A szívizomgyulladás alapvetően ritka betegségnek számít, és jellemzően vírusfertőzések következményeként, így akár a COVID szövődményeként is kialakulhat. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa a lehetséges okokra, a COVID, az oltások és a szívizomgyulladás lehetséges kapcsolatára, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Szívizomgyulladás – bárkinél előfordulhat

Szívizomgyulladás bármilyen fertőzés után kialakulhat és fontos diagnosztizálni.A szívizomgyulladás meghatározását egészen le lehet egyszerűsíteni: a szívizom gyulladásos megbetegedése, ami megnöveli és elgyengíti a szívet, hegszövetek képződésével járhat, és arra kényszeríti a szervet, hogy keményebben dolgozzon.
A szívbetegségeket általában az idősebb korosztály betegségeinek tartjuk, azonban a szívizomgyulladás bárkit érinthet: még a gyerekeket is. Leggyakrabban éppen az általánosan egészséges, sportos személyeknél alakul ki, kamaszkortól a korai harmincas korosztályig. Férfiaknál kétszer gyakoribb, mint nőknél, és sajnos a fiataloknál bekövetkező hirtelen halálokok közt is a harmadik helyen van.

Ilyen okai lehetnek a szívizomgyulladásnak

  1. Vírusfertőzés – ez a leggyakoribb kiváltó oka a betegségnek. A fertőzés során ugyanis kialakul egy gyulladás a szív izmaiban, ami azonban a fertőzés elmúlta után is fennmaradhat.
  2. Baktérium okozta és más fertőző betegségek.
  3. Külső környezetből származó mérgek – bármilyen mérgezés okozhat szívizomgyulladást, a fémektől a kígyóméregig.
  4. Ritkább okok – daganat és autoimmun betegségek.

- A vírusokról azt kell tudni, hogy közvetlenül a sejteket fertőzik meg, a COVID-19 vírusa például elsődlegesen a tüdőt támadja. Ugyanakkor a szervezet túlzott immunválaszát is kiválthatja, ami testszerte fokozza a gyulladáshajlamot. Ha pedig a szívizomban jelentkezik gyulladás, akkor romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége is. Kialakulhat tehát a myocarditis, vagyis a szívizomgyulladás, ami súlyosabb formában akár szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet – ismerteti Müller doktor. - Egyes kutatási eredmények szerint még az enyhébb lefolyású fertőzés sem jelent e tekintetben biztonságot, az is okozhat gyulladást és károsíthatja a szívet. Ugyanakkor korábban felmerült a kérdés, hogy van-e kapcsolat az oltások és a szívizomgyulladás közt, ugyanis 2021 nyarán az Egyesült Államokban a 140 millió, Pfizerrel vagy Modernával oltott személy közül 300 esetet találtak a 12-29 évesek közt, akiknél szívizomgyulladás alakult ki. Abban azonban a szakértők álláspontja nem változott, hogy az oltások előnyei messze meghaladják az esetlegesen, kis számban előforduló mellékhatásokat.

Ezek a szívizomgyulladás tünetei

Szívizomgyulladás tünete lehet például mellkasi fájdalom, fulladás, nehézlégzés.A szívizomgyulladás okozta egyik legnagyobb kihívás, hogy mivel jellemzően nem okoz tipikus tüneteket, nem feltétlenül könnyű diagnosztizálni. Nagyon sok beteg egyáltalán nem is tapasztal semmiféle panaszt, és csak véletlenül, vagy a vírusfertőzés kezelése során derül fény a problémára. Ugyanakkor bizonyos tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni: légszomj (különösen fizikai aktivitás után és lefekvéskor), fáradtság, mellkasi fájdalom, zavartság, erős szívdobogás érzés, ödémák kialakulása a kezeken, lábakon, bokán és lábfejen, esetleg eszméletvesztés.
- Ha felmerül a szívizomgyulladás gyanúja, szükség lehet EKG-re, mellkas röntgenre, esetleg más képalkotó vizsgálatokra is, hogy felállíthassuk a pontos diagnózist. Ha ez megszületik, elkezdődhet a kezelés, ami az esetek nagy részében teljes gyógyulást eredményezhet és megelőzheti a szövődmények kialakulását. De egyáltalán nem szabad félvállról venni a betegséget, ugyanis kiújulhat és bizonyos esetekben akár szívátültetésig is romolhat a helyzet – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Szívizomgyulladásnál – ugyanúgy, mint minden kardiovaszkuláris betegségnél – az életmóddal is támogatni lehet a szívfunkciókat. Az alacsony sótartalmú étrend, az alkohol bevitel csökkentése és a dohányzás elhagyása mindenképpen ajánlatos. A korai szakban pihenés szükséges, a versenysport és a nagy megerőltetés hosszabb ideig kerülendő – e tekintetben a kezelőorvos iránymutatása a meghatározó.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor Úr/Hölgy Én 32éves Férfi vagyok kb 2és fél hónapja voltam 1pfizer oltáson rá 4ik napjára mellkasi nyomás fajdalmaim lettek kórházba voltam 4napig feküdtem bent ahol csináltak ekg-t vér vételt sziv ultrahangot később sziv mri vizsgálatot miben egyik doktor azt megállapitotta oltástol szívizomgyulladásom van nekem nem voltak olyan gondjaim,h fulladás vagy lábvizesedés csak mellkasi fájdalom a házi orvosom erre azt mondta nekem ez nem lehet negatív mehetek dolgozni úgy,h nem várta meg mri eredményeit vissza küldött dolgozni én fizikai munkát végzek 2és fél hetet tudtam dolgozni mert annyira fájt mellkasom,h már nem bírtam vissza mentem orvoshoz nagy nehezen vissza irt betegszabadságra elmentem kardiológushoz vissza mentem munka után rögtön már erős sziv dobogás érzéssel mire kardiológus azt mondta mit csináljak önnel nem lát semmit azt felkerestem egy magán kardiológust aki csinált nekem ekgt amin látta,h nem teljesen jó ezután csinált szivultrahangot miben megállapitotta sziv megnagyobbodás nincs van 3mm kisebb elváltozás később meg annyit mondott kicsit vissza felé áramlik vér,de nem veszélyes azt vért vettek tőlem ami aránylag jó lett így mondta azt jött 24orás ekg azon a doktor azt mondta alig talált bizonyos eltéréseket,de viszont voltak,h éjszaka szivverés lement 42re napi folyamatokba is 52-58-65 mikor,hogy ő erre azt nem kell félnem mert szivem edzett mivel én pfizer oltás előtt jártam futni súlyzós edzéseket csináltam és,h edzett a szivem!Most az a helyzet,h doktor kiirt nekem prestarium tablettát magas vérnyomásra,h attól majd jobb lesz semmi mást,sajnos azóta se érzek javulást!sziv dobogás érzés megmaradt és Épp úgy fáj mellkasom hol erősebben hol gyengébben szegycsontal fáj nyomás érzések vannak valamikor hátba vetíti lapockához lassan 3om hónapja szenvedek ezekkel tünetekkel félek,h lesz velem valami mikor mulhatnak el ezek érzések illetve mit tehetnék meg azért,h meggyógyulhassak kérem válaszoljanak mindenféle segítséget elfogadnék köszönöm
Németh Zoltán

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Német Zoltán!

A konkrét vizsgálati eredmények ismeretének hiányában a panaszok hátteréről nyilatkozni nem lehet, ehhez a vizsgálatok dokumentációjának az áttekintése szükséges.

Üdvözlettel:
Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Régi problémámra talált megoldást

Évek óta tartó rejtélyes pulzus problémámra talált megoldást Müller doktor, rettenetesen hálás vagyok neki!

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus
Létrehozás ideje: 2021.11.02
Utolsó módosítás: 2021.11.02