kell szedniük, hogy megakadályozzák a vérrögök kialakulását a stent körül, illetve az ér újbóli elzáródását, és rendszeresen orvosi kontrollvizsgálaton kell részt venniük, hogy ellenőrizzék a beültetés sikerességét és a megfelelő működést.

Összefoglalva, a stent beültetése egy hihetetlenül fontos orvosi eljárás, amely segíthet helyreállítani a megfelelő véráramlást az elzáródott vagy beszűkült erekben, csökkentve ezzel a súlyos szövődmények, például a szívroham kockázatát.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mikor kell a stent beültetése mellett dönteni?

A stent beültetése mellett akkor kell dönteni, amikor az artériák nagymértékben beszűkülnek vagy elzáródnak, és ez gátolja a megfelelő véráramlást. Különösen a szívkoszorúér-betegségek esetén a stent beültetése fontos lehet a szívizom vérellátásának helyreállítása érdekében. Íme, néhány konkrét eset, amikor a stent beültetése szükséges lehet:

Szívkoszorúér-betegség

A szívkoszorúér-betegség az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a stent beültetése szükségessé válik. Ha az artériák plakkok miatt beszűkülnek vagy elzáródnak, a stent beültetése segíthet megnyitni az elzáródott ereket és biztosítani a vér szabad áramlását a szívbe.

Angina pectoris 

Az angina pectoris, vagyis a mellkasi fájdalom, gyakran a szívkoszorúér-betegség következménye. Ha a gyógyszeres kezelés nem elegendő a tünetek enyhítésére, a stent beültetése lehet a következő lépés, hogy javítsa a véráramlást és csökkentse a fájdalmat.

Akut szívrohamStent beültetése - Kardioközpont

Akut szívroham esetén a stent beültetése életmentő lehet. Amikor egy artéria hirtelen elzáródik, a stent beültetése azonnal megnyithatja az eret, helyreállítva a véráramlást és minimalizálva a szívizom károsodását.

Percutan coronaria intervenció (PCI)

Ha a percutan coronaria intervenció során, amely egy minimálisan invazív eljárás az elzáródott artériák megnyitására, az orvos úgy találja, hogy az ér kitágítása nem elegendő, a stent beültetése szükséges lehet az ér nyitottságának fenntartásához.

Restenosis megelőzése

Restenosis, vagyis az ér újraszűkülése esetén, ami korábbi angioplasztika után fordulhat elő, a stent beültetése segíthet megakadályozni az ér újbóli elzáródását. Különösen a gyógyszerkibocsátó stentek használata lehet hasznos ilyen esetekben.

Krónikus teljes érelzáródás

Krónikus teljes erelzáródás esetén, amikor egy ér hosszabb időn át teljesen elzáródik, a stent beültetése révén megnyitható az ér, helyreállítva a véráramlást és javítva a szív működését.

Előnyök és döntési szempontok

A stent beültetése számos előnnyel járhat:

  • Javítja a véráramlást: A stent beültetése biztosítja, hogy a vér szabadon áramolhasson az elzáródott vagy beszűkült artériákban.
  • Csökkenti a szívroham kockázatát: Az eljárás csökkentheti a szívroham és egyéb szív- és érrendszeri komplikációk kockázatát.
  • Enyhíti a tüneteket: A stent beültetése enyhítheti a mellkasi fájdalmat és más tüneteket, amelyek a rossz véráramlás miatt jelentkeznek.

Utógondozás és megfigyelés

A stent beültetése után a betegeknek fontos, hogy rendszeresen felkeressék kardiológusukat, és saját érdekükben pontosan szedjék az előírt gyógyszereket, hogy megelőzzék a vérrögök kialakulását és biztosítsák a stent megfelelő működését.

Összességében, a stent beültetése számos helyzetben előnyös és hatékony lehet, különösen a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. Az orvosok a stent beültetése mellett döntenek, ha az elzáródott vagy beszűkült artériák helyreállítása szükséges a beteg életminőségének javítása és a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Kánikula és frontok - erre figyeljenek a szívbetegek

Kánikula és frontok - erre figyeljenek a szívbetegek

A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban és időjárási frontok idején. Különösen igaz ez, ha 50 év felettiek, társbetegségeik vannak és/vagy túlsúlyosak. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa hasznos tanácsokkal szolgál.  

A stent beültetése hogyan történik?

A sztent beültetése során a procedúrát szívkatéter-vizsgálat előzi meg, amikor egy erre a célra kifejlesztett, vékony műanyag csövet vezetnek a főütőéren keresztül a szívhez. Leggyakrabban a combhajlatban, ritkábban a könyökhajlatban vagy a csuklón, helyi érzéstelenítést követően szúrják meg az ütőeret. A katéterek mozgatása általában már nem érezhető a vizsgálat során. Nyugtatót kérhet a beteg a beavatkozás előtt, de végig a tudatánál marad, így képes az orvos kérdéseire válaszolni, illetve teljesíteni az esetleges felszólításokat (például mély levegő vétele).

Ha ez a koszorúérfestés jelentős szűkületet mutat és az alkalmasnak látszik a katéteres úton történő megoldásra, akkor általában a vizsgálatot azonnal követi a katéteres koszorúértágítás (perkután coronaria intervenció: PCI) és a stent beültetése. Ekkor a koszorúérfestéshez nagyon hasonló, de a tágításhoz külön kiképzett vezetőkatéteren át finom elsőként ballonos katétert juttatnak át a szűkületen, aminek felfújásával tágítják a szűkült érszakaszt. A tágítást a jobb hatékonyság érdekében stent beültetése is követi. Az ereket kontrasztanyaggal megfestve az orvos végigkövetheti a stent útját a páciensben, így tudja megfelelően elhelyezni az implantátumot. 

A stent beültetése során milyen típusú stentet ültetnek be?

Az implantátum többféle anyagból készülhet: legtöbbször fémhálót ültetnek be. Előnye, hogy flexibilis, jó a tartóereje, illetve jól látható röntgen alatt. Mivel speciális fémötvözetből készül, így nem rozsdásodik, az igen ritkán jelentkező fémallergia meglétekor azonban nem ajánlható a beavatkozás. Gyakran a fémstent gyógyszert is kibocsájt, ami a véralvadás-gátlásban játszik szerepet.
Ma már létezik fokozatosan biológiailag felszívódó stent is. Ennek köszönhetően az érfal gyorsan visszanyeri természetes tágulási képességét és alakját. Másrészt így kevesebb a szövődmény is, az ér visszaszűkülésére pedig nagyon kicsi az esély, helyreáll az erek tágassága. Másik előnye, hogy mivel nem marad fémimplantátum a beteg szervezetében, visszaállhatnak a természetes érfunkciók, és a gyógyszeres vérhígító kezelésre egy év helyett csak hat hónapig kell alkalmazni.

Mire kell figyelni stent beültetése után?

Ha a stent beültetése során minden rendben volt és nem lép fel komplikáció, a páciens akár már másnap hazamehet. Az orvos trombózis elleni gyógyszer szedését írja elő, ez meggátolja a vérrögök képződését, mely ilyenkor a stent beültetése helyén esetleg kialakulhatna. A véralvadásgátló szedése néhány hónapig mindenképpen javasolt. Ha azonban gyógyszerkibocsátó stent került beültetésre, akkor emellett az orvos aszpirint, és vérrögképződés elleni gyógyszer szedését írja fel legtöbbször, melynek időtartama egy évre is szólhat. A beültetés után kerülni kell a nehéz fizikai megterhelést.

A stent beültetése során javul a beteg állapota, így bár elhagyhatatlan a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, nagyon fontos, hogy aki addig mozgott, az – kardiológus útmutatásával - ezután is tegye meg, aki pedig nem, az alakítson ki egy új, sportosabb, egészségesebb életmódot.  Mindennek célja, hogy újabb plakk és érszűkület ne alakulhasson ki.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.06.23 00:29