A mellkasi fájdalmat minden esetben komolyan kell venni, mert hátterében súlyos betegség is állhat. A mellkasban számos okból érezhetünk fájdalmat. A legveszélyesebbek ezek közül a szív- és a tüdőbetegségek. A mellkasi fájdalom esetében beszélhetünk, szorító, szúró és bizonytalan mellkasi fájdalomról. Mivel a mellkasi fájdalom akár komoly problémákat is előre jelezhet, ezért fontos, hogy a fájdalom jelentkezése esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Tartalom

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban
Hogyan írható le a mellkasi fájdalom?
Mik a mellkasi fájdalom különböző típusai?
Milyen betegségek állhatnak a mellkasi fájdalom mögött?
Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni mellkasi fájdalom esetén?
Milyen vizsgálatokat végeznek el mellkasi fájdalom esetén?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban

Hogyan írható le a mellkasi fájdalom?

A mellkasi fájdalom a mellkas bármely területén jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés. A mellkasi fájdalom legkönnyebben úgy írható le, mint egy mellkasi nyomás vagy a szív táján érzett fájdalom. A mellkasi fájdalom jelentkezhet bal oldalon, a mellkas közepén vagy jobb oldalon. A fájdalom átterjedhet a felsőtest más területeire is, beleértve a karját, a nyakát vagy az állkapcsát is. A mellkasi fájdalom lehet éles vagy tompa, érezhet feszülést vagy fájdalmat, vagy úgy is érezheti, mintha valami összepréselné a mellkasát. A mellkasi fájdalom néhány percig vagy órákig is eltarthat. Egyes esetekben hat hónapig vagy tovább is eltarthat. Gyakran rosszabbodik megerőltetés közben, és javul, amikor nyugalomban van. De az is előfordulhat, hogy pihenés közben jelentkezik. Érdemes megfigyelni, hogy a mellkasi fájdalom milyen jellegű, mennyi ideig tart, milyen lokalizációjú, vagyis, hogy honnan indul ki. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a lefekvés és egyes pozícióváltozások milyen hatással vannak a fájdalomra, gyengül, erősödik tőle vagy ugyanolyan marad. Ezek az információk hasznosak az orvos számára, segíthetnek felismerni a mellkasi fájdalom okát. Ahogyan az is, hogy vannak-e egyéb, kísérő tünetek a mellkasi fájdalommal együtt.

A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt sürgősségi ellátáshoz fordulnak az emberek. Ezt helyesen teszik, ugyanis mellkasi fájdalom alakulhat ki például szívinfarktus vagy tüdőembólia esetén is, amik azonnali ellátást igénylő állapotok. A mellkasi fájdalom mögött azonban nem mindig súlyos betegség húzódik meg. Sokszor teljesen ártalmatlanul jelentkezik, például stressz következtében, ám ezt alapos kivizsgálás nélkül nem lehet megmondani. Komolyabb, kezelést, sőt akár invazív beavatkozást igénylő állapotok és kórképek is állhatnak tehát a mellkasi fájdalom mögött, így a panaszt mindenképpen szükséges kivizsgáltatni!

Kapcsolódó cikkünk

Ingadozó vérnyomás? Demenciánál még veszélyesebb

Ingadozó vérnyomás? Demenciánál még veszélyesebb

Egy új kutatás szerint az ingadozó vérnyomás súlyosbítja a demencia tüneteit az Alzheimer-kórral élőknél. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint ezért is lenne nagyon fontos az érintettek neurológiai kezelésével párhuzamosan kardiológiai ellátást is igénybe venni.

Mik a mellkasi fájdalom különböző típusai?

A mellkasi fájdalomnak számos különböző típusa létezik. A mellkasi fájdalom jellege, helye, intenzitása segíthet a kardiológusnak abban, hogy irányt mutasson. A mellkasi fájdalom lehet nyomó vagy szorító jellegű. Ez a leggyakoribb típusú mellkasi fájdalom, és például az angina pectoris jellemzője, de szívinfarktus során is ilyen jellegű fájdalom érezhető. A fájdalom lehet közepes vagy erős is, és általában a mellkas közepén vagy a mellkas mögött jelentkezik. Kisugározhat a nyakba, a vállakba és a karokba is.

A mellkasi fájdalom típusa lehet még ezen kívül:

Amennyiben a mellkasi fájdalom a szívet érintő kórállapotok miatt alakul ki, a mellkasi fájdalom érzete a következő lehet:

 • Nyomás
 • Szorítás
 • Zúzódás
 • Szaggatás
 • Teltség érzet

Milyen betegségek állhatnak a mellkasi fájdalom mögött?

A mellkasi fájdalom eredhet szív-, tüdő-, emésztési vagy egyéb problémákból. Nehéz diagnosztizálni őket, mert nagyon sokféle okuk lehet. Az orvosok ezért először az életveszélyes okok felkutatásával kezdik, ha azokat kizárták, csak akkor kezdik a kevésbé súlyos állapotok kivizsgálását.

A mellkasi fájdalom szívvel kapcsolatos okai közé tartoznak:Mellkasi fájdalom - Kardio Központ

 • Angina pectoris: Ez a típusú mellkasi fájdalom hátterében a koszorúér-betegség, vagyis a szív artériáinak szűkülete vagy elzáródása áll. Ez a szív rossz vérellátását okozza, ami terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom formájában érezhető.
 • Szívroham: A szívinfarktus a szívizomhoz vezető véráramlás elzáródása, gyakran egy vérrög miatt következik be. A mellkasi fájdalom lehet a szívroham során észlelt fő tünet.
 • Hipertrófiás kardiomiopátia: Ez a betegség a szívizom megvastagodásával és a funkciójának fokozatos csökkenésével jár.
 • Szívburok gyulladás: Ez az állapot általában éles fájdalmat okoz, amely belégzéskor vagy fekve rosszabbodik.
 • Aorta disszekció: Ez az életveszélyes állapot a szívből kivezető fő artériát, az úgynevezett aortát érinti. Ha ennek az érnek a belső rétegei szétválnak, a vér a rétegek közé szorul, és ez az aorta megrepedését okozhatja. Koszorúér disszekció is bekövetkezhet, mely szintén mellkasi fájdalommal jár.
 • Aorta szűkület: Testünk legnagyobb verőerének szűkülete akadályozza a véráramlást.

Mellkasi fájdalmat okozhatnak az emésztőrendszer rendellenességei, többek között:

 • Gyomorégés: Akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav a gyomorból felfelé mosódik a nyelőcsőbe. A háttérben a gastrooesophagealis refluxbetegség áll.
 • Gasztritisz vagy gyomorfekély: A gyomornyálkahártya gyulladása vagy a gyomorfekély is okozhat mellkasi fájdalmat. A gyomorfekély szintén kapcsolatban áll a reflux betegséggel.
 • Nyelési zavarok: A nyelőcső problémái, például a nyelőcső gyulladása vagy izomgörcsök a nyelőcsőben megnehezíthetik, sőt fájdalmassá tehetik a nyelést, melynek tünete lehet a mellkasi fájdalom.
 • Epehólyag- vagy hasnyálmirigy-problémák: Az epekövek, az epehólyag vagy a hasnyálmirigy gyulladása a mellkasba terjedő gyomorfájdalmat okozhat.

A mellkasi fájdalom gyakran a mellkasfalat alkotó struktúrákat érintő sérülésekkel függnek össze. Ezek az állapotok a következők:

 • Costochondritis: Ebben az állapotban a bordakosár porca begyullad és fájdalmas lesz.
 • Meghúzódott mellkasi izom: A krónikus fájdalom szindrómák, mint például a fibromyalgia, hosszú távú fájdalmat okozhatnak, amely a mellkasi izmokat érinti.
 • Sérült bordák: A zúzódott vagy törött borda is mellkasi fájdalmat okozhat.

Számos tüdőprobléma okozhat mellkasi fájdalmat, többek között:

 • Tüdőembólia: A tüdőartériában megrekedt vérrög elzárhatja a tüdőszövetek vérellátását.
 • Tüdő- vagy mellhártyagyulladás: A tüdő- vagy a tüdőt borító hártya gyulladása olyan mellkasi fájdalmat okoz, amely belégzéskor vagy köhögéskor rosszabbodik.
 • Összeesett tüdő (pneumothorax): Az összeesett tüdő okozta mellkasi fájdalom általában hirtelen kezdődik, légszomjjal és akár órákig is eltarthat.

A mellkasi fájdalom egyéb okai:

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni mellkasi fájdalom esetén?

Ha mellkasi fájdalom öt percnél tovább tart, és nem múlik el, ha pihen, kérjen azonnal segítséget! Amennyiben gyógyszert szed szív-és érrendszeri panaszokra, és amellett jelentkezik a mellkasi fájdalom, szintén azonnal forduljon orvoshoz! A mellkasi fájdalom életveszélyes lehet, sok esetben a szívroham jele. A szívroham egyéb jelei közé tartoznak:

Milyen vizsgálatokat végeznek el mellkasi fájdalom esetén?

Ha valaki a mellkasi fájdalom tüneteit észleli, érdemes a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni! A mellkasi fájdalom hátterében - ahogyan az előző bekezdésben bemutattuk – számtalan dolog állhat. A kivizsgálás során a legfontosabb kizárni a súlyos, életveszélyes okokat. Ezután további speciális vizsgálatok végezhetőek, amelyekkel azonosítható a mellkasi fájdalom oka. A mellkasi fájdalom kivizsgálásában kiemelt szerepet kap a részletes anamnézis felvétel és a tünetek pontos felmérése. Az életkor, életmód, a fájdalom pontos helye, jellege, intenzitása mind nagyon fontos tényezők, amik segítik a diagnózist. A mellkasi fájdalom kivizsgálásában a következő módszerek segíthetnek:

 • EKG-vizsgálat: Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is.
 • Terheléses EKG: A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét. A vizsgálat a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.
 • Szívultrahang: A vizsgálat során láthatóvá válnak a szív kamráinak pontos méretei, falainak állapota, a vér áramlása, a billentyűk mozgása és az esetleges elváltozások.
 • Laborvizsgálat: Ahogy a legtöbb betegség esetén, a kardiológiai kivizsgálások során is nagy segítségére van az orvosnak a vérből kinyerhető adatok. Ezen adatok megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki a kezelő orvosnak a páciens állapotáról, így elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok, valamint sokkal pontosabban lehet kiegészítő vizsgálatokat elvégezni.
 • CT, MR: Szükség esetén CT és MR vizsgálatok is végezhetőek, amelyek részletesebb képet adnak.
 • Koronarográfia: Ez a vizsgálat a koszorúerek megfestését jelenti. Látható rajta, hogy egyáltalán van-e jelen és mekkora mértékű szűkület a koszorúereken. A kritikus mértékű szűkület beavatkozást igényel, hogy megelőzzük a szívinfarktus kialakulását.

Ha tartósan nyomó, szúró mellkasi panaszt vagy bármilyen, bizonytalan mellkasi fájdalmat észlel és gyors megoldást keres, jelentkezzen be Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunkra!

Módosítás: 2024.01.26 15:10