Koszorúér tágítás

Koszorúér tágítás

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2019.05.14 14:29 Módosítva: 2019.05.28 15:28

A koszorúér-szűkület gyakori kezelési formája a szívkatéterezés általi koszorúér tágítás. Ezt a koszorúérfestést követően is meg lehet csinálni, amikor a szívsebész már pontosan látja a beszűkült vagy elzáródott koszorúereket. A koszorúér tágítás során egy, a szűkületbe bevezetett ballont felfújnak, és ez tágítja ki az érintett ereket.

Az érszűkület kezelésére gyakran használatos beavatkozás a koszorúér tágítás. Ekkor már a szívet ellátó erek belső falán lerakódások, úgynevezett plakkok vannak, amik csökkentik a szívkoszorúerek keresztmetszetét és károsítják az eret, ami merevvé, keménnyé válik. Emiatt lelassul a véráramlás, csökken a szív vér- és oxigénellátása, ami súlyos esetben infarktushoz, szívritmuszavarhoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

Hogyan zajlik a koszorúér tágítás?

A szívkatéterezés egy olyan vizsgálat, amelyet leggyakrabban a koszorúerek (más néven a coronáriák) kontrasztanyaggal történő megfestése történik, ami arra szolgál, hogy pontosan meghatározható legyen az érszűkület súlyossága.

Koszorúér tágítás

A szívkatéterezéskor erre a célra kifejlesztett, vékony műanyag csövet vezetnek a főütőéren keresztül a szívhez. Leggyakrabban a combhajlatban, ritkábban a könyökhajlatban vagy a csuklón helyi érzéstelenítést követően szúrják meg az ütőeret. A katéterek mozgatása általában már nem érezhető a vizsgálat során. Nyugtatót kérhet a beteg a beavatkozás előtt, de végig a tudatánál marad, így képes az orvos kérdéseire válaszolni, illetve teljesíteni az esetleges felszólításokat (például mély levegő vétele, köhintés).

Ha a koszorúérfestés jelentős szűkületet mutat, és az alkalmasnak látszik a katéteres úton történő megoldásra, akkor általában a vizsgálatot azonnal követi a katéteres koszorúértágítás (perkután coronaria intervenció: PCI). Ekkor a koszorúérfestéshez nagyon hasonló, de a tágításhoz külön kiképzett vezetőkatéteren át finom vezetődrótot juttatnak át a szűkületen, és ennek segítségével a szűkületbe ballonos katétert vezetnek, majd a ballon felfújásával tágítják a szűkült érszakaszt. Sokszor a tágítást a jobb hatékonyság érdekében egy speciális fémháló, stent beültetése is követi.

Fontos a koszorúér tágítás utáni kezelés

A beavatkozás után újra szűkület alakulhat ki, ez az úgynevezett resztenózis. Ennek kockázata a műtét utáni első hat hónapban a legnagyobb. Ha a katéterrel végzett tágítás helyét stent beültetésével stabilizálják, a resztenózis ritkábban fordul elő. Tovább csökkenthető az érszűkület, és az ezzel járó szívbetegségek kialakulásának kockázata a műtét utáni életmódváltással:

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:
Bejelentkezés Koszorúér szákület kivizsgálására:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Koszorúér tágítás

Téma szakértője

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!