A mellkasi fájdalmat komolyan kell venni, mert hátterében komoly betegség is állhat. A mellkasban számos okból érezhetünk fájdalmat. A mellkasi fájdalom esetében beszélhetünk, szorító mellkasi fájdalomról szúró mellkasi fájdalom, valamint bizonytalan mellkasi fájdalom. Sokféle betegség van, amely járhat mellkasi fájdalommal. A legveszélyesebbek ezek közül a szív- és a tüdőbetegségek. Mivel a mellkasi fájdalom akár komoly problémákat is előre jelezhet, ezért fontos, hogy a fájdalom jelentkezése esetén azonnal forduljunk orvoshoz! 

 

Ha tartósan nyomó, szúró mellkasi panaszt vagy bármilyen, bizonytalan mellkasi fájdalmat észlel és gyors megoldást keres tünteire, jelentkezzen be Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunkra. 

A fájdalom jelentkezése esetén, az álatalános kardiológiai vizsgálatok, az anamnézis felvétele után további vizsgálatokról dönthet: 

  • EKG-vizsgálat: Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is.
  • Terheléses EKG: A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét. A vizsgálat a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.
  • Szívultrahang: A vizsgálat során láthatóvá válnak a szív kamráinak pontos méretei, falainak állapota, a vér áramlása, a billentyűk mozgása és az esetleges elváltozások.
  • Laborvizsgálat: Ahogy a legtöbb betegség esetén a Kardiológiai kivizsgálások során is nagy segítségére van az orvosnak a vérből kinyerhető adatok. Ezen adatok megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki a kezelő orvosnak a páciens állapotáról, így elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok, valamint sokkal pontosabban lehet kiegészítő vizsgálatokat elvégezni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Specialitások:

 

Létrehozás ideje: 2022.06.21
Utolsó módosítás: 2022.07.18