A mellkasi fájdalmat komolyan kell venni, mert hátterében komoly betegség is állhat. A mellkasban számos okból érezhetünk fájdalmat. A mellkasi fájdalom esetében beszélhetünk, szorító mellkasi fájdalomról szúró mellkasi fájdalom, valamint bizonytalan mellkasi fájdalom. Sokféle betegség van, amely járhat mellkasi fájdalommal. A legveszélyesebbek ezek közül a szív- és a tüdőbetegségek. Mivel a mellkasi fájdalom akár komoly problémákat is előre jelezhet, ezért fontos, hogy a fájdalom jelentkezése esetén azonnal forduljunk orvoshoz! 

Tartalom

A mellkasi fájdalom okai

Vizsgálatok mellkasi fájdalom esetén

A mellkasi fájdalom típusai

Mellkasi fájdalommal kapcsolatos kardiológiai szolgáltatásaink

A mellkasi fájdalom okai

Azok a személyek, akik tapasztalták már a mellkasi fájdalmat, az érzést leginkább "szív fájdalomnak" vagy mellkasi nyomásnak írják le. Az okok különbözőek lehetnek, előfordulhat, hogy nem kardiológiai ok húzódik meg mögötte és teljesen ártalmatlanul jelentkezik, például stressz következtében - amennyiben nem állandó, tartós stressz áll fenn - ám ezt alapos kivizsgálás nélkül nem lehet megmondani. Komolyabb, kezelést, sőt akár invazív beavatkozást igénylő állapotok és kórképek is állhatnak a mellkasi fájdalom mögött, így a panaszt mindenképpen szükséges kivizsgáltatni!

Érdemes megfigyelni, hogy a mellkasi fájdalom milyen jellegű, mennyi ideig tart, milyen lokalizációjú - vagyis honnan indul ki -, illetve érdemes azt is megjegyezni, hogy a lefekvés és egyes pozícióváltozások milyen hatással vannak a fájdalomra - ugyanolyan, gyengül, erősödik. Ezek az információk hasznosak az orvos számára, ahogyan az is, hogy vannak-e egyéb, kísérő tünetek a mellkasi fájdalommal együttesen megjelenve.

Mellkasi fájdalom alakulhat ki például szívinfarktus esetén is, ami egy azonnali ellátást igénylő állapot, azonban egy alapos kardiológiai kivizsgálás során felfedezhetők olyan állapotok, melyek kezelésével a szívinfarktus akár meg is előzhető.

Ha tartósan nyomó, szúró mellkasi panaszt vagy bármilyen, bizonytalan mellkasi fájdalmat észlel és gyors megoldást keres tünteire, jelentkezzen be Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunkra.Mellkasi fájdalom - Kardioközpont

A mellkasi fájdalom típusai

A mellkasi fájdalomnak számos különböző típusa létezik, melyek jellege, a fájdalom érzete segíthet a kardiológusnak abban, hogy irányt mutasson.

A mellkasi fájdalom lehet nyomó vagy szorító jellegű. Ez a leggyakoribb típusú mellkasi fájdalom, és például az angina pectoris jellemzője, de szívinfarktus során is ilyen jellegű fájdalom érezhető. A fájdalom lehet közepes vagy erős is, és általában a mellkas közepén vagy a mellkas mögött jelentkezik. Kisugározhat a nyakba, a vállakba és a karokba is.

A mellkasi fájdalom típusa lehet még ezen kívül:

  • égő jellegű
  • szúró vagy éles fájdalom
  • lüktető 
  • görcsös fájdalom

Vizsgálatok mellkasi fájdalom esetén

A fájdalom jelentkezése esetén, az álatalános kardiológiai vizsgálatok, az anamnézis felvétele után további vizsgálatokról dönthet: 

  • EKG-vizsgálat: Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is.
  • Terheléses EKG: A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét. A vizsgálat a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.
  • Szívultrahang: A vizsgálat során láthatóvá válnak a szív kamráinak pontos méretei, falainak állapota, a vér áramlása, a billentyűk mozgása és az esetleges elváltozások.
  • Laborvizsgálat: Ahogy a legtöbb betegség esetén a Kardiológiai kivizsgálások során is nagy segítségére van az orvosnak a vérből kinyerhető adatok. Ezen adatok megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki a kezelő orvosnak a páciens állapotáról, így elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok, valamint sokkal pontosabban lehet kiegészítő vizsgálatokat elvégezni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Specialitások:

 

Létrehozás ideje: 2022.06.21
Utolsó módosítás: 2023.10.16