A mellkasi fájdalmat komolyan kell venni, mert hátterében komoly betegség is állhat. A mellkasban számos okból érezhetünk fájdalmat. A mellkasi fájdalom esetében beszélhetünk, szorító mellkasi fájdalomról szúró mellkasi fájdalom, valamint bizonytalan mellkasi fájdalom. Sokféle betegség van, amely járhat mellkasi fájdalommal. A legveszélyesebbek ezek közül a szív- és a tüdőbetegségek. Mivel a mellkasi fájdalom akár komoly problémákat is előre jelezhet, ezért fontos, hogy a fájdalom jelentkezése esetén azonnal forduljunk orvoshoz! 

Mellkasi fájdalommal kapcsolatos kardiológiai szolgáltatásaink

Ha tartósan nyomó, szúró mellkasi panaszt vagy bármilyen, bizonytalan mellkasi fájdalmat észlel és gyors megoldást keres tünteire, jelentkezzen be Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunkra.

A fájdalom jelentkezése esetén, az álatalános kardiológiai vizsgálatok, az anamnézis felvétele után további vizsgálatokról dönthet: 

  • EKG-vizsgálat: Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is.
  • Terheléses EKG: A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét. A vizsgálat a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.
  • Szívultrahang: A vizsgálat során láthatóvá válnak a szív kamráinak pontos méretei, falainak állapota, a vér áramlása, a billentyűk mozgása és az esetleges elváltozások.
  • Laborvizsgálat: Ahogy a legtöbb betegség esetén a Kardiológiai kivizsgálások során is nagy segítségére van az orvosnak a vérből kinyerhető adatok. Ezen adatok megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki a kezelő orvosnak a páciens állapotáról, így elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok, valamint sokkal pontosabban lehet kiegészítő vizsgálatokat elvégezni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Specialitások:

 

Létrehozás ideje: 2022.06.21
Utolsó módosítás: 2022.12.09