A mindennapos életben gyakran tapasztalhatjuk a vérnyomás ingadozását. Ha valaha is volt már komolyabb vitája valakivel, vagy egy váratlanul érkező nagy összegű számla miatt érezhette már, hogy megugrik a vérnyomása. Bizonyos stresszes körülmények vérnyomásunk megugrását váltják ki, ami normális reakció a szervezetünktől a stresszre.
A nap folyamán is számíthat arra, hogy vérnyomása ingadozik, természetes módon emelkedik és csökken, ahogyan a napi teendőit végzi - sportol, eszik, alszik és mozog. A vérnyomás ingadozás normális egy nap során. Bizonyos esetekben azonban a vérnyomás ingadozás jelentős lehet, hirtelen és rendszeresen változhat. Ezt az állapotot labilis magas vérnyomásnak nevezzük, és súlyosabb egészségügyi problémára utalhat, amely orvosi ellátást igényel. Ebben a cikkben végig vesszük, hogy mi az a vérnyomás ingadozás és mik az vérnyomás ingadozás okai. Az vérnyomás ingadozás kezelését, megelőzését is összefoglaltuk, illetve azt is, hogy mikor kell orvoshoz fordulni vérnyomás ingadozással.

Vérnyomás ingadozással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a vérnyomás ingadozás?
Mik a vérnyomás ingadozás tünetei?
Mik lehetnek a vérnyomás ingadozás okai?
Hogyan kezelhető a vérnyomás ingadozás?
Kezelhető a vérnyomás ingadozás életmódbeli változtatásokkal?
Milyen szövődményei lehetnek a vérnyomás ingadozásnak?
Mikor kell a vérnyomás ingadozással orvoshoz fordulni?

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Vérnyomás ingadozással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a vérnyomás ingadozás?

A vérnyomás ingadozás olyan állapot, amikor a vérnyomása a normálisnál jobban ingadozik. Míg a vérnyomás természetesen emelkedik és csökken a nap folyamán, ahogyan az illető mozog, testhelyzetet vált, alszik, iszik és eszik; ha rövid időn belül, például néhány perc alatt rendszeres vérnyomás ingadozást tapasztal, az a labilis magas vérnyomás jele lehet.

A vérnyomás az az erő, amit a szív fejt ki, hogy a vért a keringési rendszeren át távoli szervekhez is eljuttassa. A vérnyomás az erek falán mérhető erő. A vérnyomást több tényezőtől függ. Az egyik meghatározó elem a térfogat, hogy a szív mennyi vért pumpál át a test artériáin; a másik pedig, hogy mekkora az ellenállás az erek falában, mennyire akadályozzák a véráramlást.  Ha túl nagy nyomás nehezedik az artériákra, mert az artériák túl szűkek vagy merevek, akkor a vérnyomásérték magas lesz. Ezt az állapotot magas vérnyomásnak nevezik, amelyet általában akkor állapítanak meg, ha a vérnyomás meghaladja a 130/80 Hgmm értéket.
Vérnyomás ingadozásról akkor beszélünk, ha rövid időn belül nagy eltérés van a vérnyomásban, és ez a fajta eltérés meglehetősen gyakran fordul elő.  Nehéz lehet a vérnyomás ingadozás diagnosztizálása, mivel nem létezik olyan meghatározott minimum érték, amelyet a vérnyomásnak el kell érnie ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy az illetőnél vérnyomás ingadozás áll fenn. Inkább arról van szó, hogy felmérik, mi az illető normális vérnyomás-tartománya, és megnézik, hogy a vérnyomása mennyire esik ki ebből a tartományból, valamint hogy ez milyen gyakran fordul elő.

Mik a vérnyomás ingadozás tünetei?

Ha azt gyanítja, hogy vérnyomás ingadozásban szenved, a következő tüneteket tapasztalhatja:

Mik lehetnek a vérnyomás ingadozás okai?

Nehéz lehet meghatározni, hogy mi okozza a vérnyomás ingadozást. Általában külső körülményekre vezethető vissza a vérnyomás ingadozás, olyan stresszhelyzetekre adott válaszként, mint például:

 • Gépjármű-baleset
 • Vita valakivel
 • Pénzügyi stressz
 • Szorongás
 • Intenzív fizikai aktivitás, például aerobic vagy futás
 • Túlzott alkohol- vagy koffeinfogyasztás
 • Kokain és más rekreációs drogok használata
 • Magas sótartalmú ételek fogyasztása (különösen a sóbevitelre érzékenyek esetében)
 • Gyógyszerek, például dekongesztánsok szedése
 • Bizonyos gyógynövényes szerek
 • Bizonyos szemcseppek használata
 • Fájdalom

Ezekben az esetekben a vérnyomás emelkedés, a vérnyomás ingadozás egy normális állapot. Bizonyos körülmények között azonban a vérnyomás ingadozás hátterében valamilyen betegség állhat. Ezt az okot, alapbetegséget kell a vérnyomás ingadozás hátterében megtalálni és kezelni. Az alapbetegség kezelésének következtében javulni fog a vérnyomás ingadozása.
A vérnyomás ingadozás hátterében számos alapbetegség állhat. Például a következők:

 • Mellékvese problémákVérnyomás ingadozás
 • Szív- és érrendszeri betegség
 • Cerebrovaszkuláris betegség, különösen időseknél
 • Vesebetegség
 • Hátsó reverzibilis enkefalopátia szindróma (PRES)
 • Alvási apnoe
 • Bizonyos gyógyszerek és orvosi kezelések
 • Ha nem az orvos által előírt vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedi, az szintén vérnyomás ingadozáshoz vezethet

Hogyan kezelhető a vérnyomás ingadozás?

Azontúl, hogy az említett alapbetegségeket kezelni kell, bizonyos gyógyszerek segíthetnek a vérnyomás ingadozás csökkentésében. Mivel a vérnyomás ingadozás azzal társul, hogy magas is van a vérnyomása a betegnek; emiatt a vérnyomás ingadozás ugyanazokkal a gyógyszerekkel kezelhetőek, mint a magas vérnyomás. Tehát a vérnyomás ingadozás a következő gyógyszerekkel kezelhető:

 • Angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlók: Az angiotenzin egy olyan vegyi anyag, amely az artériák összehúzódását, szűkülését okozza. Az ACE-gátlók segítenek a szervezetnek kevesebb angiotenzint termelni, ami aztán lehetővé teszi, hogy az erek ellazuljanak és a vérnyomás csökkenjen.
 • Angiotenzin II receptor blokkolók (ARB-k): Ez a gyógyszer blokkolja az angiotenzin receptort, és a vérnyomás csökkentésén dolgozik azáltal, hogy lehetővé teszi az erek ellazulását és a vér szabadabb áramlását.
 • Kalciumcsatorna-blokkolók: Ezek a szerek úgy hatnak, hogy ellazítják az erek izmait, csökkentik a szívverést és csökkentik a vérnyomást.
 • Tiazid diuretikumok: Orvosa felírhatja ezeket a vízhajtó tablettákat, amelyek segítenek a szervezetnek a felesleges nátriumot és vizet vizeléssel kiüríteni. Ezeket gyakran más gyógyszerekkel együtt szedik kombinációban.
 • Béta-blokkolók: Ez a gyógyszer gátolja az adrenalin hatását, csökkentheti így a szívritmust és a vérnyomást.

Bármelyik felírt gyógyszer szedése után egy ideig csökkenhet a vérnyomása.

Fontos, hogy továbbra is rendszeresen szedje a gyógyszereit, és ne hagyja abba a szedését anélkül, hogy előzetesen megbeszélné orvosával. Így tartható folyamatosan szinten a vérnyomás, és így kerülhető el a vérnyomás ingadozás. Ha orvosa gyógyszert írt fel a vérnyomás ingadozás kezelésére, és az nem javul, keresse fel orvosát újra, hogy alternatív kezelési terveket vitasson meg. Az alapbetegség megfelelő kezelése szükséges a vérnyomás ingadozás kezeléséhez.

Kezelhető a vérnyomás ingadozás életmódbeli változtatásokkal?

A gyógyszeres kezelés mellett vagy annak alternatívájaként fontolja meg a következő életmódbeli változtatásokat, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomását, és egyenletesen tartani a vérnyomás ingadozást.

 • Táplálkozzon egészségesen: Tanulmányok szerint a magas vérnyomás megállítására irányuló diéta (DASH-diéta) alkalmazása segíthet a vérnyomás szabályozásában. Az étrend 100%-ban teljes kiőrlésű gabonafélékből, gyümölcsökből és zöldségekből, hüvelyesekből és növényi alapú fehérjékből áll. A zsírosabb húsok lecserélése soványabb növényi alapú fehérjékre, valamint a cukor-, só-, nátrium- és tejtermékbevitel minimalizálása jelentősen javíthatja a vérnyomásszintjét és csökkentheti a vérnyomás ingadozást.
 • Tornázzon rendszeresen: Ha a hét legtöbb napján legalább napi 30 percig fizikailag aktív, az nagymértékben csökkentheti a magas vérnyomást. Fontolja meg a gyaloglást, a kerékpározást, a jógát, vagy akár a ház körüli házimunkát, hogy mozgásra bírja a testét.
 • Korlátozza az alkoholfogyasztást: Az alkohol megemelheti a vérnyomását, és vérnyomás ingadozást okozhat. Fontolja meg az alkoholfogyasztás visszaszorítását egyetlen alkoholos italra, ha mégis iszik.
 • Csökkentse a stresszt: A stressz az, ahogyan az agya és a teste reagál a nyomásra. Ha jelenleg stresszes helyzetben van, vagy nehezen tudja kezelni a dolgokra adott válaszreakcióit, építse be a meditációt vagy a légzőmunkát az életébe, hogy segítsen a stressz enyhítésében. Próbáljon rendszeres lefekvési rutint tartani, és legalább nyolc órát aludni éjszakánként.
 • Egészséges vérnyomásszintek fenntartása: A gyógyszerek és az életmódváltás mellett számos gyógynövényes szerrel is segíthet a vérnyomás szabályozásában.
 • Vitaminok és étrend-kiegészítők: Számos ilyen szer létezik, amelyeket szedhet, és amelyek javíthatják a vérnyomás ingadozást.
 • C-vitamin: A John Hopkins Egyetem felfedezte, hogy napi 500 mg C-vitamin szedése csökkentheti a vérnyomást.
 • Kálium: A kálium segít kiüríteni a nátriumot a szervezetből. Ha étrendje magas nátriumtartalmú, ez különösen előnyös. A nátrium megakadályozza, hogy a vesék hatékonyan távolítsák el a vizet a szervezetből. A káliumbevitel növelése segíthet a nátrium kiürítésében a vizelettel, és ellazíthatja az erek falát. Ezt szedheti étrend-kiegészítők formájában, vagy fogyaszthat több káliumban gazdag ételt, például banánt.

  Kapcsolódó cikkünk

  Ingadozó vérnyomás? Ez lehet az oka!

  Ingadozó vérnyomás? Ez lehet az oka!

  Ha fáradtságot, szédülést, rossz közérzetet, fejfájást tapasztal, lehet, hogy a vérnyomás ingadozását kell keresni a tünetei mögött, bár ez gyakran tünetmentesen van jelen. Dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, miért kell mégis kivizsgálni.

Milyen szövődményei lehetnek a vérnyomás ingadozásnak?

Normális vérnyomásnak a 120/80 mmHg vagy annál alacsonyabb értéket tekintjük felnőtteknél és 13 évesnél idősebb gyermekeknél. Ha a vérnyomása ennél magasabb értéknél ingadozik, és ott is marad, akkor a magas vérnyomás (hipertónia) betegek kategóriájába tartozik. Hazánkban nagyon gyakori a magas vérnyomás. A magas vérnyomás vagy a vérnyomás ingadozása számos kockázattal jár, szövődmények alakulhatnak ki miattuk. Ilyenek például:

 • Szívroham
 • Szívelégtelenség
 • Szélütés
 • Szemkárosodás
 • Vesekárosodás

Mikor kell a vérnyomás ingadozással orvoshoz fordulni?

Mivel a vérnyomás ingadozás észrevétlen maradhat, fontos, hogy amint a következő tüneteket tapasztalja, megmérjék a vérnyomását. Ezek a tünetek társulnak általában a vérnyomás emelkedéssel:

Létrehozás ideje: 2023.04.16
Utolsó módosítás: 2024.01.03