Szerző: KardioKözpont

A stent maga egy hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amelyek azért helyeznek el az érben, hogy nyitva tartsa azt. Az akár katéterezés után azonnal beültetethető háló gyakorlatilag meg tudja akadályozni az ér bezáródását. Az érfalba rögzített stent nem képes a helyéről elmozdulni és ki sem vehető, bár ma már elérhetőek a néhány hónap után felszívódó stentek is.

A stent beültetését évente tízezres nagyságrendben végzik el Magyarországon a koszorúér szűkület kezelésére. Az eljárás lényege, hogy a diagnosztikai eszközként is használt katéter segítségével egy henger alakú hálót juttatnak a megtágítandó érszakaszhoz. A beavatkozás az érszűkület vizsgálat után rögtön elvégezhető, koszorúértágító eljárás. 

Hogyan helyezik be a stentet?

A sztent behelyezését szívkatéter-vizsgálat előzi meg, amikor egy erre a célra kifejlesztett, vékony műanyag csövet vezetnek a főütőéren keresztül a szívhez. Leggyakrabban a combhajlatban, ritkábban a könyökhajlatban vagy a csuklón, helyi érzéstelenítést követően szúrják meg az ütőeret. A katéterek mozgatása általában már nem érezhető a vizsgálat során. Nyugtatót kérhet a beteg a beavatkozás előtt, de végig a tudatánál marad, így képes az orvos kérdéseire válaszolni, illetve teljesíteni az esetleges felszólításokat (például mély levegő vétele).

Ha ez a koszorúérfestés jelentős szűkületet mutat és az alkalmasnak látszik a katéteres úton történő megoldásra, akkor általában a vizsgálatot azonnal követi a katéteres koszorúértágítás (perkután coronaria intervenció: PCI) és a stent beültetése. Ekkor a koszorúérfestéshez nagyon hasonló, de a tágításhoz külön kiképzett vezetőkatéteren át finom elsőként ballonos katétert juttatnak át a szűkületen, aminek felfújásával tágítják a szűkült érszakaszt. A tágítást a jobb hatékonyság érdekében stent beültetése is követi. Az ereket kontrasztanyaggal megfestve az orvos végigkövetheti a stent útját a páciensben, így tudja megfelelően elhelyezni az implantátumot. 

Milyen típusú stent ültethető be?Stent beültetése - Kardioközpont

Az implantátum többféle anyagból készülhet: legtöbbször fémhálót ültetnek be. Előnye, hogy flexibilis, jó a tartóereje, illetve jól látható röntgen alatt. Mivel speciális fémötvözetből készül, így nem rozsdásodik, az igen ritkán jelentkező fémallergia meglétekor azonban nem ajánlható a beavatkozás. Gyakran a fémstent gyógyszert is kibocsájt, ami a véralvadás-gátlásban játszik szerepet.
Ma már létezik fokozatosan biológiailag felszívódó stent is. Ennek köszönhetően az érfal gyorsan visszanyeri természetes tágulási képességét és alakját. Másrészt így kevesebb a szövődmény is, az ér visszaszűkülésére pedig nagyon kicsi az esély, helyreáll az erek tágassága. Másik előnye, hogy mivel nem marad fémimplantátum a beteg szervezetében, visszaállhatnak a természetes érfunkciók, és a gyógyszeres vérhígító kezelésre egy év helyett csak hat hónapig kell alkalmazni.

Mire kell figyelni stent beültetése után?

Ha a műtét során minden rendben volt és nem lép fel komplikáció, a páciens akár már másnap hazamehet. Az orvos trombózis elleni gyógyszer szedését írja elő, ez meggátolja a vérrögök képződését, mely ilyenkor a beültetett stent helyén esetleg kialakulhatna. A véralvadásgátló szedése néhány hónapig mindenképpen javasolt. Ha azonban gyógyszerkibocsátó stent került beültetésre, akkor emellett az orvos aszpirint, és vérrögképződés elleni gyógyszer szedését írja fel legtöbbször, melynek időtartama egy évre is szólhat. A beültetés után kerülni kell a nehéz fizikai megterhelést.

A beavatkozás során javul a beteg állapota, így bár elhagyhatatlan a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, nagyon fontos, hogy aki addig mozgott, az – kardiológus útmutatásával - ezután is tegye meg, aki pedig nem, az alakítson ki egy új, sportosabb, egészségesebb életmódot.  Mindennek célja, hogy újabb plakk és érszűkület ne alakulhasson ki.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Létrehozás ideje: 2019.05.28
Utolsó módosítás: 2023.12.04